Gyakori Linux problémák és megoldásuk

UEFI Secure Boot kikapcsolása

Fontos tudni, hogy ha a gyári Windows 8 mellé szeretnénk egy Linuxot második operációs rendszernek, akkor azt szintén UEFI rendszerben kell feltelepítenünk, így csak a fentebb ismertetett út járható. Ha viszont tudunk élni a Windows 8 újdonságai és csempés felülete nélkül, azaz magában használnánk a Linuxot, akkor sok gondtól kímélhetjük meg magunkat az UEFI Secure Boot kikapcsolásával. Ez sajnos nem megy úgy, mint régen, a DEL és F2 kombinációkkal a márkás laptopokon nem léphetünk be az UEFI/BIOS menübe. El kell indítanunk a Windows 8-at, onnan tudjuk elérni a rendszer beállításait.

Hirdetés

Irány a Windows 8 Gépház, melynek indítógombja a csempés felület jobb oldalról becsúszó Beállítások paneljén van. A Beállítások menüt a jobb képernyőszéltől befelé simítva, vagy érintés hiányában az egeret a jobb felső sarokból lefelé mozgatva hívhatjuk elő. Válasszuk alul a Gépház opciót.

A Gépház bal oldali kategóriái között az Általános pontra kattintva jobb oldalt keressük meg a Speciális rendszerindítást és válasszuk az Újraindítás most pontot. Az itt megjelenő boot opciós menüben kérjük a Hibaelhárítás pontot, ezen belül pedig válasszuk a Speciális lehetőségeket, majd az Indítási beállításokat. Csak itt érhetjük el az Újraindítás gombot, ami az UEFI konfigurációs menüjét hozza fel végre. Még „szerencse”, hogy olyan egyszerű idáig eljutni, és még egy minotaurusszal sem futottunk össze.

Az UEFI-vezérlőprogram beállításai menüpontot kiválasztva a BIOS/firmware kulcsszavakat keressük, ezek vezetnek el a régi BIOS menü megfelelőjébe, itt már karakteres módra vált a rendszer. A firmware beállítások hasonlóak a régi BIOS-okban megszokotthoz. Keressük meg a Secure Boot opciót (Security menü) és állítsuk Disabledre. Ellenőrizzük a Boot menü beállításait és ne felejtsük el menteni a beállításokat kilépéskor.

Érdemes figyelembe venni, hogy egyes Samsung noteszgépek (a 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C és NP900X4C szériák biztosan érintettek) „belehalhatnak” abba, ha Linuxot próbálunk telepíteni rájuk, függetlenül attól, hogy a Secure Boot aktív-e vagy sem. A probléma a Samsung UEFI implementációjába épített eszközmeghajtóval van, mely megváltoztatja az alaplapi NVRAM tartalmát (ez tárolja a BIOS/UEFI beállításokat). Ezt kikerülendő a legújabb kernelváltozatok már úgy bootolnak, hogy nem aktiválják a hibás drivereket (Ubuntu esetében a javítás a 12.04.2 LTS kiadásban már megtalálható). Ha a baj megtörtént, akkor a laptop szétszerelésével és a gombelem eltávolításával orvosolható a hiba, de ilyenkor a garanciáról le kell mondanunk, mivel szétszedtük a gépet, szóval jobbára marad a szerviz.

Azóta történt

Előzmények