Linux – játékosan

Linux és játék

Ha akárcsak öt évvel ezelőtt is feldobtuk volna a linuxos játékok témáját, akkor azt legtöbben egy lesajnáló mosollyal, valamint a Sokoban, a Tetris és hasonló emlékezetes, ám mai szemmel még enyhe megfogalmazással élve is puritán felületű alkotások felemlegetésével reagálták volna le. Ma már sokkal jobb a helyzet, a Linux alatt épp olyan színvonalas játékok fejleszthetők, mint Windowsra vagy Macre. Az évek során kinőtte magát néhány igazán jól sikerült nyílt forráskódú játékprojekt, folyamatosan fejlesztették a windowsos játékok Linux alatti futtatását (is) menedzselő Wine-t, és idén belépett a képbe a játékipar nagyját saját kínálatában tudó Steam is. Mindezek együtt a különféle emulátor-megoldásokkal együtt több tízezer elérhető játékot jelentenek, persze a fő kérdés, hogy milyen minőség érhető el a pingvin szárnyai alatt, vajon szükségünk lesz-e külön tanulmányokra és jár-e valamilyen kockázattal, ha nekiindulunk ennek a modern kalandnak? (A témát még szeretnénk folytatni, de hogy milyen irányban, arról megkérdezzük olvasóinkat is: a szavazás e cikk utolsó oldalán található.)

Jó ingyenes játékok

Ingyenes operációs rendszerhez ingyenes játékok is járnak. Egy frissen telepített Linux alkalmazáskészletében is szerepel néhány egyszerű játék, de nyilván nem szeretnénk itt leragadni. A nagyobb disztribúciók szoftverboltjában (pl. Ubuntu alatt a Szoftverközpontban) a Játékok kategóriában százszámra vannak bevált alkalmazások. Ezek telepítése pár kattintásba és egy jelszó beírásába kerül. Az Ubuntu Szoftverközpontban nemcsak ingyenes, hanem fizetős játékok is kaphatók, de utóbbiak vannak kisebbségben.

Az ingyenes, sok disztróban pár kattintással bevethető játékok közül kiemelkedő a 0 a.d., valós idejű stratégia, mely professzionális grafikai színvonalat hoz. A régi klasszikusok sem kerülhették el sorsukat, a FreeCiv és FreeCol a Civilization és a Colonization nyílt kódú klónjai. Akcióban az Unreal Tournamenttel összevethető az Alien Arena, legalábbis grafikában bizonyosan. Az Old West’s mára már majdnem elfeledett, vadnyugati, interaktív videó alapú lövöldözős hangulatát hozza a Smokin' Guns. Ha MMORPG kell, akkor nyílt forráskódú alapokon, teljesen ingyenesen élvezhető a PlaneShift. Tucatszám elérhetők valóban kiváló alkotások.

linux

Rengeteg valóban jó játék egyszerűen nem szerepel a disztribúciós szoftverboltokban, különféle okokból. Sokszor pusztán azért, mert nem vette fel senki sem a hivatalos repositoryba (raktárba), vagy mert nem felelt meg a követelményeknek, és nem hagyták jóvá. Ilyenkor az adott játék honlapján sorakoznak a részletes információk, hogy miként illeszthető a rendszerbe a program.

linux

A zárt kódú ingyenes játékprogramok között érdemes esélyt adni a Wolfenstein: Enemy Territorynak, amelyhez hasonlókért egy évtizede még súlyos pénzeket fizettünk ki Windows alatt. Van ingyenes alternatívája a régi, felülnézetes GTA-nak Greedy Car Thieves néven. Ingyenes MMORPG-nek ott van a Regnum Online.

linux

Sokszor pusztán csak ki kell csomagolni a programot valahová egy alkönyvtárba a home mappán belül és elindítani a telepítőt (Windows-like módszer), vagy elindítani magát a fő programfájlt, és a játék elindul (mintha a .exe állományra kattintanánk egy hordozható Windows-alkalmazás mappájában). Általában a disztro alap kicsomagoló eszközei kezelik a ZIP archivumokat, néha szükség lehet egy univerzális be, illetve kitömörítőre, ilyen például a Windows alatt is ismert 7z (7 Zip). Máskor Debian vagy Red Heat formátumú csomagban kapjuk a szoftvereket, melyeket a csomagkezelővel kell kibontatnunk és beillesztetnünk a rendszerbe. Sajnos olyan is akad, hogy bonyolult, terminálos parancsokat kell elsütnünk. A Linux játékélménynek ez egy kicsit árnyékosabb szelete, de azért nem leküzdhetetlen.

Hogy ne csak a nevek és címek alapján kelljen elindulnunk a Szoftverboltban, hát érdemes megnéznünk egy-két játék toplistát, merthogy ilyen Linuxra is létezik. A Linuxlinks.com gyűjteménye 42 gyakran használatos alkalmazást listáz, a www.cahilig.net slágerlistája pedig 100 igen jól kidolgozott címnek ad helyet, rövid leírással és képekkel. Hasznos magazinok a linuxos játékok témájában a www.gamingonlinux.com és a rootgamer.com is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények