Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz Szevam #23127 üzenetére

    Miért élünk valójában? Mi a célunk a Földön? Miért tesszük azt, hogy meghalnánk valakiért, mert annyira szeretjük? Ez az egész honnan jön?
    Ezek jó kérdések, s sok válasz adható rájuk. Biológiai, nevelési, pszichológiai, filozófiai, vallási.
    Életünk feláldozásának biológiai magyarázata talán a közösségi életünk lehet. Lényeg a gén, kultúra fennmaradása ami közeli hozzátartozón keresztül is megtörténhet (méhek) harc esetén a csoport erősebb (nagyobb sebzés pont, több életpont, s megfelelő stratégiával az ellenség sebzései nem egy személyt érnek a csoportból)
    Nevelést nem kell részleteznem, elég csak a sorrend a katonáknál: szakasz, haza, Isten, család

    Élet okára, céljára nem tudok neked elfogadott választ idézni, szóval ezek saját gondolatok:
    Az ok talán nem is lényeges. Mennyire lényeges, hogy egy tehenet tej és hús termelésre elettetek, vagy természetes szaporulat Indiában, vagy az állatkertben? Igen, ez meghatározza a célját is, hogy adjon napi 10l tejet, de nem jelenti azt, hogy a tejtermelésre befogott tehén a gazdasági körforgásból kilépve ne élhetne egy tanyán. Hogy a vándorcirkuszi medvék megöregedve ne élhetnének Veresen. Szóval ha egy tehén létének a célja megváltozhat úgy az emberé miért ne?
    Igaz, hogy a medve se maga dönt a veresi medveotthon mellett, de te is a körülmények áldozata vagy. (Nézz vissza jókat vitatkoztunk a szabad akaratról.) Ilyen formán te se magad döntesz életed kérdéseiben, céljaidban, hanem a körülmények, tanulásod, Isten. (Részemről ez akkor is azért szabad akarat, mert az elérhető maximális szabadság áll a rendelkezésedre, egy olyan komplex sok ismeretlenes folyamatban, amit nehéz előre megjósolni.)

    Szóval az élet oka érdektelen, a célt "szabad akaratoddal" élve te döntöd el.
    Az emberiség elsődleges célja a génállomány(kivéve ha majd digitális testben létezünk) és kultúra fennmaradása. Hogy a földi életnek is ez lenne a célja (mármint emberiség léte), határozott kétségeim vannak.
    Hogy ezt mi módon lehet elérni, vita tárgya lehet. Van akik a demokráciában, van akik az autokráciában/diktatúrában látják a megoldást. Ezért meg leszek kövezve, de talán a teokráciák lenének a befutók. Abban az ideális esetben, ha az államon belül minden szinten meg tudnák valósítani a Jézusi tanításokat, humanista hozzáállást. Az is igaz, hogyha egy államon/világon belül mindenhol megvalósulnának a Jézusi értékek, akkor az államforma érdektelen kérdés lenne.
    Ebben a nagy kirakósban mi a te célod? Bármi ami ezt támogatja, vagy hiszed, hogy támogatja. Azért lehetőleg legyen maximális hatásfokú, ne a legegyszerűbb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák