Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• faster

nagyúr

válasz dark100 #98 üzenetére

Szerinted az iras hany evezredes technologia?

És az évezredek során mennyit fejlődött és változott a hieroglifáktól kezdve a mai írásokig (és ugye, mennyi-mennyi verziója van).

• faster

nagyúr

válasz bambano #36 üzenetére

A piaci farkastörvények nem érvényesek a linuxra, mivel a linux nincs a piacon. Hogyan értelmezed a kereslet-kínálat függvényt, a piactisztító árat, a határterméket linuxnál?

Tévedés, egy disztribúció története nem jellemzi az egész linux történetét. Nagyon is látszik az a törekvés, ahogy a linux megpróbált, illetve megpróbál részesedést szerezni az asztali gépek piacán. Az, hogy a Debiannal mi a helyzet, nos, a Debian csak egy disztró a sok közül. És, ismétlem, nem azért fontos a linux terjedése a szakmai közösségnek, hogy aztán ők pátyolgathassák az egyszeri usert netkapcsolat telepítéskor, hanem azért, hogy a gyártók is jobban supportálják a linux támogatását, device driverekkel (vagy hardver doksik publikussá tételével, kinek mi tetszik jobban) és szoftvereik portolásával. Ez mindenkinek érdeke, aki linuxot használ.

Próbáljunk meg egy alapvetést elfogadni: a linux nem akar az xp vetélytársa lenni.

Nálam nincs ilyen alapfeltevés, az utóbbi 1 évben tapasztaltam csak ezt, és nem tartom reálisnak.
    A szabványosítást pedig nem úgy kell felfogni, hogy gonosz vállalatvezetők tábornokot játszanak, és egyen linuxokat akarnak ráerőltetni mindenkire. A szabványosítás arra szolgál, hogy rávegyék az alkalmazásfejlesztőket, fejlesszenek Linux alá. Az alkalmazásfejlesztők pedig már régóta szeretnének egy egységes API-t, amire bizton számíthatnak, akárcsak a Windows esetén a Win32 API-ra.

Ellentétbern FTeR-rel, én nem szidom a linuxot, és használom is minden nap, amikor ssh-val belépek a webszerverre. A Linuxnak sokat köszönhetnek a windowsot használók is, megítélésem szerint nem lenne a Windows ilyen árban, ha nem volna Linux, nem fejődött volna stabilitás terén ennyit, ha nem lenne Linux, nem lenne ingyenes a Visual Studio 2005 express, ha nem lenne Linux. Én csak annyit mondok, most a Linux, illetve a Linuxos rendszert fejlesztő vállalatok térfelén a labda. Most, hogy az XP kezd egyre megbízhatóbbá válni, az a kérdés, vajon képes-e a Linux viszontképp könnyebben kezelhetőbbé válni. Ha nem képes, olyan piaci részesedése és támogatottsága lesz, mint most van a BSD-knek (meglehetősen bekorlátolt). Én ezt nem szeretném.

• faster

nagyúr

válasz rollins #32 üzenetére

A linuxnak annyi lenne, ha nem az lenne a cél, hogy jobban elterjedjen, szélesebb támoatást kapjon. Ezt sok vállalat is látja már, amelyik pénzt fektet bele és kockáztat, ezért is fogtak bele a linux standards projectbe. Akkor lesz a linux vetélytársa az XP-nek, ha ugyanolyan egyszerű lesz vele a számítógép működtetése. Ha viszont nem lesz ilyen, illetve nem törekszik erre, a részesedése, elterjedtsége és ezáltal a támogatottsága is vissza fog esni. Ez a piac farkastörvénye, ez ellen még Lenin sem tudna mit tenni. ;)

Új hozzászólás Aktív témák