Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
Arról nem is beszélve, hogy nem mindegy milyen pályán van.
Igen, megérte, mert így is tudtak méréseket végezni. Bár az akkumulátorok most lemerültek és a fényviszonyok nem kedvezőek de ahogy közelebb ér a Naphoz ez még változhat. Ezen felül a leszállóegység csak egy része az egész küldetésnek, az anyaszonda továbbra is ott kering és megfigyeléseket végez mi történik az üstökössel ahogy egyre aktívabb lesz a Nap közelsége miatt. Hogyan jön létre a csóva, miből áll, stb.
Új égitestre leszállás egyébként sem szokott elsőre simán menni.
Jester
-
PistiSan
addikt
Szeretem az ilyen híreket, remélem sok új dolgot tudunk majd meg.
-
Panthera
őstag
Kell küldeni egy robotot, ami meglöki, hogy több fényt kapjon.
Egyébként szerintem, ha egy átlagosabb alakú üstököst választottak volna, talán nem jártak volna így.
Már az is csoda, hogy ezzel a gravitációval több száz méteres távolodás után még "földet" ért ismét.[ Szerkesztve ]
-
Bilux
veterán
lemerült az akksi, megérte a 10 év?
Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!
-
leeate
senior tag
No, végre valami nagyot véghez vittünk mi, európaijak is. Bizony jó tenne még több kutatás-fejlesztés 'pumpa' a kontinensnek, mert az USA és a Kínaiak nagyon beindultak (főleg az utóbbi). Mondhatnám úgy is, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik a tudomány területén.
Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!
-
Thrawn
félisten
válasz Bad Pritt #26 üzenetére
Jól ellevelezgetnek Twitteren
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Bilux
veterán
[ Szerkesztve ]
Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!
-
kakuk.tamas
addikt
Ezer köszi az infókat! Ma is érdemes volt feljönni IT-re.
Nah, majd holnap még egy picit olvasok a témában.Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
Jester01
veterán
További érdekesség: NASA Laser Communication System Sets Record with Data Transmissions to and from Moon Itt 622 megabit letöltés és 20 megabit feltöltési sebességet értek el, a Holdra, lézerrel.
A Marsra jelenleg 0,5 és 4 megabit közötti sebesség van, Földtávolban kicsit van közelebb az üstökös jelenlegi helyzeténél (kb. 21 fényperc).
Jester
-
Jester01
veterán
válasz kakuk.tamas #18 üzenetére
Érdekességképpen az üstökös mintegy 28 fénypercre van, vagyis annyi a rádiójelek késleltetése. Viccelődtek is a leszállásnál, hogy már megtörtént csak még nem tudunk róla.
Jester
-
Thrawn
félisten
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
titán
válasz kakuk.tamas #18 üzenetére
A leszállóegységhez az űrszondán át kapcsolódnak. Az űrszonda 10 éve fent van, az adatok közvetlenül attól jönnek, 25-30 kbit/s a kapcsolati sebesség.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
kakuk.tamas
addikt
Nem offolásnak szánom, és kérlek Titeket ne is nézzetek hülyének, de:
Hogy lehet az, hogy már küldött képet/hangot a szonda?! Hogy a francba lett egy nap alatt pont-pont kapcsolat a szonda, és a Föld között?! Hogy tudott egy nap alatt ekkora adatcsomagot elküldeni 500millió km-ről?!
Bocsánat az értetlenkedésért, de 'kicsi vagyok az űrtudományhoz' (mondhatnám úgy is, hogy ez nekem magas), de rendkívül érdekel a dolog.
Éa itt - talán - lesz olyan, aki ért-he-tő-en elmondja nekem.Köszönöm szépen.
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
WoodrufF
tag
Hangja,hogyan lehet az űrben?
-
titán
A legújabb képek alapján tényleg úgy tűnik, hogy a jobb oldalán fekszik a robot, ha azt tekintjük az elejének, amelyik irányból a legelső kép született. Két lába a földön, harmadik az űrben.
[ Szerkesztve ]
-
Jester01
veterán
A történelem során először sikerült ember alkotta tárgyat juttatni egy meteorra.
Nem meteor hanem üstökös
Ráadásul ha így fogalmazunk akkor nem is az első alkalom, mert az a Deep Impact becsapódó egysége volt.Jester
-
titán
Fizika házi feladat nagyoknak:
A Philae leszállóegység (tömege: 96 kg) 0,5 m/s relatív sebességgel és 9 fordulat/perc forgási sebességgel közelít a konkáv formájú 67p kódszámú üstökös magjához (tömege: 10^13 kg). Ütközéskor a leszállóegység 3 rugóstagja a becsapódás kinetikus energiájának 80%-át elnyeli. A leszállóegységben a földet érés pillanatában megáll egy forgó lendkerék (átm.: 20 cm, 8000 ford/perc, perd.: 5Nms). A leszállóegység visszapattan a rögzítő horgonyok és a leszorító fúvóka meghibásodása miatt.
1. feladat:
5 pontért számítsa ki, hogy a leszállóegység milyen magasra pattan fel az üstökös felszínétől, és a visszahullásig hány fordulatot tesz meg.2. feladat:
5 pontért bizonyítsa be, hogy a robot egy távoli üstökösre küldésének 1 milliárd eurós projektje valóban minden egyes eurócentet megért.[ Szerkesztve ]
-
titán
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy lezuhant. Először lepottyant terv szerint, azonban nem működött a leszorító rakéta, ezért 1 km magasra felpattanva 1km-rel messzebb 2 óra múlva újra odaverte magát, végül pár méterrel odébb (valószínűleg a jobb oldalán) megpihent. Köszi, én ilyen landolásból nem kérek
-
félisten
Énekel a meteor.
Vissza kell vinnem pár kazettát.
-
kriszpontaz
veterán
A hangról: nem lehet hogy a SESAME hibás?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Ford topik
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...