- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Crypto Trade
- Milyen routert?
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Kínai cégek segítik ezentúl a Teslát, a Renault-t, a Hyundait és a Toyotát
- Zyxel NAS326
- Aliexpress tapasztalatok
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- Linux kezdőknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Helló!
Engem tavaly kapott el a lendület chili ügyben, de kicsit alábbhagyott. Sokfélét rendeltem és sokat is ültettem, volt minden ablakban belőle :-) Azután szépen összevisszakeveredtek, volt, amelynek szép alakja mellé egy semmilyen íz jött és volt, ami szép kis hegyes és erős is lett. Egy maradt meg, ő nem termett (későn ültettem), de áttelelt, úgyhogy idén már talán...ha nem kapták volna telibe a levéltetvek. Semmilyen vegyszert nem próbáltam, csak lemostam minden nap, csalánteával (plusz később kammilla, majd borsmenta) permeteztem, de semmi, mintha még élveznék is a kis rohadékok. Fehérek, kb. 1mm-esek és tudnak repülni (másképp hogyan jöttek volna :-)
Én vettem B-s virágföldet, kókuszrostot (kb. 70-30 arányban tettem a cserepekbe) és öntözéshez Vitaflóra Eper és zöldség tápoldatot. A kókuszrost tégla egészen elképesztő: adod hozzá a vizet és szépen omlik szét és duzzad, kb. a tízszerese lesz a végén. Ez őrzi a nedvességet majd a növényed gyökereinek. Szerintem semmilyen spéci tápoldatra (van kimondottan chilihez "kikísérletezett" cucc, sokezer forintért) nincs szükség, a Vitaflóra hosszú ideig elég.
Régebben működött a capsaicin.hu, de úgy tűnik, a tulaj kissé elhanyagolta, hónapok óta elérhetetlen. Viszont van mephi topicjában is némi infó a témával kapcsolatban.Sok sikert mindenkinek!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Én tőlük rendeltem. Egyébként ugyanígy voltam, mint Ti most, elkapott a hév és négy különböző magot rendeltem, vagy 10 pohárba 3-3 magot, azután amikor át akartam ültetni, kiderült, hogy szépen összegabalyodtak a gyökerei. Kb. 20-25 növény lett, amelyekből 3 maradt: 2 Bhut Jolokia Chocolate és egy Little Elf. Egyébként szépen áttelelnek, de már sok volt, azért ezek bokrosodnak és szép lassan kiszorítanak a lakásból, főleg ha átülteted őket egyre nagyobb cserépbe :-))
Ez az egyik kedvenc történetem a témában. És egy szakmai cikk.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz petipetya #82 üzenetére
Igen, panelban lakom és csak az egyik oldal napsütéses; szerencsére a hosszabbik, bár ez nyáron nem túl jó, legalábbis a lakás hőmérséklete szempontjából, de azért a paprikák is kókadoztak ha egy nap öntözés kimaradt amikor 40 fok köré kúszott a hőmérő. Ablak mellett meg pluszban kemény a dolog, úgyhogy a függönyt az ablak és a növények közé húztam, vagy beljebb tettem őket, úgy minden oké volt.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hát ez nagyon szép kis paprika lesz! Most, hogy nézem a képeit, nagyon hasonlít a Little Elfre, az is elképzelhető, hogy ugyanaz, más néven. Egyébként valahol olvastam, hogy ez is, ha beérik, szép piros lesz, ezek az átmeneti állapotok. Egyébként potens kis dög >:>
(#103) petipetya: igazából ha hagyod, és megfelelőek a körülmények, akkor szép nagyra meg tud nőni, sok levéllel és terméssel, minden annál nagyobb (bizonyos határig) amekkora életteret hagysz neki, bár ez talán kissé pongyola megfogalmazás, de kb. így van :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Egyébként amiket magyarok árulnak pld. a Vaterán, azok jó eséllyel egy valaha kintről rendelt chili leszármazottai. Érdemes szerintem nem magánszemélyektől, hanem nagyobb forgalmazóktól rendelni, akiknél ezer százalék, hogy nem keveredett a drága 1M+ shu-s sztár chilid egy pörgekalapos hortobágyi jószággal, mert az rendesen levág a capsaicin szintből, már ha az a cél, hogy egy terminátort hozz létre (mi másért? >:>). Virágzáskor egyébként is érdemes elkülöníteni őket, hogy ne keveredjenek, bár én magam pld. fülpucával rásegíttetem a porzásra, lévén a kispesti panelba nem tévedt be egy árva méh sem (aminek másrészről örülök, mert tuti infarktust kaptam volna, ha szeretett kis lakásunk rákerül egy közeli méhkolónia virágtérképére...)
Kezd elkapni újra a láz, ha az új csalánlé sem hoz sikert, akkor még a paradicsom+fokhagyma (ilyen olaszos kombótól állítólag döglenek a tetvek) keveréket megpróbálom és még egy vegyszert (Biosect), de ha nem jön össze, feladom neki az utolsó kenetet...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Én már saját tapasztalatból azt modnanám: egy pohár, egy mag. Filléres dolog a föld meg a műa. pohár is. Apró lyukakat érdemes az aljára fúrni, ha megindul a gyökérzet, ne rohadjon a földben ha túlöntözted. Mert lehet olyan, hogy a föld teteje száraz, de alul mégis összegyűlt a víz.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Még időben vagy :-)
Én nyár közepén ülettem és a Jolokia kivételével mind kibújt, az pedig már csak ősz felé, akkor meg már nem akaródzott termést hoznia és átültetéskor meg sem akart nőni, azután hirtelen úgy megugrott a nagy edényben és ujjnyi vastagra megvastagodott, hogy csak néztem. Szóval én azt mondanám, hagyd még őket, nekem kb. 30 ültetésből 3-4 nem kelt ki. Egyébként évekig elállnak a magok ha nincsenek szélsőséges hatásoknak kitéve (mondjuk mikrós szárítás :-)
Miket fogsz még ültetni?(#123) upsyka: uppsz, csak most láttam, hogy nekem írtál :-
Nem merem egyelőre dohánnyal kezelni, mert az ugye az emberre is ártalmas, de valószínű, hogy az lesz a következő lépés. Most naponta 2-3x lemosom és még a növény is hálásnak tűnik érte, bár a vízsugár mindig letép róla 1-2 virágot, de ha meggyógyul majd hoz újakat :-)
Illetve csináltam egy cslános vizet, de nem főzve, hanem áztatva, egy hete van két csalántea és két kamillatea filter fél liter vízben. Amikor a legjobb állapotúnak tűnik majd, lefújom párszor. Ha nem segít, jön a dohány. Nem dohányzom, de megoldom :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Kaptam egy kollégámtól egy ilyen kis kütyüt, remek ízesítő, igazán; egy liter paradicsomlébe két csepp és odatesz rendesen. Ízlés szerint persze az egész flaska beleönthető :-)
Amolyan Bloody Mary Virgin :-)[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Ők január elsején kezdik, több szüret is bepottyan az év folyamán.
Nekem a tavaly ültetett Bhut Jolokia Chocolate most nyár végén hozott három termést (minden virága eddig (egy-két száz) lepotyogott), viszont piros lett, nem barna-fekete :-/ Még nem kóstoltam meg, gondolom nem lesz rossz. Sőt, megnyesegetem és átteleltetem, úgyhogy jövőre már két éves lesz a drága :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
-
looser
addikt
Nekem már csak egy Lidl-es növényke van és két Jolokia, de ősszintén szólva nem szeretem az erőset; jól felhigítva viszont kevesebb is elég a fűszerezéshez :-) Ezt az érzést nem szeretném viszontérezni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Valaki kóstolta (ehh :-) már a Peter Pepper-t? :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Igazából nem, tényleg kíváncsi vagyok a chili ízére és erejére :-)
Mondjuk ilyen magot adni más néven chilirajongó ismerősnek nagy meglepit okozna :-) Persze más nevet mondanék :-))Más. Nem tudjátok, hogy ilyen chili cseppet hogyan kell készíteni? Nagyon tiszta olajnak tűnik. Bármilyen receptet olvasok, van benne ezer dolog, amit nem tudom, hogyan lehet kiszűrni (legtöbb esetben nem is baj, jó a fokhagymás, ecetes, borsos, sós stb.), csak ez valahogy olyan kis letisztult, szeretem :-) Egy liter paradicsomlébe szoktam tenni két cseppet és az bőven elég nekem. Szóval van kb. 8-10dkg nyers paprikám most meg ugyanennyi kiszárítva, ez olajosítható valahogyan? Egyszerűen csak daráljam le vagy turmixoljam össze olajjal?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Bhut Jolokia Chocolate kint van az erkélyen (mostanában járt 10 fok alatt is a hőmérséklet), de ő szépen elvan, gyönyörű zöld, bár 1-2 levele elhullott. Átteleltetem és jövőre már fagyálló* lesz :-)
*=kint marad ameddig ránézésre bírja :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hú, ez nem az a koreai? vietnami? jóember, aki évtizedek óta ugyanannyiért adja a chilijét és tök gazdag de még mindig tolja az ipart? Egyszer olvastam egy cikket róla. Súlyához képest szerintem elfogadható. Gondolom nem brutál erősségű cucc...
Más. Megcsináltam az olajat és hát nem az igazi. Kb. egy maréknyi Lidl-es kisméretű chili és két sárga habanero került 2 dl olajba, apróra morzsalékolva, magokkal, 80 fokra hevítve. Most is ázik benne, de nem túl ütős. Azért a megpirult paprikák jó ízt adnak neki, csak éppen nem üt :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Leszedtem az első termést a Bhut Jolokia Chocolate-ról. Előrebocsátom, nekem a magyar paprikák rendben vannak, az enyhébb chillik jönnek be inkább. Megnyaltam a kést, amivel daraboltam és azt hittem, leesik a fejem, akkorát ütött. Akkor eldöntöttem, hogy ebből olaj lesz. Viszont az illata, amit itt is meséltetek, az egyszerűen csodálatos. Édes-virágos-pritaminpaprikás, nagyon kellemes. Átteleltetem bent (panel), remélem jövőre is hoz termést. Hallelujah :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Neked lehet, hogy tiszta kapszaicinre lenne szükséged, vicc nélkül, de azzal tényleg óvatosan. Láttam por és folyadék formában is.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz ngabor2 #1177 üzenetére
Ez igaz. Amikor a saját Bhut Jolokiámat kóstoltam először, nem hittem el, hogy az a gyümölcsös érzet jelentkezik, pedig de. Utána leszakította a fejem, de az más tészta :-) Nagyon kellemes aromája van. Ezt kellene megfogni egy tv/kali paprikában. Különleges lecsót adna, annyi szent.
Egyébként kis számolással - az eredeti cikket/felvetést tekintve - fent említett cserje is fogyasztható, hiszen ha az RTX halálos adagja 40g és ez ezerszer csípősebb a kapszaicinnél, akkor nyilván 1-2 mg is bőven elegendő egy mexikói esküvői ebéd lebonyolításához :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Anathema67 #1191 üzenetére
Nekem most bent van a tavaly ültetett növény és nincs szívem kivágni. Szerinted ha levagdosom az ágait (idén is volt rajta tetű, a fehér, gyapjas jószág), akkor jövőre kihajthatnak új ágak, levelek? Most van rajta néhány termés (kb. 10) ami még nem érett be és különböző stációkban leledzenek, ezért nem vágtam le azokat az ágakat, de ha ez segítene, levágnám. Szeretném, ha életben maradna, hasonló lelki problémával küzdök, mint a fenti topictárs...
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
A neve gyapjastetű, azt hiszem, innen maradt meg bennem az elnevezés. De fehérnek fehér, repül és leveleken él(t). Most perpillanat nincs rajta, de lehet, ha sokáig lesz, lehet, hogy kifejleszt valamit ellene :-) (Micsurin forog a sírjában :-)
Nem kínozni szeretném szegényt, sőt, de egyszerűen hajt a kíváncsiság. Nem szeretnék új magot ültetni, bizalmamat és szeretetemet élvezi ez a növény. Minden természetes cuccot kipróbáltam rajta, ami nem mérgező emberre (csalán, kamilla, paradicsom, chilli, ecet, rendszeres zuhany), de nem jöttek le a tetvek, de tavasszal (még hűvösben) ki lett téve és lassan eltűntek róla a tetvek. Egyébként most is nő mellette egy csalán, valahonnan érkezett, de az marad. Lehet egyébként, hogy miatta költöztek el a tetvek :-)[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Fura egyébként. Azt hihetné az ember, hogy menet közben felveszi a szervezet a kapszaicint, a májad (veséd?) lebontja és az exkrementumban csak haloványan vagy egyáltalán nem jelentkezik. Persze én is ismerem az érzést, de nagyon vad, vagy sokára elmúló érzésem ritkán volt eddig és az is hideg vizes altesti zuhannyal múlott, pedig a víz nem is oldja a kapszaicint. Persze én nem tolom olyan durván, ahogyan ti, szóval lehet, ez az oka, vagy aranyerem van :-) De az pont csípős fogyasztása után jelentkezne?!.....
Magam szinte naponta fogyasztok hagymát és fokhagymát, de az - fogyasztásakor fellépő hatása ellenére - nem érvényesül a salakanyag távozásakor.
Remélem nem tértünk el a témától túlságosan :-))Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz CPT.Pirk #1265 üzenetére
Hasonlóképp gondolom, nem akartam elhinni, amíg csak szárított paprikát, őrleményt vagy olajat használtam. Tényleg ízrobbanás :-)
Magam Serrano Purple-t vetettem 2013-ban, nem volt rossz, de akkor még sokat bénáztam, nem nagyon teremtek, meg ott voltak a kiirthatatlan tetvek. Idén már nem hiszem, hogy ültetek, max. munkahelyen, édes kis Little Elfeket :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Magam is szívesen ültetnék 1-2 Carolina Reaper-t vagy Trinidad Moruga-t, ha van, aki adna :-)
2-2 mag elég lenne.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Én kókuszrost téglát használtam (elképesztő, ahogy megduzzad sokszorosára) és B-s virágföldet kábé 30-70 arányban. Remek, szellős állag, jó víztartó képesség.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Winston: ...és ez mi?
Willy: Ez Gloria.
Winston: Igen, látom, hogy az Gloria, és EZ mi?
Willy: ... hát trágya.
Winston: Hat órával ezelőtt elindultál pénztárgépet venni, erre beállítasz egy zsák trágyával és egy bekómált Gloriával. Neked csöngettek, Willy.
Willy: De tudod, hogy kellett a trágya.
Winston: Mm...A pénztárgép is kellett. Csütörtökig ki kell vinni a pénzt, és semmi kedvem számolgatni. Ja, és ha mindenáron trágyával kell mutatkoznod, megkérhetlek, hogy légy diszkrétebb?
Willy: Ezt most hogy érted?
Winston: Mint tudod, füvet termesztünk, ugye?
Willy (vigyorog): Igen...
Winston: Te pedig megjelensz egy belőtt csajjal, és egy zsák trágyával, miközben nem úgy nézel ki, mint egy ki**szott hobbikertész! Most már kezded kapisgálni?Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
LIDL-ben van most háromféle szósz, a Bring the pain már egy jó közepes, legalábbis nekem és szerintem legtöbbünknek bőven elegendő :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Sziasztok!
Ha nem sárgul, pirosodik a paprika, ott milyen gond lehet? Van olyan termés, ami már legalább 3 hetes. Szépek a növények (egy avokádó köré szórtam úgy 2-3 hónapja öt magot :-) teremnek is, de a paprikák zöldek. Másik furcsaság, hogy egy paprikából vettem ki, mégis kétfajta külalakkal rendelkeznek. Majd lefotózom, elküldöm. Olyat kerestem (s találtam egy kolléganő kertjében), ami sok pici termést hoz és szép színátmenetekkel lesz piros, de közben fehér, sárga, lila is, legalábbis amit nála láttam; egy növényen is több színben pompázott, állati szép volt.
Üdv!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Szerintetek ha fent hagyja az ember a beérett termést, az még erősödhet, szedhet magára némi kapszaicint? Volt sok olyan paprikám, ami már beérett, de gondoltam majd együtt szüretelek egy nagyobb mennyiséget. Most viszont feltűnt rajta, hogy finom pókhálószerűség van néhány összepöndörödött levele között és ezért elkezdtem szüretelni. Szobai nevelés, ablakban, öt tő fogalmam sincs milyen. Még ismerőstől kaptam, akinek a kertjében volt egy nagy edényben és szép színátmenetet hozott, ahogy érett a termés. Zöld->sárga->lila->piros. Valamikor én is neveltem hasonlót (Ebay - Premier Seed Direct) csak elhagytam a magokat, úgyhogy pont kapóra jött :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
-
looser
addikt
(#3913) Thrawn: atka lesz. Hétvégén kivágom az egészet, így is lett úgy 30dkg termés, ami bőven elég nekem fél évre is :-)
(#3915) Met, (#3918) sisu2: bármelyik is, elég sok kell belőle, mert annyira nem intenzív :-)
Arra gondoltam, hogy van úgyis az elmúlt évekből egy rakat (többszáz) magom, mindenféle keverék főképp és el kellene kezdeni egy amolyan városi gerillaakciót és elültetgetni szerte a városba. Elképzelésem szerint az 5-10 százaléka ha túlélné, az elég jó arány már. Szép is és hasznos is. Feltehetőleg nem az lesz, hogy valaki arra jár, tép egyet a vacsihoz, hanem szüretelnék a népek, de még úgyis jópofa lenne :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Saját csiliszósz receptek? Ecettel, olajjal, más zöldségekkel? Fűszerekkel vagy á lá nature? Só, cukor vagy szárítod esetleg porítod? Készítesz enyhét, töményebbet és tiszta kapszaicinre hajazót is? Meddig főzöd, hogyan sütöd? Mag és erek maradnak vagy mehetnek? Egyszóval: mi a recepted?
PS: feldolgozás előtt állok, jellemzően mindenbe teszem, legyen az pörkölt, húsleves vagy melegszendvics, ezért a fenti kérdésözön :-))
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz SoulReaver #3986 üzenetére
Nem lehet esetleg, hogy az előző gazdi kisebb edényben tartotta, így mindene kisebb lett? Nálad pedig szabadföldön van és így terjeszkedhet, nőhet akármekkorára és szívhat fel szinte korlátlan táplálékot, így könnyebben éri el a fajta természetes méretét?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz SoulReaver #3989 üzenetére
Biztosan szuper lesz, én nem aggódnék a helyedben :-)
Te látod majd el a környéket :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
És a biokertészetek hogyan oldják meg? Én, ha látok valami elváltozást, jön a zuhany, ami időleges megoldás. Persze kertben ez nem járja.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1
- Fotók, videók mobillal
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Magisk
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- További aktív témák...