Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Kékes525 #22226 üzenetére

    "A vallásos emberek elfeledkeznek arról, hogy mi kvázi gépek vagyunk, kémiai gépek, Gánti Tibor szavaival élve lágy automaták."
    A vallásos emberek erről nem megfeledkeznek, hanem mereven elutasítják ezt a materialista nézetet. Azt mondjuk, hogy mi nem egy beprogramozott MI vagyunk, minket nem ösztöneink határoznak meg, hanem ösztöneink ellenében is képesek vagyunk cselekedni. Azt mondjuk, ha "rossz természetünk" van, tudunk ellene küzdeni, képesek vagyunk jobbá válni. Talán ha minden ember igyekezne elsajátítani ezt a mentalitást, kevesebb lenne a bűnöző is.

    "Ennek tudatában szándékosan úgy teremtette meg a világot, ahogy."
    Sokan szokták mondani, hogy Isten tökéletesre teremtette a világot, amit az emberi bűn mérgezett meg, majd vált olyanná, amilyen (ezt főleg a szektások hangoztatják, néha egészen abszurd módon). Én nem teljesen fogadom el ezt a szemléletet. Szerintem Isten "valóságosnak" teremtette a világot, ami bár eredendően jó, de nem lehet olyan értelemben tökéletes, mint Isten. Sokkal inkább az ember halad, vagy legalább igyekszik, a tökéletesség felé. Az Egyház ezt nevezi átistenülésnek, görögül theoszisz.

    "Ezt Madács Az Ember Tragédiájában szépen meg is írta."
    Lehet szépen megírta, de teológiailag nem hitelesen. Itt lényegében a kettős predesztinációról, amit az Egyház eretnekségnek tart.

    "ha pedig nem tudta másképp megteremteni az embert, akkor pedig nem Mindenható"
    Megteremthette volna az embert úgy is, mint az állatokat, s csak jó ösztönöket táplál belénk. Ezzel szemben Ő saját képére alkotott minket, tehát megadta a választás lehetőségét. Én továbbra is azt állítom, hogy mindenki (akinek nincs súlyos mentális betegsége, ami erre kihat) szabadon meghozhatja döntéseit, s bár lehet a környezet, a biológia, a neveltetés erős hatást gyakorol rá, ezek egyike sem legyőzhetetlen. Ha ez nem így lenne, akkor nem lennének börtönökben megtérő bűnözők. Még gyilkosság után is sikerül sokaknak jó útra térni. Ez pedig lehetetlen lenne, ha igaz amit állítasz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák