Hirdetés
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Intruder2k5 #32211 üzenetére
Leírnátok, hogyan kell a routert switch módba tenni? Nekem is T-s EPC3925 HGW-em van. Ha switch módba teszem a 1043ND-t, akkor ssh-n elérhető marad és milyen címen lehet elérni?
-
st6rbuck
csendes tag
Sziasztok!
Canon MP520 multifunkciós nyomtató scannert beüzemeltem p910nd segítségével.
Sajnos csak egyirányú a kommunikáció, bidirekcionálisban nem működik.Elméleti kérdésem lenne:
1. van-e valami esély arra, hogy bidirekcionálissá lehessen tenni a kommunikációt?
2. hálózaton keresztül történő scannelésre van-e megoldás OpenWRT-ben?Ha a két kérdésre a válasz nem:
3. a kapható USB-s print szerverek közül van-e olyan, amelyik támogatja a hálózati scannelést is a nyomtatáson felül? -
st6rbuck
csendes tag
-
st6rbuck
csendes tag
Win7-ről nekem sem ment eddig még az nfs. A fat32 fájlrendszernél a mount opciókkal kell játszani a routeren, másnál is volt már ez probléma:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=7117
Erre mondtam, hogy órákig lehet vele szórakozni. Nekem ntfs-t nem akart Openwrt 10.03-rc6 alatt a samba megosztani, több órás szórakozás után jöttem rá, hogy a cp852 és iso-8859-2 opciókkal ki kell egészíteni a config fájlt (ezt vargalex konfigja alapból tartalmazza).
Ha ext2/3/4 lenne a fájlrendszered, ezzel a configgal rögtön működne. fat32 és ntfs alatt próbálkozni kell, fat32-höz javaslom a fenti fórumot tanulmányozni és végigpróbálgatni a javaslatokat. Pl f/d/umaskokat állítsd át 0-ra, tedd fel a kmod-nls-cp437, kmod-nls-iso8859-1 csomagokat a routerre. Elsőre ennyi tippem van.
Én végül is feladtam az ntfs/samba párost, mert ékezetes betűket tökéletlenül kezelte a megosztáson (vagy Openwrt alatt mutatta rosszul, vagy Windows 7-ből) és kiderült, hogy ennek részben az is oka, hogy a jelen firmware-ben pl nincs utf-8 támogatással fordítva a busybox.
Szóval fontold meg, hogy ezzel szórakozol még vagy átrakod az adatokat és ext alapokra helyezkedsz.
-
st6rbuck
csendes tag
Akkor próbáld meg a következő paranccsal:
net use N: \\192.168.1.1\usb3Gondolom a /usb3_16 alá be van mountolva a pendrive. A jogokat beállítottad a könyvtárra?
chgrp users /usb3_16
chmod g+w /usb3_16Ha nem megy, akkor viszont az smb.conf.template és samba fájlok tartalmát linkeld be, hogy tudjunk segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Ha még sosem configoltál sambát, miért nem használod a Vargalex által beépített formázót http://192.168.1.1:8081? Ments le mindent előtte a pendrive-ról, dugd vissza a routerbe és csináld meg az 1. opcióval a formázást. Ez beállít neked mindent, jogosultságokat, egyebet, ami a megosztáshoz kell (persze a "gyári" /rom alatt lévő config fájlokat is másold vissza ismét), tehát neked nem kell ezzel szórakoznod. Nem mellesleg csinál egy "lapozófájlt" is, ami torrentezésnél majd jól jön. Ezután indítsd újra a routert, vagy elég csak a sambát (/etc/init.d/samba restart) és menni fog.
Win7 alatt a net use M: \\192.168.1.1\mnt paranccsal csatold fel a meghajtót, azzal biztosan működik (én egy kis cmd parancsfájlt szoktam erre írni).
A samba configolásban több buktató is van, ha még nem csináltál ilyet, órákig lehet szívni vele és a dolog ott kezdődik, hogy el kell olvasni a dokumentációt.
-
st6rbuck
csendes tag
Ilyeneket akkor ír, ha valamit elírtál a config fájlban amit nem tud értelmezni. Másold vissza és írd felül a /rom/etc/config/samba fájlt a /etc/config/samba helyére és a /rom/etc/samba/smb.conf.template fájlt az /etc/samba/smb.conf.template helyére. Ezzel visszaállítod a "gyári" (Vargalex) féle konfigurációs fájlokat és LuCI-n be fogod tudni állítani.
-
st6rbuck
csendes tag
válasz r3dsnake #21473 üzenetére
A Network boot PXE <> Wake-on-lan!
BIOS-hoz segítség:
Power on by PCI device-t vagy hasonlót kellene engedélyezned.A lankártyánál sem PXE bootot kell engedélyezni. Eszerint próbáld állítani:
http://windows7-issues.blogspot.com/2011/03/wake-on-lan-wol-for-windows-7-made-easy.htmlIrányítsd át a 9-es portot az élesztendő gép IP-re és próbáld meg az alábbi két opció valamelyikével az ébresztést:
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Seagate GoFlex Net-et be lehet még szerezni valahol Mo-n, vagy már nem forgalmazzák?
Sajnos ebayen is eléggé borsos az ára, főleg ahhoz képest amin Vargalex szerezte be. -
st6rbuck
csendes tag
-
st6rbuck
csendes tag
válasz villamos #21443 üzenetére
Miért nem tolod fel a vargalex buildet, ha a gyárival instabil a cucc, mi baj lehet? Nem kell hozzá rakétamérnök tudás, hogy ne rontsd el a routert (csak először olvasd végig vargalex bejegyzését és ne wifin frissíts) és itt kapsz supportot is szemben a gyári fw-vel. Ha csak routerként használod, akkor minimális beállítást kell eszközölni grafikus felületen.
-
st6rbuck
csendes tag
válasz r3dsnake #21435 üzenetére
Hello!
Ha csak nemrég kapcsoltad ki a notit, akkor az arp cache-ben még benne kell lennie, mert azt a router csak néhány perc inaktivitás után törli. Tehát először azzal próbálkozz, hogy kikapcsolod a notit és utána ébreszd fel LAN-ról.
Ha már így sem működik, akkor vagy a beállításaiddal van a probléma vagy a hardvered egyszerűen nem támogatja/nem kompatibilis.
Ha sikerül az ébresztés, akkor a net-tools-arp vagy ip csomag feltelepítése után permanensen fel tudod venni a noti MAC-et az arp cache-be. De ezzel csak akkor érdemes szórakozni, ha már sikeresen wol-oztad a géped a fent leírt módon.[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Mac szűrés sajnos csak az IT analfabéták ellen véd. Elég sniffelni, megjegyezni az asszociált mac addresst és amikor lecsatlakozik a célpont, átírni a saját macet a célpont macjére. Innentől bent is vagy a célrendszerben.
WEP hasonlóan rövid idő alatt törhető a megfelelő chipsetű wifi kártyával és erre szolgáló toolokkal. Egyszer élőben láttam ilyet.
WPA/WPA2 + hosszú kis-nagybetű-szám-egyéb karakter kombinációs jelszó, ami védelmet ad jelenleg, de ha kevésbé paranoid vagy, elég a nagybetű-kisbetű-szám kombináció is.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
-
st6rbuck
csendes tag
válasz r3dsnake #21305 üzenetére
Hello!
Én ez alapján csináltam:
http://windows7-issues.blogspot.com/2011/03/wake-on-lan-wol-for-windows-7-made-easy.htmlÚgy próbáld, hogy kikapcsolod a kérdéses géppel és utána néhány 10-20 mp-vel próbálod meg feléleszteni. Ha úgy már működik neked, akkor tudok segíteni benne hogy órák múlva is menjen.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Gabesz128 #20805 üzenetére
Gabesz! Privátban és ide a fórumra is megírtam a megoldást. NFS-t használj, sambával nálam se jó.
Idézem:
Ha még mindig küzdesz a PCH A210 openwrt alá mountolásával:
(http://wiki.openwrt.org/doc/howto/nfs.client)
a szükséges csomagok
opkg update
opkg install nfs-utils kmod-fs-nfs kmod-fs-nfs-common
a parancs
mkdir /pch
mount.nfs x.x.x.x:/share /pch -o nolock
x.x.x.x = PCH fix IP címe
a mount.nfs parancsban fontos, hogy pontosan írd a :/ jeleketÉs az NFS szerver fusson a Popcorn Hour-on természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Intruder2k5 #20785 üzenetére
Ezt hardveres ID-vel és IP cím figyeléssel védik ki. Többet nem fogom itt reklámozni. Ha valaki akar, segít, és neki is bejöhet a dolog, sok minden egyébre is használható.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Most elég off topic leszek.
Személyesnek mondható segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy ideje használom a Dropbox szolgáltatást és kifutottam a tárhelyből.
Aki nem ismerné: ez egy pofonegyszerűen működő szinkronizációs szolgáltatás, alapból 2 Gb ingyen tárhelyet ad. Először regisztrálni kell és fel kell telepíteni a kliensprogramot, mely egy Dropbox mappát hoz létre a felhasználói fiókod mappáján belül. Minden, amit ezt követően ebbe a mappába teszel, szinkronizálódik a Dropbox szerverei felé is és hogyha ugyanazzal az accounttal több gépen is futtatod a klienst, akkor a Dropbox mappáidban ugyanazokhoz a naprakész dokumentumokhoz és fájlokhoz férsz hozzá egyszerűen, automatikusan, több gépen. A szinkronizálás intelligens, tehát pl a csak a változtatásokat udpate-eli, nem a teljes megváltoztatott file-t. Windowson, Linuxon, OSX-en és mobilon is elfut.
Én arra használom, hogy a fontos dolgaimhoz mindig hozzáférjek PC-ről, laptopról és a munkahelyemen is.
Ha az alábbi 5 perc alatt kivitelezhető 6 lépést megcsinálod, segítesz nekem, mert +250 Mb tárhelyet kapok ill. te is 2.25 Gb-tal kezdesz. Ha nem tetszik a dolog, bármikor nyomtalanul eltávolíthatod ezután.1. ezen a linken feliratkozol http://db.tt/knJVwRc
2. regisztrálsz névvel, email címmel, passworddel
(az email címet egyébként nem ellenőrzi, nem küld rá confirmation requestet)
3. letöltöd a Dropbox klienst
4. feltelepíted és bejelentkezel a regisztrált névvel, jelszóval
5. innentől kezdve kipróbálod a szolgáltatást, ha jónak találod, használod
(ekkor te is +250 Mb bónuszt kapsz a meghívóm után)
6. ha nem tetszik, nincs rá szükséged, eltávolítod és a mappádból is törlöd a Dropbox mappát. -
st6rbuck
csendes tag
Sőt, én kipróbáltam és a Google-ből 1 kattintással elérhetőek ilyen oldalak
Viszont ha majd az én fiam is akkora lesz, valószínűleg nem veszem poénra a kérdést.Addig is, aggódó apák nézegessétek ezt:
http://www.opendns.com/
Regisztrálsz, beállítod az opendns fiókodban a szűréseket és módosítod a routeredben a DNS kiszolgáló címét az OpenDNS-ére. 1-2 évbe is beletellik majd, mire a fiad vagy a cimborája rájön, hogy kell kicserélni a DNS szerver címét a gépen.[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
OpenWrt - OpenVPN server mini howto
hivatkozva:
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/vpn.openvpn
http://openvpn.net/index.php/open-source/documentation/howto.htmlAlább bemutatom, hogy lehet a Tp-Link 1043ND routerünkön OpenVPN szervert futtatni.
Bridge üzemmódban fogjuk felépíteni a konfigot, ez egyszerűbb és például a távoli samba használatot is megengedi. Ha van működő OpenVPN szervered a routeren, akkor például becsukhatod a távoli ssh és LuCI portokat, mert ezután szinte bárhonnan egyszerűen hozzá tudsz kapcsolódni a belső hálódhoz és azon keresztül a routert is el tudod érni. Azt nem is említem, hogy akár a médialejátszód samba megosztását is csatolni tudod távolról vagy a távoli IP címedet át tudod változtatni az otthonira...
Ez a howto elsősorban annak segítség, aki próbálkozott már ilyesmivel, de sikertelenül. Ha új vagy ebben, először a két belinkelt howto-t tanulmányozd át és utána érthetőbb lesz a dolog.Router beállítások
1. állítsd át a routert 192.168.1.1-től eltérő, kevésbé gyakori alhálózatra, hogy ne 192.168.1.1-es IP címe legyen, én a példában 192.168.10.1-es címet adtam a routernek, mely ezután a 192.168.10.100-as címtől oszt ki DHCP-n címeket a 192.168.10.0 / 255.255.255.0 belső LAN-on.
(a LAN-odnak ugyanis ritkán használt alhálózaton kell működnie, különben ha távolról egy másik LAN-ból csatlakozol, nagy lesz az esélye hogy az is 192.168.1.x belső címeket használ, és ez IP ütközést/routing problémákat okozna az OpenVPN és a másik távoli LAN között)2. ha dinamikus IP címed van, regisztrálj pl a no-ip.com-on és állítsd be megfelelően az OpenWrt ddns részét
(ez ahhoz kell, hogy távolról mindig megtaláld az OpenVPN-t futtató routered)3. telepítsd az openvpn, openvpn-easy-rsa csomagokat
(az utóbbi csak akkor kell, ha tanúsítványokat kell létrehozzál)4. szerver konfig (a távoli gép a 192.168.10.70-79 tartományból fog címet kapni)
#/etc/config/openvpn tartalma:
config 'openvpn' 'lan'
option 'enable' '1'
option 'port' '1194'
option 'proto' 'udp'
option 'dev' 'tap0'
option 'ca' '/etc/openvpn/ca.crt'
option 'cert' '/etc/openvpn/server.crt'
option 'key' '/etc/openvpn/server.key'
option 'dh' '/etc/openvpn/dh1024.pem'
option 'ifconfig_pool_persist' '/tmp/ipp.txt'
option 'keepalive' '10 120'
option 'comp_lzo' '1'
option 'persist_key' '1'
option 'persist_tun' '1'
option 'status' '/tmp/openvpn-status.log'
option 'verb' '1'
option 'server_bridge' '192.168.10.1 255.255.255.0 192.168.10.70 192.168.10.79'5. szükség lesz vagy egy static.key-re, vagy amit inkább javaslok: szerver és kliens tanúsítványra (a példámban ezek server.crt, server.key, client.crt, client.key névre hallgatnak), melyet az openvpn-easy-rsa csomaggal készíthetsz el (ennek módját mindkét belinkelt howto bemutatja)
generálás után a routeren az /etc/openvpn mappában a következő fájlok legyenek:
ca.crt
ca.key
dh1024.pem
server.crt
server.key6. létre kell hozni a tap0 eszközt. Ennek két módja van:
a.) /usr/sbin/openvpn --mktun --dev tap0
b.) szerver config és tanúsítványok létrehozását követően
/etc/init.d/openvpn start7. a létrehozott tap0 eszközt hozzá kell adni a br-lan hídhoz
LuCI-ból Network / Interfaces / LAN / Edit / Physical Settings alatt a
Ethernet Adapter: "tap0" (lan) mellé be kell tenni egy pipát és Save & Apply8. át kell engedni a tűzfalon az OpenVPN portját, a példában ez 1194
LuCI-ból Network / Firewall / Rules szekció Add gomb
Name (optional) OpenVPN
Protocol UDP
Destination port 1194
Save & Apply9. engedélyezzük és elindítjuk az openvpn-t
/etc/init.d/openvpn enable
/etc/init.d/openvpn start
ezzel reboot után is futni fog az openvpn szerverTávoli kliens beállítások
1. telepítsd fel Windows esetén az OpenVPN GUI-t
http://openvpn.net/index.php/open-source/downloads.html2. a routerről le kell emelni az /etc/rsa_keys mappából az alábbi fájlokat és biztonságos csatornán keresztül (scp, pendrive, kódolt archívum emailben vagy pl DropBoxban) a távoli gép C:\Program Files\OpenVPN\Config mappájába kell felmásolni
ca.crt
client.crt
client.key3. létre kell hozni ugyanebben a mappában egy client.ovpn fájlt az alábbi tartalommal
#C:\Program Files\OpenVPN\Config\client.ovpn tartalma:
client
tls-client
dev tap
proto udp
remote my.no-ip.org 1194 # írd ide a regisztrált no-ip.com-os domained vagy a fix IP-d
resolv-retry infinite
nobind
persist-tun
persist-key
ca ca.crt
cert client.crt
key client.key
comp-lzo
verb 14. OpenVPN GUI-val csatlakozz és használd egészséggel. Az OpenVPN GUI Win7 és Vista alatt rendszergazdai jogokat szeret, ez tapasztalatom szerint akkor szükséges csak, ha a routing táblát is módosítani szeretnéd (pl. otthoni WAN IP-re szeretnéd cserélni a távoli WAN IP-t).
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Newyorker #20757 üzenetére
- torrenteket kicsomagolja letöltés után
- openvpn szerver - nekem ez jön be a legjobban: távolról csatlakozol az otthoni lanhoz, és tudod csatlakoztatni a samba megosztásokat a munkahelyeden is hálózati meghajtóként
- wol - távolról feléleszted az otthoni pcd és mondjuk távoli asztallal vezérled
- saját weboldal hostolása
- webcamot rákötsz és pl mozgást érzékelsz
- wifi transmit power állítása -
st6rbuck
csendes tag
Annak mi lehet az oka, hogy az usb-n csatlakoztatott ext4-es /mnt alá mountolt és sambaval megosztott partíciót NTFS típusnak látja a Windows 7? A HDD-t vargalex scriptjével particionáltam és formáztam, a samba a vargalex féle configgal fut.
Azt is észrevettem, hogy sima mount (tehát nem mount -t ext4) esetén is ntfs-ként próbálja mountolni a partíciót és nem ext4-ként. -
st6rbuck
csendes tag
Én figyelmetlenségből most csináltam téglát a sajátomból. Szeged környékén vagy Békés megyében ismertek valakit, akit tudna segíteni egy soros portos élesztésben. Priviben szóljatok, ha igen.
-
st6rbuck
csendes tag
válasz haribali88 #20615 üzenetére
A script eleve része a vargalex firmware-nek, csak aktiválni kell az /etc/config/transmission fájlban a fentebb említett módon.
-
st6rbuck
csendes tag
válasz vargalex #20476 üzenetére
A kikommentezés nem szüntette meg a /tmp tmpfs csatolást (korábban is próbáltam).
Találtam egy megoldást, hogy hogyan lehet rábírni az OpenWrt-t, hogy ha extroot-tal futtatjuk, akkor a /tmp könyvtárat ne a RAM-ban tárolja. Ezzel - igaz minimális - RAM-ot meg lehet takarítani (nekem ebből úgyis csak 32 Mb van).Az /etc/rc.local file-t egészítsük ki a következő sorokkal:
#TMPFS FIX
rm -rf /tmphdd
mkdir /tmphdd
chmod 1777 /tmphdd
cp -r /tmp/* /tmphdd
umount -l /tmp
mount --bind /tmphdd /tmp -
st6rbuck
csendes tag
Be lehet állítani valahol, hogy pivot root esetén ne használjon a rendszer tmpfs-t a /dev és /tmp könyvtárakhoz?
-
st6rbuck
csendes tag
Ékezetes karaktereket nálatok helyesen kezeli a samba? Nálam ha a megosztásra ékezetes karakteres fájlnevet teszek Windows 7-ből, akkor putty alatt hibásan jelenik meg az ékezet a könyvtárban, ha pedig a routeren ékezetes fájlnevet hozok létre az /mnt alatt, akkor meg Windows 7 alatt jelenik meg hibásan.
Puttyot próbáltam utf-8 (ekkor pl az mc program vonalai helyett is xxxxx-ek jelennek meg) és az alap iso-8859-2 kódoláson is. Tudom, hogy ezt codepage/character set probléma, de a vargalex féle samba confighoz hasonló smb.conf.template konfiggal és utf-8-as puttyal eddig ez ment 10.03.1-rc6 alatt. -
st6rbuck
csendes tag
válasz vargalex #20245 üzenetére
Ma ezt a két logot sikerült fabrikálnom file-ba mentéssel:
http://dl.dropbox.com/u/6115726/myext.log
http://dl.dropbox.com/u/6115726/myext.log.0[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Torrent problémáim nekem is voltak még a vanilla 10.03.1-rc6-tal is, aztán sikerült belőni "beton" stabilra samba/openvpn futtatása mellett is, amihez itt a fórumon volt segítség nem olyan rég, de akárhogy keresem, most nem találom. Na mind1 a lényeg ez volt:
1. ntfs-t el kell felejteni, ext-re mentsen
2. tűzfalban be kellett engedni a transmission portot
3. swap legyen!
ez a 3 pont vargalex 1.02-ben biztosított (főleg ha a :8081 menüből formáztál)
4. vissza kell venni a következő paramétereket:
option open_file_limit 32
option peer_limit_global 240
option peer_limit_per_torrent 60
option speed_limit_down 100
option speed_limit_down_enabled false
option speed_limit_up 40
option speed_limit_up_enabled true
option upload_slots_per_torrent 14például 20 - 60 - 20 - 1536 - true - 400 - true - 5
5. queue-t is vissza lehet már venni a 2.42-ben, hogy egyszerre csak 2 torrentet töltsön a sorból
A pontos configra nem emlékszem, mert a régi beállításaim otthon vannak, ahhoz meg bentről most nem férek hozzá (openvpn + extroot problémám miatt .
Ezzel stabilan ment 25/5-ös neten 1.5M le / 400k fel, ami szerintem elfogadható router esetén. Nyilván ezt a két értéket a netedhez kell igazítani, de azt hiszem 1.5M felett tartósan nem lesz stabil. Erről itt tényleg írt valaki, tőle láttam, sajnos most nem találom meg.Még 1 dolog, vargalex buildjében számtalan service telepítve van, ami a vanilla 10.03.1-ben nincs. Nézzétek át mit használtok, a többit le lehet állítani pl ushare, minidnla, ftp server, de erről inkább írjunk egy külön hozzászólást, mert ha pl network-t, firewall-t is kilövi valaki, akkor téglázhatja a routert. Így több mem/erőforrás jut a transmission-nek.
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Maximusz #20295 üzenetére
google alapján
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1391735&page=3[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz st6rbuck #20235 üzenetére
Bentről melóhelyemről távolról megcsináltam az openvpn+extroot telepítést az otthoni routeren olyan módon, hogy a gyári beállításra visszaállított vargalex 1.02-re telepítettem az openvpn csomagot, megcsináltam a tap0-át és hozzáadtam a br-lan bridge-hez, majd a menüből megformáztam az extroot-ot és ugyanezt végigcsináltam az extroottal elindult rendszerben is. Arra gondoltam, hogy mivel így biztosan létrejön az rootolatlan rendszer alatt is a tun.ko kernelmodul, és talán most fel fog állni teljesen a router.
Nos reboot után sajnos távolról 2222-es porton nem érem el az ssht, https-en a Luci-t, viszont érdekes módon a router pingelhető a publikus IP címen. -
st6rbuck
csendes tag
válasz vargalex #20245 üzenetére
Logreadet ismerem természetesen, de a félig megfagyott router nem enged magához hozzáférést sem ssh-n, sem Luci-n sem telneten, szóval logot olvasni nem tudok. Valószínűleg meg kell adni neki, hogy file-ba loggoljon, elindítani extroottal, majd utána elemezni a logot. Sajnos ma dolgozok, úgyhogy ezt nem tudom megtenni.
-
st6rbuck
csendes tag
válasz vargalex #20236 üzenetére
Hello!
Nem teljes téglázás szerencsére, talán a routing táblával vagy a firewall-al nem stimmel valami. A kritikus lépésnek a tap0 bridge-hez adását látom jelenleg, ezt követően ugyanis működik a beconfigolt openvpn szerver, viszont ha rebootolok, akkor a rendszer már nem működik.
Logot nem tudtam olvasni, mert nem enged hozzáférni magához, ha aktív az extroot. A pendrive-ot rádugtam másik gépre, de azon csak a néhány módosított file volt, attól nem lettem okosabb. Most csináltam egy factory resetet, jelenleg alapon megy a router ezért már nem tudom megnézni a logot, viszont a sok próbálgatás között úgy emlékszem szétnéztem az alap jffs2-en és én nem nem találtam olyan logot, amiből kiderült volna a probléma. Az sajnos nem jutott eszembe, hogy permanens logolást állítsak be, de közben bőgött a gyerek, fürdetés, stb
Egyébként átnéztem a first_steps-t, profi kis script, ahogy az egész firmware is.
Ha jól látom, akkor még a régi pivot overlay módot használod az fstabban, Létezik egy preferred új pivot overlay is, nem tudom, az miben más. (http://wiki.openwrt.org/doc/howto/extroot)10.03-mal próbálkoztam először az extroot+openvpn bridge párosítással, néhány napig futott is a rendszer rendesen, aztán belefutottam abba, hogy egyszercsak restart után a firewall nem volt hajlandó elindulni és nem volt NAT meg net se, csak kézi firewall újraindítás után. (https://dev.openwrt.org/ticket/8738) Viszont ssh-val, Luci-val legalább be tudtam lépni a szerkezetre még ekkor is. Akkor dobtam az extrootot, most viszont örülnék a több helynek az overlayben
[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Boldog Új Évet Kívánok!
Ma egész nap migráltam és 2 problémába ütköztem.
a.) nfs mount nem működik:
root@OpenWrt:~# mount -t nfs 192.168.1.188:/share /pch -o nolock
mount: mounting 192.168.1.188:/share on /pch failed: Invalid argumentb.) ez a nagyobb probléma: sikerült kifagyasztanom az 1.02-es firmware-t.
Az alábbi lépésekkel reprodukálható a probléma1. friss 1.02 firmware gyári beállításokkal
2. Partitioning and formatting -> Creating 3 partitions (extroot version)
3. az automatikus reboot után password beállítása és ssh-val belépés az extrootolt rendszerbe
4. opkg update
opkg install openvpn
5. /usr/sbin/openvpn --mktun --dev tap0
6. ezt követően Luci -> Network -> Interfaces -> LAN -> Physical Settings
bridge-hez hozzáadjuk a tap0 interface-t
7. rebootNa innentől
1. nincs netem, az OpenWrt elérhetetlen Lucival, telnettel, ssh-val.
viszont a belső háló gépei pingelhetőek, belső hálón SMB megosztást csatolni tudok
2. router áramtalanít, pendrive kivesz, router indít -> van net, ssh, LuciTehát gyakorlatilag extrootoljuk az OpenWrt-t, ami egyébként láthatóan jól működik, configolható, testreszabható egészen az openvpn telepítéséig, tap0 interfész létrehozásáig, bridgeléséig majd rebootig.
Először úgy jött elő a hiba, hogy mindent belőttem a vargalex firmware.rel flashelt routeremen a 10.03.1-rc6 alatt működő beállításaim alapján és végül az openvpn beállítása, kipróbálása megtörtént (távolról simán be tudtam lépni a belső hálóra, ugyanúgy mint az előző vanilla firmware-rel), viszont reset után jött a meglepetés.Amit próbáltam:
- nem extrootolt 2 partíciós formázással a fenti lépéseket követően is tökéletesen működik a rendszer
- USB HDD-t lecseréltem pendrive-ra, arra extrootoltam a rendszert - hiba mindkét esetben előjön
- ha fagyasztás után egy másik gépen törlöm az extrootolt pendrive-ot és visszadugom az újraindított, jól működő routerba és webfelületen újra particionálom/formázom extrootra, automatikus reboot után rögtön jön a félfagyás (nincs net, ssh), ilyenkor áram, pendrive ki, router boot, Factory beállítások vissza, auto reboot, pendrive be, extroot formázás, reboot, rendesen elindul extroottal a router alapbeállításokkal[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
Kedves Vargalex!
Köszönöm az 1.02 firmwarét, most migrálok rá 10.03.1-rc6-ról. Viszont nem találok nfs-utils package-t a csomagjaid között. Erre szükségem lenne, hogy a TP-Link nfs kliensként csatlakozni tudjon Popcorn Hour A210 médialejátszóm nfs megosztásához. Tudnál csinálni esetleg egy csomagot (kmod-fs-nfs és kmod-fs-nfs-common csomag van)?
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/nfs.client[ Szerkesztve ]
-
st6rbuck
csendes tag
válasz Gabesz128 #19805 üzenetére
Ha még mindig küzdesz a PCH A210 openwrt alá mountolásával:
(http://wiki.openwrt.org/doc/howto/nfs.client)a szükséges csomagok
opkg update
opkg install nfs-utils kmod-fs-nfs kmod-fs-nfs-commona parancs
mkdir /mnt/pch
mount.nfs x.x.x.x:/share /mnt/pch -o nolockx.x.x.x = PCH fix IP címe
a mount.nfs parancsban fontos, hogy pontosan írd a :/ jeleket
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest