Hogyan válasszunk nyomtatót otthonra?

Fotósok, figyelem!

Ha fotót is(!) akarunk nyomtatni, arra alkalmilag megfelelhet a legolcsóbb, négy alapszínnel dolgozó tintasugaras készülék is. A jobb fotóhatás érdekében válasszunk olyan nyomtatót, mely képes szegély nélkül, a 10×15 centiméteres vagy A4-es fotópapír teljes felületére dolgozni. Szebb átmenetek a vízfesték bázisú (dye) tinták és a hozzá ajánlott fotópapírok együttes alkalmazásával érhetők el, főként akkor, ha nem csak négy, hanem 5 vagy 6 tintás nyomtatóval dolgozunk. Az alternatív tinták és papírok használata ezen a területen nem túl kifizetődő – ha az általános minőségi problémák nem is jelentkeznek, abban biztosak lehetünk, hogy a nyomatok jóval előbb kifakulnak, mint gyári kellékanyagokkal (itt néhány év áll szemben kb. 80-100 évvel, gyorsított öregítő eljárásokkal készült tesztek alapján).

A fotók telítettsége sokszorosa egy szöveges dokumentuménak, ezért komoly költségekkel kell számolnunk, és a legtöbb esetben a legolcsóbb minőségi megoldást egy online fotóelőhívó szolgáltatás használata jelentheti. Egyetlen kivétellel találkozhattunk e területen, az Epson L sorozatának hattintás tagjaival. Az alap kiépítésű A4-es és A3-as fotónyomtatók a hat tinta révén kifogástalan minőségre képesek, egy fotó költsége pedig jóval alatta van az előhívókban felszámoltnak. Sajnos százezres nagyságrendű induló kiadást jelent a készülék beszerzése, ugyanakkor rengeteg tintát kapunk hozzá, és nevetséges áron tölthetjük fel, szóval csak fotómániás családok számára ajánlott, akik amúgy jóval többet költenének hobbijukra.

Epson l800 nyomtató

Nem lenne igazságos, ha azt állítanánk, hogy lézernyomtatókkal nem lehet fotókat készíteni. A logikai képpontonként négybites vagy jobb színfelbontású modellek már 2008 óta elérhetők itthon is, és elég jó fotóhatást keltenek normál papíron is, ezzel marketinganyagokhoz is megfelelnek. Ugyanakkor a magas költségek és a szegélymentes nyomtatás hiánya miatt otthonra nem bátorítanánk fotócélú alkalmazásukat.

A fotózás másik oldala, azaz a régi papírképek és diák szkennelése, feljavítása egy külön témakör, mely számos misét megér. Mindenképpen speciális terület, mely támogatható egy sokoldalú és drága, filmszkennert is tartalmazó multifunkcióssal, ám ez itthon, Magyarországon nem számít mindennapos családi felszerelésnek.

Régi fotók szkennelése

Végül egy apróság, aminek hiánya őrjítő lehet. Sok olcsó nyomtató tartalmaz A4-es fekvő tálcát, amit jó esetben kiszedhetünk, és átállíthatunk a 10×15 centiméteres fotópapírhoz. Ez eléggé fárasztó, így ha az A4-es, normál papíros nyomtatást rendszeresen szakítanánk meg egy-egy kis fotóval, úgy kifejezetten előnyös lehet egy „felültöltős”, azaz álló adagolóval szerelt készülék, vagy egy olyan, amiben második, fotópapírnak szánt tálca is szerepel.

Azóta történt

Előzmények

  • A nyomtatók jövője: egyre több drága készülék és mobilos nyomtatás

    Az OKI magyar képviselete sikeres évet zárt tavaly, és ez főképp a fehér toneres készülékeknek köszönhető, de jól teljesítettek a színes nyomtatóknál és a kellékanyagoknál is.