Új hozzászólás Aktív témák

  • Kékes525

    félisten

    válasz Attila2011 #22223 üzenetére

    "legtöbb gonosz ember esetében a gonoszság oka nem vérrög, vagy más betegség."

    Ha szoros értelemben értjük, akkor igen, de amit értesz ez alatt, úgy a válaszom a nem. Lehet hogy nem betegség, de a homloklebeny (ami a magaviseletért felelős agyi terület) szerkezete olyan, hogy gonosz lesz a gonosz ember. Másrészt lehet, hogy olyan nevelést kapott, hogy gonosszá vált és/vagy környezete volt olyan, hogy gonosszá alakította. Ezekért sem felelős, ugyanúgy, ahogy a betegségért sem. A hangsúly az aláhúzott részen van. Az minden gonosz emberre igaz. A vallásos emberek elfeledkeznek arról, hogy mi kvázi gépek vagyunk, kémiai gépek, Gánti Tibor szavaival élve lágy automaták.

    "ha valaki egy betegség vagy baleset miatt lesz személyiségzavaros, s meg tudja ítélni bölcsen."

    Ez a válasz nem kielégítő. Isten mivel Mindentudó és Mindenható, ezért mindöröktől tudja, hogy ha úgy csinálja a Teremtést ahogy csinálja, akkor melyik ember mikor, milyen bűnt fog elkövetni. Ennek tudatában szándékosan úgy teremtette meg a világot, ahogy. Akarta, hogy a gonosz ember elkövesse a bűnét. Ha nem akarta volna, akkor másképp teremti meg a világot. Ő direkt így teremtette. Isten akaratával szemben az Ember tehetetlen. Itt megbukik ez az érvelés. Ebből az is következik, hogy Isten felelős a bűnért, nem az ember.

    Ezt Madács Az Ember Tragédiájában szépen meg is írta.

    "Miért büntetne? - Hisz, ha az utat
    Kitűzte, melyen hogy menjünk, kívánja,
    Egyúttal olyanná is alkotott,
    Hogy vétkes hajlam másfelé ne vonjon.
    Vagy mért állított mély örvény fölé,
    Szédelgő fejjel, kárhozatra szánva. -
    Ha meg a bűn szintén tervében áll,
    Mint a vihar verőfényes napok közt,
    Ki mondja azt vétkesbnek, mert zajong,
    Mint ezt, mivel éltetve melegít? "

    Gondold meg. Ha Te egy MI-t tervezel, ami az autót vezeti és az autó elüt egy vagy több embert, akkor az MI rossz döntése miatt ki a felelős? Az MI? Mi is ilyen MI-ik vagyunk, csak egy kicsit bonyolultabbak. Semmi több. Biológiai gépek. Már tudnak új baktériumokat is mesterségesen létrehozni. Épp a napokban jelentette be ezt egy magyar kutató csoport. Csak idő kérdése és akár magát az embert is képesek leszünk teljesen átalakítani.

    (#22225) Attila2011

    "Szerintem alapvetően személyes döntéseinken múlik."

    Azon, személyes döntésen. De mi a személyes döntés? Mi hozza létre a személyes döntést? Az ember homloklebenye, annak felépítése és működése. Ezt pedig Isten tervezte meg. Az Ő akarata szerinte olyan amilyen. Isten szemszögéből mi csak mesterséges teremtmények vagyunk, amit ő alkotott meg. Minden személy felelős a teremtményéért. Ha ezt előre nem tudta, akkor nem Mindentudó, ha pedig nem tudta másképp megteremteni az embert, akkor pedig nem Mindenható.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák