Új hozzászólás Aktív témák
-
MárkyMárk
tag
Sziasztok... Olyan kérdésem volna, hogy ültettem 10 cserépbe Carolina Reaper paprika magokat... Ki is keltek gyönyörűen cseperednek... Kb olyan 3 hónapja történt meg a magok keltetése simán cserépben! Na most a kérdésem a következő... Gyönyörűen nőnek, hétről hétre nagyobbak de sajnos csak nyúlnak felfelé egyenesen már nagyjából 50 cm a magasságuk de egyáltalán nem terebélyesek csak felfelé nőnek... És semmi termés rajtuk.. Mit tegyek? Vágjam félbe simán őket ergo metsszem meg őket?
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5265 üzenetére
Kösz a tippet a talajtakarásra! Azóta sokat javult a helyzet. Ma borzasztó meleg volt nálunk (ugye Pirk? ), de kimentem este locsolni, és elkotortam kicsit a mulcsot, es tök nedves volt a talaj alatta! Tegnap este locsoltam utoljára. Szóval sokat segít a talajtakaró, ahol nincs, ott totál kiszáradt a föld. Egyébként nagyon beindultak a paprikáim, pirosodnak szépen.
MárkyMárk: sajnos a Reaper egy finnyás, nehéz ügy én is szenvedek az egy szem Reaper palántámmal, a helyzet ugyan ez, nő mint a bolond gomba, de se virág, se termés nincs.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Dehogy van meleg... Míg beértem tegnap a sasokhoz falmászni, azt hittem megsülök. Meg hazára is.
A Reaper és a skorpió is rettentően érzékeny a tápanyagra. Az én skorpióm karácsonykor termett utoljára, aztán jelentkeztek rajta a tápanyaghiány jelei. Akkor adtam neki általános virágtápot, azzal elvolt, de nem igazán virágzott, ami lett is rajta virág, az leesett.
Aztán a csilis FB csoportban felhívták rá a figyelmemet, hogy erősen át kellene ültetni a növénykémet nagyobb bődlibe, meg kellene neki adni a Wolldünger Linz tápot. Megtörtént mindkettő, most már jönnek új virágok rajta. A Linz meg azért fontos, mert magas K tartalmú tápszer és ez indítja meg a virágzást.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Digitalpimp
senior tag
válasz MárkyMárk #5301 üzenetére
Én egyszer ültettem, novemberben értek be a szobában és kb. 1,80m magas volt.
Exian: Szívesen, ugye hogy sokat számít. Nagyüzemben szabadföldön elengedhetetlen, na meg a nyár se olyan már mint régen.
A legolcsóbb mindig a por alapú táp azt kell venni. Voldünger, Kristalon, Agriplant stb.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Nestor16
senior tag
Sziasztok.
bednarik fórumtárs küldött nekem még a tavasz pár chili magot, ez úton is hálásan köszönöm.
Viszont, már ő sem tudta milyen fajta magot küld, ebben szeretnék segítséget kérni tőletek. Remélem a termések magukért beszélnek.
Gondolom a bal szélsők sima paprikák, a második nagyon finom bár nem csípős, a lenti középső négy szintén finom és csíp is (legutóbb kétszer is ), jobb alsó kettőt pedig én vettem az OBI-ban azt azért tudom hogy a legerősebb chili fajta (bár pár hete semmit sem csípett, lehet még nem érett be). A többit még azt hiszem nem ízleltem.
Szóval melyiknek mi a neve? Van valami titkos recept hozzájuk? Nem csak a szó szoros értelmében.
Meg majd utána fogok nézni hogyan kell eltenni a magokat vagy akár a töveket jövő nyárra.Üdv, Dávid
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Nestor16 #5308 üzenetére
Az alsó középső négy azok valamilyen Jalapenok, mellette a két jobbszélső meg valamilyen Habanero lesz.
A fenti négy kis piros bármi lehet, díszcsilitől a Madárszemig bezárólag. Magokat csak teljesen érett termésekből tegyél el. Kiszeded egy szalvétára, kicsit szárítod, aztán papírzacskókba elteszed sötét, hűvösebb helyre. 2-3 évig biztos jók így."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
BobChemistry
őstag
válasz CPT.Pirk #5303 üzenetére
Mekkora edényben érdemes a végén tartani őket? 20 centis cserepekben vannak, az elég? Vagy nagyobb? Így naponta kétszer locsolom őket, reggel és este. Heti egyszer chilifocus-t kapnak.
Van egy 7 Pot Sr Strain, egy Carolina Reaper és egy Cayenne Pepper.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5310 üzenetére
Tudsz feltenni képet az egész növényről, ahol látszik a cserepe is? De úgy általában, nem kellene estére kiszáradnia a földjének szóval tippre kicsi a cserép.
Nekem kint van a nagy csilim az erkélyen félárnyékban, de ebben a melegben is 2-3 naponta kell csak vizet adnom neki.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5312 üzenetére
Az edény méretéhez képest nagyon szépek. De kb. 3x ekkora bödön kellene már nekik. Majd ha átülteted, látni is fogod a gyökerüket, hogy mennyire benőhette már azt a kis helyet.
-
Atus85
aktív tag
válasz BobChemistry #5312 üzenetére
Szépek. Az alsó ágakat le szoktad metszeni?
-
BobChemistry
őstag
válasz CPT.Pirk #5313 üzenetére
Háromszor? Hm...megvan a program hétfőre :-D
Elég ha térfogatra háromszor nagyobbak vagy átmérőre? Bár nem tudom 3 db 60 centis cserepet hogy fogok mozgatni ha be kell hozni őket 😎
Köszi a segítséget! 👍Atus85: köszi 🙂
Nem metszettem őket, így nőttek.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5315 üzenetére
Hát ha nem is háromszor, de nézd meg ezt a képet:
Az üres bödönben nőtt ekkorára, a kép készültekor lett átültetve. Utána elkezdtem a voldüngeres tápozást meg valami minőségi földet használtam, azóta megint hozza a virágokat.
Atus85: nekem nem is hozott ágakat alul, ellenben a "koronáját" már kellett trimelnem itt-ott.
[ Szerkesztve ]
-
BobChemistry
őstag
válasz CPT.Pirk #5316 üzenetére
Oké ez így elég szemléletes, köszi.
A minőségi virágföld az mit jelent? Tavaly általános virágföldet vettem, idén áttértem a C típusú palántaföldre, eddig bevált.
Megnézem a tápot amit ajánlottál hol lehet kapni.Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5317 üzenetére
A "Linz" kell a voldüngertől, mert abban magas a K tartalom, attól indul meg a virágzás. Ahol földet kapsz, ott ez is lesz.
Én sima "Folrimo" földet használtam eddig, az frankó. Most valami drágábbra beszélt rá a néni a boltban, de annak nem tudom a nevét. Az biztos, hogy a másik olcsó cucc ami szürke marha trágyás, az nem volt jó csiliknek.
A palántaföld viszont nem jó hosszú távon, mert a tápanyag tartalma a gyökér növekedéshez van belőve, valamint nincs is benne elég ahhoz, hogy végig abban legyenek a növények. Azt tényleg csak a palánta időszakra találták ki.
-
mark!
őstag
válasz CPT.Pirk #5318 üzenetére
és szabadföldben milyen föld a jó? kevertünk hozzá valamennyi linz-t, de nagyrésze elment a paradicsomokra, mert azokból több van és szülők nagyobb reményt fűztek hozzá
most voltam kint, már látszódik a moruga farkincája de még nem sárgul, illetve a habanero se pirosodik még, pedig már elég nagy.>
-
dugynok
senior tag
válasz CPT.Pirk #5318 üzenetére
"A palántaföld viszont nem jó hosszú távon, mert a tápanyag tartalma a gyökér növekedéshez van belőve, valamint nincs is benne elég ahhoz, hogy végig abban legyenek a növények. Azt tényleg csak a palánta időszakra találták ki."
Ezt càfolom, 3. ève chilizek ès eddig mindìg" BIO FLORASCA VEGASCA ZÖLDSÉGFÖLDKEVERÉK PALÁNTÁZÁSHOZ" földet hasznàltam szép növényekkel, sokàig termő ès finom paprikàkkal. Pont most ettem meg egy idei fatali jigsaw-t, holnap jön a carolina A tàpanyag meg kifogy a földből, pont azért tàpozzuk a növényeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz dugynok #5320 üzenetére
Jó tudni. Mondjuk palántázáshoz nem szerettem használni, mert túl lazának találtam a palántaföldeket.
ZedMester: ez egy jó kérdés. Nagyszüleimnél a kertben pl. nem igazán jó a föld a paprikáknak.
-
sisu2
aktív tag
Chilifocus-t lehet még kapni ?
-
BobChemistry
őstag
-
dugynok
senior tag
válasz BobChemistry #5324 üzenetére
Ph semleges, de a locsolóvíz ùgyis hamar beàllítja a ph-t...
-
dugynok
senior tag
válasz BobChemistry #5326 üzenetére
Milyen megfontolàsból?
-
mephi666
nagyúr
válasz dugynok #5327 üzenetére
ioncseréltet mi a babacuccokat mikróban sterilizálni használunk, hogy ne legyenek vízkövesek... nem értem én sem, miért jó ilyennel locsolni... szerintem inkább szüksége van a növénynek ezekre az ásványi anyagokra (arról nem is beszélve, hogy költséges: kb 300huf egy 5literes ioncserélt és naponta kb 10 liter vizet kilocsolok az erkélyen levő növényekre...)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Exian
addikt
válasz mephi666 #5328 üzenetére
Már volt szó róla többször, én akvárium vízzel locsolok Az teljesen klórmentes, biológiailag szűrt víz, viszont van benne ilyen-olyan tápanyag, mondjuk picit nitrát túlsúlyos, de az én esetemben nem annyira. Mértem már sokszor nitrát szintet úgy is, hogy 3 hétig nem volt vízcsere, akkor sem tudtam kimutatni csak nagyon keveset. Sok a növényem az akvában és feleszik, az a lényeg.
Hetente csinálok részleges vízcserét, az 80 litert jelent, tehát ennyi locsolóvizem van hetente, persze a töredékét szoktam csak elhasználni.
[ Szerkesztve ]
-
kovaszoskeny
aktív tag
Melyik a reaper a képeken?
Ui mindenkinek...Csak ellenörzött helyről szabad magot venni.Egyre több itt a példa topicban a génselejt össze vissza porzodott keveredett cuccra .
(#5326) BobChemistry
Hidd el jól mondják felelesleges placebo pazarlás.
[ Szerkesztve ]
Abe due dembella
-
BobChemistry
őstag
válasz kovaszoskeny #5331 üzenetére
Az első. A sötét zöld. Annak vettem 😊
-
dugynok
senior tag
válasz BobChemistry #5330 üzenetére
Àrtani nem àrtasz vele természetesen, viszont felesleges kiadàs szerintem. Max a locsolóvizet a klór miatt érdemes fél/egy napot pihentetni.
-
Exian
addikt
Hamarosan cserélni fogom az akváriumom felett a neoncsöveket.
Kell esetleg valakinek? 90 cm-es T8 csövek.
Sajna az akváriumi növények nagyon kényesek, évente cserélnem kell a csöveket, hiába jók még (picit változik a fény/színspektrumuk és az már gond ebben az esetben, algásodáshoz vezethet).
Chilikhez viszont tökéletes még szerintem akár évekig is.
2db cső lenne, az egyik egy kimondott "növénytermesztő" cső (Osram Fluora), nagyon szép rózsaszínes-lilés fénnyel , a másik meg egy hideg fehér.
~6000 Ft volt a két cső, szóval nem olcsó példányok, de természetesen ingyen adnám.
Nekem sajnos nincs 90cm-es armatúrám (csak az akváriumhoz van olyanom, chilikhez 120cm-esem van), meg már nem lámpázok nagyon palántázáskor, úgyhogy számomra feleslegesek innentől kezdve.
[ Szerkesztve ]
-
mark!
őstag
dejó, most volt ugye egy kis lehűlés, 20fok van... nemhinném, hogy ez annyira jó a paprikáknak. vagy? vitamint adok most a héten 2-3x
>
-
flashfly
csendes tag
Üdv
A nagy chilli - villi világ ranglistát kereseeem (a habanerokig visszamenően ) , hogy melyik paprika mikor lett győztes - engem most a történelmük érdekel. Kérem aki tud segítsen, előre is hálás köszönetem.
"Ha azt gondolod képes vagy rá, vagy azt, hogy nem vagy képes, mindkét esetben igazad van."
-
flashfly
csendes tag
-
mark!
őstag
tegnap találtam a jalapenon egy pirosat, leszedtem megkóstolni. csípett egy jót
habanero még zöld, bár kezd már pirosodni egy kicsit a teteje.
a skorpió is zöld még, de egyre rondábban néz ki, szóval biztos lehetek benne hogy skorpióm vanszerk: melyiket érdemes szárítani és felfűzni? én habanerora gondoltam, de jalapeno a logikus, az közelít legjobban a "hagyományos" paprikára. (a magyar csilire amit szárítanak)
[ Szerkesztve ]
>
-
Digitalpimp
senior tag
A Jalapenonak elég vastag a húsa szárítani, a Habanero valamivel egyszerűbb. Mindenképpen be kell vagdosni az ilyen vastagabb, vagy olajosabb paprikákat, mert berohadnak. A vékony héjú paprikákat (Cayenne, Pequin, Bird, Fish stb.) azokat elég csak felfűzni egészben. Ezeknek közelebb áll az íze a magyar szárított erősökhöz.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mark!
őstag
á, úgy voltam vele hogy egyelőre elég ennyi, majd jövőre lesz többfajta
papámmal már lebeszéltem, jó nagy kertjük van, 1 sorba ültethetek majd a paprikáimból, 8-10 tő fér el ha szellősen vannak rakva.
viszont lehet hogy jövőre csak palántákat veszek, majd meglátom.
amiket eddig néztem paprikákat, azok nagyjából habanero, tabasco, wiri wiri, tepin, rocoto, bolivian rainbow, yucatan white habanero és numex big jim (ez különösen tetszik, nagyon durva méreteket ölt )[ Szerkesztve ]
>
-
looser
addikt
Azért ha sokféle van közel egymáshoz, akkor simán keresztbeporzódhatnak. Szerintem termessz egyszerre egyfélét, vagy érdemes szeparálni őket valamennyire. Persze úgy szép, ha sokféle, én abszolút megértem, elsőre 4 félét növesztettem magam is, de mostanában már csak egyfélét, abból sem 20 tövet, csak kettőt.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Pont a "melyik a legjobb"-ra nem biztos hogy kapsz egyértelmű választ, ha keresztbeporzódnak :-)
Érzésem szerint a világban jelenleg többtízezres nagyságú a különböző genetikai állományú csili, beleértve a szándékosan létrehozottakat és véletlen műveit :-)
Mondjuk ha lesz belőle egy nagyon jó, azt érdemes továbbvinni, hátha ízre, erősségre, illatra valami új lesz belőle.Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest