Gyakori Linux problémák és megoldásuk

Grub rendszerindító javítás parancssorból

Csodálkoznánk, ha a fent ismertetett automatikus Boot-Repair mutatvány bedőlne, de az ördög nem alszik, így aztán inkább leírjuk azt is, hogyan lehet parancssorból visszaállítani a rendszerindító menüt. Ez már kíván némi rálátást és hozzáértést, legalábbis ami a meghajtók elnevezését illeti, könnyen hazavághatjuk a rendszert még jobban egy hibás parancs kiadásával, így tovább csak úszóknak és saját felelősségre!

Mindenképpen szükségünk lesz a Grub csomagra, amit ezzel a paranccsal lehet éppen futó Live linuxunkba illeszteni:

sudo apt-get install grub

Némi nyugtázás után úgy fél perc alatt lefut a Grub csomag letöltése. A terminálban általában ezután elég a következő parancsot kiadnunk egy automatikus javításhoz:

Hirdetés

sudo grub-install /dev/sda

Itt az sda akkor helytálló, ha az első (olykor egyetlen) SATA merevlemezen volt megtalálható az indító, de ha a másodikon, akkor már /dev/sdb lehet a helyes paraméter. Ha régi, szalagkábeles IDE (ATA) merevlemezünk van, akkor a parancs vége dev/hda vagy dev/hdb (és így tovább) lehet.

Olykor a grub-install nem leli, hogy melyik partíción vannak a Grub maradványai. (A Windows tapintatlan telepítője ugyanis csak az MBR-t írja felül, ha a Grub nem a Windows partícióra volt telepítve, akkor még mindig megtalálható ott, ahol volt.) Ilyenkor fel kell térképeznünk a helyzetet, ehhez be kell lépnünk Grub parancsorába, tehát a terminálba pötyögjük be, hogy:

sudo grub

Aki már kezelt mondjuk Fdisket anno még DOS alól, annak nem lesz túl ijesztő a környezet. A Tab billentyű kiírja az elérhető parancsok listáját és a help paranccsal kérhetünk segítséget a paraméterezésben, ha kellene. Most ki kell derítenünk, hogy a Grub hol székel, azt általában a

find /boot/grub/stage1

paranccsal tudható meg. Ez visszaadja a merevlemez és a partíció sorszámát, valahogy így: (hd0, 1), legalábbis, ha az első merevlemezről és a második partícióról van szó. (A Grubban nullától számozódnak a lemezek és a partíciók is.) Ha megvan, hogy hol vannak a Grub maradványok, akkor jöhet a Grubot tartalmazó root partíció azonosítása és az ennek megfelelően kialakított MBR visszaírása, majd kilépés vissza a terminálba:

root (hd0,1)

setup (hd0)

quit

A Grub maga megérne egy külön cikket és sok különféle szituáció adódhat a rendszer felépítésétől függően, így a parancssoros útmutatónk csak vázlatos tud lenni. Mindenesetre, amíg lehet, kezdő felhasználók inkább maradjanak a Boot-Repairnél.

Grub2 esetében így néz ki a javítás:

Adjuk ki a sudo fdisk -l parancsot, ez megmutatja, hogy milyen partícióink vannak, és meg tudjuk nézni, hogy melyik merevlemezen van a root partíció. (Ez van megcsillagozva a táblázat indítás oszlopában.) A parancsok rendszergazdai hozzáférést követelnek, ezért meg kell majd adnunk jelszavunkat is.


Ezután csatoljuk a fájlrendszerbe azt a partíciót, ahol a root fájlrendszerünk van:

sudo mount /dev/sdxY /mnt

x: a .. b .. c .. attól függően, hogy mit láttunk az fdisk kimenetében.

Y: a root partíció száma.

Ezzel a paranccsal lehet újratelepíteni a Grub2-t:

sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda

A régi Grubot pedig ezzel:

sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények