Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz #20221952 #122397 üzenetére

    Én azért nem az M1sd adásához állítgatnám a tévét. Ha jól emlékszem digid van, lennie kellene M1HD nak is. De az M4 stúdió képe változatosabb, több színt tartalmazz, inkább arról vennék fel több percnyi anyagot, s akkor lehet kísérletezni.
    Egy nappali fényviszonyokhoz beállított tévé természetesen nem jó este, sötét helységben. Már a fekete szint is más lesz, ahogy változik a környezeti fény. Ezért is kalibrálnak sötét környezeti fényt figyelembe véve. Mert fix a környezett fénysűrűsége, nem változik, így a kijelző is egy fix maximális fehér csúcsszintre beállítható. Az esetedet vegyük egy elméleti példának. Nappal jó a kép, a fehér fénysűrűsége mondjuk 160nits. A helységé mondjuk legyen állandó 40( ami azért ritkán fordul elő, hogy állandó legyen), ami azt jelenti, hogy 120nits a különbség. Ennyi az ajánlott is, kellemes a számodra. Viszont estére megszűnik a környezeti fény, marad a kijelző 160 nits értéke, ami már zavaróan sok. Mit lehet tenni? Amit már írtak, két módra kalibrálni, ha mindkét környezeti fénynek megfelelő kalibrált képet szeretnénk nézni.
    Vagy a háttérfényt változtatni a környezeti fényviszonyoknak megfelelően. Ezzel csak az a baj, és azért nem pontos, mert bár a csúcsfény értékét változtatja, de a fekete szintünk értéke nem fog megfelelően változni.
    Én már megkaptam, hogy butaság és hülye vagyok, hogy sötétben nézek tévét. Mondjuk erről szó nincs, nem sötétítek be állandóan. Egy meccs nézéséhez nem is érdekel. De egy héten talán kétszer vagy háromszor ha megtudok nézni egy filmet, akkor az este, sötét körülmények között teszem. A kijelző kalibrálva erre az állapotra, s ezt élvezem.
    Téged ezért zavarhat a fehér fehérsége este, mert magas a háttérfény, a nappalihoz képest. Még a kontraszt lehetne, de azt szerintem nem lehet a tieden becsukni, a Samsung pár éve úgy állítja be a tévéit, hogy maximum kontraszton sem lehet becsukni a fehéret. Legalábbis film üzemmódban, normálban lehet, hogy be lehet, de azt nem szoktam kalibrálni.
    Akkor jó a kontraszt, ami a fehér szint beállítására szolgál ha,
    Nem csukja be a szintet, tehát megjelenik az a szint, ami beérkezik
    Megfelelő a fénysűrűség értéke, itt van szerepe a háttérvilágításnak
    A piros, zöld és kék szín egyensúlyban van

    [ Szerkesztve ]

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák