Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Mellényzsebbe csúsztatható retrokonzol közeledik az Anbernic színeiben
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- BIOS frissítés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geth
veterán
válasz
pinnacle #28001 üzenetére
A skálázás az, amivel kijelzőnként eltérő felbontást tudod kompenzálni. Ez szerintem nem csak Windows specifikus, én még nem láttam épkézláb DE-t más OS-nél sem, ahol ez nem így lenne.
Ha csak a fontméretet lehetne állítani eltérőre, akkor a rendszernek folyamatosan újra kellene számolnia, tördelnie és rajzolnia a felületet egy egyszerű skálázás helyett. Ez nekem nem tűnik hatékonynak, amellett, hogy mókás lenne így két kijelző között ablakot mozgatni
-
pinnacle
nagyúr
válasz
I02S3F #27999 üzenetére
Köszi! Pont ez a probléma. A méretezést monitoronként lehet változtatni, a szövegméretet meg csak az összesre egyszerre. Kell, hogy legyen valami külső megoldás (nem is értem, miért nem alap a Winben), hiszen a 4K-ra más betűméret kell, mint az FHD-ra. Méretezés változás nekem nem jó, mert nekem az 100%-on jó, csak a betűméretet akarom növelni.
-
coco2
őstag
Ha húzok egy ablakot egérrel (áthelyezem), és közel megyek a képernyő tetejéhez, becsúszik valami sáv középen, amire ha ráhúzom az ablakot, kidobja teljes képernyősbe. Azt a funkciót (mármint az extra akció mező megjelenését) hogyan tudom kikapcsolni? Vagy hogyan nevezik? A nevét sem tudom annak az izének, nem tudok rákeresni
-
Dare2Live
félisten
Régi Windows 11em volt újraraktam és a régi ISO, torrent ISO fileokat 90%ban nem hajlandó megnyitni. Homokórzáik a végtelenségig.
Valakinek ilyen szembe jött? Jelenleg fogalmam sincs mi lehet a gond... -
coco2
őstag
Pár éves blogokban amd cpu-ról azt lehet találni, hogy a beépített tpm miatt os spike-ok voltak (fagyások). A hírek azt mondja, évek óta javítva van, de én jobb szeretnék a jelenben amd cpu felhasználóktól közvetlen véleményt - tényleg javították?
-
Geth
veterán
válasz
Krissz80 #27985 üzenetére
Nem kerültem még ilyen szituba, a mostani vasak itthon ~7 évesek, folyamatosan támogatva voltak/vannak, és még nem látom a végét. Lehet, hogy idén vagy jövőre cserélek, ezeket meg eladom, jellemzően picit áron alul és gyorsan.
Nekem ezek munkaeszközök is, szóval nem opció a netről lehúzás. Soha nem kényszerített még senki és semmi OS váltásra. -
Krissz80
senior tag
Na de ezt hogy kerülöd el úgy, ha rákényszerítenek egy OS váltásra.
Maradsz a régin és lehúzod a netről?Vagy veszel mindenből újat?
Na én ezt point nem tudom (akarom) megtenni, mert már nem gyártanak pcie-vezérlővel olyan hangkártyát ami nekem van.
Használtat meg csak elvétve lehet találni eBayen és 100k körül mennek. -
-
Krissz80
senior tag
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy a Akadálymentesség - Szövegméretet, monitoronként külön állítsam, ahogy a Skálázás és elrendezés - Méretezésnél lehet. Programok betűi, ami a 4K-n jó, az túl nagy az FHD-n. -
Geth
veterán
válasz
Krissz80 #27975 üzenetére
Felőlem a wn11-et is butíthatnák
Felőlem is, nem rajtunk múlik. Más kérdés, hogy én ezzel nem számolnék praktikus okokból. Főleg, hogy Te nem olyan fajta butításra gondolsz, hogy ne legyen benne ennyi beépített app vagy szolgáltatás, hanem hardverkövetelményben legyen relaxáltabb.Igen most még fel lehet tenni, de azt is meg tudod mondani, hogy meddig lehet majd frissíteni ezeken a gépeken?
Szerinted ezt itt bárki meg tudja mondani? Nem tudom mennyi értelme van ezeknek a kérdéseknek.Mivel nem akarsz telepítéssel foglalkozni, ezért az egész linux-os, win server-es szál teljesen felesleges volt, mivel ezek eleve újratelepítéssel járnak.
Eddig a prociról volt szó, majd most bedobod, hogy ja egyébként van egy PCI-os őskövület, amiről fogalmunk sincsen, hogy megmozdul-e driver híján win11 24h2-n.Az FC24 minden csak nem újabb, és nem óriási gépigényű játék. A 4K HDR videó megint nem sokat mond, mert ha hardveresen gyorsított a lejátszás, akkor egy kenyérpirítón is elmegy.
A legjobb amit javasolni tudok, hogy próbáld meg frissíteni "trükkök" nélkül vagy ha nem megy, akkor "trükkel". Többen beszámoltak arról, hogy gond nélkül felszaladt a 6-7. gen. Intel procival, de nem tudom, hogy nulláról vagy frissítésből, nekem meg nincs ilyen rendszerem.
A hangkártya miatt úgyis "nagy koppanás" lehet a vége. -
Krissz80
senior tag
Felőlem a wn11-et is butíthatnák, a lényeg, hogy kiadhattak volna egy olyan verziót is aminek nincsenek ilyen szigorú követelményei, de a win11-el kompatibilis olyan szempontból, hogy ne kelljen nekik két féle verziót támogatni, mert nyilván ezért sem akarják a win10-et tovább szupportálni.
Igen most még fel lehet tenni, de azt is meg tudod mondani, hogy meddig lehet majd frissíteni ezeken a gépeken?
Az asztali gépemen szinte minden feltétel teljesül, kivéve a procit, az csak 7th gen.
És a problémám az, hogy mivel még a játékokhoz is elég
1, nem szeretnék mostanában megint alaplapcserével foglalkozni + telepítéssel.
2, van egy PCI-os prémium hangkártyám és nem igen találtam olyan 8th genes alaplapot amin még van PCI. A riser kártyával meg ki tudja hogy mennyire lesz stabil.Szóval van egy olyan gépem amit jó esetben még 5 évig biztosan tudnék használni mielőtt teljesen elavult (és még mindíg nem használhatatlan) lesz. (Jelenleg FHD-ban mennek rajta az újabb játékok max beállításon pl.FC24 + 4K HDR videók is)
-
boborján2
senior tag
Elsőkörben a driver szekciót javasolnám kötelezően telepíteni. A utility alatt találhatóak a szemét sallangok.
Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Kárt biztosan nem okoz ha felteszed ,ha más nem megnézni mi az és ha úgy gondolod semmi szükséged rá, akkor delete. Sőt fel se tedd , nézd meg youtube-on , és megspórolaz egy install-uninstall párost -
Attila0
őstag
"Mondjuk itt special nem realtek driver a ludas szerintem, hanem dell izéje max audio pro produkálja azt,hogy kb minden bekapcsolásnál más hangkép fogad."
Értem, de a Dell esetében ez a két program mondhatni egy, és ugyan az. Tehát nálad a hangdriver "gubancolódhatott" össze.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
Attila0 #27971 üzenetére
Köszi a választ,akkor lehet hétvégén lehet meglépem a reset-et.
Mondjuk itt special nem realtek driver a ludas szerintem, hanem dell izéje max audio pro produkálja azt,hogy kb minden bekapcsolásnál más hangkép fogad.
Vagy ha kihúzom a fejhallgatót akkor is.De lehet,ha kihúzom és visszadugom akkor gép hangszórója szól -
ToBeY
nagyúr
Egyébként ha alaphelyzetbe állítom a win11-et ugye törli a drivereket is amiket feltettem eddig és feltesz valami basic drivert?
-
FoLey-v
addikt
-
Geth
veterán
válasz
Krissz80 #27965 üzenetére
Én azt hittem az asztali verzióból szeretnél kiheréltebbet, de akkor maradjunk a remek ötletednél, azaz server változat nem-szerver célokra. Nos, van egy jó hírem, van Server Core. Igaz, a teljes desktop experience hiányzik belőle, gyak. nincs gui.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a rendszerkövetelményei mások lennének.Perpill a Win11-et boldogan fel lehet tenni Secure Boot nélkül is.
Az AI-val megfigyelt rémálmod sem a Secure Boot-tól függ, jelenleg csak copilot+ pc-n érhető el (npu kell hozzá), és alapvetően ki lesz kapcsolva (legutóbb ezt olvastam). -
Krissz80
senior tag
Mielőtt utánanéztem nem tudtam, hogy ennyivel drágább.
( A Linux valamiért ekkor még nem jutott eszembe, de aztán belegondoltam, hogy a családban mire van használva a win és rájöttem, felesleges ragaszkodni hozzá. )Mint ahogy az asztali verzióból is van többféle verzió a szerver-ből is lehetne kiheréltebb verzió. Főleg mivel olvastam, hogy ha szerver módban indítod a Win11-et akkor nem nézi a SecureBoot meglétét. Tehát be lehetne vállalni, csak akkor senkit sem lehetne eltolni az AI-al megfigyelt verzió irányába.
-
Geth
veterán
válasz
Krissz80 #27960 üzenetére
Érdekes, hogy még Te is előbb vettél fontolóra egy drága win server OS-t, mint egy nem-win alternatívát.
A fapados álom win-re írtad, hogy nem hinnéd hogy sokba lenne egy alternatív kódbázis / support branch / akármi karbantartása. Megkérdezhetem, hogy ez a hit milyen tapasztalatokra épül?
-
norba69
senior tag
válasz
Krissz80 #27960 üzenetére
17Q4-ben jött ki a 8th Corei processzorgeneráció. Ennek lassan 8 éve. A használtpiacon elfogadható áron hozzá lehet jutni, és w11 kompatibilis. Az MS rendszerek használata otthonra opcionális, van használható alternatíva, lehet tovább használni a régebbi vasat is.
Egy ChromeOS Flex talán még kézreállóbb is lehet, mint a w11.
Akinek nem tetszik az MS által vett irány, válthat.
Sajnos sok embernél beakadt, hogy számítógép = windows + office csomag + chrome böngésző.
Céges környezetben kicsit más a helyzet, ms ott sem kötelező előírás, de ott meg a 8+ éves hardverek használata kérdőjeles erősen. -
Krissz80
senior tag
válasz
norba69 #27956 üzenetére
A telefongyártók sem közszolgáltatás, és gyakorlatilag ezzel több károsanyagot termel közvetve mint egyes gyárak.
De valóban senki sem köteles Win-t használni.
Remélhetőleg egyre többen belátják majd, mert igencsak nemjó irányba tart az MS.
És akkor talán majd elgondolkodnak.Persze lehet egyedül vagyok ezzel és mindenki boldogan fog rohanni a MM-ba egy új gépért.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
I02S3F #27957 üzenetére
Igen,este próbáltam talál is dolgokat,elvileg törli is,de újratelepíteni ugyanúgy nem engedi a win=ugyanolyan fosh hang mintha egy vödörből szólna,valami béna vízhang effekt lehet,vagy csak szimplán halk és recseg.
Szerintem nyomok egy win alaphelyzetbe allítást a hétvégén...hátha az törli a drivereket is -
norba69
senior tag
-
Krissz80
senior tag
Amíg fel lehet tenni különböző trükkökkel meg lehet vezetni a gyanútlan vásárlókat, aztán majd jön a nagy koppanás amikor nem jön több frissítés.
Láttam olyat is, hogy a BIOS-on password van és a secure boot meg kikapcsolva, proci már jó lett volna. Tuti kis laptop lett volna, de mivel a bios módosítása esélytelen így azzal sem érdemes foglalkozni...
Amúgy egy i6/i7-es laptopot 1/3-al olcsóbban meg lehet szerezni, és pár év múlva meg majd dobálják is utánad, a Linux-osok meg röhögve szedegetik majd össze.
Az MS-nak ez a lépése számomra nagyon gusztustalan, és csodálom, hogy az Európai Tanács nem lép fel ellene úgy mint anno a különböző csatlakozójú telefontöltők esetén.
Pedig ez sokal több elektronikai hulladékot jelent majd.Érdekes amúgy, hogy szerver módban telepítve nem kell neki a TPM meg a secure boot.
Gondolkodtam Win server 2019-ben is alternatívaként, mert az még sokáig kap frissítést, csak azt meg jó drágán mérik.
Akkor miért nem lehet azon az alapon kiadni egy fapadosabb Win werziót a régebbi gépekhez?
Nem hinném hogy sokba lenne.
Meg majd jön az automatikus AI ami figyeli a gépedet éjjel nappal.
Lassan visszasírom a Win98-at is.
-
ToBeY
nagyúr
-
Csupingo
veterán
Nincs az új gépház appok, programok között, vagy a régi vezérlőpultban a programok között? Redditen gyorsan ezt találtam: Download BulkCrap Uninstaller (open source) Find uninstaller for Maxx Audio, uninstall and restart. Windows will figure out by itself.
Vagy még itt értekeznek róla. Meg itt is. Autoruns letöltésével. -
FoLey-v
addikt
válasz
Donki Hóte #27899 üzenetére
Nekem 48% után. Sok próbálkozás után fogtam és 5 év után újraraktam a rendszert. A letöltési sebesség latency 15 után megugrott 230-ra.
-
ToBeY
nagyúr
picit off de hátha tud valaki valami okosságot mondani.
Szóval a Dell gépeken van wave maxx audio pro
Na most ez fut a feladat kezelőben a procesek között,de nincs mappája,nincs ott a telepített alkalmazások között,viszont a hang a rossz hiába telepítem újra a realek drivert.
max audio-t nem tudom újratelepíteni mert azt mondja már fut a legújabb verziója gépen. -
-
Erikkk26
tag
Ez a két meghajtóm van.
SSD-n OS, HDD másodlagos.
Miért mutatja HDD-t RAID-nek a feladatkezelő?
Jár ez bármilyen hátránnyal?
Ha igen, hogyan tudnám OS reinstall nélkül 'javítani'?
Most húztam újra Windowst tisztán, előtte nem emlékszem hogy ezt mutatta volna, BIOS-ban újrahúzás előtt tudtommal nem nyúltam semmihez.. -
Geth
veterán
válasz
King Unique #27942 üzenetére
Mi volt a hibaüzenet?
Biztos nem fogta más process? Én pl. mindig lekapcsolom ideiglenesen a Defender live védelmét, mert érezhetően gyorsabb úgy, ezt sokan csinálják. -
Hagyjátok már abba, nagyon unalmas.
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27939 üzenetére
Nem azt cáfoltam, hogy benéztél valamit, hanem azt cáfoltam, hogy nálam mindig minden kifogástalanul működik, azt hittem a kontextusból ez egyértelmű...
A DISM-et én is a hivatalos doksi alapján tanultam meg használni és működik. Pontosan milyen parancsokat adtál ki milyen argumentumokkal?
A kolléga (többes számot írtál) egy szóval nem írta, hogy próbálta volna a mount point-ot feltakarítani. -
King Unique
titán
A rendszeres "Itt minden OK." és társi megjegyzésekből hát pedig az jött le.
Mit cáfoltál, hogy az UUP (és DISM) használata hardverigényes és időigényes, vagy hogy nálam és másnál nem sikerült a működő Windows alól eltakarítani a hátrahagyott szemetét és újra kellett bootolni? Ezeket nem hiszem.
Most már rég okafogyott, meg eleve ott vannak a neten a microsoftos leírások, azok alapján csináltam. -
Geth
veterán
válasz
King Unique #27937 üzenetére
Hát rosszul tudjátok (kik?).
Utóbb pl. belefutottam, hogy a netsh-val nem perzisztálta azt, hogy kikapcsoltam az IPv6 randomize identifier-t. Akkor rákerestem, más is tapasztalta. Hónapokkal később javították.
De hogy jön ez ide? Sehogy, de cáfoltam is amit állítottál
Ha elmondod milyen parancsokat adtál ki, mi történt pontosan, megpróbálok segíteni. De a tippem az, hogy ez nem fog megtörténni. -
Geth
veterán
válasz
King Unique #27935 üzenetére
Persze, hogy simán elfut az MCT, hiszen nem tömörít semmit, csak letölt.
Hát nekem mindig sikerül félbehagyott (korrupt) image-et reboot nélkül nyomtalanul eltakarítani. Nem vagyunk egyformák, de emiatt ne búsulj.
-
King Unique
titán
Értő olvasás? Ha szerinted már leírtam, hogy az ESD fájlt tölit le az MCT, akkor nem tudom hogy azt tölti le, most is - mint amikor az itteni Windows topikban valaki leírja hogy belefutott XY hibába, erre te "itt minden oké" és pont - trollkodsz?
+ Csak szemléltetve lett egy példával milyen hardverigényes az UUP script, ott ahol az kiakad, az MCT még simán elfut.
Felesleges, mert ilyen esetnél először nem, de utána próbáltam a DISM-et is és úgysem engedte törölni a fájlokat, ellenben WinRE menübe bootova és ott parancssort nyitva igen, vagy akár HBCD PE alól is.
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27932 üzenetére
mert pl. az MCT gond nélkül és gyorsan fut rajta
Mert az MCT csak letölti közvetlenül az ESD-t. Azt hittem ezt már írtam...
akkor még arra sem képes hogy eltakarítsa maga után a szemetét és bootolhatsz pl. WinRE parancssorba a törléshez, ami megint nonszensz.
Fogj egy .wim-et, DISM-mel mount-old fel, és kezdj el bele integrálni egy kumulatív update-et, de a művelet közben szakítsd félbe (ha egy gyengébb laptop-on csinálod, ez lehet megtörténik magától).
Láss csodát, ugyanúgy takarítani kell utána. Egyébként egyáltalán nem kell átboot-olni sehova, DISM-mel fel kell oldani a foglalást (cleanup mount point), majd unmount-olni discard opcióval. Utána minden törölhető. Teljesen mindegy, hogy uupdump script futtatta a DISM-et, vagy Te közvetlenül. Ez érthető, vagy fejtsem ki jobban? -
King Unique
titán
Az hogy laptop, még nem feltétlen jelent problémát, vannak ám azoknál jó ideje extra erős hardverkonfigurációjú modellek is jó hűtéssel, stb. Ha egy gyengébb eresztés, akkor annál viszont annyira nem meglepő, mármint hogy a tré UUP így kiakasztja, mert pl. az MCT gond nélkül és gyorsan fut rajta.
Ha hibátlanul lefut, mert ha nem, akkor még arra sem képes hogy eltakarítsa maga után a szemetét és bootolhatsz pl. WinRE parancssorba a törléshez, ami megint nonszensz.Persze, eddig biztos még senkinek nem tűnt fel, hogy a 4-5 GB-os ISO-ból hogyan lesz a tiszta telepítés után kb. 16-20 GB foglalt terület a C meghajtón, aki UUP-t használt még soha nem nézett bele a létrehozott mappákba és azok méretébe.
Nem, ilyenkor nem a felhasználóra kell ám áthárítani, hogy akkor kreáljon jobb megoldást, hanem akik ilyen scripteket készítenek és közzétesznek, azok dolga.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Rendszer....de nem W11....klónozásával kapcsolatban kérdezhetek itt vagy van erre speckó fórum ? -
Geth
veterán
válasz
King Unique #27928 üzenetére
Ha egy f*stos laptopon állok neki DISM-mel image-et bűvészkedni, akkor nem csodálkozom, ha melegszik, throttling-ol és esetleg bele is szakad a műveletbe, ami után takarítani kell DISM-mel...
Oh wait, az uupdump script is DISM-mel csinál több műveletet
Nem meglepő módon, ha nem történik ilyesmi és hibátlanul lefut (nem laptop, ezért nem olvadt át az asztallapon), semmit nem kell takarítgatni egyik esetben sem.Eddig nem írtam, de a .wim az nem csak úgy odaszületik a tárhelyre. Az biza egy ~16 GiB méretű teljes Windows telepítés összetömörítésének az eredménye.
Az ESD-vel meg vért izzad a rendszer, hogy a wim-et még tovább tömörítse egy változtatás szempontjából readonly ESD-vé.Házi feladat: mount-olj fel egy wim-et és próbáld meg Te magad úgy betömöríteni a tartalmát (természetesen nem a mostani algo-val), hogy hasonló vagy kisebb méretet kapj, kicsomagolás ne legyen lassabb (ez is fontos), de a tömörítés végezzen értelmes mértékben hamarabb.
Ha megvan a megoldás, beszélgethetünk erről tovább. -
-
King Unique
titán
Kérlek írd meg, hol volt az írva, hogy félre. Az volt írva, hogy mellébeszélés, amire jó példa a mostani is.
A #27890-ből indult az egész, illetve a #21780-ból, amire még az ESD-be tömörítést sem feltétlen tudod ráfogni mert nem említette hogy azt is beállította volna, csak egy standard 24H2 ISO-t akart letölteni és az tartott 1 óráig, ami ráadásul nem is sikerült rendesen mert többször újrakezdte...Utána meg ráadásul otthagyja a "szemetét", amit aztán eleve macerás törölni, ebbe már én is belefutottam. Hát ha ez nem tré működés, akkor nem tudom mi az...Hát azt a 2 mondatot nyugodtan megspórolhatod, elsőre is világos volt.
-
Haggyátok már abba. Unalmas.
Addig csinálja amíg csinálja. Nem aggódnék se a villanyszámla se az ssd használat miatt.
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27924 üzenetére
Kérlek írd meg, hogy pontosan hol beszéltem félre?
Most akkor lényegében ha valami sok erőforrást használ, akkor az szerinted tré?
Irigylem ezt az egyszerű szemléletet.
ESD ISO-t generáló MCT
Az MCT letölti az ESD-t, majd abból gyárt egy ISO-t. Az ESD-t NEM generálja, és az a művelet erőforrásigényének a 95%-a! ISO-t baromi gyorsan lehet csinálni, ha megvan hogy mit pakolsz bele (például mert nem jár tömörítéssel). Az MCT-nél megvan (ESD-t tölt), az uupdump script az orrod előtt csinálja meg a WIM-et cab, msu, msix és appx csomagokból. MAJD a wim-et még tömöríti is ESD-re ha megkérted rá (ez se lájtos művelet), majd csinál egy iso-t, ami már nagyon gyors.Hát nem tudom milyen üzemmódba kell még átmennem, hogy felfogd.
-
King Unique
titán
Te meg többedjére csak mellébeszélsz és nem akaródzik elismerni, hogy nyilván tré, ha valami ennyire hardver- és időigényesen működik egy szirszar kis 4-5 GB-os telepítő létrehozásához.
Pontosan ugyanezt végző referencia nincsen, csak a szintén ESD ISO-t generáló MCT volt említve, aminél legalább nincsen ez a tré működés.Mi van, átmentél papagáj üzemmódba, még +3x le akarod írni ugyanazt, esetleg benyomod a Cap Lock-ot és a félkövér betűt is?
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27922 üzenetére
Már többedjére írod, hogy "normális". Mi a referencia amihez képest a mostani algo tré?
Tudod mit és hogyan csinál az ESD tömörítés? Ha van rá hatékonyabb algoritmusod, szerintem az MS azért is sorban állna Nálad, hajrá.Na azért is csak egy szűk felhasználói réteg szórakozik otthon ezzel...
PONTOSAN!
Akinek az uupdump-hoz kell nyúlnia, az pontosan tudja, hogy az uupdump-hoz kell nyúlnia.
Mindenki másnak teljesen jó az MCT vagy bármilyen más forrás (+ checksum ellenőrzés). -
King Unique
titán
Mármint akkor ezek szerint szerinted az teljesen normális és oké, hogy másnál egy nem gagyi hanem jobbnak mondható hardverkonfiguráción csak az ESD tömörítés majd fél óráig pörget egy 6 magos 12 szálas CPU-t 100%-on, meg az egésszel összesen elmegy majd másfél óra... Na azért is csak egy szűk felhasználói réteg szórakozik otthon ezzel...
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27920 üzenetére
az ESD/ISO generálása önmagában továbbra sem feltétlen magyarázza az EXTRA MAGAS HARDVERIGÉNYT, normál esetben nem szabadna ennek ennyi erőforrást felemészteni...
Mi a normál eset? Van valami jobb módszer az UUP komponensek összefésülésére? Valaki szóljon már az MS-nek, mert szerintem örülnének a spórolásnak
(Nem, nem olyan a történet, mintha lenne sok kis .rar-od vagy .zip-ed, és rendkívül sz*r hatékonysággal csomagolod ki őket és fűzöd össze. Ennél lényegesen bonyibb.) -
King Unique
titán
Az evidens, mert aki használta, az láthatta, hogy sok részletben tölti le a szükséges fájlokat, nem 1 db letöltés fut, nem újdonság.
A "teljesen más", mármint a kisebb méretű fájlok letöltése és az ESD/ISO generálása önmagában továbbra sem feltétlen magyarázza az EXTRA MAGAS HARDVERIGÉNYT, normál esetben nem szabadna ennek ennyi erőforrást felemészteni...
Akinek "az uupdump-hoz kell nyúlnia", az azt fogja tudni, hogy eleve erős hardverkonfiguráció kell hozzá, vagy ha még nem próbálta, akkor utána majd garantáltan megtanulja...
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27918 üzenetére
Még mindig image-ben gondolkozol (igen, image alatt most a wim-et/esd-t értem, NEM az iso-t). Az uupdump nem image-ekkel dolgozik, az csak a kimenete.
erre értettem hogy hasonló, nem azt írtam hogy teljesen ugyanaz.
Én meg a fentiek miatt írtam, hogy TELJESEN MÁS.Akinek az uupdump-hoz kell nyúlnia, az pontosan tudja, hogy az uupdump-hoz kell nyúlnia.
Mindenki másnak teljesen jó az MCT vagy bármilyen más forrás (+ checksum ellenőrzés). -
King Unique
titán
Az MCT sem egyből ISO-t tölt, hanem ESD fájlt, majd abból generál ISO-t ESD ISO végeredménnyel, az UUP dump script vége is ESD ISO lesz az ESD tömörítés használatánál, erre értettem hogy hasonló, nem azt írtam hogy teljesen ugyanaz.
Egyébként meg lehet magyarázni, de attól még tény, hogy az UUP script futtatása rendkívül hardverigényes, nagyon pörgeti a CPU-t és zabálja a RAM-ot + időigényes is, érhető ha nem mindenki akar ezzel vesződni, meg pláne egy gyengébb hardverkonfiguráción.
Na meg a többség nyilván nem is teszi, mert bőven jó neki az MCT-s ESD ISO is, ami ha nem is teljesen naprakész az sem gond, mert telepítés után a WU hamar naprakészre frissíti a rendszert a legutóbbi kumulatív frissítést telepítésével.
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27915 üzenetére
Hasonló alapon? Teljesen mást csinál a kettő. Az MCT csak letölti, az uup dump-os script kvázi regenerálja az image-et sokkal kisebb építőkockákból.
Akinek az uupdump-hoz kell nyúlnia, az pontosan tudja, hogy az uupdump-hoz kell nyúlnia.
King Unique
titán
Ez szvsz továbbra sem magyarázza a rendkívül magas hardverigényt, meg ha a hasonló alapon működő MCT-nél jóval alacsonyabb ez.
Sőt, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyengébb hardverkonfigurációjú asztali PC-ken és laptopokon gyakorlatilag neki sem érdemes állni az UUP script futtatásának, ellenben az MCT még használható. -
válasz
teptep #27906 üzenetére
UUP-ről töltve belerakhatod az isoba home-tól az enterprise és iot verziót is vagy kihagyhatod a felesleges N-es verziókat. És még kicsi is lesz.
Vagy win10 esetében a készen letölthető 2023 verzióból hiányzó bitlocker frissítés hiányzik és nemis fog frissülni, úgyhogy ott elengedhetetlen az uup verzió tiszta telepítéshez ha kell a bitlocker biztonság.
-
teptep
senior tag
válasz
Atikusz #27896 üzenetére
Onnan a novemberi telepítőt szedheted le. Az [rg-adguard.net]-ről pedig a 2025. áprilisi szintén mókolatlan telepítőt:
hu-hu_windows_11_consumer_editions_version_23h2_updated_april_2025_x64_dvd_5e6831d3.iso
-
Geth
veterán
válasz
King Unique #27911 üzenetére
Nem is az, ha megvan .1-re végződő build helyben plusz a szükséges .cab-ok/.msu-k mellette.
Illetve az uupdump script mást is csinál/tud csinálni. -
Geth
veterán
válasz
King Unique #27909 üzenetére
A verziószámra gondoltam. A korábban linkelt nem-uup változat tavaly novemberi.
-
King Unique
titán
Igen, az általa linkelt forrásnál a standard,
install.wim
fájlos nagyobb méretű Windows 11 ISO tölthető le, nem a tömörített, kisebb méretű ESD ISO (install.esd
). Na de ennyi erővel ott van pl. a microsoftos MCT, az is eleve a tömörített ESD ISO-t tölti le, illetve először a nyers.esd
képfájlt majd abból generál ESD ISO-t, aztán mégse olyan hardver- és időigényes mint az UUP dump. -
King Unique
titán
válasz
teptep #27906 üzenetére
Az UUP dump script használata valóban elég hardver- és időigényes lehet, az tény, meg elég csak elolvasni a #21790 számú hozzászólást, ezért is érdekes most a #27892-ben leírtak.
Az "SSD amortizálása" nyilván nem téma, a TBW-hez viszonyítva minimális írásmennyiséget generál az előbbi művelet, inkább a rohadt magas processzorterhelés és memóriahasználat az ami bosszantó lehet, ilyen szempontból valóban jobb a közvetlen ISO-fájl letöltési opció.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Xbox Game Pass [2025] - A májusi lista
- Akciófigyelő: Ütős ajánlatokkal nyit újra a Xiaomi Store az Arena Mallban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Realme GT 5G - versenyképes
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest