2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Szoftver rovat

Gyakori Linux problémák és megoldásuk

Linux alatt sem fenékig tejfel az élet, itt is akadhatnak zavaró problémák, melyek megkeseríthetik az első lépéseket. Ismertetünk néhány gyakran felmerülő hibát és természetesen megoldásukat is.

Hirdetés

Gubancok itt is vannak

Nagyon sokat fejlődtek az asztali Linux rendszerek úttörő időszakuk, a 2000-es évek eleje-közepe óta. Egyrészt már sokkal több alkalmazás érhető el Linux alá és azok minősége is nagyságrendeket javult (gondoljunk például a StarOffice, OpenOffice kezdeti minimális kompatibilitására a Microsoft formátumokkal). Másrészt a Windows desktop fejlődésével párhuzamosan – ma már sokak szerint azt megelőzve – bontakoztak ki a különféle ablakkezelő csomagok – például GNOME, KDE, Unity, Cinnamon –, egyre inkább van miért és mire váltani, ehhez kezdők számára előző cikkeinkben adtunk némi támpontot. Persze ha váltunk, akkor előbb-utóbb szembekerülünk a problémákkal is. Mostani írásunkban a Grub dual boot menüvel, a Wi-Fi-vel és az UEFI-val kapcsolatos gondokat részletezzük, a kezdő felhasználók számára könnyebben követhető automatikus megoldások mellett néhány parancssoros megoldást is ismertetve.

Sokan mondhatnák erre, hogy hohó, megfogtuk a Linuxot, hiszen csak ebben a cikkben három jelentős és nem mindig könnyen megoldható nehézségről számolunk be, és akkor hol van még a többi apróság és komolyabb probléma? Azonban had emlékeztessek minden kritikust arra, hogy ezen problémák jelentős része nem magában a Linuxban gyökerezik, hanem olykor más rendszerek (jellemzően a Windows, esetleg a Mac OS) és a hozzájuk üzletileg erősen kötődő hardvergyártók magatartásában. A zárt Windows driverekkel kapcsolatos jogi problémák sokáig képezték gátját a teljesebb támogatás megvalósításának, a Windows telepítője nem számol más operációs rendszerek létezésével és a rendszerindítót sajátjára cseréli, valamint az UEFI Secure Boot kialakításánál és bevezetésénél sem igen vették figyelembe, hogy valaki másik, a Windows 8-tól eltérő rendszert is szeretne esetleg a gépére telepíteni. Mindemellett próbáljon meg valaki egynémely Windows Vista alapú laptopra Windows XP-t vagy 7-et telepíteni és jó eséllyel kiderülhet, hogy a Wi-Fi (és egyéb) driver problémák nem csak a pingvinek háza táján okoznak gondokat. Gondok tehát mindenütt vannak, és a legtöbbször megoldásukra is jó esély van, Linux alatt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Így költözzünk Linuxra!

    Tárt karokkal vár minket a pingvin, de milyen módon tudjuk digitális javainkat erre a platformra átköltöztetni, és milyen alternatívák akadnak a megszokott windowsos alkalmazásaink helyett?

  • Melyik Linuxot elsőre? Második rész

    Linuxból mindig van még egy. A mostani összeállításban szereplők már fenntartásokkal ajánlhatóak kezdőknek, de a vállalkozóbbak ezekkel is próbát tehetnek.

  • Ubuntu Edge, a 32 millió dolláros szupertelefon

  • Melyik Linuxot elsőre?

    Sokan kipróbálnák otthon a Linuxot, de nem tudják eldönteni, melyik disztribúcióval kezdjék az ismerkedést. Ezeket ajánljuk a Linux-szüzek számára a kezdeti lépések megtételéhez.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.