2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Tech rovat

Ötletek otthoni hálózatokhoz

Nem megy úgy a hálózat, mint ahogy elvárnánk? A routercsere nem minden, lehet, hogy érdemes lenne előbb újrarajzolni a hálózatot, vagy más irányban keresgélni. Nem rossz megoldás az elektromos hálózat képességeinek bővítése sem: erre már vannak bevált megoldások.

Csalódtunk a wifiben: újratervezés

A wifi a legtöbb esetben kiválóan illik az otthoni hálózatok világába, egy lakást még éppen lefedhetünk vele – ha szerencsénk van (és nem sűrű vasbeton födémünk). Azonban előfordulhat, hogy ha megszakadunk sem tudunk belőle akkor teljesítményt kicsiholni, mint szeretnénk és a második szobában már csak standard felbontásban tudunk videót lejátszani, ami tarthatatlan állapot a 21. században.

Hirdetés

Ilyenkor jönne izomból az erősebb router, a jobb adapter, és végül esetleg arra is rájövünk, hogy erővel nem bírjuk megoldani a problémát. Van néhány tipp, ami segíthet; akár anélkül, hogy új felszerelést kellene vásárolnunk: tehát ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a jelenlegi router nem lesz képes ellátni feladatát, akkor se rohanjunk azonnal a boltba, mert könnyen lehet, hogy csalódni fogunk a következőben is. (Ha GPS alapú navigációnk nem talál oda a célhoz, akkor nem mond le, csupán újratervez.) Ellenőrizzük, hogy megfelelő helyen van-e a router (és az antennája), hiszen meglehet, hogy azért található jelenlegi helyén, mert addig ért a széles sávú netet hozó kábel, vagy a család nőtagjai rút berendezési tárgynak tartják, és kizárólag a sarokban, szinte rejtve hajlandóak csak megtűrni. Keressünk egy másik, optimálisabbnak tűnő helyet, ami közelebb van a lakás (vagyis a lefedni kívánt terület) mértani középpontjához, a routerekhez mellékelt alap vagy beépített antennák ugyanis omnidirekcionálisak, azaz minden irányban egyenlő mértékben adnak. Ezért aztán ha a bejárati ajtó fölé szögeznénk az útválasztót, azzal az utcát, lépcsőházat épp annyira fednénk le, mint a lakást, ez pedig vélhetően nem cél. Érdemes több pontot is kipróbálni, hogy megtaláljuk a minden szempontból legszerencsésebbet, anélkül, hogy vakfoltokat hagynánk.

A lefedettség és teljesítmény javítására szóba jöhet még egy erősebb, külső antenna, azonban ne feledjük, hogy ezzel a lakás falain túl is jobban foghatóak leszünk, így nagyobb biztonsági kockázatot vállalunk. Ha muszáj a vezeték nélküli központot a lefedendő terület egyik széléhez közel elhelyezni, akkor érdemes elgondolkodni egy irányított (direkcionális) antenna beszerzésén, amivel az adóenergiát szinte teljes egészében a kívánt irányba összpontosíthatjuk, növelve a jelerősséget és a hálózat sebességét.

Irányított routeranntenna a lakásban

A rádióhullámok szabad terjedése érdekében ne álljon semmi a router és a kliensek jellemző elhelyezkedési pontjai között, mert a tereptárgyak rontják a jelet: már csak ezért is érdemes fejmagasságban megválasztani a router üzemhelyét. Nyilván ne legyen semmilyen más, vezeték nélküli jelet kibocsátó készülék a közelében – ilyen lehet a mikrosütő, a DECT telefon, babamonitor. Nem szerencsés a nagy fémtárgyak (pl. lemezszekrény) és a tükröződő felületek (tükör, ablak, fémborítás) szomszédsága sem. Még az olyan viszonylag egyszerű masinák is zavarhatnak, mint egy elektromotor (pl. ventillátorban, hűtőben) vagy egy fénycső.

Sajnos az sem elképzelhetetlen, hogy valahol egyszerűen megbízhatatlanul működik a wifi, minduntalan összeomlik a hálózat. Ilyenkor megpróbálhatjuk megkérni a szomszédot, hogy kapcsolja ki radarállomását vagy részecskegyorsítóját – ám ha ő még ha hajlandó is erre, lehet, hogy a zavarok maradnak. Végső esetben le kell mondanunk a wifi használatáról, és áttérni más közegre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Raspberry PI, ütött az órád!

  Vannak gyorsabbak, vannak kezesebbek, de melyiket mire érdemes használni? Bemutatjuk a Raspberry PI kihívóit. Akadnak közöttük okosabbak, gyorsabbak, de ha a fejlesztőket nézzük, akkor egyelőre még mindig az eredeti modell a nyerő. De a jövő nyitott, bármi lehet.

 • Hogyan válasszunk nyomtatót otthonra?

  Ha nincs is iroda a lakásban, attól még időnként nagyon hiányozhat egy nyomtató, ha pedig otthon dolgozunk, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy beszerezzünk egyet. Elemzésünkben végigvesszük azokat a szempontokat, amelyek fontosak lehetnek a döntés meghozatalakor.

 • Hogy lehet okosabb és kezesebb a régi tévéd?

  Milyen tévéokosító megoldást érdemes választanunk? Mit veszítünk egy kulcsrakész gyárilag okos tévéhez képest? Bőven akadnak lehetőségek: még a valóban régi tévéket is fel lehet tuningolni kis odafigyeléssel.

 • Retró ajándékok kockáknak

  Szülinapja lesz a havernak, és ő híresen nagy kocka? „Öreg” is? Nyilvánvaló, hogy a retró kocka ajándékoknak örülne a legjobban. Szerencsére van miből válogatni. A retró egyébként is trend, de emellett a számítástechnika elért abba a korba, amikor már története, így veteránjai is vannak.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.