Hirdetés

Gyakori Linux problémák és megoldásuk

A Windows legyilkolta a Linuxomat?

Ritkán akad olyan probléma a mai Linux telepítőkkel, hogy ne tudnák tisztességesen elhelyezni a meglévő Windows mellé a Linuxot és a rendszerbetöltőt (ez manapság leginkább a Grub). Akkor már sokkal nagyobb gond, ha fordított sorrendben járunk el, először a Linux kerül a gépre, majd utána szeretnénk mellé költöztetni a Windowst is. Az is előfordul, hogy akár már évek óta jól elmuzsikálunk a kettős rendszerrel, mígnem egyszer – talán épp egy vírusfertőzés nyomán – újratelepítjük a Windowst és huss, a következő rendszerindításra Linuxunknak se híre, se hamva.

Itt még rendben megvan a Grub és mindkét operációs rendszer.
Itt még rendben megvan a Grub és mindkét operációs rendszer.

Pánikra nincs túl nagy ok, ilyenkor egyszerűen az történt, hogy a Windows bevetette saját rendszerbetöltőjét, kigyomlálva az előzőt, de tulajdonképpeni rendszerünket és adatainkat nem törölte le, csak nem tudunk azokhoz hozzáférni. Annyit kell tennünk, hogy visszatelepítjük az MBR-be az eredetileg ott működő, linuxos bootloadert.

A Boot-Repair előtelepítve megtalálható az Ubuntuból leágaztatott Boot-Repair-Disk live lemezen. Ha tehetjük, töltsük le és írjuk ki újraírható lemezre vagy pendrive-ra. Legegyszerűbb, ha ezt használjuk, a rendszer azonnal a tárgyra tér és elindítja a javító alkalmazást, csak meg kell nyomnunk a Recommended Repair gombot, a többi szerencsés esetben automatikus.

Hirdetés

Ha valamiért a Boot-Repair-Disk esetünkben nem bevethető, akkor szükségünk lesz egy Live CD boot lemezre, lehetőleg pont abból a Linux verzióból, amit használunk, ezzel indítsuk el a gépet és válasszuk a kipróbálást.

A legtöbb mai disztro esetében nem kell elmerülnünk a parancssor rejtelmeiben sem, az Ubuntu esetében (és sok más Linux alatt is) használhatjuk a Boot-Repair alkalmazást, de a legtöbb esetben azt fel kell telepítenünk. Ezt az éppen futó Live rendszeren is megtehetjük a Szoftverközpontban, keressünk rá a Boot-Repairre és installáljuk.

Ugyanez parancssorból gyorsabban is elvégezhető, indítsuk el a terminált, majd kérjük az illetékes szoftverkönyvtár felvételét a telepítési források közé:

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update

Az Enter leütését követően már mehet a Boot-Repair csomag telepítése is:

sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &)

Ezek után az indítópulton már elérhető a Boot-Repair és igen egyszerűen használható az automatikus javítás. A Recommended Repair gombra kattintva a rendszer újratelepíti a rendszerindító rekordot, befűzi a helyére az elárvult Grub rendszerindítót, így visszaáll az eredeti boot menünk.

Emellett nem árt tudni, hogy sok másra is jó még a program, lementhetjük a partíciós táblákat és az indítórekordokat, készíthetünk egy Boot-Info listát, hogy könnyebben kérhessünk segítséget fórumokon rendszerindítási problémánkkal kapcsolatban. Beállítható az alapértelmezett operációs rendszer is vagy akár visszaállítható a Windows-kompatibilis MBR is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények