Az LG magyar terjesztőjének közleménye a kémkedő okostévékről

Az LG Electronics Magyar Kft. ma közleményt adott ki, és ebben közlik, hogy a közelmúltban felmerült gyanúk alapján azonnali hatállyal megkezdték az eset kivizsgálását Magyarországon is.

A vizsgálat eredményeként a cég kijelenti, hogy az LG Electronics Magyar Kft. által forgalmazott Smart TV-k esetében egyáltalán nem kell tartani a műsor- és tartalomnézési információk továbbításától, amely – mondja a cég közleménye – egyébként személyes adatnak nem minősülő információ: „Az a funkció, amelyik támogatta volna a nézett műsorral kapcsolatos információk gyűjtését, korábban sem volt és jelen pillanatban sem érhető el hazánkban. A külső merevlemezen tárolt fájlnevek továbbítása is megszűnt a szoftverfrissítés után, az ebben érintett funkció végül nem jutott túl a fejlesztési szakaszon” — nyilatkozta Szili Krisztián, a magyar képviselet regionális szórakoztatóelektronikai marketingmenedzsere.

Meghátráltak, de nem eléggé

A közlemény kitér arra, hogy a szoftverfrissítés 2013. november 29-ével bezárólag a világ 137 országában megtörtént, beleértve Magyarországot is. Így mostanra a legtöbb LG Smart TV szoftvere frissült, amelyek a továbbiakban nem küldenek a nézett műsorral kapcsolatos információkat, ha a funkciót a felhasználó kikapcsolja [kiemelések tőlünk – a szerk.]. Emellett a szoftverfrissítést követően a médiafájlok nevének küldése is azonnal megszűnt.

A hivatalos vélemény szerint: „Az LG Electronics korábbi állásfoglalásában tudatta vásárlóival, hogy a vállalat nem használja fel — és korábban sem használta fel — az LG Smart TV tulajdonosoktól gyűjtött műsor- és tartalomnézési információkat célzott reklámokhoz. Továbbá a külső adathordozókon, például USB meghajtókon tárolt médiafájlok nevei nem kerülnek tárolásra egyetlen készüléken sem, továbbításuk pedig egy előkészítés alatt álló új funkció eleme volt, amely az éppen nézett műsorral kapcsolatos adatokat (metaadatokat) keresett volna az interneten a jobb felhasználói élmény érdekében. Ez a funkció azonban végül nem jutott túl a fejlesztési szakaszon, így személyes adatok gyűjtésére, tárolására soha nem került sor. A szoftverfrissítés ez utóbbi funkciót is eltávolította az érintett LG Smart TV-kről.”

A közlemény gyakorlati tanácsokat is ad, nevezetesen: „Azok az LG Smart TV készülékek, amelyeknél a szoftverfrissítési funkció be van kapcsolva és az automatikus frissítési mód be van jelölve, a frissítés telepítése automatikusan megtörténik, felhasználói beavatkozás nélkül. Ha az automatikus frissítés jelölőnégyzete üres, a készülék minden tizedik bekapcsolásakor emlékeztető üzenet jelenik meg a képernyőn mindaddig, amíg a felhasználó jóvá nem hagyja a szoftver telepítését. Ha a szoftverfrissítési lehetőség ki van kapcsolva, a frissítésre nem kerül sor. A szoftverfrissítést a tévé beállításainak menüjében lehet manuálisan elvégezni.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények