Aktív témák
-
Dead Zone
tag
Hogy tudnék Ubuntuval Kubuntu-s boot pendrive-ot csinálni?
Nincs itthon CD-ém csak újra írható DVD,és nem boot-ol vele.
Mert ez a Gnome,ez szörnyű. -
válasz
kiskaktusz #41796 üzenetére
Akkor ott valami nem jó a lemezzel, vagy hibásan töltődött le... Nekem akkor szokott ilyet (elég sokszor előfordul, hogy hibásan jön le a CD).
Ja meg nézd meg a CD image-t, CD-re írva (nekem erre rendszeresítve van 1-2 CD-W és DVD-RW
)
@Rybank : Ja, azt hittem, van tapasztalatod.
Sikerült közben kernelt fordítani a HP P3-as laposra, preemptív kernellel egész jól megy, vagy legalábbis érzésre gyorsabb, mint az alapbeállítás. Ennek ellenére ha lehet még gyorsítani rajta, akkor sok mindent elkövetek vele
[ Szerkesztve ]
-
kiskaktusz
addikt
-
kiskaktusz
addikt
ez fogadott, miután nem engedett ODDről bootolni és win alatt megnéztem az autorun-t... ott is van segítség, hogy odd alól bootolj, de ez a hibaüzenet fogadott
[ Szerkesztve ]
-
Thusor
őstag
Hogyan tudok ubuntu 10.10 alatt Windowsos munkacsoporthoz csatlakozni?
-
-
floatr
veterán
válasz
kiskaktusz #41785 üzenetére
Nagyjából ilyen [link]
-
rybank
senior tag
válasz
kiskaktusz #41785 üzenetére
Mondanám, hogy csorgasd a nyálad a videókra, de rakd fel és tapasztald meg. Az ezerszer többet ér.
-
rybank
senior tag
Na na nana! Semmiféle túrás nem kell. De! A felület fapados, neki a KDE kell, ott is biztosan tud minimalista nézetet szabni. Ugyanakkor az nem fapados.
Én igyekszem az ablaktémákat is illeszteni a háttér hangulatához, de ez Openbox. Úgy néz ki, mint a Windows 95 körüli idők, csak más színekkel és több beállítással. Az utolsó két mondat már kiskaktusz-é.Amire te gondolsz hcl, az esetleg példának okáért az lxdm configurálása lehet. Vagy az lxsession-é.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kiskaktusz #41781 üzenetére
Hát, ezt meg lehet valósítani LXDE-vel, de az jelentős mennyiségű túrást fog igényelni
Mondjuk nem vagyok oda az ennyire minimálért, de nem rossz
[ Szerkesztve ]
-
kiskaktusz
addikt
hát nem tudom... szerintem ez nem csicsa... márpedig én ilyeneket szoktam összerakni. és ez konkétan az één nevezésem
-
floatr
veterán
Operát már elég rég nem használok, de eszerint az oldal szerint pár lépésből be lehet üzemelni.
Az sem lehetetlen h megtalálta a megfelelő plugint, csak opera alatt is le kell tudni tiltani az icedtea-t.
És igen 6-ost telepítettem, de jdk7-el is kvázi ugyanaz
[ Szerkesztve ]
-
-
hallari
tag
válasz
kiskaktusz #41776 üzenetére
Nekem a cairo-dock jött be, nagyon látványos. A youtube-on vannak róla videók, úgyhogy meg tudod nézni, ahogy a többit is (docky, awn...). A live cd-ről pedig kipróbálás közben-után bármikor tudsz telepíteni, felismeri, ha van windows a hdd-n és felajánlja a partícionálást, ahol szabadon ki tudod választani egy csúszkával a méreteket. Rendkívül felhasználóbarát.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
kiskaktusz #41776 üzenetére
ldxe
-
aag
őstag
válasz
floatr #41773 üzenetére
Erre gondolsz:
FYI az openjdk-t használó icedtea web pluginnel van a probléma, amit vagy letiltasz firefox alatt, vagy lezúzod az egész pakkot -- persze miután már települt a sunos java csomag. Én csak letiltottam, és voilá működik.
Én Opera-böngészőt használok. Ott mi a helyzet? És akkor te a 7-est használod, vagy a 6-ost?
-
rybank
senior tag
válasz
kiskaktusz #41765 üzenetére
Az a helyzet, hogy a Linuxomat apró darabokra szedtem, ami nem kellett töröltem. Nos amennyire testre tudom szabni a programokat, legalább annyira a kinézetét!
Rainmeter helyett Conky van. Dock alkalmazások után utána keresel, kiválasztod amelyik legjobban tetszik, ha kell. Mert nem biztos, hogy kell. Az alap felületet képes vagy apró darabokra szedni. És ebben is van a buktatója, nem csak a móka. Számtalanszor basztam el a Linuxom, apró beállításokkal.
Amit még tanácsolok a Kubuntu felfedezése után, az a többi már említett felület kipróbálása. Ugyanarra a rendszerre telepíthetőek, mégis teljesen más élmény ( Gnome, Gnome Shell, LXDE, XFCE, )(#41772) aag Már értem! Én akkor leutánozom floatr megoldását.
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
-
válasz
kiskaktusz #41769 üzenetére
A telepítő CD-ről bootolva megkérdezi, hogy telepíted, vagy Live CD-ként induljon el.
-
válasz
kiskaktusz #41767 üzenetére
A telepítője a Live CD. De csinálhatsz a saját telepítettedből is a Rendszerment + Unetbootin kombóval.
-
alfa20
senior tag
válasz
kiskaktusz #41765 üzenetére
szerintem és ez az én véleményem:
- vagyon sok disztribúció és persze mindenkinek más tetszik (nekem pl: ubi alapú) a lényegi különbség elsőre a grafikus felület: Xfce, Gnome, Kde. én azért javaslom a win belüli telepítést vagy Live cd-ről futattást, mert így sokkal könnyebb kiválasztani a neked megfelelőt. Ha megtaláltad mi kell utána jöhet a particionálgatás és a telepítés. Én 9 Gb-t szoktam adni Win-en belül ez elég szokott lenni tesztelésre.
De igazából ahogy érzed -
válasz
kiskaktusz #41763 üzenetére
A parancssor nem programozás, még véletlenül sem, és nem is kellenek hozzá programozói ismeretek (egyébként winnyózon is egy csomó dolog egyszerűbb parancssorból, mint grafikusan, meg van, amit másképp nem is lehet).
Sok esetben én sem értem pl. teljesen, hogy az adott parancssoros cucc mit csinál, de tudom használni (értsd crtl-c a böngészőből, beilleszt a terminálba, lefut, örül).
-
kiskaktusz
addikt
biztos egyszerű. de azért én nem vagyok programozó, meg nem vágom a pascal, qbasic és a többi informatikus
káromkodástnyelvet. mint ahogy a környezetemben senki, cska a bátyámés csak őt láttam linux-szal, így ezért voltak "félelmeim"...
de azért barátságosabb, hogy van grafikus irányíthatóság... ha úgy gondolom, akkor majd persze, meggyorsítom a parancssorral
de egyelőre nem ez a cél, hanem a win leváltása...
-
válasz
kiskaktusz #41761 üzenetére
Parancssorból sok minden egyszerűbb, nem kell tőle félni.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
alfa20 #41758 üzenetére
lehet, hogy régóta van grafikus nézetű linux, én láttam sokfajtát a bátyámnál de mindet parancssorban használta. msot láttam, hogy van grafikus nézet, és gondoltam kipróbálnám már így...
milrt, nehéz partícionálgatással telepíteni, vagy miért nem tanácsolod?
tudom, hogy a 2 OS nem ugyan az, azt is tudom, hogy nem szabad hasonlítgatni... androidom mégsem hasonlítgatom az iOShez, vagy a WP7hez, BB OShez, webOShez és a többihez! pláne nem köpködök, csak megalapaozottan, 1 kipróbálás meg nem minősül alapos ismeretnek, hogy releváns legyen a köpködés
neked is kösz!
(#41759) hcl: na ezt jó hallani, hogy folyamatos a scroll
neked is köszönöm a hozzászólást, segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kiskaktusz #41757 üzenetére
Igazából driverre a VGA kártyák szoktak szorulni, a legtöbb egyéb cucchoz semmit nem kell tenned, hogy működjön.
A VGA drivert meg leszedi magának, van egy kis progi a menüben (verziótól függően), ami hardver driverek címén leszedi és felteszi a VGA drivert. (Amúgy enélkül is frankón megy a Linux, csak nem lesznek asztali effektek). Szóval nincs olyan, mint Winxp-n volt, hogy amíg nincs VGA driver, addig görgetésnél is szaggat a kép... -
alfa20
senior tag
válasz
kiskaktusz #41750 üzenetére
Szia!
Az az igazság, hogy a linux tízen X éve grafikus, persze vannak "parancsoros"-ak is.
Szerintem ne nagyon particionálgass előbb próbáld ki, tölts le egy live CD-s verziót és úgy próbáld ki, "kicsit" lassabb lesz mint a feltelepített, de el tudod dönteni kell vagy sem. Ha meg tetszett van még egy lehetőség pár páran ezt nem szeretik, telepítsd windows-on belül, ezt az Ubuntu és társai, Mint, támogatja. Szerintem ezek közül válasz elsőként.
Tapasztalataim szerint (ami nem olyan nagy
) de eddig még nem nagyon voltak gondjaim driver-ekel, egyébként a Live cd-vel ez is kiderül, ha van net kapcsolat akkor meg úgy is megoldódik a probléma, nagyon sok segítő kész linux-ossal találkoztam már különböző fórumokon és a gugli is nagyon segítő kész tud lenni. nekem régebbi radeon van és azzal nem volt problémám.
sok win32 program és játék futattható linux alatt is a "wine" vagy a "PlayOnLinux" programokkal én a wine-t innen szoktam feltenni (köszönet érte MerlinW-nek)
Igen van Skype, VLC, Opera, Chrome (Chromium), Flash, Codecec... minden programnak van linuxos verziója vagy alternatívája, a PS viszont nem fút ha jól tudom de van helyette GIMP.
Egy dolgot viszont még az elején tisztázni kell A LINUX NEM WIN, A WIN NEM LINUX! ne akard össze hasonlítani, mindegyiknek van előnye és hátránya, kinek a pap kinek papné. Mielőtt tényleg nekiállnál és azon emberek táborát erősítenéd akik leszólják a linux-ot win után, előbb tájékozódj, olvasgass, nézegess róla videókat.
-
kiskaktusz
addikt
válasz
rybank #41752 üzenetére
mindenképp partícionálok, már csak a win miatt is, mert elérkezett az idő, hogy újrarakjam
és akkor már nem win alól telepítek.
kubuntuban is van valamilyen felület, aminek segítségével meg lehet nézni a driverekre szoruló hardvereket? mint winen az eszközkezelő
mint ahogy azt írtam, nem vagyok nagy játékos, a toca meg 1 2006os játék
jó, van emulátor.
flash, opera, vlc, skype van, jó
nem zárkózom el egyébként, csak ezek a megszokott szoftverek, amiket használok... de természetesen azonnal kipróbálom majd az office részét is, pedig azt használom a legkevesebbet, mert nincs rá szükségem...
köszi az infómorzsát
(#41754) fradi81:ahogy írtam ebben a hsz-ban, nem azt az utat fogom választani..
-
-
Az, hogy nálad nem működik valami, nem azt jelenti, hogy működésképtelen. Nálam sem működik pár dolog (pl. VDPAU), de kicsit utánanézve a neten, azt találom, hogy kb. mindenki másnál megy, és jól is csinálok mindent -> x-akta, nem tudok mit kezdeni vele.
Sajnos mindn oprendszeren vannak hibák, amikkel vagy megszoksz, vagy megszöksz. A dolgok nagy részéban amúgy az ilyesmi vagy bugból adódik, vagy a user a béna.Egyébként szerintem próbáld meg, hogy leszeded a szükséges csomagokat, és csomagkezelővel megnyitod, illetve parancssorból apt-vel, vagy dpkg-val megnézni, hogy felmennek-e.
-
fradi81
veterán
válasz
Hello
Jó pár éve van már nem grafikus linux, pl ubuntu is, de nem baj jobb később mint sohaOlvass utána az ubuntu.hu oldalon a fórumban telepítésnek, rá lehet keresni és elég sok találat lesz, én ezt ajánlom a wubis telepítést nem, az nem az igazi és sok gond van vele.
-
rybank
senior tag
válasz
UI.: Sok sikert az egészhez és kellemes tapasztalatokat!
-
rybank
senior tag
Nekem nem volt gondom vele!
(#41750) kiskaktusz Hacsak próbálgatáshoz kell egy kicsit érezhető sebesség csökkenéssel, de telepítsd Wubi-val Windows alól. Így nem kell particionálni, könnyen cakkom-pakk uninstallál-hatod a Windows alól, ha nem kell. A gép indulásánál viszont kiválaszthatod, hogy Win7 vagy Kubuntu!
Driverekkel akkor kell foglalkoznod, ha valami nem működik. Ami beavatkozást igényel: Felteheted a zárt ATI drivert, melyet az ATI-ék fejlesztenek. Alapértelmezetten a nyílt működik. A kettő között lehet eltérés, próbáld ki mindkettőt. ( Videó képességek pl)Windows-os játékok natívan nem futnak Linux alatt. Létezik egy Wine nevű emulátor. Csodákat tőle nem szabad várni. Tipikusan a régebbi dolgok futnak rajta jól, sőt előfordulhat, hogy Win7-nél jobban tapasztalat
Opera van rá. Kis Google-zgatással elő tudod csalogatni, hogyan kell telepíteni. A flash tökéletes, de vannak konfigok, kártyák ( tipikusan a legújabbak) melyekkel lehet gond. VLC Skype van. Photoshop nincs, helyette GIMP. Mármost tanácsolom, hogy ne zárkózz el a Linuxos alternatíváktól, remek programok vannak a Windowsosok helyettesítésére!
Habár grafikus a rendszer a parancssor használatával meggyorsítod a dolgok elvégzését! Ne idegenkedj tőle, hamar megszokod!
[ Szerkesztve ]
-
kiskaktusz
addikt
sziasztok!
a mai PH!TV-ben látott netbookon volt 1 kubuntu és megtetszett, ugyanis eddig ódzkodtam a parancssoros linuxoktól, ez meg már grafikus...
nem nagyon találtam infót arról, hogy mekkora partíció kéne neki... van 1 40 gigás win7 partícióm, ezt szedném kettőbe, amíg kipróbálom ezt a rendszert. a win7nek hagynék minimális 25 gigát. elfut a kubuntu 15 gigás partíción?
a dell honlapján csak win7hez és vistához vannak driverek. mennyire fontosak 1 átlagos felhasználáshoz a driverek ezen az OS-en?
amd athlon ii p320, ati radeon hd4250nem vagyok nagy játékos, de néha muszáj játszani is ugyebár... az állandó játékom a toca race driver 3. fut a játék? tapasztalatok? (ide azért már szükséges minimum 1 vga driver)
szoftverezettség: flash. ugyebár ki akarják söpörni a piacról, de addig is kell... jó-e? ugyan itt is van előre telepített böngésző, amit természetesen ki is próbálok (ha minden elvárásomat kielégíti a rendszer), de megszoktam az opera gyorsgombjait és egérmozdulatait, skineit és a többit
kérdés, hogy jól tudom-e, hogy van linuxra is opera? VLC, skype, win-es PS elmegy ezen?
bocsánat a sok kérdésért, de megtetszett, hogy nem parancssoros az OS és a egszokott grafikus irányítás lehetséges. és öröm, hogy végre találtam a win eldobására 1 eddig alkalmasnak vélt rendszert
(OSX nem vonz)
[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
Kendek #41744 üzenetére
32-esnél írás eddig nyerőnek tűnik. Köszöntem.
Skype-ban látom a képet.
Igaz még nempróbáltam ki partnerrel de remélem mennifog
Amúgy ezt egyszer kell csak elindítani vagy minden gépindításnál?
Ha igen hogy lehet file-ba beletenni hogy egyből gyorsan letuttassa a
parancsot ha használni szeretnénk. -
Thusor
őstag
Milyen módszerrel tudnék a leggyorsabban a belső hálózat számára megosztani egy mappát? Fontos lenne, hogy Windows-os kliensek is el tudják érni, illetőleg, hogy csakis jelszavas belépéssel férhessenek hozzá.
-
-
-
aag
őstag
Mégegyszer megkérdezem, hátha tudja valaki:
Oneiricre hogyan lehet sun-java6-ot tenni?
-
viw
aktív tag
válasz
Dead Zone #41734 üzenetére
ahogy (#41736) Kendek is mondja. a fájl menüben van root jogosultsággal való indítási lehetőség.
ha viszont a használhatóságot kérdezed, akkor csak ajánlani tudom. gyors és egyszerű, bár lehetne funkció gazdagabb. régebben krusadert (na ez funkció gazdag), használtam de az sajnos néha hibázott a fájl másolásnál. -
válasz
Dead Zone #41737 üzenetére
Igen. Egyébként a Szoftverközpont meg olyan mint a Market.
És ha már így hasonlítgatunk, akkor a ClockworkMod-os backup helyett ajánlhatom a Rendszerment nevű alkalmazást. A segítségével - ha nem is ugyanúgy, de - visszaállítható a rendszer egy megelőző állapotra.(#41738) Mtbsrác: Ezt nekem akkor írja ki, ha 64 bitest próbálok használni. Neked arra mi ír ki?
sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype"
[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
Kendek #41271 üzenetére
> sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.Ezt a hibát dobja erre a parancssorra:
sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype"De a camera működik camera szoftverrel lesem akkor ott látom a dolgokat a skype-al meg nemlátnak semmitse. Igaz a partnernek meg windózos kliense van.
-
Dead Zone
tag
Igen olyasmire.Azt már észre vettem hogy olyan mint az Android,és ott se célszerű turkálni a rendszerben.
atesz117: melyiket?
Sh4d0w: miért megszűnik?
[ Szerkesztve ]
-
-
Dead Zone
tag
Ez szóval a Mono WCF libraries (for CLI 2.0)?
Mi a véleményetek a Szoftver központ-ban található Gnome commander-ról?
Nem tudok vele túl nagy hülyeséget csinálni?[ Szerkesztve ]
-
>-48-<
aktív tag
válasz
Dead Zone #41731 üzenetére
Firefoxhoz van egy moonlight nevű extension ez tulajdonképpen a SL nyílt megfelelője.
De azzal sem garantált a siker (pl PH! adásait nekem még nem sikerült megnéznem)... Önmagában a silverlight természetesen nem működik linuxon, de talán írhatunk egy petíciót az MS-nek -
Dead Zone
tag
Az RTL Most-hoz kell a Microsoft Silver light,ez jó linux-ra vagy van valami alternatíva?
A szoftver központban nem találtam semmit (de nem tudtam mit keresek). -
>-48-<
aktív tag
Azt hiszem, ez úgy működik valahogy, hogy amikor találnak egy biztonsági rést a java (vagy akár flash) alkalmazásban, akkor kiadnak egy frissítést vagy újabb verziót. A böngésző pedig biztonsági okokból addig nem engedélyezi ezeket automatikusan futni, amíg nem a biztonságos verzióval próbálom megnyitni. Nem akarok hülyeséget terjeszteni ezért ezt inkább offba teszem.
Azt nem tudom, hogy nálad is ez a hiba jelentkezett-e, nálam ez volt csak a porbléma. -
>-48-<
aktív tag
Megnéztem a bet.hu oldalt és nekem elavult plugin miatt nem működtek a görbék. De gyorssegélyként ha chrome-ot vagy chromiumot használsz, akkor el tudod terminálból indítani így is a böngészést:
google-chrome --allow-outdated-plugins
nekem így behozta a görbéket (igaz csak ha másodszorra is a futtatás most gombra nyomtam
)
[ Szerkesztve ]
-
aag
őstag
Ezt a hibaüzit kapom:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
sun-java6-jre csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elsun-java6-fonts csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elE: „sun-java6-jre” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
E: Az alábbi csomag nem található: sun-java6-plugin
E: „sun-java6-fonts” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaInnen viszont megy:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/java
Sajnos a http://bet.hu/ görbéire kattintva mégsem működik...
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Jé nem is tudtam, hogy ilyen ubi is van. [link]
Igaz, hogy csak live cd. -
aag
őstag
Oneiricre hogyan lehet sun-java6-ot tenni? (esetleg 7?)
[ Szerkesztve ]
-
Dead Zone
tag
Windowsal is így kezdtem,és már egész jól boldogulok.
Hát most volt hogy 1.megakadt a betöltés
2.eltűnt minden se indító,se start menü (vagy mi) csak a háttérkép
3.Lelassult az egész.
4.A compiz config lefagyott de nagyon, és újra indítottam,de már 10 percenként fagyott
5. Ez van most és még nincs baj.Hogy hívják a leégős effect-et?
-
válasz
Dead Zone #41720 üzenetére
Akkor ügyes vagy, mert annyira kinyírni, az nehéz
(Azaz nekem is inkább az szokott lenni, hogy nem tudom visszaállítani az eredeti állapotot
)
Különben gúgli intenzív használatával hamarabb jutsz előre, mint ha itt kell néha várni a válaszokra - nem mintha nem segítenénk, csak nincs mindig nagy tömeg
-
-
válasz
Babetta-X #41717 üzenetére
Nem, a Unity az Ubuntu alapértelmezett felhasználói felülete.
(#41718) Dead Zone: Natty óta már egy teljesen újraírt Compizt szállít a rendszer. A Compiz effekteket pedig a CompizConfig beállításkezelőben lehet állítgatni. Ha ott nem megy vagy nem úgy megy, akkor többet nem tehetsz. Arra figyelj elsődlegesen, hogy az Ubuntu Unity Plugin ne deaktiválódjon (pl. asztalkockánál).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Babetta-X #41714 üzenetére
Egy mai átlag gépen simán elfutkorászik az Ubuntu Unityvel. Ha kissé régebbi már, akkor érdemes lehet Xubuntun gondolkodni, meg ez esetleg akkor is ajánlott, ha a Unityvel nem vagy barátságban. Lubuntut csak akkor érdemes felraknod ha tényleg, hogy öregecske már a gépezet, vagy kifejezetten a fapadosabb megoldásokért rajongsz, esetleg mindened a konfigurációs fájlok kézi szerkesztése.
(#41715) Dead Zone: A CompizConfig beállításkezelőben lehet az effekteket állítgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Dead Zone
tag
Köszönöm mindenkinek a válaszát,már csak egy hatalmas kérdésem van (egyenlőre
), még pedig hogy tudom bekapcsolni a csilli-villi efekteket?Majd küldök egy youtube linket ha meg találtam pontosan hogy mire gondolok.Mert hát ez miatt váltottam linuxra,és egyéb vírus bajok miatt.
Ja majd el felejtettem,témák és hasonlók (láttam a háttérképbe ágyazott rendszer figyelőt,proci memória használtság,hőfok stb) tudtok róla valamit?
[ Szerkesztve ]
-
Babetta-X
senior tag
Régen írtam ide, közben véget ért a kresz vizsgám, úgyhogy mostmár bátrabban vágok neki a linuxnak (mivel nem akartam a kresz programmal szenvedni rögtön első körben)
Egyenlőre még a fő irány amin gondolkozom, hogy ubuntu, xubuntu vagy lubuntu legyen-e. Ahogy elnézem az ubuntunak a legnagyobb a támogatottsága, de ezáltal a rendszerigénye is.
A lubunturól olvasni jó dolgokat, ellenben rosszakat is, főleg a több helyen említett magyarosítás kissé hiányos dolog ami zavar egy picit. Erről mit lehet tudni? -
-
zed01
őstag
Nekem van egy három gépes három éves Eset Smart Security licenszem (ajándékba kaptam), de csak két gép van most már a családban. Mivel a Smart Security licensze jó a linuxos NOD32-hez, akkor miért ne használjam ki a lehetőséget? Én is tudom hogy nem nagyon kell linuxra vírusirtó, de olyan szépen mutat az ikonja a tálcán. :-) Mivel nem gyenge gépem van, így a valós idejű védelem sem jelent problémát, és így nyugodt vagyok hogy egy másik windowsos gépet is nehezebben fertőzök meg, arról nem is beszélve hogy a wine-n futó Steam kliensem is nagyobb biztonságban van, mert a wine majdnem annyira sebezhető mint a windows.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szeretnék saját cd vagy dvd-tokra borítót gyártani, amit egy win-es gépen is kitudok nyomtatni.
ebben kérek segítséget!
ha lehet szoftközpontost, vagy online-t.előre is köszi a válaszokat.
-
törölt tag
válasz
Dead Zone #41696 üzenetére
tűzfalat be kell kapcsolni, neked ajánlott grafikus felülettel, tehát:
szoftverközpont- (beírod, hogy tűzfal és valamelyiket telepíted) ezzel bekapcsolod az egyébként beépített tűzfalat. ennyi (ha biztosra akarsz menni azért egy routert elé dughacc akkor már tuti lesz a védelmed.
UI.: vírusirtó nem kell, viszont ajánlatos KIZÁRÓLAG megbízható helyekről (szoftverközpont!) telepíteni -
floatr
veterán
válasz
Dead Zone #41700 üzenetére
A bubi alapesetben a desktop felhasználóknak az ufw nevezetű tűzfalat ajánlja. Ez egy cmdline-os interfésze annak a rétegnek, ami az iptables-re épül rá, és kissé emberközelibb módon teszi lehetővé a szabályok kezelését. Ha csak egy "kifelé minden, befelé semmi" szabály kell, akkor parancssorból: sudo ufw enable.
Erről bővebben ánglisul itt olvashatsz [link], illetve magyriul errefelé, bár ez utóbbi kicsit régebbi. Ehhez a parancssori készséghez készült egy gtk alapú interfész is gufw néven, ami már jobban emlékeztethet a winnyózos falak ablakaira. Be lehet állítani neki gyakorlatilag mindent, ami egy average joe-nak kellhet.
A virusírtót meg nem aszondom h felejtsd el, de FYI a desktop gépen én is most cseréltem a kormosodó XP-t le egy kubuntura, mivel gyanítom h a családnak sikerült egy olyan malware-t találni, amire nem volt felkészülve az avast sem. Ennyire meg véd az is, hogy binugzot használsz, míg malware-ek gyakorlatilag csak winnyózhoz készülnek. Persze találhatsz mutatóba valamilyen binugzosat is, ha igen szorgalmasan keresed, de valamiért nem akarnak terjedni ezek.
(#41705) RBJ én sem vettem észre h lassabb lenne. Szerintem elég jól megcsinálták a KDE4 verziókat a csomagkezelőből és a szoftverközpontból is. Ha valami lassú, akkor ott rendszerszintű probléma lehet a háttérben.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dead Zone #41700 üzenetére
A programokat a szoftverközpontban tudod telepíteni és törölni (kivéve, ha valami nagyon extrára vágysz, mert azt parancssor, vagy csomagkezelő). A szoftverközpont valahol a rendszermenüben lesz, kiadástól függően. (És a neve is változhat, de oda van írva mellé, hogy szoftverközpont).
Telepíteni, vagy törölni úgy tudsz, hogy beírod annak a nevét, amit keresel, és ha telepítve van, akkor törlés gomb lesz mellette, ha nincs telepítve, akkor telepítésA csomagkezelő kicsit bonyolultabb, de az is grafikus, és abban is csak pár kattintás valamit felrakni, de a cuccok nagy része simán megy szoftverközpontból.
@RBJ : Igazából én nem vettem észre, hogy lassabb lenne a Muon... Meg mi legyen benne lessabb? A letöltés sebessége a nettől függ, a háttérben meg ugyanaz a dpkg/apt dolgozik, mintha terminálból telepítesz
-
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Tegnap előtt tettem fel a 11.10-et, teljesen újra, eddig a 11.4-volt fent (csak olyan problémákkal amiket én csináltam benne, még tanulom amikor van időm)
A problémám az, hogy tetű lassú a netem.
400Kbit a max sebességem lefelé, fölfelé rendben.Mi a problémám? Mit kell állítani?
-
RBJ
addikt
válasz
#16820480 #41704 üzenetére
Tanúsítom, hogy tényleg egy lassú dög a mount de még a szoftverközpont is lassabb kubuntun mint ubin. Hogy miért azt nem tudom.
Most úgy érzem mintha lassulna a kubuntum minél többet használom.
A synaptics tényleg jó csak kár, hogy nincs kde s verziója.
Az említett kpackaekit et meglessem. nem is hallottam még róla.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Nagytalp #41701 üzenetére
úgy emlékszem, hogy már vagy két kiadás óta nincs benne az alaptelepítésben a synaptic sajnos
pedig sokkal használhatóbb, mint a lassú és nehézkes szoftverközpont. persze nem kezdőknek készült.
kubuntu alatt meg a muon megy fel alapból, ami szintén lassú és nehezen használható (még azt sem lehet benne megnézni, hogy egy adott csomag 32 vagy 64 bites rendszerhez van), a kpackagekit sokkal jobb. persze a legtutibb az aptitude -
-
Nagytalp
senior tag