Ötletek otthoni hálózatokhoz

Csalódtunk a wifiben: újratervezés

A wifi a legtöbb esetben kiválóan illik az otthoni hálózatok világába, egy lakást még éppen lefedhetünk vele – ha szerencsénk van (és nem sűrű vasbeton födémünk). Azonban előfordulhat, hogy ha megszakadunk sem tudunk belőle akkor teljesítményt kicsiholni, mint szeretnénk és a második szobában már csak standard felbontásban tudunk videót lejátszani, ami tarthatatlan állapot a 21. században.

Ilyenkor jönne izomból az erősebb router, a jobb adapter, és végül esetleg arra is rájövünk, hogy erővel nem bírjuk megoldani a problémát. Van néhány tipp, ami segíthet; akár anélkül, hogy új felszerelést kellene vásárolnunk: tehát ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a jelenlegi router nem lesz képes ellátni feladatát, akkor se rohanjunk azonnal a boltba, mert könnyen lehet, hogy csalódni fogunk a következőben is. (Ha GPS alapú navigációnk nem talál oda a célhoz, akkor nem mond le, csupán újratervez.) Ellenőrizzük, hogy megfelelő helyen van-e a router (és az antennája), hiszen meglehet, hogy azért található jelenlegi helyén, mert addig ért a széles sávú netet hozó kábel, vagy a család nőtagjai rút berendezési tárgynak tartják, és kizárólag a sarokban, szinte rejtve hajlandóak csak megtűrni. Keressünk egy másik, optimálisabbnak tűnő helyet, ami közelebb van a lakás (vagyis a lefedni kívánt terület) mértani középpontjához, a routerekhez mellékelt alap vagy beépített antennák ugyanis omnidirekcionálisak, azaz minden irányban egyenlő mértékben adnak. Ezért aztán ha a bejárati ajtó fölé szögeznénk az útválasztót, azzal az utcát, lépcsőházat épp annyira fednénk le, mint a lakást, ez pedig vélhetően nem cél. Érdemes több pontot is kipróbálni, hogy megtaláljuk a minden szempontból legszerencsésebbet, anélkül, hogy vakfoltokat hagynánk.

A lefedettség és teljesítmény javítására szóba jöhet még egy erősebb, külső antenna, azonban ne feledjük, hogy ezzel a lakás falain túl is jobban foghatóak leszünk, így nagyobb biztonsági kockázatot vállalunk. Ha muszáj a vezeték nélküli központot a lefedendő terület egyik széléhez közel elhelyezni, akkor érdemes elgondolkodni egy irányított (direkcionális) antenna beszerzésén, amivel az adóenergiát szinte teljes egészében a kívánt irányba összpontosíthatjuk, növelve a jelerősséget és a hálózat sebességét.

Irányított routeranntenna a lakásban

A rádióhullámok szabad terjedése érdekében ne álljon semmi a router és a kliensek jellemző elhelyezkedési pontjai között, mert a tereptárgyak rontják a jelet: már csak ezért is érdemes fejmagasságban megválasztani a router üzemhelyét. Nyilván ne legyen semmilyen más, vezeték nélküli jelet kibocsátó készülék a közelében – ilyen lehet a mikrosütő, a DECT telefon, babamonitor. Nem szerencsés a nagy fémtárgyak (pl. lemezszekrény) és a tükröződő felületek (tükör, ablak, fémborítás) szomszédsága sem. Még az olyan viszonylag egyszerű masinák is zavarhatnak, mint egy elektromotor (pl. ventillátorban, hűtőben) vagy egy fénycső.

Sajnos az sem elképzelhetetlen, hogy valahol egyszerűen megbízhatatlanul működik a wifi, minduntalan összeomlik a hálózat. Ilyenkor megpróbálhatjuk megkérni a szomszédot, hogy kapcsolja ki radarállomását vagy részecskegyorsítóját – ám ha ő még ha hajlandó is erre, lehet, hogy a zavarok maradnak. Végső esetben le kell mondanunk a wifi használatáról, és áttérni más közegre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények