Gyakori Linux problémák és megoldásuk

UEFI: Linux telepítés Windows 8-as gépre

Korunk csodája és valamelyest botránykönyve is az UEFI, mely gyakorlatilag a jó öreg BIOS utódja. Egy igen összetett, saját driverekkel és felülettel dolgozó rendszer, mellyel sokkal hamarabb és biztonságosabban indítható a rendszer. Egyre több laptopon található meg, azokon, amelyeket Windows 8-cal előtelepítve szállítanak. Amiért mégsem tapsikolunk önfeledten e trend kapcsán, az annak köszönhető, hogy hónapokig gyakorlatilag csak a Windows 8 volt telepíthető az UEFI-s gépekre.

Hirdetés

Az operációs rendszer indítása előtt ugyanis az UEFI Secure Boot funkciója megvizsgálja a kernelt és csak akkor adja át neki a vezérlést, ha rendben lévőnek ítéli a benne elhelyezett digitális aláírást. Ehhez persze az alaplap (laptop) firmware-ében a gyártók el kellett, hogy helyezzék az érvényes kulcsok készletét, ezt a készletet viszont egyelőre csak a Microsofttal egyeztették le, vagyis csak az új Windows kernelek indulnak üzembiztosan Secure Boot alatt. A Microsoft hajlandó ugyan saját kulcskészletét részben megosztani a Linux közösséggel, de ez a megoldás persze nem talált osztatlan támogatókra a túloldalon és legfeljebb ideiglenes támaszul szolgálhat. Áthidaló megoldás lehet az UEFI Secure Boot kikapcsolása, de az biztos, hogy a helyzet OS-politikailag nem tekinthető ideálisnak.

Nem tudni mikorra rendeződik el megnyugtatóan az UEFI ügy, mindenesetre már jelentek meg Secure Boot kompatibilis Linux lemezképek, ilyen például az Ubuntu 12.04.2 LTS és minden ennél újabb, 64 bites kiadás (32 bites kernelt nem enged elindulni a Secure Boot, így az új vasakon kénytelenek leszünk lemondani régi rendszerek futtatásáról). Készítsük el valamelyikből a telepítőlemezt vagy pendrive-ot. Mielőtt telepítenénk, az Ubuntu help javasolja, hogy az UEFI menük mélyén elrejtett beállításokban tiltsuk le a QuickBoot/FastBoot, Intel Smart Response (SRT) és a Windows 8-ban a FastStartup opciókat – fogadjuk meg a tanácsait. (Hogy miként léphetünk be az UEFI és BIOS menükbe, azt az alábbi szakaszban ismertetjük a Secure Boot kikapcsolása kapcsán). Ha minden beállítás megfelelő, akkor bootoljunk a telepítőlemezről és válasszuk a Try Ubuntu opciót, majd onnan telepítsük a rendszert a szokásos módon, a meglévő Windows megtartását választva. Ha nem kapunk Secure Boot vagy Signature hibát, akkor örvendezzünk, és ha még a boot menü is működik és felkínálja mind a Windows 8, mind az Ubuntu pontokat, akkor gyakorlatilag nyertünk.

Amennyiben gond lenne a boot során (csak a Windows indul el vagy épp az nem), akkor irány ismét a Live Linux boot. Itt a már ismert módon indítsuk el (ha kell, telepítsük) a Boot-Repairt és adjunk egy esélyt a Recommended Repair gombnak. (Számítva a további bonyodalmakra érdemes lejegyzetelni az URL-t, amit a program ilyenkor kiír, erre hivatkozva hathatósabb szakmai segítséget tudunk majd kérni a help.ubuntu.comon, ingyenes regisztráció fejében).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények