Hogy lehet okosabb és kezesebb a régi tévéd?

Android Smartbox és -stick – akár jó is lehet(ne)

Az Android olyannyira jól szerepel mint mobilos operációs rendszer, hogy sokan univerzális sikert jósolnak számára: bekerül ma tévékbe, laptopokba, fényképezőgépekbe és médialejátszókba is. Hogy a vége mi lesz, azt most hadd ne próbáljuk megjósolni, de annyi bizonyos, hogy a legkedveltebb rendszer az alsóközép-kategóriás tévéokosító boxok és stickek világában is. Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az okostelefonokon megszokott túláradó alkalmazáskínálatot egy ilyen kütyü megvásárlásával egy az egyben kihasználhatjuk a nappaliban, nagy képernyőn is. Sok minden menni fog, de a kezeléssel rengeteg probléma akadhat, hiszen a tévéről hiányzik a telefonon alaptartozéknak számító érintésérzékeny réteg, valamint a dőlés, gyorsulás érzékelése – ráadásul egy 55 hüvelykes képernyőt már nem csak furcsa és körülményes, de egyenesen balesetveszélyes lenne billegtetni. Csakhogy az alkalmazások, főleg a játékok túlnyomó része kihasználja ezeket az érzékelőket, így tévén nem igazán használhatók.

Pontosan ez a hiány üt vissza az alsó árkategóriában. Az Egreat H5 például egy olcsó, Flash-kompatibilis böngészővel felszerelt smart stick, elfogadható teljesítményt nyújt és nem sokkal nagyobb, mint egy USB pendrive, van benne wifi, adja az Android smartstick termékektől elvárható alapfunkciókat. A tévé valamelyik hátsó HDMI portjába szúrva nem foglal sok helyet, áramot alig fogyaszt, ugyanakkor nem tudja kivédeni az „érzékszervek” hiányát, távirányítója alapszintű, csak és kizárólag a gombnyomásokat érzékeli. Plusz beviteli eszközként egy vezeték nélküli billentyűzet/egér szett jöhet még szóba – ez kiválóan megfelel a böngészéshez, a YouTube használatához, de a legtöbb játékhoz nem.

Egreat H5, az androidos tévéfelokosító

Egreat H5, az androidos tévéfelokosító

Az elégséges teljesítmény időnként bosszantóan kevés, ha médialejátszásról vagy akár összetettebb oldalak böngészéséről van szó. Akik nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a tévé hátába állítva üzemeltessék a lejátszót választhatnak egy nagyobb teljesítményű (magasabb órajel, több CPU-mag, jobb 3D-s gyorsítás) és boxjellegű androidos készüléket is, ilyen az Evolveo Smart TV Box Q4. A készülék négymagos, 2 GB RAM-mal, így akár gyengébb irodai PC-nek is beállhatna, grafikailag és videolejátszásban is gyors. Sajnos azonban a távirányító nem sikerült jól, a tesztek szerint a mozgásérzékelő távirányító befuccsolt, a gesztusokkal és a gombnyomásokkal is küszködik, marad az egér-billentyűzet páros.

Evolveo Smart TV Box Q4: erős androidos okos box

Ha már annyit visszaköszön az egér és a klaviatúra, hát miért ne adjanak egy testhezálló darabot az okosítóhoz, gondolhatták a Sencor Element Dongle tervezői. Az igen jó áron kapható stickhez tapipaddal egybeépített QWERTY billentyűzet jár, ami karosszékben ülve, kézből masszírozható, mellesleg PC-vel is működik. (Íme, így valósult meg az évtizedekig emlegetett százdolláros PC!) Nem egy erőmű, de jó példa arra, hogy olykor a hagyományos megközelítés összességében célravezetőbb lehet – az egeres QWERTY távirányító YouTube-hoz teljesen megfelel, a játékok persze ezzel sem mennek.

Sencor Element Dongle: androidos tévéokosító

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bejött a UPC-nek a tévés YouTube

    Ügyfeleik napi egymillió percet YouTube-oztak tévéjükön az ingyenes TV Apps szolgáltatással.

Előzmények