Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Kékes525 #13110 üzenetére

    Az inaktivált vakcinák kicsi T sejtes választ váltanak ki. Ezt mondta a WHO szakértői is (lásd alább a linket és a képet). Továbbá ezt az irodalom is ismeri lásd a Nature cikket.

    Én elhiszem, ha szakértők mondják, de van ennek az okára vajon valami logikus magyarázat? Elég régen tanultam immunológiát (bő 20 éve, még a Gergely János és Erdei Anna szerkesztette Immunbiológia könyvet kellett bemagolnunk, ami - 1998-as kiadás - nyilván elavult sok tekintetben), de akkor még valami olyasmit vertek a fejünkbe, hogy egy adott antigénprezentáló sejt (APC) nyomán aktiválódó T sejtek valamely irányba történő érését (Th1 (humorális válasz útvonal) vagy Th2 (celluláris válasz útvonal) lesz-e belőle) a folyamat során felszabaduló citokinek típusai döntik el.
    Vírusok esetében általában mindkét vonal működésbe lép. (A CD8+ T sejteknek pl. kulcsfontosságú szerep szokott jutni az immunválaszban.)
    Vajon mitől lehet az, hogy ha inaktivált vírus kerül be, akkor (ezek szerint?) a celluláris vonal nem indul be? Az APC az inaktivált vírusnál is ugyanúgy "benyeli" az antigént, ugyanúgy prezentálja stb., mintha élő vírus lenne. (Oké, lehet persze, hogy csak nem látok bele elég mélyen, de mindenesetre nekem furcsának tűnik, hogy pl. egy bejuttatott mRNS termelte tüskefehérjét, ha "megzabál" az APC, akkor erős celluláris válasz is lehet, de ha egy inaktív vírusból szedi ki az APC ugyanezt a fehérjét, akkor már csak a humorális indulhat be?)

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák