Egymilliárddal támogatja az IBM a Linuxot

Az IBM a LinuxCon 2013 konferencián New Orleansban a ma kiadott nyilatkozatok alapján minden bizonnyal bejelenti, hogy a 2000-ben meglépett invesztíció után újabb egymilliárd dolláros befektetéssel áll a Linux mögé, pontosabban azoknak a linuxos technológiáknak a fejlesztését támogatják, amelyek a Power Systems szerverek továbblépését segíthetik elő.

A 2000-es támogatás igen sokat jelentett a Linux számára, mivel megalapozta azt a fejlődést, melynek következtében a nyílt forrású platform valódi versenytársa lehetett a Microsofténak.

A mostani lépés sem meglepő, mivel a cég már tavaly elindított egy folyamatot, melynek keretében májusban bevezették az első linuxos Power Systems szervereket, majd idén az új linxusos high-end 7R4 szervert. E lépések után gyorsan jöttek még újabbak (natív virtualizáció, majd iparági összefogás következtében az OpenPower konzorcium megalakítása, hogy a Power chipcsalád elérhető legyen más gyártók számára is). Az IBM vezetői szerint a Linux támogatása nagyon kedvező lesz az adatközpontokat üzemeltető ügyfeleik számára, akik sokkal olcsóbban elégíthetik ki igényeiket, mintha az Intel termékeit választanák. Hatalmas előny a cég szerint, hogy a megrendelők az egyre nagyobb cloudszolgáltatási igényeket a nyitott, testreszabható, kifejezetten e célra tervezett technológiával tudják majd megoldani, túllépve a régi, erre a feladatra már kevésbé alkalmas rendszereken.

A rövid távú tervekről annyi kiderült, hogy az IBM a franciaországi Montpellier-ben egy Power Systems Linux központot állít fel, és létrehoznak egy fejlesztői igényeket kiszolgáló ingyenes felhőszolgáltatást, amely a tudás megosztását, az eredmények megvitatását, az elért eredmények tesztelését stb. szolgálja majd.

A cég illetékes vezetője kijelentette, hogy természetesen a Power Systemsnél korábban használatos unixos AIX támogatása sem szűnik meg, sőt, piacon marad, de igyekeznek a felhasználókat az új, szerintük biztatóbb jövőjű megoldás felé terelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

  • Új, nehézsúlyú tagja van a Linux Alapítványnak

    Az Open Virtualization Alliance csatlakozásával tovább bővültek a közösség lehetőségei.

  • ARM technológiát licencel az IBM

    Az IBM az egyedi megoldásokat igénylő vevőit tervezi kiszolgálni az ARM-alapú processzorokkal.

Előzmények