Hogyan válasszunk nyomtatót otthonra?

Igényfelmérés több lépésben

Azoknak szeretnénk segíteni ezzel a cikkel, akik nem túl tájékozottak a nyomtatási technológiákat, trendeket illetően, és otthonra szeretnének valamilyen printert. (Az irodai igények nagyban eltérnek a háziaktól, így azokat egy másik írásban tárgyaljuk majd.) Sokan megoldják persze annak az évi néhány oldalnak (pl.: adóbevallás söralátét-nyomtatóval) az előállítását a munkahelyen, de akinek ezen felül igénye van olykor egy-egy térkép részletre, egyszerűen papíron akar valamit elolvasni, a gyerekeknek kéne néhány színező vagy olykor fotókat is szeretne készíteni, akkor szüksége lesz egy nyomtatóra.

Nem csak a nyomtatásban, de az élet szinte minden területén, ahol épp gyakorlatlanok vagyunk, alapvető probléma, hogy magunk sem tudjuk, mit is szeretnénk, csak várjuk a „sült galambot”. Az iskolában nem tanítanak lakás-, pár- vagy épp nyomtatóválasztást, mi most az oktatás utóbbi hiányosságát szeretnénk orvosolni.

Először is meg kell fogalmaznunk néhány konkrét kérdést az elvárásainkkal kapcsolatban, és utána a válaszaink birtokában már könnyebben haladhatunk.

Mit és mire szeretnénk nyomtatni? – Otthoni felhasználás esetén (ahogy irodában is) a legjellemzőbb a normál dokumentumok készítése és a fotónyomtatás. Normál papírra minden készülék képes megfelelő minőségben dolgozni (igen, ma már a tintasugarasok is), de a vastag fényes fotópapírok legtöbbje csak tintasugarasban használható, a lézer- és LED-nyomtatókba beleolvadhat. A legtöbb lézer eleve nem veszi jó néven a vastag papírt (200 gramm vagy több négyzetméterenként), de az egyenes papírutat alkalmazó modellek között azért vannak e téren jó tűrőképességűek. Döntsük tehát el, hogy fekete-fehérnél maradunk vagy pedig kellenek a színek, és ha az utóbbit választjuk, akkor a jó fotóhatás és a szegély nélküli nyomtatás mennyire lényeges számunkra. Legyünk tudatában annak, hogy az otthoni és irodai printerek a szöveg- és grafikanyomtatásban, fotónyomtatásban képesek gazdaságosan és pontosan teljesíteni, de az extrémitásra nincsenek üzemileg felkészítve, így a szinte száz százalékos fekete oldal (elektronikai munkákhoz) vagy más színekkel telefestett oldalak borítják a költségszámításokat, és olykor nem is valósíthatók meg jó minőségben. (A lézernyomtató tele fekete oldalnál majdnem biztosan hibázik, a tintasugaras pedig eláztatja a lapot vagy csökkenti a szín- és tintatelítettséget.) Ha pusztán színhelyes nyomatokra (proof nyomtatás) vágyunk, arra is speciális, grafikai célú printert érdemes keresnünk, egy irodai színes lézerrel vagy négy tintás printerrel csak az élet szenvedéssel teli pillanatait gyarapítanánk. Ritkán, de szükség lehet nedvesség- és vízálló eredményre normál papíron, ennek a kitételnek például minden lézer- és LED-nyomtató megfelel, de a tintasugarasok közül jobbára csak a pigment tintások. Ha CD-re vagy DVD-re nyomtatnánk, akkor ahhoz csak tintasugaras készüléket találunk majd.

Nyomtatás CD-re

Milyen méretben szeretnénk nyomtatni? – A legtöbb esetben az A4-es (birodalmi mértékegységekre alapuló civilizációknál: Letter) méret teljesen megfelel a mindennapi igényeknek. Ha figyelemfelhívó, marketingjellegű feladatokra gyúrunk, akkor viszont érdemes lehet megcélozni az A3-as nyomtatók világát. A lézer minőségű LED-nyomtatók között akadnak viszonylag olcsó, vastag papírt is jól kezelő modellek, de itt 160 ezer forint alatt nem igazán tudunk elindulni. Viszont a tintás kínálatban akadnak akár 50 ezer forintos modellek is A3-as méretben. A multifunkciósok kicsit drágábbak, és van amelyiknél csak a nyomtatás nagy méretű, a szkennelés bizony nem.

Nyomtatás A3-as formátumban

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • A nyomtatók jövője: egyre több drága készülék és mobilos nyomtatás

    Az OKI magyar képviselete sikeres évet zárt tavaly, és ez főképp a fehér toneres készülékeknek köszönhető, de jól teljesítettek a színes nyomtatóknál és a kellékanyagoknál is.