Hamarosan újra kell hangolni a tévéket és a digidobozokat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma közleményben jelezte, hogy az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából folytatja a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek érdekében az NMHH 19 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

Az Antenna Hungária az összesen 32 frekvenciát érintő cseréket 2013 szeptemberében hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. Mind a 19 esetben változik a ’C’ jelű multiplex frekvenciája, amelyen a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái, valamint a MinDig TV Extra Alapcsomagjának programjai találhatók. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 11 körzetben az ’A’ jelű multiplex frekvenciái is megváltoznak, ez a változás a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornáit érinti. Győr és környékén 2 körzetben a ’B’ jelű multiplex frekvenciái változnak; érintett a MinDig TV Extra Családi csomagja.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék). A készülékek többségénél manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

A frekvenciacserék nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

Az Antenna Hungária tervei szerint a digitális adók áthangolására a lent látható táblázatban megjelölt napokon kerül sor, a munkák miatt néhány órán keresztül szünetel a digitális sugárzás. A frekvenciacserék miatt a fenti időpontokban a munkavégzések idejére mindhárom multiplex sugárzása le lesz állítva, vagyis a MinDig TV és MinDig TV Extra csatornák nem érhetők el.

nmhh

A változásokkal kapcsolatban további információ a MinDig TV honlapon (www.mindigtv.hu) és ingyenes telefonszámán: 06-80-90-99-00, valamint a MinDig TV Extra honlapon (www.mindigtvextra.hu) és call center számán: 1211 kapható.

Azóta történt

Előzmények