Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz mephi666 #5097 üzenetére
a nőknek valamiért jobb a gyomra, párom ugyanannyit evett Yellow Morugából is mint én de neki se gyomorban se kifelé nem volt gond, nekem meg igen
lehet jobb a bélrendszerük vagy passz de neki nincs gondjaszájban meg szerintem ahány ember annyi féle érzékenység, nekem kevésbé üt be más meg lehet a hegyes erőstől is készen van. ezt kb. kóstolásból lehet csak kipróbálni meg ugye az is szubjektív ki mit érez gyilkosan csípősnek
sokan akik nem rutinos chili fogyasztók a hegyes erősre is azt mondják hogy kész halál végük van
valaki meg egy Jolokia paprikára mondja ugyanezt pedig a kettő közt van pár százezer SHU eltérés
pl múltkor Aréna moziban rendeltünk nachos-t és csípős szósszal kértem meg adtak rá csípős paprikát is és úgy ettem mint az ovis desszertet mások meg néztek hogy magában betoltam a paprika karikákat ők meg készen voltak tőlesajnos hátránya is van annak hogy hozzászoksz a Moruga/Reaper pároshoz
azóta nem tudtam csípős hegyes erőst venni, mind édes paprikának tűnik
ma reggel is vettem piacon 60forintért bikanagyot de nem érzem hogy csípneMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5100 üzenetére
Ha most elveted, karácsonyra lesz termés rajta, csak a szobában kell tartani, nappal lámpa alatt.
Mekkorára nőttek, mielőtt elpusztultak? Mi volt a probléma?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
BobChemistry
őstag
válasz CPT.Pirk #5102 üzenetére
Kb. 6-7 centi magasak voltak, 4-6 levéllel. Elfelejtettem levenni a propagátor tetejét, amikor kivittem őket reggel az erkélyre... szóval teljes mértékben az én hibám.
Nekem van is itthon lámpám, de a már említett személynek nincs.Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #5103 üzenetére
Ha fehéres foltok lettek a leveleken és úgy haltak meg akkor nem a propagátor teteje ölte meg őket, hanem az UV, ahhoz csak fokozatosan lehet hozzászoktatni őket.
Mikor először mennek ki az erkélyre nálam, akkor két napig egy asztal alatt tartom őket mert ott csak szórt fényt kapnak. Az után kerülnek ki először a kevésbé napos részére az erkélynek, majd a teljes napra.
Az az érdekes, hogy idén ennek ellenére is pár végleges helyére kiültet tőn jelentkezett az UV égés nyoma...
*érdemes szereznie az illetőnek egy egyszerű álló lámpát benne egy takarékos ledes lámpával. Ezek az erős csilik általában nem teremnek túl sokat, szóval érdemes megtartani a növényt több évre. A kevésbé erős csilikre jellemzőbb a bő termés, nekem is van olyan ami kvázi megállás nélkül terem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
BobChemistry
őstag
-
mark!
őstag
történt egy kis baleset, és lekopott a jelölés a virágládáról, így nem tudom most, hogy melyik paprika melyik. ha dobok képet, tudnátok segíteni? habanero és trinidad keveredett össze..
illetve elkezdett virágozni a jalapeno, juhhú innentől 2-3hét a termésig?[ Szerkesztve ]
>
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze. Egy kicsit hagyd megszáradni, majd utána tedd be földbe. Arra nincs garancia, hogy az eredmény növény olyan lesz mint a szülő növény, de nem értek a chili keresztezéshez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem biztos. A kedvenc kis "Tamási rettenetes" csilim a franc tudja hányadik generációs magból van vetve, már nálam is megélt 2 generációt, de nem romlott se az állaga, se a termés mennyisége.
-
Digitalpimp
senior tag
Azért a Jalapenonak is kell több hét, na meg mennyire éretten akarod enni? A repedezésig is kell azért több hét a végleges mérettől, meg még plusz a piros érésig.
A saját magból ültetésnél én nem vettem észre, hogy kevesebb, vagy akár gyengébb lenne. Max., ha nagyon keresztbe megy, akkor meg új fajtád lesz.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mark!
őstag
-
Dilikutya
félisten
válasz scope2007 #5088 üzenetére
Habanero-t vettem, de nekem nem ízlik. Nem is az ecet a baj, hanem úgy egyben az összkép. Ha ecetes olcsóbb kommersz szósz, akkor Heinz Habanero vagy Chipotle. Azoknak sokkal jobb íze van, igaz, nem is 400, hanem 600 Ft.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Digitalpimp
senior tag
Nem sok paprika érik lilára, inkább az a jellemző, hogy lila alapból és pirosra érik. Pl. a Naga Jolokia Purple alapból lila, aztán érés előtt előbb kizöldül és utána lesz piros.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Exian
addikt
Hm, tényleg Köszi és bocs. Látszik, hogy nem sok lila chilim van, nem igazán kedvelem.
Más: kaptam ma GastroChili-éktől egy Carolina Reaper palántát! Örülök neki, mint majom a farkának.
Kb. 2 hónapja írtam nekik poénból az egyik reaper palánta képük alá, hogy szeretnék egyet, erre ma felhívtak, hogy: " "kész" a palántád, mikor vihetjük?" És házhoz is hozta a csapatuk hölgy tagja.
Csak azt nem tudom, hogy itthon neveljem cserépben, vagy ültessem szabad földbe?
-
mark!
őstag
a legalsó leveleket leszedhetem ugye? azokat amik szinte már a földbe nőttek. nem is levelek, kis csökevények. egyébként most is nőttek, lassan szétültetem őket
>
-
csucsu21
aktív tag
Sziasztok a White Habanerom leveleiknek szélei elkezdtek foltokban barnulni feketedni a levél hegyénél kezdte és, úgy ment tovább az, az alsó levelektől kezdte most kb a feléig olyanok a levei az új levél hajtásoknak semmi bajuk. szerintetek mi lehet ? ha haza értem rakok fel pár képet.
Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!
-
Exian
addikt
Tescoban láttátok már ezeket a (számomra) új fajta chili palántákat? Ilyen kiszerelésben, formában még nem találkoztam velük ott. 549 Ft / palánta és sok, számomra ismeretlen fajtával is találkoztam, de van Jalapeno, Tabasco és hasonlók:
Én végül ezt választottam, Capsicum Apache névre hallgat:
Ez pedig az említett GastroChili féle Carolina Reaper palánta:
-
Digitalpimp
senior tag
A Capsicum a névben csak annyit jelent, hogy paprika. Az első képen egy sima édes Kaliforniai van.
Csucsu21: Ez valamilyen bakteriális fertőzés, amit max. szedegetéssel tudsz valamennyire "kezelni". Pár éve volt 2 db. ilyen Skorpióm, a szezon felénél meguntam oszt kidobtam őket, mert igazán nem használt rá semmi.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Digitalpimp #5135 üzenetére
Ja ja, mindegyiknek a hátulján rajta van magyarul is, arra valóban az volt írva, hogy Kaliforniai Az Apache-ra meg az van írva hátul magyarul, hogy "Balkon erős paprika".
-
Dilikutya
félisten
Szolnoki kis Tesco-ban is van palánta. Egy balkon chilit vettem, azt a színeset, nem tudom, milyen fajta lehet. Van még red habanero, jalapeno meg valami Capsicum peter. Szerintem hozok 1-2 habanero tövet is, az enyémek úgysem keltek ki. Egy se.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Enton
addikt
válasz Dilikutya #5140 üzenetére
Habanero magot tudok adni dögivel, ha kell, itt helyben. Én idén már 3 év után inkább elraktam csak, nem indítottam belőle. Hawai Red habanero, még innen lett véve évekkel ezelőtt, azóta sem láttam náluk ugyanilyet:
Viszább találsz róla képeket növényként és termésként is. Egész mozi csak én már ráuntam.
Bírom az ilyen dumákat egyes fajták leírásának végén:
[ Szerkesztve ]
"just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
Dilikutya
félisten
Köszi, habanero lesz amúgy, anyumnál a tavaly kóstolóba kapott habik magja nagyon szépen kihajtott. Meg az is, amit Szegedről a Cirmi étteremből hoztam el, tippre az is az a balkon chiliként árult akármi lehet. Ízre finom, lehet zabálni. Piacon meg majd szétnézek, ha teremnek, egyik haver ott vett habanero palántákat, szóval kezd ez lassan beindulni. Mondjuk annak még idő kell, mire a vidéki városi piacokon morugát vagy reapert vásárolunk.
-
mephi666
nagyúr
válasz Dilikutya #5142 üzenetére
én birds eye palántát pár éve itt kecskeméten a zsibpiacon vettem ősszel vettem, amikor az eladó szerint 1 telelésen már átesett, virágzott+termett, áttelelt bent a lakásban is, majd ki lett ültetve kertbe, ahol komoly bokorrá fejlődött és úgy hozta a termést, mint az őrült sajnálom, hogy már a mérete miatt nem bírtam visszamenekíteni és kipusztult...
kezd beindulni most az erkélyen az élet: paradicsomon sorban jönnek a termések és az obi-s paprikapalánták is teremnek (leginkább a scotch bonnet-et várom)
ui: ma reggelre kivirágzott asszony liliomja... napok óta figyeltem, hogy szinte kicsattan, de nem akar még nyílni... erre este kinyílt... pedig általában nappal szoktak a fényre
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Dilikutya
félisten
válasz mephi666 #5143 üzenetére
Birdys Eye finom. Az egyetlen kommersz márkás chili, ami nevesítve van. Kotányi darálmány, őrlőmalmos, vagy egy éve nem láttam sehol. Obiban is volt palánta? Auchanban akartam venni csoki habit, de addig halogattam, hogy már nem volt. Ennek a Tesco-nak most megörültem, úgy is, hogy habanero lesz majd. Ha jól emlékszem, csak red, a télen a szintén Auchanban vett fóliás thaiföldi narancsból nem mentettem ki magokat.
-
mephi666
nagyúr
válasz Dilikutya #5144 üzenetére
aha, pár hónapja volt, amikor vettünk... szerintem időszakosan van azt az animo red-et scotch bonnet-nek nézem, aztán majd kiderül mi lesz belőle... egy balkonládába telepítettem a mellette levő monte f1-el és már olyan vastag a szára, mint a hüvelykujjam... nagyon szépen megnőttek és a termés is akkora rajtuk, mint egy mogyoró...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Exian
addikt
Kertecskémben növekedik a paprika erdő A karók is saját "termések". A kertem elejében bambusz nád erdő van, szuper anyag, kiszárítva, lepucolva pl. erre is jó, de sok egyéb dologra is, nyáron meg takarja kicsit a kertet az út felől. A palántákon már termések is vannak itt-ott, de az igazi virágzás és növény növekedés még nem indult be (elég késői vetések ezek, de még bízom benne, hogy azért lesz rendes mennyiségű érett termés rajtuk).
-
mephi666
nagyúr
na csináltam friss képeket az erkélyről:
-
tocsek18
senior tag
Kecskemét jégeső vs paprikák 1:0
Új hozzászólás Aktív témák
- Logitech G PRO HERO Wireless (910-005272)
- Be Quiet Silent Loop 2 RGB Vízhűtés
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -15,7 2.8K OLED X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 2,5 év gari
- Latitude 7430 2-in-1 14" FHD IPS kihajtható érintő i5-1235U 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Csere-Beszámítás! AMD Gamer PC! R5 5600X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest