Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
pakriksz
őstag
válasz
keringospasi #13 üzenetére
Ha a Cisco EPC3925-ről van szó, akkor NEM TUD, még a 2,4-et sem tudja normálisan.
-
tannenbaum
csendes tag
A műhely mellett az udvaron van wifi jel, csak bent nincs. Ez telefonra igaz. Kint még a telefonnal is tudok netezni. Ezért gondolom azt, hogy az általam írt megoldás elegendő lenne. Márpedig a telefonban nincs akkora antenna, mint egy irányított fali antenna. Csak, mint írtam, a telefonra nem tudok külső antennát tenni. Szóval, ezért sem akarok még egy plusz dolgot venni. Ha a linkelt AP egy külső antennával kap jelet, az kb. ugyanaz, mintha a házból nagyobb jel jönne, mint most, és azt tudnám a telefonnal venni a műhelyben? Természetesen ez visszafelé is érvényes. Vagy mindenképpen kell egy másik egység, még ilyen körülmények mellett is?
-
azbest
félisten
válasz
tannenbaum #63 üzenetére
A mostani rendszert nem is kell bántani. Egy kábeles kapcsolattal rákötsz egy rádiós eszközt, amit a főépület falánál felszerelsz, a műhelybe hasonlóképp a párját. Össze lehet úgy bridge-lni a két épület kapcsolatát, mintha a routeredbe lenne az odaát lévő eszköd is dugva.
Csak azt kell eldöntened, hogy mennyire stabil megoldást akarsz. Ha a lehető legkisebb ár a lényeg és nem számít, ha megbízhatatlanabb, akkor a főépület felől a fal közelében valami olcsó eszközzel kiterjeszted a wifi hatókörét. A másik épületben meg reménykedsz, hogy a falakon át lesz annyi térerő, amennyire kell.
-
tannenbaum
csendes tag
Azt olvastam a cuccról, hogy a hot-spotok elérésére is jó (ilyesmi nincs a környéken), ott meg nem tudja a mezei user, hogy mi sugároz. Ha a telefon is rá tud csatlakozni, akkor egy ilyen kütyü is, az én logikám szerint. A saját, meglévő hálózatnál ugyanez a helyzet. Ha a telefonom kapna jelet a műhelyben, azzal osztanám meg a netet. De ide kell egy "normális" antenna, amit viszont nem tudok a telefonhoz csatlakoztatni.
Nem akarok online HD filmeket nézni, a sebesség most nem szempont. Ezért nem gondolkodom nagy dolgokban. A házban meglévő hálózathoz meg nem akarok nyúlni. Évek óta stabil, kiszolgál, teszi a dolgát. Azt az elvet vallom, hogy ami működik, azt illik békén hagyni. -
bambano
titán
válasz
tannenbaum #61 üzenetére
ez egy emelt adásteljesítményű kliens, mi sokat használunk belőle, elég jó.
de ahhoz, hogy a kapcsolat szimmetrikus legyen, a házban is kellene egy emelt adásteljesítményű router.
mondjuk ebből az 5110g-ből két darab se egy ökör ára... -
tannenbaum
csendes tag
És ez?
http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-WA5110G
Egy antennás, a műhelyben egy asztali gép kapná a netet utp-vel kapcsolódva. Azt az egy antennát kiváltanám egy külső antennával, amit a ház irányába állítanék? Ha szerencsém van, a házban lévő routerhez hozzá se kéne nyúlni (WR642G).
-
kcsa
veterán
válasz
tannenbaum #54 üzenetére
powerline? Kb. pont erre a helyzetre ideális
-
azbest
félisten
válasz
tannenbaum #44 üzenetére
Szerintem például kettő ilyen szettel megbízhatóan összeköthető lenne a két épület: [link].
A két épület külső falán egymás irányában elhelyezve, megfelelően felkonfigurálva valószínűleg évekig stabil megoldás lehet.persze ezt úgy értem, hogy kábel -> egyik doboz -wifi- másik doboz -> kábel
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz
tannenbaum #54 üzenetére
15m átlöni nem nehéz, nekem két fal és egy födém van benne. kell egy jo vevö és egy jó router.
mondjuk én csak netezésre használom...
-
bambano
titán
válasz
tannenbaum #52 üzenetére
nem, csak a melóban is csinálunk ilyet dögivel, és én azokban a termékekben vagyok tájékozott, ami nem otthoni kategória.
pl. a szép megoldás egy mikrotik 433ul alaplap, két routerboard 52hnd wifi kártya, két jirous irányított antenna, kültéri házzal, stb. meg is áll kb. 80 rugóból.
de megcsinálhatod azt is, hogy a lakásba beraksz egy dualband routert, pl. tp-link 3600-4300-4900-ból valamelyiket, megpatkolod openwrt-vel. A 2.4-es antennáival megszórod a lakást, az 5 gigás wifijére meg raksz egy irányított antennát és azzal kitolod a műhely felé a jelet. A műhely felé menet félúton, vagy ahol a terjedés meg a fizikai lehetőségek kiadják, felraksz egy 5 gigás vevő antennát, arra rádugsz egy másik ugyanilyen routert és a jelét ennek a routernek a 2.4-es wifijével szétszórod. 19k alatt van most a 4300-as, plusz az antennák. ez is olyan 60k.
4300-as router volt a kezemben, openwrt alatt meg lehet mondani, hogy melyik antennáját melyik wifi sávban használja. a 4900-asnak meg csak az 5 gigás wifije megy a lecsatolható külső antennán, a 2.4-eshez belső antennát használ.
-
bambano
titán
válasz
tannenbaum #50 üzenetére
én tudnék, de az árcédulától sikítófrászt kapsz
-
bambano
titán
válasz
tannenbaum #48 üzenetére
ez n-es cucc, tehát mindkét antennájának mindkét irányban működnie kell, ezért nem tudod az antennát irányítottra cserélni.
-
bambano
titán
válasz
tannenbaum #46 üzenetére
szerintem egyik helyébe sem, mert a wds bridge-nek mindkét irányban egyformán kell látnia.
a korrekt, (ámde drága) megoldás ilyenkor a rendes router (nem wds), két wifi kártyával és négy antennával lenne.persze a korrekt válaszhoz jó lenne tudni, hogy az az átjátszó azért két antennás, mert N-es wifit tud, vagy másért. értsd: konkrét típus, url a doksijához, jól jönne
-
bambano
titán
válasz
tannenbaum #44 üzenetére
antennából is van két poláros, amit duplex vagy mimo néven találsz a boltokban.
-
tannenbaum
csendes tag
Nekem is az a gondom, hogy a lakóházban van net, tőle 15m-re a kerti házban (alias műhely) meg nincs. Pedig kellene, kábel kizárva. Ajánlották a wifi átjátszót, találtam is egy megfizethetőt, amin két nyúlfarknyi gumiantenna figyel. Az aligha csípi el a lakásból a wifi jelet, telefon is alig-alig. Egy irányított antenna már jó lenne, a egy ilyen kütyün kettő van belőle, akkor melyiknek mi a dolga? Mert nem biztos, hogy mindegy, melyikre teszem az irányított antennát. Vagy hogy is van ez?
-
gghrtz
őstag
Az antenna nem számít bele. Sokan azt hiszik, hogy igen, (sőt nekem még a főiskolán is így tanították), de itt egy ezzel foglalkozó szakértő-től olvastam, hogy nem számít bele.
Egyébként az antennát érdemesebb cserélni, mert az adásteljesítmény szerintem nem sokat számít, ha a kliens készülék szar. Mert ugye ez egy fél-duplex kapcsolat, és hiába kapja meg a vevő a csomagot, ha a visszaküldés már sikertelen. De ha a routeren van egy normális antenna, azzal hatékonyabb lesz a klienstől való csomag fogadása is. -
bteebi
veterán
Nagyon hasznos írás, köszi!
Korábban is hallottam már a Powerline-ról. Nagyon jól hangzik... de csak hangzik.
#2: Ezt dchard egyszer valahol már nagyon jól leírta, ha megtalálom, belinkelem. A kulcs az EIRP. Azt hiszem 150 mW lehet a maximális adóteljesítmény az EU-ban. Bár kaphatóak 1 W-os routerek is, de ha nem "lebutítva" használod, akkor szabálysértést követsz el, amiért akár nagyon durván is megbüntethetnek. Elvileg még erősebb antennát se használhatnál, mert már azzal is túllépheted a limitet.
-
Nekem a Power Line nagyon bejött,tudok a pincébe is netezni.
-
zolaas
senior tag
Akkor azt mondjátok meg, hogy mit tegyek, hogy nagyobb lefedettségem legyen az udvar felé? A kecóból kb 2m az ahol még van wi-fi. A melléképületben lévő dolgozóba "lemegy" a Net kábelen. Oda lehet másik routert dugni,ami onnan újra szétszórná a jelet?
-
Razarus
tag
Wifi:
Mivel a utp kábel csúnya, a routert is jól elteszik szem elől a tv mögé, szekrény tetejére, stb... aztán a pld. a nappaliban csak a szemközti falnál van jó térerő, és az asztalon már csak akad a kapcsolat. Így, lényegében ugyanúgy helyhez köti magát, csak még bosszankodik is.Sajna, lakás átépítésnél/kivitelezésnél a csempe, illetve a 5 különböző színű falfesték prioritást élvez (bárki bármit mond, ilyenkor az asszony a főnök), és 1 db plusz védőcsövet már nem engednek beépíteni a falba az utp kábeleknek, mert hogy majd "mobilnettel" megoldják. Aztán... meg megy a kiabálás, az ekkor már persze kezét széttáró asszonnyal, hogy "ne csukd nappali ajtaját!!", stb.
De még utólag is, vagy albérletben lakva, pld. padlószegély csatornában és az ajtótokokat vezetékcsatornával szépen megkerülve, korrekt (értsd: "láthatatlan") kábelezést lehet kialakítani. Sőt, erősített, lapos ftp kábelt is láttam már kereskedésben.
Korlátoltak és ostobák az emberek, aztán meg szidják a szakembert.
Tisztelet a kivételnek.Az alábbi elvet tartom én is, és nincsenek akadások, interferenciák... csak a tökéletesen megbízható LAN. Akkor érzem igazán a kiépített kábelrendszerem mindenhatóságát (nálam minden ftp-ból van, tervezetten kötött árnyékolással), amikor haveroknál wifi-vel kellene dolgozni... Ide ülni, oda ülni, laptopnak adott szögben kell lennie... Vicc.
"Vesa 2014-09-12 20:38:37
Otthonra legjobb a kábel! Bárki bármit mond, csak ez használható. Ellustult hülye társadalom.
Megrémülnek egy kis kábelezéstől. 2 nap alatt a teljes, 2 szintes házamban kiépítettem a gigabites hálózatot úgy, hogy minden helyiség, minden létező sarkában van egy csatlakozó. Ennyi.
Lehet vihar, vasbetonfal, akármi...a net hasít. A WiFi pedig egyetlen szobában megy. Aki feltételen mobil eszközről akar szenvedni, az ott mazohistáskodhat.Aki nyugodtan akar netezni, annak csak kábel!"
-
Vesa
veterán
Pont így kéne használni, de meglepődnél, mennyien használják szinte minden létező eszközhöz (Pc, Tv, Mediaplayer stb.). Aztán meg megy a sírás, hogy szar a net. Rosszabb esetben elkezdenek beruházni 30eFt-os routerekbe, hogy akkor majd jobb lesz. Pedig nem, nem lesz jobb. A technológiából adódóan, a WiFi jelet ezer+1 tényező zavarhatja, soha az életben nem lesz olyan stabil kapcsolat, mint kábelen..
-
Vesa
veterán
Otthonra legjobb a kábel! Bárki bármit mond, csak ez használható. Ellustult hülye társadalom.
Megrémülnek egy kis kábelezéstől. 2 nap alatt a teljes, 2 szintes házamban kiépítettem a gigabites hálózatot úgy, hogy minden helyiség, minden létező sarkában van egy csatlakozó. Ennyi.
Lehet vihar, vasbetonfal, akármi...a net hasít. A WiFi pedig egyetlen szobában megy. Aki feltételen mobil eszközről akar szenvedni, az ott mazohistáskodhat.Aki nyugodtan akar netezni, annak csak kábel!
-
davidsone
addikt
vannak itt okosságok
-
zeorsdfd
senior tag
Még egy ötlet: meg lehetne említeni a lecsavarható antennák kábellel való hosszabbítását, mint olcsóbb megoldást (router áthelyezés nélkül).
-
gghrtz
őstag
Egy ilyen powerline-t egyszer kipróbálnék. Remélem a következő cikkben meg lesz említve a WDS-AP, amikor a két router egy alhálón van, és ugyanazt a WiFi-t szórják. (Nálam kábellel van összekötve). Teljesen jól működik.
-
Razarus
tag
Az analóg villanyórák áramtekercse (mert most erről beszélünk) alapesetben -mint soros induktivitás- valóban útját állná a nagyfrekvenciás(abb) jeleknek, de a gyakorlatban ez nagyon korlátozottan -ha egyáltalán- érvényesül, mert sajnos van olyan, hogy kapacitív csatolás, ami által a fogyasztásmérőt (is) simán "átugorják" magasfrekvenciás powerline jelek is. A nagyfrekvenciás zavarszűrés, árnyékolás önálló tudomány, sok buktatóval.
USA-ban (és már Angliában is, tudtommal) léteznek powerline alapú, városokon belüli gerinchálózatok is, ám rendre büntetik az üzemeltetőket -sőt, példa is van FCC által "kiszabott" komplett lekapcsoltatásra is- mert nagyon sok zavart okoz egyéb berendezések üzemében a BPL (=Broadband Over PowerLine)
Nagy hőbörgés volt a piaci szereplők részéről akkor, amikor (azt hiszem 2009-ben) az FCC leállíttatta az egyik legnagyobb BPL hálózatot Virginia államban azért, mert a hálózat, a vonatkozó törvényekben rögzítettnél nagyságrendileg több zavart "szórt szét" az éterbe.
Ott, ebben nincs pardon. Remélem, itt sem lesz, adott esetben. -
-
Razarus
tag
A PowerLine technológia legalább annyi gondot is okoz, mint amennyit megold.
Annak idején, vajon melyik ostoba gondolta azt, hogy a villanyóránál megállnak az adatjelek? Ugyan mi állná az útjukat? (A villamos mérőóra nem csillapítja érdemben ezeket, mivel nem ilyen célokra készült)
Megfelelő berendezéssel még az utcai erősáramú vezetékek (ezek se nem szimmetrikusak, se nem árnyékoltak) alatt, az utcán is érzékelhetők a PL jelei. Innentől Interferencia 4ever...
A párosítás egy humbuk. Simán képesek "kereszteződni" az azonos erősáramú vezetéken levő -pláne azonos gyártótól származó- PL. eszközök, több tíz vezetékméterre is egymástól.
A dolog USA-ban, az urbanizáltabb területeken ott tart, hogy újabban a PL szettekbe már tesznek PL szűrőket is, amelyekkel a saját jelek a "lakásban tarthatók", illetve a szomszéd jelei kívűl maradnak.Tömbházakban így is van gond, mert itt sokszor van az a szitu, hogy a közös fal egyik felén X, másik felén Y PL-ezne (szűrőkkel a lakás elektromos elosztóiban) de a két szomszéd, közös fal két oldalán (de egymástól csak pár cm-re) párhuzamosan haladó vezetékein futó PL jelek is interferálnak egymással, ami lassú, akadozó, széteső hálózatban mutatkozik meg.
Amúgy láttam PL-t zavaró cuccról is videót.
-
-
keringospasi
tag
Telekom routere tud 5ghz-et csak az eszkozeim nem
-
Érdemes lett volna még beleírni, hogy a falak milyensége is befolyásolja ( igen erősen ) a jel hatótávolságát, illetve hogy a feltüntetett hatótáv csak kültérre, nyílt terepre vonatkozik ( sokan megkérdezik ezt tőlem rendszeresen ).
-
törölt tag
Bátorkodom ajánlani ez ügyben az én blogom is, igaz angolul van és csak a wifi részt érinti:
how-to-optimize-your-wifi-network-with-android -
nbg
senior tag
Vicces dolog a Powerline-nal kapcsolatban, hogy eleg konnyen megy a crosstalk a kulonbozo aramkorok kozott: Most augusztusban esett meg, hogy volt egy rovid aramszunet az epuletben. Hetlakasos tarsashaz, termeszetesen minden lakashoz kulon ora, stb. Aramszunet utan azt vettem eszre az egyik gepen, hogy nem az altalam hasznalt tartomanybol kapott cimet -192.168.2.x -, hanem 192.168.0.x-es cime volt, es furcsa gepneveket lattam a windowsos halozatban. Mint kiderult, a felso szomszednak is ugyanolyan gyartmanyu (Netgear) Powerline cuccai vannak, es az aramszunet utan szepen osszekapcsolodtak ez o eszkozei az enyemekkel, majd mivel az o routere "alacsonyabb" tartomanyban uzemel, nekiallt cimeket kiosztani a gepeimnek. A sajat routerem meg csak ott kuksolt...
A megoldas az volt, hogy kihuztam a sajat adaptereimet, ujra bedugtam oket, es megint lezartam a halozatot. -
rudi
nagyúr
Kevésbé zsúfolt csatorna kiválasztása benne van a cikkben? És az, hogy a hálózat rendszerint a leglassabb szabványú eszköz tempójához igazítja a többit (tegyél a netre egy g-s eszközt, az n-eseket is fékezni fogja miatta a router)?
-
kcsa
veterán
Van valamiféle előírás rá, elvileg EU-ban max. 100mW. Itt le is vagyon írva, ámbátor az értelmezéséhez már teljesen kuka vagyok.
-
fogtunder
nagyúr
abban, hogy meddig ér el a jel, valóban nem számít, viszont a maximális sávszélességet direkt rálátásnál ugyancsak befolyásolja. a mikrotik meg nem igazán az otthoni felhasználóra van szabva, sem ár, sem funkciók szempontjából. ha pedig HD-t akarsz streamelni, az egycsatornás N karcsú lesz, pláne, ha más is ráakaszkodik. céges környezetben amúgy szerintem kábelezni kell. otthon megértem, hogy valaki nem akarja szétverni a fél éves festést, meg műanyag csatornákat nézegetni, de ha stabil és gyors kapcsolat kell, akkor a legjobb megoldás még mindig az UTP kábel és a vidiás fúrófej, meg pár átgondoltan elhelyezett access point a mobil eszközöknek.
-
ronson
őstag
Miért nincs megemlítve sehol a routerek adóteljesítménye? Mi annó a cégnél már próbálkoztunk minden féle csoda routerrel, de mindig baj volt a hálózattal. Egyszer egy internetszolgáltatós srác világosított fel minket, hogy nem az számít hány antenna van, hanem az, hogy mekkor az adó teljesítménye. Tanácsára beszereztünk egy egyantennás 1W-os Mikrotik routert. Minden problémánk a múlté lett.
-
haxiboy
veterán
Köszönöm, hasznos cikk volt
Új hozzászólás Aktív témák
it Nem megy úgy a hálózat, mint ahogy elvárnánk? A routercsere nem minden, lehet, hogy érdemes lenne előbb újrarajzolni a hálózatot, vagy más irányban keresgélni. Nem rossz megoldás az elektromos hálózat képességeinek bővítése sem: erre már vannak bevált megoldások.
- Minőségproblémák miatt késik Pixel 9a piacra kerülése
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Óra topik
- Ősszel jön az új Painkiller játék
- Külpolitika
- Autós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest