Új hozzászólás Aktív témák

  • e90lci

    senior tag

    válasz Varszegig #46443 üzenetére

    Szia
    Megvannak az első benyomások a Powerwalkerről,sajnos nem jó.Nem állítja le a Nast,így nem is indítja.Nem helyesen ismeri fel a nas a töltöttség állapotát.Azt látja hogy 750R de valami 300 másodpercet ír holott a szünetmentes csutkára fel van töltve.Találtam leírást a neten.Még megpróbálom mit lehetne kezdeni vele vagy bedugom az RB3011 be és azon keresztül megpróbálom mit lehetne tenni.Ha végképp nem jó akkor visszaküldöm.

    Leírás a synology fórumról származik peterk leírása.Nem tudom,hogy működik e ez így.De belinkelem az egész szöveget.

    Hivatalosan nem támogatott UPS beállítása

    HozzászólásSzerző: peterk » 2010.03.28. 01:23

    A Synology a szünetmentes tápegységek támogatásával sajnos elég mostohagyerekként bánik. Lényegében csak néhány APC tápegységre korlátozódik azon támogatott eszközöknek a köre, amit itthon be is tudunk szerezni. Márpedig a NAS egyik fontos funkciója az adatbiztonság, és ehhez nélkülözhetetlen, hogy az áramhálózat problémáitól megvédjük - legalábbis a komolyabb, nagyobb modelleket.

    A szűkös támogatottságnak egyszerűen az az oka, hogy - bár a Synology ugyanazt az UPS kezelő csomagot használja a NAS-aiban, mint ami a többi "nagy" Linux rendszer, de valamiért úgy döntött, hogy az egyébként létező rengeteg UPS driverből csak egyetlen egy drivert, az "usb-hid" nevűt emeli ki, és foglalja bele a NAS firmware csomagba. Emiatt természetesen csak azok a tápegységek mennek gyárilag, amelyek ezzel a driverrel kompatibilisek. Szerencsére van megoldás a problémára.

    Mivel a technika és a driver csomag lényegében ugyanaz, ezért ha a linux driver csomagja támogatja az UPS-ünket, akkor kis kézimunkával a NAS-t is rávehetjük erre. Egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy manuálisan hozzáadjuk/bemásoljuk a megfelelő driver fájlt, és módosítjuk a konfigurációs fájlokat, tudatva, hogy mostanól tessék a mi driverünket is figyelembe venni. Természetesen a hardver korlátokat nem tudjuk megkerülni. Mivel soros csatlakozás nincs a NAS-okon, ezért csak az USB-s modellek jöhetnek szóba. Lássuk akkor a részleteket.

    Az említett UPS driver csomag a "nut" nevet viseli. Ebből a csomagból kell előhalásznunk az UPS-ünknek megfelelő drivert. Segítőkész emberek ezt a csomagot is lefordították már minden jelenlegi és korábbi Synology modell processzorára, és elérhetővé tették un. "optware" telepíthető csomagként. Ezzel megúsztuk, hogy a csomag fordításával nekünk kelljen vesződni. Lépjünk be hát a NAS-unkra konzol módban (telnet vagy ssh), és telepítsük a nut csomagot:

    Kód: Egész kiválasztása
    # ipkg install nut

    (Megjegyzés: A parancs csak akkor működik, ha az optware bootstap/ipkg-t letelepítettük a gépre. Ez a leírás lépésről lépésre megmutatja, hogy hogyan kell.)

    A csomagra csak addig lesz szükségünk, ami ki nem másoljuk belőle az UPS-ünknek megfelelő drivert. A nut honlapján, ezen a linken megtekinthető, hogy melyik UPS-hez melyik driver tartozik. Ha nem találjuk az UPS-ünk pontos típusát, akkor keressünk egy ugyanolyan gyártmányú, ugyanabból a sorozatból való UPS-t, az valószínűleg jó lesz. Ha egyáltalán nem találunk rokon UPS-t a listában, akkor a google kereső még mindig segíthet. Próbáljunk rákeresni az "ups neve + nut" kulcszóra és kivadászni, hogy melyik driver is lehet a nekünk megfelelő.

    Feltéve, hogy megtaláltuk a megfelelő drivert, másoljuk azt át a végleges helyére:

    Kód: Egész kiválasztása
    # cp /opt/bin/driver_neve /usr/syno/bin/

    ahol a "driver_neve" értelemszerűen a fent linkelt listában a "NUT driver" oszlopban talált driver név. Például megatec_usb esetén a parancs:

    Kód: Egész kiválasztása
    # cp /opt/bin/megatec_usb /usr/syno/bin/

    A következő lépésként töltsük ki a konfigurációs fájlt az UPS-ünk adataival. A konfigurációs fájl a /usr/syno/etc/ups/ups.conf , nyissuk meg, és töltsük ki az alábbiakat. A driver ugyanaz a driver név, mint az előbb, a port "auto", az mfr a "Manufacturer" azaz gyártó, a model pedig magáért beszél. A gyártó és a modell neve szabadon megadható, de el is hagyható.

    Kód: Egész kiválasztása
    [ups]
    driver = megatec_usb
    port = auto
    mfr = Infotec
    model = Office-XP800

    A következő lépésben az ups drivert (pontosabban a "daemon"-t, a szolgáltatást) indító parancsfájlt szerkesszük meg. Erre a lépésre azért van szükség, mert az optware driver beégetett path-jai máshová mutatnak, mint synologypath-jai, és hogy ez ne okozzon később gondot, a drivert (deamon-t) root jogokkal indítsuk el. A szerkesztendő fájl a /usr/syno/bin/ups.sh. Annyi a teendő, hogy a fájlban található minden "/usr/syno/bin/upsdrvctl" előfordulás mögé beírjuk paraméternek a "-u root" stringet. Tehát az összes :

    Kód: Egész kiválasztása
    /usr/syno/bin/upsdrvctl start
    és
    /usr/syno/bin/upsdrvctl stop

    sort javítsuk ki:

    Kód: Egész kiválasztása
    /usr/syno/bin/upsdrvctl -u root start
    illetve
    /usr/syno/bin/upsdrvctl -u root stop

    sorokra.

    A driver telepítésével már majdnem kész vagyunk. Már csak két un. softlinket kell létrehozni a konfigurációs és a log fájlokról oda, ahol az optware driver azokat keresi (ahogy előbb volt szó róla, az optware driver máshol keresi ezeket a fájlokat, mint ahol a synology rendszerben vannak). Hajtsuk végre az alábbi parancsokat egymás után:

    Kód: Egész kiválasztása
    # mkdir -p /opt/etc
    # ln -s /usr/syno/etc/ups/ups.conf /opt/etc/ups.conf
    # mkdir -p /opt/var/state
    # ln -s /var/state/ups /opt/var/state/ups

    Kész is. A driver elvileg telepítve van, és üzemkész. Csatlakoztassuk az UPS-t a NAS USB portjához, majd indítsuk el szolgáltatást:

    Kód: Egész kiválasztása
    # /usr/syno/bin/ups.sh start

    A parancs elindítja a szolgáltatást, ami betölti a kijelölt drivert, amelyik ha minden jól ment, meg is találja az UPS-ünket. Ha megnyitjuk a webes Disk Station Managert és elnavigálunk az UPS menübe, akkor itt is azt kell látnunk, hogy a NAS felismerte az UPS-t, és egyúttal engedélyezte az oldalon lehetséges beállításokat. Ha netán nem ismerte volna fel a NAS az UPS-t, akkor valószínűleg nem megfelelő drivert választottunk. Állítsuk le a szolgáltatást ("/usr/syno/bin/ups.sh stop" parancs), és próbáljuk meg egy másik driverrel végigcsinálni ugyanezeket a lépéseket.

    Sikeres driver telepítés esetén már csak egy lépés van hátra. Ha az UPS-t rádugjuk a NAS USB portjára akkor a NAS - rendes USB-s eszköznek megfelelően - "hotplug" módon, azaz "röptében" felismeri, hogy egy USB eszköz "érkezett", de egyelőre nem ismeri fel, hogy milyen eszközről is van szó. Ezért egyelőre nem indítja el az ups szolgáltatást sem. Ezt kell orvosolnunk, amihez ki kell derítenünk az UPS-ünk úgynevezett "vendor id"-jét (gyártói azonosítóját). Ehhez adjuk ki a következő parancsot:

    Kód: Egész kiválasztása
    # upsc ups | grep vendor

    A válasz valami ilyesmi lesz:

    Kód: Egész kiválasztása
    driver.parameter.vendorid: 0665

    A "vendor id" ebben az esetben 0665. Ez a szerző UPS-ének gyártói azonosítója, természetesen másik UPS eseténmás lesz ez a szám. Jegyezzük fel ezt a számot, majd nyissuk meg a "/usr/syno/hotplug/usb.agent" fájlt, és keressük meg azt a szakaszt, ami az alábbiaknak megfelelően néz ki:

    Kód: Egész kiválasztása
    usb_convert_vars
    APC="0x51d"
    MGE="0x463"
    CyberPower="0x764"
    TrippLite="0x9ae"
    Belkin="0x50d"
    UPSList="$APC $MGE $CyberPower $TrippLite $Belkin"

    Ehhez a szakaszhoz kell hozzáadnunk a saját UPS-ünk azonosítóját. Látszik, hogy ezt "gyártó=azonosító" formában kell megtenni, ahol a gyártó bármilyen szöveg lehet, mögötte az azonosítóval. A "Belkin=0x50d" sor után vigyük fel az UPS-ünk sorát. Végül adjuk hozzá az "UPSList" sorhoz a gyártóként használt szöveges azonosítót, egy $ (dollár) jellel az elején. Végeredményben valami ilyesmit kell kapnunk:

    Kód: Egész kiválasztása
    usb_convert_vars
    APC="0x51d"
    MGE="0x463"
    CyberPower="0x764"
    TrippLite="0x9ae"
    Belkin="0x50d"
    Infosec="0x665"
    UPSList="$APC $MGE $CyberPower $TrippLite $Belkin $Infosec"

    Figyelem: Ahogy a példából is látszik, a vendor id-t itt hexa alakban kell megadni! A hexa alak gyakorlatilag a szám elé tett "0x" karaktereket jelenti úgy, hogy a számból a kezdő nullákat elhagyjuk: 0665 -> 0x665. Ha az első jegy nem nulla, akkor természetesen azt is beírjuk (1234 -> 0x1234).

    Készen vagyunk. A driver, és az USB felismerés is működik. Indítsuk ujra a NAS-t. Újraindítás után fel kell ismernie az UPS-t automatikusan. Sőt, innentől kezdve már az USB kábel kihúzását/bedugását is érzékelni fogja.

    Már csak egy - nem kötelező - lépés van hátra, szedjük le a letelepített optware nut csomagot, hiszen nincs már rá szükség. De maradhat is, ha valakit nem zavar:

    Kód: Egész kiválasztása
    # ipkg remove nut

    Remélem minél többek számára hasznosnak bizonyul ez a kis leírás. Mindazonáltal a leírtakkal kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállalok. Aki nekikezd, az a saját felelősségére csinálja.

    Ui:APC 700GR tökéletes működik mindent megcsinál leállít,újraindít,a szünetmentest lekapcsolja szóval az megy tökéletesen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák