Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Okkay, köszi!
Olvasgatom, és nagyon tetszik az oldal.
Valószínűleg nem fogok visszatérni minden gépemen/partíción windows-ra, de legalább azon a gépen/partíción, amin játszom, és bizonyos munkáimat elvégzem (ha a proginak nincs linuxos/mac-es verziója) stabilabban fognak menni a dolgok, ha kiokosítom magam szakszerű win használatról (is).[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
moonman
titán
no hát ha olvasgatod a portált, azon belül is a Vista rovatot, akkor szerintem egyértelműnek kell lennie a dolognak, lényegében körbejártam az egész cókmókot még megjelenés előtt jóval. tele van innovatív és régesrég betervezett dologgal, amik mára értek meg, de ezek jó részéről egyelőre senki nem tud, majd csak hosszútávon érezteti a hatását - bár a Vista már ma is a(z egyik)* legbiztonságosabb és legstabilabb asztali OS-nek számít.
*csak hogy ne legyen sértődés a másként gondolkodók részéről.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Okés, igazad van abban, hogy átlagfelhasználó vagyok, nem nagyon foglalkoztam eddig a windows mélyebb megértésével, inkább a linux/bsd/mac-osx mélyebb felderítése érdekel inkább, de sikerült evvel a misztikus megfogalmazásoddal ("...szükséges megértened, hogy mi a különbség, legyen elég annyi, hogy elavult és kész...") felkeltened az érdeklődésemet.
Megkérlek rá, hogy amennyiben tudsz olyan cikket, ahol részletesen le van írva, hogy a vista milyen új szolgáltatásoktól / változtatásoktól lesz modern, akkor légyszíves linkeld be nekem! Olvasgatom az oldaladat is, nyilván jó sokat lehet onnan megtudni.
Ja, és ami különösen érdekel: mitől van az, hogy a Vista alatt lassabbaka játékok, és mitől volt ugyanez a w98 -> XP átálláskor is? Pusztán a driverek nem megfelelő megírásától, vagy ez esetben is van sok új cucc ami fut a háttérben? (Ez nem tűnik nekem logikusnak e téren, de nem tudhatom.) Szeretnék tisztán látni!Kössz!!
Üdv.: Bici[ Szerkesztve ]
-
moonman
titán
hogyne lehetne, a legtöbb telepítőben módosíthatod az installálás célkönyvtárát. tudod %windir%, %systemroot% %programfiles% és egyéb nyalánkságok, de hát tudod, mivel említetted. az, hogy egy aknakereső bonyolultságú program minek akar írni a hkey_local_machine-ba a programozó hüjesége. biztos meglepő, de a legtöbb alkalmazás standard user profilkönyvtárába telepítve is gond nélkül működik.
-
doc
nagyúr
részben igazad van, valóban a programozó hibája, hogy "bedrótozva" nyúl olyan helyekre, ahova nem lenne szabad (pl. rendszerkönyvtárak, stb)
de a rendszer is hibás - Linux alatt a programnak nem is kell tudnia, hogy hol vannak az egyes könyvtárak, csak azt, hogy a saját könyvtárszerkezetét hova pakolja - innentől már csak egy kapcsoló kérdése, hogy valóban a rendszer libjeihez nyúl-e hozzá, vagy csak a user sajátjaihoz
ezt Windows alatt - tudtommal, fenntartom a tévedés jogát - nem lehet
az mindenképp jó nekifutás, hogy a környezeti változók (meg a megfelelő windowsos függvények, ofcoz) tárolják pl. a Windows könyvtár helyét, így ezt megfelelően felhasználva akár a Linux-jellegű telepítés is megoldható lenne
de a registrybe turkálás már más témaérdekes pl. a Scala vállalatirányítási rendszer, ami (miután rendszergazdaként felraktam) adott userrel indítva mindig olyan helyre akart írni a registrybe, ahova csak rendszergazdaként volt neki szabad... (ez utóbbi nyilván a fejlesztők marhasága)
-
doc
nagyúr
pont ez az, hogy a programok nagy részét nem LEHET felrakni, mert turkál mondjuk a windows könyvtárban a dll-ekben, vagy a program files-féle common files-ban, meg ördög tudja hol...
Linux alatt ha megadom a prefixet a telepítésnél, akkor mindent oda pakol (jelen esetben a user saját könyvtárába), libeket, config file-okat, mindent... -
doc
nagyúr
szerintem arra gondolt, hogy működhetne úgy is, mint Linuxon
ott az eCCeri user is tud programot telepíteni, a különbség hogy nem a többi közé, mondjuk a /usr-be, hanem a saját könyvtárába, amiből a rendszer vagy a többi user észre sem veszi hogy létezik, arról nem beszélve, hogy így nyilván semmi olyasmihez nem tud hozzányúlni, amihez az adott felhasználónak nincs joga
ha meg rootként rakom fel, akkor mindenki láthatja/használhatja, mint rendesen -
FTeR
addikt
programja válogatja.
ha vhol valóda rendszergaza vs. juzer kapcsolat áll fent, ott az előbbi nem is örülne, ha utóbbi feltelepíthetné.
ha nins ilyen kapcslat, akkor meg tenmagad vagy a rendszergazda, egy popup után tovább léphetsz. mindez azt biztosítsa, h csak az települ fel, amit konkrétan a gépen akarsz látni.ez persze nem jelenti azt, h nincsenek rosszul megírt programok, amik teljesen fölöslegesen akarnak olyan helyre piszkálni, ahova nem kéne.
nem láttam a kiindulási pontot, kicsit másra reagáltam, sry.
sztem reálisan nincs arra kapacitást, h minden progit agyon teszteljenek. nem hinném, h ez az ms hibája lenne.[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
mint említettem volt, ezt a cuccost nem a kis/nagy kereskedő rakja össze és az ms közreműködése az asus szintjén véget ér.
persze biztosra nem mehetünk, még mindig mondhatja azt, h nem kapsz több oem-et, nem mintha ms kapcsolatban lenne kiskerekkel.
azt viszont már elképzelhetőbbnek tartom, h esetleg vmi partner program keretében, ha elérsz vmi szintet, akkor vmilyen kedvezmény jár. de ebben semmi kényszerítő nincsen. a kereskedő döntése, h részt vesz-e a programban. ilyenfajta ösztönző rendszerek mindenhol vannak. még a mezei törzsvásárló is szokott kapni kedvezményt.
és végképp nem zárja ki más rendszer árusítását.btw, az ilyen fajta támogatás (partner program) egy bizonyos szinten már sokkal többet ér, mint az, h az alap rendszer ingyen van. de itt már átlépünk az alap os vs. ker vitára, ami már nagyon off (és unalmas is).
[ Szerkesztve ]
-
moonman
titán
persze, hogy nem fog menni, ezért nem tudja egy user szétbombázni. de ha ilyen igényed van, beszélj az Adobe-val, a Photoshop az ő temékük.
nem egészen értem ezt a "lelkivilág" dolgot. ha fájltípusokat akarunk regisztrálni, image filter dll-eket beilleszteni, stb, akkor hozzá kell nyúlni a rendszerhez, mese nincs. vagy lehet virtuális gépet használni.
-
moonman
titán
ha csak a csicsa tűnik fel, az egy dolgot jelent: átlagfelhasználó vagy. ennél fogva pedig nem is szükséges megértened, hogy mi a különbség, legyen elég annyi, hogy elavult és kész. utálom az autós hasonlatokat, de ha megnézel egy 10 évvel ezelőtti és egy mai autót, csak az tűnik fel, hogy gömbölyűbb, csicsásabb. az, hogy van benne ilyen-olyan merevítés, légzsák, fedélzeti számítógép, fele annyit fogyaszt, már nem olyan egyértelmű.
a Vista azért lassabb* mert kb. huszonötször annyi szolgáltatás fut, amik lehet, hogy kívülről nem látszanak, de mind hozzájárulnak ahhoz, hogy "modern" rendszerről beszélhessünk. pár dolgot kikapcsolhatsz, de nem kell csodát várni, elkéri, ami jár neki.
*egy 2-3 évnél nem régebbi konfiguráción és elég memóriával ugyanazt a teljesítményt hozza vagy gyorsabb, persze nem útszéli alkatrészekkel és driverekkel. személy szerint örülök neki, hogy a Windows egyre háklisabb a rendesen összerakott vasra és a tisztességesen megírt driverekre, talán tisztul kicsit az állóvíz...
-
cog777
senior tag
Kedves Moonman.
Légyszíves próbálj feltenni egy photoshop-ot korlátozott felhasználóként!
Nem fog menni.
Tehát még egyszer: rgazdaként is kétféle jogosultsággal lehet feltelepíteni programokat. Sima alkalmazói progi szinten (amely nem engedi h egy egyszerű felh progi összetúrja a windowst) Illetve Magasabb jogosoltággal (ahol tényleg csak azokat a progikat instaláljuk melyeknek szükséges hozzáférni a win lelkivilágához.)
lásd fent
[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
félisten
azt tudom, hogy a w98 -> XP váltáskor az NT alapok miatt stabilabb lett a rendszer. Meg az is látszik, hogy w98 alatt nem megy sok mai progi. Azt nem tudom, hogy ez azért van, mert a mai progik nem is tudnának futni 98 alól, vagy egyszerűen nem tökölnek vele a készítők, mert senki nem használ már 98at.
A fenti két dolgon kívül nekem csak az tűnik fel, hogy több a csicsa az XP-ben, meg pár dolog változott (nem jobb, nem rosszabb, csak más).
Néha régi játékok miatt használok win95osr2-t, és ha mennének rajta a mai cuccok, nekem tökéletesen megfelelne. pl. a GF4 a mai napig sokkal gyorsabb w95/98 alatt, mint XP alatt... gondolom a Vista esetén is így lesz...Egyébként ez az egy dolog tart vissza a Vistától, hogy a 7300-as karim sokkal lassabb vista alatt. oké, driver, de akkor is...
ui.: Tudsz valami olyan írásról, ami világosságot gyújt az agyamban, hogy a Vista miért lassabb az XP-nél, vagy hogy mit kell kikapcsolni/bekapcsolni, hogy kisebb gépen is elmenjen min. XP szinten? Ha netán van valmi módszer, hogy a videokari is hozza az XP szintet, annak is örülnék. Bár, lehet, hogy bilibe lóg a kezem.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Hali!
Végre egy szakértőtől megkérdezhetem: Mit jelent az, hogy "kiöregszik"? Mitől elavult az XP?
Ne érts félre, nem kötexem, de nem vágom...
Ok, egy dolgot tudok említeni: DX10. Más tekintetben is biztos előrlépés, de mik azok a nélkülözhetetlen dolgok, amik miatt az átlag felhasználó is elfelejtheti?
Azért is érdekel a válasz, mert pl. a Vista alatt a melóhelyen 10-15 %-al lassabb a grafikai megjelenítés az XP-hez képest 3D progikban (Zbrush+Softimage).
Oké, hogy ez a driver hibája (asszem), de amíg nem érik utol a Vista driverek az XP szintet, addig úgysem cserélik le az XP-t.Mi erről a véleméyned?
-
cog777
senior tag
Az MS tényleg jó technológiákat fejleszt ki (gondolom rakás pénzel, tonnányi mérnökkel).
EBBEN jó. Viszont az oprendszer alapjai nincsenek jól összerakva. Mert egy rosszul megírt felhasználói progi romba dönti a windowst. És nem "elhasználódás mérőt" kellet volna tanni a Vistában, hanem biztosítani hogy a rossz felhasználói progik NE tehessenek kárt a rendszerben.Kíváncsi vagyok a véleményetekre (kb 20 perc alatt találtam ki):
Windwos alatt 2 féle képpen lehetne progit telepíteni (persze csak rgazdával):
-sima alap jogosultságokkal, ebben az esetben egy alkalmazás CSAK felmásolhatja magát, ikont készíthet stb. A rendszerbe nem piszkíthat bele. (Legutóbb photoshop cs2 trial verziója tönkretette nekem az óra melletti pendrive eltávolítást. Miután leszedtem a cs2-t egyből jó lett.) A felhasználói programok így döntenék szét a windwos-t.
-illetve emelt jogosultságokkal, ezek a rendszerszintű progiknak lennének fentartva pl víruskeresők. Ezek ALÁÍRT progik lennének, ami azt jelentené h letesztelt, minőségi programok férnének a windows-hoz kizárólag.
Ez biztosítaná a stabilitást!
Persze ez utóbbi módot ki lehetne kapcsolni hogy akinek nincs pénze leteszteltetni (és az EU miatt is annak a progiját is lehetne használni. Persze ez már a felhsználó rizikója.
Ez lényegesen jobb stabilitást biztosítana.
-
Noddy
senior tag
Én nem cáfolom, hogy könnyebb fejleszteni win alá, de mivel a számítógép használóknak csak 20%-a programozó (most lehet, hogy keveset írtam), a többi embert csak az érdekli (szerintem, mert mindenki magából indul ki), hogy olyan operációs rendszer legyen a gépén, ami jól bánik a gép erőforrásaival és könnyen tudja használni. Sajnos ezt a Vistaval bebukta a microsoft. Kénytelen lesz az xp-t nyomni, de szerintem, hogyha tényleg nem jön ki hozzá valami forradalmian új service pack, akkor nem tud versenyezni a linux-al, plána ha lenne normális marketing-je a disztribúcióknak. Jó reklám lett volna az Eee PC, de ezt most kijátszotta a microsoft, de a végtelenségig ez nem mehet. Előbb utóbb fejleszteniük kell egy kis erőforrás igénnyű, biztonságos és stabil oprendszert nekik is ami gondolom gyerekjáték nekik, ha már annyira könnyen fejlesztenek.
[ Szerkesztve ]
Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
cog777
senior tag
"ez a kiskereskedő döntése."
Bocs, de 90 évek közepén azért megjelent a chip magazinban egy cikk:
(amikor win95 és os2 csatázott) hogy az MS nem kis nyomást gyakorolt a nagykereskedőkre(oem gyártókra) mármint vagy azokat a progikat és wint tesztek fel vagy nem szállítunk nektek wint soha.
illetve a kiskereskedőkre (ez amcsiknál volt) a konkurencia termékét fuvarozzátok a raktárba, win95 dobozokat pedig a kirakatba tegyétek, különben húha...Egyszerűen a konkurenciát törvényes ill. törvénytelen eszközökkel minden áron le kell nyomni. Ez a mottója az MS-nek. (lásd utolsó docx szavazás)
-
nagyúr
Majdnem kivonták a piacról, vazzeg.
Egyébként biztosra veszem, hogy ezzel megint elhasalnak majd az EU előtt.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
FTeR
addikt
-
FTeR
addikt
majd meglátod milyen, ezt ecsetelni már nagyon off lenne.
"tiszta ActionScript code a szép"
yup, van a mazochista és van aki határidővel dolgozik.adobe sw-k tényleg nagyon drágák. sl-ben az a szép, h notepaddel (vi-vel ;)) is neki állhatsz és még compiler sem kell.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
köszi a linket, meg fogom nézni!
amúgy flash-hez kitűnő, rendkívül részletes video tutorialok vannak
designert meg nem használok flash-hez (nincs rá negyedmillióm...), tiszta ActionScript code a szép
szerintem meg xml-nél nem ugyanarról beszélünk, a flex/flash-ben is megoldható, hogy szépen xml-ben leírod, mi hogy nézzen ki, és lefordítod a compilerrel
a gyenge script nyelv azért elég durva kijelentés, az ActionScript3 nem marad el mondjuk a Java mögött, még a szintaktikája is ugyanaz mint a hasonló (C++, stb) nyelveknek, az meg hogy milyen classok léteznek, megint más kérdés (bár ezzel sincs semmi gond)
a desktop appá válást meg az Adobe egy ideje már tolja az Air-rel, bár hogy mennyire működik, azt passz, még nem próbáltam... -
FTeR
addikt
ezek az alap video tutorialok elég jók szoktak lenni. arra mindenféleképpen jók, h képbe kerülj.
btw, ez is egy olyan dolog ami az ms javára billenti a dolgok. ezekből a videó tutorialokból sokkal hatékonyabban lehet tanulni. a "másik oldalon" az ilyen elég ritka. míg ms-nél minden .net-es cucchoz van ilyen.
ácsi. ne keverjünk dolgokat. a xml-es cucc (XAML) egy template rendszer, amiben deklaratívan definálni lehet szinte mindent, ami a GUI-hoz köthető. ez az ami gyak nincs falshnek, helyett a designerbe huzogathatod a shapeket a timeline-on. e mellett van a codebehind, ami programatív módon képezi az alkalmazás logikát. itt flashnek egy gyenge script nyelve van, míg SL-nek ott ey fullos framework az összes létező .net-es nyelvel, legyen az típusos OO vagy dinamikus (ruby...), stb.
itt meg kell jegyezni, h SL vezérelhető a böngésző javascriptjéből (mivel teljesen beépűl a html-be), ha annyira az jön be (sőt, 1.0-ban csak az van).
de ami a legszebb, az SL .netjéből is vezérelhető a HTML DOM-ja, js utálók nagy örömére.persze messez az a legszebb, h egy SL weblap minimális módosítással desktop appá varázsolható, mivel .net->.net és XAML->XAML.
fordítva ez nem feltételn igaz, mert SL-ben nincs 3D és a hozzá tartozó .net-ből is rakat dolog hiányzik, ami egy weblapnál értelmezhetetlen és/vagy biztonsági megfontolásból szanálva lett.[ Szerkesztve ]
-
sztikac
őstag
válasz attila9988 #52 üzenetére
"Meg az UAC. Komolyan 20 problémás emberből 12 -nek biztos az a kérdése, hogy ha ő rendszergazda, akkor miért kérdezgeti a vista hogy biztos -e a dolgába....."
Szerintem először ezt olvasd el. Szépen le van írva hogy mi is az UAC, meg miért kérdezgeti hogy "biztos-e a dolgába".
Pontosabban az UAC-ról itt van szó (142.ik oldaltól).
-
FTeR
addikt
javíthatatlan vagy.
azzal nem segítesz magadon, h mindent összekeversz.
win azért jobb, mert egyszerűbb rá fejleszteni, mint ahogy más ms platformokra is egyszerűbb fejleszteni (pl konzol, pl .net).
btw, nincs szakadéknyi különbség. a .net az ms következő platformja. már a vista is majdnem fullosan .net lett. a jelenlegi helyzet az, h a vista 4 alapvető fícsöre a megvalósítást leszámítva ugyanaz, mint a .net 3.0 négy alapvető fícsöre (WPF, WWF, WCF, WCS). szemben winforms, GDI+, COM. -
doc
nagyúr
silverlight-tal majd akarok ismerkedni ha lesz egy kis időm rá. esetleg valami rövid ismertetőt, netán tutorialt vagy példákat tudnál linkelni? ha nekiállok keresgélni, nehezen tudom eldönteni mi használható vagy mi nem...
bár nekem az ecmascript sokkal inkább bejön, mint az xml-es leírónyelv (amit egyébként flash-hez is lehet használni, csak rühellem ), hiába, a C++ gyökerek... -
FTeR
addikt
nem. az egyetlen dolog ami a fejlesztő környezethez tartozik az az intellisence. minden más a .net-hez kötődik és nem is a nyelvhez. az, h megmutatom neki az adatbázist, az nyelvi fícsör (létrehozom az adatbázis objektum modelljét). ehhez a fejlesztő környezet annyiban járul hozzá, h mindez végrehajtható drag&drop-al. innentől kezdve a db-ben lévő tábla egy változó, amivel kedvemre játszhatok, mint bármilyen másik összetettebb változóval.
ugyan asp alá csak C# meg VB van (van J# de azzal senki sem foglalkozik), míg .netre több száz nyelv van és mindegyik élvezi a .net keretrendszer előnyeit.
asp-ben az a szép, h úgy fejleszthetsz weblapot, mintha egy mezei asztali alkalmazás lenne, főként ide értve a debug fícsöröket.flash kapcsán a silverlightot ajánlom figyelmedbe. főleg a 2.0-át. fullos kis .net a böngiben és xml-es leírónyelv (vektor graf és anim, gyak ua. mint vista wpf, csak 3d nélkül). és változatosság kedvéért cross platform. még linuxra is van (habár oda nem egyszerű telepíteni).
szemben flash ecmás activescriptjére (javascript powa) és az utólag berakott egyirányú leirónyelvével.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
ez kimerítő volt
sokat nem tudok hozzászólni a leírtakhoz, mivel webes fejlesztést gyak. soha nem csináltam
amivel én foglalkozom (C++, ActionScript, stb) ott meg tök mindegy az OS, az SDL vagy OpenGL programozás ugyanaz Linux alatt mint Windows alatt (flash-ről meg nem is beszélve, ugye)de ha jól értem amit írtál, az asp legnagyobb előnyei, amit felsoroltál nem is a nyelvhez tartoznak, hanem inkább a fejlesztőkörnyezethez
-
FTeR
addikt
figyelembe véve a fejlesztési preferenciákat, sztem ti vagytok a mások. ms mindig is abban volt jobb, h az ő rendszerére egyszerűbb fejleszteni, így megnyerve a fejlesztőket, akik majd megnyerik maguknak a felhasználókat.
persze mindent be kell lökni, ami később akár átmehet öngerjesztőbe. tehát hiába egyszerűbb rá fejleszteni, ha senki sem használja és egy idő után már csak azért is fejlesztenek rá, mert sokan használják.
úgy vélem az én véleményem az elterjedtebb, ha más nem abból következtetve, h ms milyen gyorsan tud teret nyerni új piacokon.
rengeteg helyen találkozom azzal az véleménnyel, h winre fejleszteni harmad annyi idő. ez azt jelenti, h ha még az 1 fejlesztés bevétele elmegy a befektetés visszahozására, még akkor is 2x annyit kereshetek.
webfejlesztésnél ez a különbség az asp.net 2.0 óta még durvább és az azt követő verziókkal még tovább nőtt.
azt kell megérteni, h teljesen más felfogást kíván és éppen ezért részleteiben nehéz is összehasonlítani. ha LAMP-os felfogással állsz neki asp-ben fejleszteni, akkor kegyetlenül szenvedni fogsz. sokan a fikázók közül ebbe a hibába esnek.
természetesen asp alatt "asp.net 2.0"< értem. nem véletlen kezdtem annó LAMP-ra fejleszteni. a sima asp beleértve az összes verzióját (1,2,3) elég szánálmas dolog volt, míg a legalapvetőbb igényeket sem lehetett teljesíteni vele.
aztán ms alá rakta a .net-et és a dolog megváltozott. ám még így is kezdetleges volt és sok alapvető dolog nehézkes volt benne, szemben a php-s megoldással. átállni semmiféleképpen nem érte meg.
aztán jött a 2.0 és állva hagyta a konkurenciát. még leírni is hihetetlen, de akkor is igaz, h az ami alap LAMP-on 1 hónap fejlesztés, az asp-ben megvan egy rövid délután után. persze ez nem mindennel van így, de a legalapvetőbb igényeket véve igaz. ettől függetlenül más területeken is hatalmas a különbség. általánosságban igaz ez a 1:3-os arány.
php-nak is megvannak az előnyei és a hátrányai is, ugyanúgy ahogy asp-nek (számos elég idegesítő és érthetetlen figyelembe véve a többi részt).
az egyszerű dolgokat nézve a php gyengén tipusossága sokkal egyszerűbb nyelvé teszi, mint mondjuk a C# (habár a 3.5 óta némiképp már ez is változott, mivel van var). ám ez csak a megtanulást nehezíti. amint elsajátítjuk az alap logikát az egész hihetetlenül megkönnyíti a fejlesztést, mert már gépeléskor sokkal kevesebb hibát követünk el.
php-ban kimondottan utálom, h nincs egységes policy a fügványek elnevezésére (egyik strcmp, míg a másik str_split) és a paraméterek sorrendjére (pl egyiknél mit,mire,miven másiknál miben,mit,mire, stb.), a hülye rövidítésekről nem is beszélve (strstr, stristr, strpbrk). találd már ki, h mire jók és miben különböznek. utóbbira még ráfogható, h azért ilyen, h ne keljen sokat gépelni, de előbbiekre csak simán az egységesség hiánya a magyarázat. nem elég az alaplogikát elsajátítani, minden egyes fügvényt külön meg kell tanulni. erre az ms féle intellisense (ne keverjük az autocompleteal) sokkal jobb megoldás. idétlenül hosszú, de beszédes nevek pár karakter begépelése után, mindenféle infókkal ellátva (akár saját függvények kapcsán is!!). ezzel kapcs kiváncsian várom a expression stuiót amiben állítólag fullos intellisenses php támogaáts lesz. te pl smarty biztos nem lesz és itt el is jutottunk a köv problémához. rengeteg 3rd party meg fél hivatlos kiegészítés van php-hoz, de ezeknél is teljesen hiányzik az egységesség, mindegyiket külön el kell sajátítani, nincs designer támogatás és még egymással sem férnek össze, miközben rengeteg a tudásbeli átfedés.
hol van mindez ahhoz képest, h asp-nek megmutatod az adatbázist és legenerál hozzá egy fullos minden fenntartás nélkül használható admin felületet, amit belátásod szerint a legapróbb pontig testre szabhatsz? itt jutunk el az 1 hónap helyett rövid délutánhoz.és akkor mindez csak a programozási nyelv. .net már oda eljutott, h úgy lehet adatbázis piszkálni, h ahhoz a réteghez még csak érteni sem kell, ami jellemzően sokaknál hiányosság (de mindenféleképpen hatékonyabb eredményt generál, mint az átlag hozzáértő), vagy hogy úgy lehet javascriptes ajaxos fícsörökkel telenyomni egy weblapot, h egy sor js-t sem írsz.
és vegyük észre, h mindez lehetőség:
-használod ami van
-testre szabod ami van
-módosítod/felül definiálod ami van (a többi részére támaszkodva)
-3rd party után nézel (ami nagy valószínűséggel követni fogja az alap policyket)
-megírod saját magad
ezzel szemben php-ban:
-3rd aprty után nézel
-megírod saját magad (legtöbbször ez lesz a vége, mert 3rd party cuccokat elég nehéz beépíteni meglévő rendszerbe)az mssql meg megint olyan mint az mso vms ooo. akkora minőségbeli különbség, h össze sem lehet hasonlítani és szerencsére van belőle rendesen használható ingyenes verzió is.
hamár a minőség oly soxor előjött. legutóbbi 1 db esetet leszámítva, mssql-ben utoljára 2003-ban találtak 3 db biztonsági hibát. sorra megdönt mindenféle performance és reliability rekordot.
itt jön az, h mysql hiába tud tárolt eljárásokat, ha azt php minimális szinten sem támogatja. mekkora hiányosság már ez?
egyébként elég csak megnézni, h php5 már mikor kijött és ehhez képest mekkora a részesedése a php összben. eléggé félresikerült változat lett. aminek nyilván megvan a történelmi oka, hogy hogyan lett egy script nyelvből magas szintű OO nyelv. ez kb az a kategória, miért sz*r az ie6. a tisztánltás érdekében fontos megjegyezni, de a jelent viszgálva nem sokat dob a latba.az apache vs iis kapcsán nem sok mondani valóm van. iis6 nem egy nagy durranás, rakat dolog ami apacheben egyszerű megoldani, az iis6-ban elég nehézkes. ám már itt az iis7. ott tartunk, h jobban fut rajta php, mint apacheon (ezt php-s srácok állítják, elég durván részt vettek az iis7 fejlesztésében).
ezt most biztos nem olvasom újra, a hibákért előre elnézést kérek : )
-
RoBorg
tag
Ez a kérdés bennem is felmerült. Nagyon érdekelne a válasza. Mert én nem láttok túl sok elönyét a win-nek. Persze a gazdasági oldalt leszámitva. Nekem is kell használnom win-t, mert sok helyen ahová elvetődök csak az van...magamtól nagyon mellőzném....De ha valakinek az kell, egészségére.
FTeR: ez fájt...most úgy állitod be a dolgot mintha, azok akik veszik a fáradságot, hogy a win-en kivül mást is megismerjenek, azok lennének az elmaradt, lusta állatok. Míg, aki marad a jól megszokott, kényelmes, évek óta berögzült dolgoknál azok lennének a haladó, előretekintő csodabogarak.
-
doc
nagyúr
akkor ezek szerint van Linux/egyéb opensource tapasztalatod, és nem csak "Gizike"-szinten
ennek fényében érdekes, hogy teljesen más véleményen vagy, mint más, aki szintén komolyan használja mindkét platformot
mi lehet az oka ekkora különbségnek? ennyire mások lennének az igények vagy preferenciák?
nem flame-nek szánom, tényleg elgondolkoztató...
igaz, webes fejlesztésekkel nagyon-nagyon minimálisat foglalkozom, de más téren én nagyon durva előnyöket látok az os világ részéről (te meg épp' fordítva)
természetesen fentieket teljesen függetlenül gondolom attól, hogy kinél van a vélt vagy valós igazság (már ha van ilyen, szerintem nincs is )MOD:
#90: ok, így értem
bár ezt nem érzem árukapcsolásnak. gondolom a sonynak kellett egy olyan lemezformátum, ami a dvd-nél lényegesen több adatot tud tárolni, a két verzió közül a br-t választották
nem látok ebben semmi kivetnivalót, inkább legyen egy br lemez mint 5 dvd, amit játék közben cserélgetni kell...
mondjuk én speciel a hd-dvd-nek szurkoltam de ez itt már tényleg off...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz dekoninck #54 üzenetére
Ok, közben mások is felhomályosítottak.
Azt hittem először, hogy csak akkor adják oda olcsón a licenszet, ha az a leírtaknak megfelelően gyér gépre kerül. Azt kihagytam a gondolatmenetből, hogy ha átrakom, akkor a másiknak is hasonló halszálkamutatós-fatengelyes gépnek kell lennie.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
FTeR
addikt
arról beszélek, h a sony a konzol piacon betöltött (egykori) erőfölényével visszaélve próbálta (sikerrel*) keresztül vinni a br-t.
árucsatolással juttatta előnyhöz egy másik termékét, miközben más gyártók keményen megizzadnak, h el tudják adni. ide értve a thosiba bukását, más br párti gyártókkal együtt.
a ps3 vásárlók számára ez egy egyértelmű pozitívum.
remélem érzed a görbe tükröt. szerintem egyáltalán nem problémás a dolog, ám ugyanezt ms kápcsán senki sem mulasztja el megemlíteni, hovatovább egy egész állami szövetkezet (eu ) képes beavatkozni az ügybe, a többiek védelmére.*azt senki nem vonja kétségbe, h a ps3 jótt tett a br-nek. viszont fordítva már elmondható, h a br átmenetileg(?) erősen betett a ps3-nak.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
A konzolok tudtommal zárt platformok. Nem a legjobb összehasonlítani őket a pc piaccal, ahol bárki készíthet hardvert és szoftvert is. A platformok viszont kb hasonló árban vannak a verseny miatt.
Win azért sem lesz sosem nyílt forráskódú, mert míg az Id motorjai teljes mértékben az Id szellemi tulajdonát képezik, addig a Win rengetek külsős licenszet használ.
Nameg a önmagában a motor nem működőképes játék esetében sem. A kész játékban is a motor csupán néhány megabájt... a többit a scriptek, képek, videók adják amiket a motor használ.Win esetében az api-at elvileg nyilvánossá tették, de zavaros hogy milyen áron.
Felmerült bennem egy érdekes kérdés.
Mi lesz a support vége után.... aktiválás... elvileg nincs időkorlát a termék használatára vonatkozóan, viszont előfordulhat hogy újraaktiválásra lesz szükség. Gondolom nem tartják fenn 2014 után az aktiválást kiszolgáló részleget sem. Így a még használatban lévő Xp-k szépen sorban elbúcsúznak. Dobozos esetén is kell aktiválás, ahol nincs megkötve hányszor vált gépet a tulaj.
Szerintem ki kell adjanak valami pachet ami kiveszi az aktiválás szükségességét.Egyébként majd support nélküli, simán megérhetné nekik az is hogy neten át letöltős, aktiválásmentes olcsó változatot adjanak ki. Akinek az újabb kell az úgyis megveszi.
Persze ez is a linuxnak lenne hátrány...
Bár azért el kell ismerni, egészen más ma a helyzet mint a win98as időkben. Ma már nem kell gurunak lenni egy linux felrakásához és használatához sem. Most már deskptopon is versenyképes a linux, régen inkább az egyedileg felkonfigurált szerverváltozat volt nyerő.[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
az vigasztal vmiképp, ha aszondom jelenleg is -mint már évek óta- a LAMP az elsődleges fejlesztési platformom, miközben bármelyik vitában a WISA(? ) hozom ki nyertesnek?
persze szerencsére sikerült elérnem, h az új egyedi fejlesztések már asp-ben mennek.arról nem én tehetek, h mindenben az ms jobb
nem mintha így hinném, mert pl még véletlen sem jutna eszembe a live searchöt vagy live maps-t használni, szembe a google sokkal jobb megoldásával. míg szvsz a hotmail jobb, mint az örök beta gmail. vagy pl a böngészők területén sem hiszem, h ie annyira jó lenne. a viták többnyire arra korlátozódnak, h megpróbálok rávilágítani, h a sokak által leegyszerűsített és eltorzított kép jóval bonyolultabb és elfogadhatóbb. mint mondani szoktam, árnyalni próbálok. -
doc
nagyúr
hogy értetted az árukapcsolást?
én arról beszéltem, hogy ha BR-lejátszót akarsz, választhatsz hogy veszel A összegért egy asztali BR lejátszót vagy B (ami <A) összegért egy olyan BR lejátszót, ami játékokat is kezel. nem kötelező játékot venned a ps3-hoz...Re: #86
ebben egyetértek, a stabilitás lényegesen megnőtt 98->xp viszonylatban
(vistáról, huzamosabb használat hiányában nem tudok nyilatkozni)[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
sajnos egyáltalán nem érted azt amit mondok.
egyrészt nekem nincsenek kérdéseim a ps3 kapcsán, másrészt én nem hiányolok semmit sehonnan és legkevésbé sem imádok semmit. többnyire a legkisebb rossz alapján szoktam alkalmazást választani. nekem már csak ilyen magasan vannak az igényeim, de htá az ilyen hozzáállásnak köszönheti az emberiség a fejlődést. szerencse, h őseink nem elégedtek meg a kőbalta megbízhatóságával és a sok extra probléma ellenére mindenféle bonyolult és hibákat elkövető szerkezeteket találtak ki, amit később folyamatosan tökéletesítettek, míg vki ki nem talált egy újabb hibákat halmozó, de más szempontok alapján hatékonyabb rendszert.
abból is látni, h mennyire nem érted, h én sehol nme írtam, h az emberek örülnek a fagyásnak. a dolgot az elviselhető rossz kategóriájába írtam. nyilván az olyan rendszereknél, ahol létfontosság az uptime ott ez kizáró érv, de sok más helyen erősen másodlagos a dolog.
de mint írtam, winnél már rég nem probléma a fagyás, ezt az is alátámasztja, h már az ilyen szempontból kritkus rendszereken is winnek van vezető szerepe vagy legalábbis komoly piaci részesedése.
az egész fagyósdi csak annak szólt, h lám ennek ellenére sokan azt választották, amivel nem a fagyás mivoltát vagy mibenlétét firtattam, hanem alátámasztottam azt az állításomat, h a hiba ellenére ez nem kizáró ok egyéb pozitívumok mellett.
hamár konzol, akkor lehet, h sony cucca strapabíróbb, a fejlesztők nem véletlen fakadnak sírva, ha azon kell fejleszteni, szemben azzal az örömmel amit az xbox nyújt. nyilván szándékosan sarkítottam. ez a párhuzam tökéletesen megfigyelhető egyéb ms termék vs más vonalon. -
RoBorg
tag
Szerintem arra akart kilyukadni, hogy hogy engedhetik a Sonynak ilyen alacsony áron adni (a BD lejátszókhoz képest) a teljes értékű BD olvasásra is képes PS3-at.
Ja, hogy egyébként ez konzol és nem lejátszó...s az emberek a játékért veszik, az más.
Állitólag a ps3 tulajok jó része nem is tudja, hogy lejátszónak is használhatja...Meg mennyi most egy BD film ára? Aki játékért veszi, nem biztos, hogy filmet is akar rajta nézni. Az is plusz pénz.[ Szerkesztve ]
-
RoBorg
tag
Lehet én járok rossz emberek között, de nem nagyon hallottam még ez....Hogy neki mindegy, hogy fagy-e a rendszer vagy nem? Meg pontosan milyen featuret hiányolsz? Amit szerinted csak az imádott win-ed tud.
Szeretném a konzolos kalandozást lezárni. Ez a link talán kicsit segit neked a ps3-al kapcsolatos kérdésedre választ találni.
[link]az, h konzol beadhatja kulcsot, a kis kellemetlenséget leszámítva nem sokat számít, mivel úgyis kicserélik.
Szóval az mindegy, hogy otthon vagy és játszhatsz a géppel, amiért már kifizettél x tízezer, százezer Ft vagy pedig a szervízben van, heteket, esetleg hónapokat.
Baromság...Ez magad sem hiszed el. -
doc
nagyúr
igaz, hogy a ps3 olcsóbb mint a BR lejátszó, DE!!
ha megveszed a ps3-at, azt tudod BR lejátszóként használni.
nincs megkötve, hogy csak a 40 percnél rövidebb játékidejű filmeket nézheted vele, vagy hogy legfeljebb 51 cm-es tv-n nézheted
ha BR lejátszó kell, akkor egy teljes értékű alternatíva a ps3, amivel emellett még játszani is lehet - felhasználó szempontból tökéletes megoldás!
az más kérdés, hogy a sony bevállalja a buktát a konzol árán, cserébe sokszorosan visszajön a játékokból. Na ezért van nekem régebbi konzolom, ahhoz óccsó a játék (főleg külföldről rendelve)
ha mindenáron analógiát keresünk, akkor lehetne azt mondani, hogy a sony mintájára a ms adhatná mondjuk 5000 ft-ért a windowst, amire az office lenne drágább, mondjuk a mostani duplája
ez nekem tuti is lenne, mert vennék egy windowst, hogy néha játszak rajta, meg használnám rajta az ingyenes OOo-t, ha mindenáron windows alatt akarnék offiszolni -
FTeR
addikt
nem vagyok ms párti. a döntéseimet minimális szinten sem befolyásolja a gyártó kiléte.
nem én vagyok az, aki a fícsörök ellenében a vmilyen érzelmi,eszmei vagy ideológiai dologhoz köti az eszköz választását.btw, mégha nem is így lenne. ez hol befolyásolná a vita kimenetelét? szerinted érdekel, h mit gondolsz rólam? ettől még nem lesznek mélyen szántóbbak a gondolataid.
-
FTeR
addikt
ööö, és?
jóval többen meg nem így gondolják. pont erre próbáltam felhívni a figyelmedet. nyilván úgy gondolják, h pár kifagyás még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lenne a fícsör. nem mintha nt vonalon minimális szinten jellemző lenne a fagyás. az emberek még azt sem tudják, hogy néz ki az nt-s kékhalál. még a win-t cikiző képeken is w9x-es vonal kékhalálát ábrázolják.az, h konzol beadhatja kulcsot, a kis kellemetlenséget leszámítva nem sokat számít, mivel úgyis kicserélik.
pont arra próbáltam felhívni a figyelmet, h erősen kilóg a lóláb, h ami máshol nemhogy elfogadott még örömteli is, azt ms kapcsán csak a fikázás kedvérét belekötünk, mert ettől este jobban alszunk.
[ Szerkesztve ]
-
RoBorg
tag
Én meg azt mondom, hiába szép, meg jobb, több feature, stb., ha használhatatlan. A kifagyások miatt.
A konzolokhoz visszatérve egy pillanatra. A x360 halála kétféle: Vagy csak kifagy, azt reset és megy tovább, vagy lehal s soha többet nem indul újra. A ps3 olcsóbb mint egy BD lejátszó? Nagy dolog. Szerintem ez senkit nem érdekel, aki azt vette meg. Árukapcsolás? Igen. De müködik, tudod használni. Nem kell párhét után visszavined a szervízbe, hogy ugyanmár csinálják már meg.
-
FTeR
addikt
mint minden példa enyém sem tökéletes. mint írtam is, hülye példa. annak semmi értelme, h a példák helyességén vitatkozzunk.
az uac csak akkor zárja le a teljes asztalt, ha az adott program van fókuszban. egyébként ez a része külön is kikapcsolható, ezért nem kell az egész fícsört szanálni.
annak is megvan az oka, h ms-nél miért így gondolják hatásosabbnak. ebbe nem megyek bele. ezer helyen utána lehet nézni, h miért így alakult. -
RoBorg
tag
Hát éppen ez az. Teljesen igazad van. Csak én meg ezzel akartam éreztetni az iróniát.
Egyrészt elvárja, hogy az ő rendszerét használd, s fizessél érte. Mikor a linux ua. (ha nem többet) ad ingyen. Míg ha ő is ingyen adná, lehet a Linux részedesése még inkább megcsapanna. Viszont saját magát is megőlné ezzel a húzással.
Patthelyzet. -
FTeR
addikt
ha, ez mennyire tipikus látásmód. ugyanezért nem értették sokan, h mit esznek az emberek annyira a win9x-en pedig kattintásra kifagy.
a válasz nagyon egyszerű. egyéb értékeiben jobb, így az összkép a javára billenti a mérleget.
mint ahogy os-t sem, konzolt sem önmagáért veszünk. a rajta elérhető programok (játékok) és szolgáltatás miatt költünk rá mérlegelve a számunkra fontos és ár/érték arányban elfogadható fícsöröket.hamár itt tartunk. az miért nem ba senki csőrét, h sony a ps3-at nagyobb tudása ellenére olcsóbban adja, mint a mezei br asztali lejátszókat tudják adni más gyártók. pedig milyen gyönyörű árucsatolás.
-
doc
nagyúr
miért tenné?
saját magával tolna ki igen durva módon
az ID megteheti, egyrészt attól hogy a quake3 motor ingyen van, a user még megveszi a quake warst, doom4-et, mert többet nyújt, élményt ad neki, azonkívül a konkurrenciának is megvan a maga motorja, így nem kíváncsiak az ID több éves technológiájáraaz ms-nél ez durva lenne...
eleve ha ingyen lenne mondjuk a w98, sokan nem is vennének xp-t, egy néhány éves irodai gépen így is elzörögne a word meg excel
arról nem beszélve, hogy tökön lőné magát a források kiadásával -
FTeR
addikt
hehe, gondoltam,h bele kötsz. nem érzed a finomságokat. az egyik mondat azt állítja, h nme azért adja olcsóbban, h a linuxot szivassa, hanem azért, h neki legyen haszna belőle. próbáljuk érezni a különbséget. a másik meg azt, min ahogy írtad is, h linux nélkül jóva kisebb lenne a nyomás.
erre írtam, h örvendezzünk, h milyen jól működik a verseny. micsoda boldogság az a win júzereknek, h ilyen olcsó lett a win. ez persze a linuxosokat nem vigasztalja, de mivel az egyébként is ingyen van, számukra semmi sem változik. ne aért szeressünk egy rendszert, mert nagy a piaci részesedése, hanem azért mert számunka kielégítő szolgáltatásokat nyújt."na, legyünk jó fejek, kiadtuk az xp-t, a w98-az meg adjuk mondjuk negyed áron"
miután kijött az új verzió (ami feltehetően a régi rakat hibájától és korlátaitól mentes) a régi életben tartása, rengeteg plusz költség, hiszen amellett, h mindkettőre figyelni kell, az újban eredendően javított dolgokat továbbra is polírozni kell a régi verzióban.
ez nem egy képcsöves tv, h a laposak miatt meg kell szabadulni a raktáron lévőktől, ezzel minimalizálva a veszteséget.sajnos nem látom, h mi a probléma azzal, h piacnyerés céljából vmit bevezető áron adnak. ez is egy bevált szokás. kishazánkban még olyan akció is volt, h bármilyen bevitt warez win helyett adtak egy legálisat. még most is van olyan, h ha igazolod, h boltban vetted, akkor ms kedvezményesen kínál legálisat.
"ennyit a választás szabadságáról..."
ez a kiskereskedő döntése. ő is már előre telepítve veszi a gépet*. nem fog olyat rendelni, ami feltehetően a nyakán marad.
az, h külön kérésre nem kezdi törni magát, h a kínálatán felül beszerezzen vmit, akkor az megint az ő döntése és nem sok köze van az ms-hez vagy asushoz.megint csak nem arról van szó, h szegény linuxot szivatják. egyszerűen a linux annyira a kritikus tömeg alatt van, h nem éri meg külön foglalkozni vele. ha akkora lenen az igény, akkor linuxxal is árulnák, de nincs...
*ha nem így lenne, neki kéne vállalni a supportot.
-
RoBorg
tag
S miért nem adja a m$ az op.rendszereit ingyen...forrással együtt ?
Főleg, ha már nincs is terméktámogatás hozzá..a la iDsoftware a régi motorjait
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
#58:
pedig sokkal inkább találó a példa.
Állandóan rossz példákat hozol...
A buszbérlet olyan mint mikor nagy mennyiségben vesznek licenszet és ezért árengedményt kapnak.Azzal semmi bajom nicns ha a kifutott rendszerüket olcsóbban adják. St, ez követend példa lehetne.
Legközelebb mi lesz, majd megkülönböztetik, hogy csak a fehér szín pc-kre lehet feltenni az programjukat, a fekete szín pc-kre meg nem?
A teljesítmény alapú megkülönböztetés is ilyen.A vaj nem szünt meg. Lehet keveset árulnak, de nem adják margarin áron margarin pótlásként (downgrade), ha kalácsra akarom kenni... ugyanannyiba kerül akkor is mintha kenyérre kenném.
#59:
nem mintha az lenne az Ms mottója, hogy hitesd el hogy nélkülzhetetlen vagy...Nálam az XP kihasználja mind a 3 Giga ramot. Nincs üresen hagyva... a programoknak 1 giga körül van egy programokkal és szollgáltatásokkal megpakolt gépen, a többi meg gyorsítótár.
Az UAC kérdezgetése szerinem is idegesítö, de leginkább azért mert a teljes képernyöt zárolja.
Ha csak az adott porogramot akasztaná meg mint linux alatt a hasonló megoldás akkor kevésbé lenne idegesítö.
Az UAC egyébként hasznos szerintem is, csak feleslegesen idegesítö módon jelez.#63:
Csak nem akkor mondta mikor bejelentették 1997ben, hogy az Ms kisegít ket tökebefecskendezéssel, és cserébe az IE legyen az alapértelmezett böngész a Mac-en?A piac egy új szegmense stimmel. És semmi baj azzal, hogy van rá win... hisz az eddig árult win xp-t is rá lehetett telepíteni.
Le a szegregációval! Ugyanazt a jogot a low end és a komolyabb gépek számára is. Le a hátrányos megkülönböztetéssel. Ha árulnak XP-t akkot ne különböztessék meg a vevöket. Jogilag lehetök is ilyesmivel fognak védekezni ha ebböl ügy lesz... de pengeélen táncolnak.
(bocs ha kimaradtak hosszuú ö és ü betük, de most nem tudok olyat írni)
-
RoBorg
tag
Láttom te nagy m$ párti vagy (tudtam volna találóbb kifejezést is irni, de hagyjuk).
Örülök, hogy a konzol témát is belehoztad.
Mint köztudott van némi hibaarány...Ez úgy 4-5%...Általában.
Piacra dobása idején m$ x360 hibaszázalék 30%.
Ok, tudom ez már levitték kb. 10 %-ra. Ez márcsak a duplája az általános trendnek.
Akkor miről is beszélünk? Jobbat készit, mint a konkurencia?
Neee, már...ezt nem veszem be.Igazából szerintem az volt a gondjuk, nem tudtak "kék halál"t kihozni a konzolukból...így megcsinálták a "halál piros kör"ét. Kezdem azt hinni, hogy külön részlegük foglalkozik ezen szórakoztató elhalálozások kifejlesztésével.
-
feel good
aktív tag
válasz feel good #66 üzenetére
Szintén júzerszemmel még pár dolog..
Az xp-n a 95-ös programoktól a 2008-asokig minden fut. Minden hardverhez van driver, rengeteg féle (jó, ok, ez persze a hét évnek köszönhető, mióta kinn van).
Magától megtalálja a wireless hálót.. Le tud játszani mindenféle filmet. Az összes játék fut rajta. Mindezek tetejébe a mai gépeken már repül.
Miért kéne cserélnem?
Meggyőzhető vagyok, éljen a technikai innováció, ha érzem hogy tényleg többlethez jutok általa. A Vista nekem egyelőre lehúzásnak tűnik, hogy vedd meg, aztán vedd meg a Vista-only programot, aztán vegyél alá gépet. Há' anyátok. -
doc
nagyúr
nem a linux miatt adja olcsóbban. azért adja olcsóbban, mert senki nem venné meg, ha az olcsó laptop attól lenen drága, h win van hozzá.
vagyis nem a Linux miatt adja olcsóbban, hanem mert nem akar (sokkal) drágább lenni mint a Linux
szerinted ha nem lenne alternatíva a Linux, akkor is ilyen csökkentett áron adná?
aligha...
voltak már a ms-nak ilyen "szuperolcsó" lépései (pl. Ázsia), ahol egyrészt az illegális használatot akarja visszaszorítani (ez esetben meddig lesz tényleg ilyen olcsó a windows? amíg bizonyos szint alá nem csökken a lopottak aránya?), másrészt meg a konkurrenciát (nem-ms rendszereket) lenyomni
sosem mondta még azt, hogy "na, legyünk jó fejek, kiadtuk az xp-t, a w98-az meg adjuk mondjuk negyed áron". pedig biztos lenne rá vevő - én pl. kiadnék egy (nem oem) xp-ért 30-40 dollárt, de 30e ft-ért nem fogok ms os-t venni, főleg nem oem-eteee ügyben: azt mondod, azért van túlnyomórészt xp-s változat, mert ezt keresik jobban (ebben nyilván igazad is van!)
DE!
akkor mivel magyarázod azokat az eseteket (amiket itt a PH-n is olvasni), mikor az eCCeri user bemegy a boltba, hogy eee pc-t akar, Linuxosat, erre közlik vele hogy csak xp-s van és nem is lesz Linuxos?
ennyit a választás szabadságáról...[ Szerkesztve ]
-
feel good
aktív tag
Igen, ha marad az xp, akkor senki se vesz majd hardvert, és az rossz lesz a hardvergyártóknak.
Az egyik dolog, ami halálra idegesít a Vistában így júzerszemmel, pontosan az, hogy mindenre rákérdez, a csúcs hogy nem lehet máshova letölteni alapból, mint az őáltala kitalált dokumentumok mappába. Röhej!
FTeR:
A világ működése ehhez hogy jön?
Momentán a Vista nekem abból áll, hogy kettővel több csicsát tud az xp-nél, rohadtlassú, a régebbi dolgokkal ugyanúgy kell trükközni mint a sokat szidott linuxoknál (legalábbis számomra volt már pár érdekes programelindítás), és túl van bonyolítva.
Az xp-re anno jóvan egyszerűbb volt átállni. (főleg a 2000 után)[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
mint írtam, a történet nem a linuxról szól. nem a linux miatt adja olcsóbban. azért adja olcsóbban, mert senki nem venné meg, ha az olcsó laptop attól lenen drága, h win van hozzá.
a linuxnak itt annyi szerepe van, h ha nem lenne, akkor ms valszeg nem törné magát ennyire. ebből is látszik, h sokak állításával ellentétben a verseny működik.az erkölcs sehogy sem jön ide.
miközben minden multi élelmiszer és minden egyebet áruló lácot csípőből gyűlölök**, addig vegyük észre a párhuzamot, h pl a konzolokat is áron alul adják, csak azért, h piacot nyerjenek/teremtsenek vele.
vagy legyen mindkettő elfogadott/problémás vagy fogadjuk el, h teljesen eltérő területekről van szó és ne hozzunk idétlen példákat.**lássuk, h míg az ilyenek tönkre teszik a kicsit, addig ms mint platform provider rengeteg területen és módon segíti a kisebb nagyobb sw fejlesztők életét. az,h ez más konkurens platform nyújtókat, hogyan érinti, az egy teljesen más probléma kör.
-
RoBorg
tag
Én arra lennék kiváncsi hány ember ismerte meg A-tól Z-ig pl. win98-at, Xp-t, stb. az első párórában. Vagy ha igen, milyen mélységben? S miért lehetetlen ez összevetni a Linux-al?
Miért is jobb a win? Mert instabilabb? Mert nagyobb hardverszükséglete van? S ha nem elég a jelenlegi..rohanhatsz a 50-100e Ft-os Op.rendszer(?) mellé még erősebb vasat is venni. Mert hát ugye mindenki kifizeti ez az árat...m$ nagyon fel van háborodva, ha nem.
Vagy azért jobb, mert titkos biztonsági réseket tartalmaz? Vagy mert, ezen túl menőleg alapból rendszergazdai jogot ad minden jött mentnek? Így nem csak te tehetsz meg mindent, de az is aki a géped elé ül...Vagy akár interneten keresztül a világ másik végéről.
Én egy plusz pontot azért adnék neki: Az ismeretség. De erről más olvashattunk: "sok ember lustasága"...Igen, aki nem akar válltoztatni, mert a win-t már ismeri. De nem tudom eszébe jutott már ezeknek: Mi volt előtte? A win is egyszermeg kellett ismernie. Vagy úgy születtett, hogy a vérében volt? Mikor előszőr elé ült már minden ment?
Az egész csak üzlet. S az m$ jól csinálja, minden konkurensét megöli, hogy minket a rabszolgáivá tegyen. Ezt bizonyitja, ez az eset is. Sajnos(?) egy mai hardveren túl jól menne az XP, hát miért vennénk mást. Hát kitalálták leállitják. Hogy egy újabb sz*r is rásózhassanak ugyanazokra, akik már az XP-t már egyszer kifizették.(meg még kitudja hány előző win-t) De akkor jött az ASUS és keresztül húzta a számitásukat, mert az EEE alkamatlan a vistára. Igazából semmi nem is indokolja, miért kellene rá vista. megjegyzem: Szerintem XP-t sem.
Mindenesetre ez egy nagy piacnak tünik. S nehogy már az egyébként optimalizált Linux-ot használják az emberek. Ha már vistával nem tudják elárasztani ezeket a gépeket, akkor xp.
S hirtelen meggondolták magukat..mármint a xp halálával kapcsolatban.
Mondjuk az a hozzáállást sem értem, hogy az xp már 7 éves, váltsuk le. Miért kénne leváltani, ha müködik? Miért kell egy sokkal nagyobb, lassabb, instabilabb rendszer egy 7 év alatt kiforrott program helyett? -
FTeR
addikt
ahogy steave jobs mondotta volt, ne az legyen a mac győzelme, h a win veszít, hanem az, h jobbat kínál és a felhasználók inkább azt válasszák.
mint a legelején felhívtam rá a figyelmet, a dolog nem a linuxról szól. a piac egy új szegmenséről és a winről mesél a történet. ms azért lép be erre a piacra, mert üzletet lát benne. ha nem így van, akkor linux nyugodtan terpeszkedhet. jól megfigyelhető, h linuxnak ott van komolyabb térnyerése, ahol ms egyáltalán nincs jelen. ahogy megjelenik gyorsan a javára billen a mérleg.
a dolog egyébként is úgy nézhetett ki, h asus-hoz rengeteg kérés érkezett, h winnel szeretnék. ezért várják azt, h több mint a 2/3-a winnel fog elkelni. ők sem a hasukra ütöttek.
tehát, nem arról van szó, h 2/3át winnel fogják árulni. van egy vas, amit vagy linuxal vagy winnel adnak. a rendelkezésükre álló adatok/infók alapján úgy prognosztizálják, h túlnyomórészt a winnel fogják kérni a vast.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
pedig a vaj sokkal finomabb
azt meg mindenki látja, hogy az ms nem puszta szívjóságból adja fillérekért az xp-t, hanem mert le akarja nyomni a Linuxot
nagyon fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy ez valakinek ne essen le...
persze az ms szemszögéből ez egy szükséges, és egyben jó lépés, nyilván a saját pozícióját akarja erősíteni, emellett még bevételt is szerezaz már kérdés, hogy erkölcsileg bele lehet kötni a dologba
nagyon hasonló megesett már más téren is, pl. talán a Lidl-nek volt ilyen balhéja (is), mikor olyan olcsón adott dolgokat (pl. beszerzési ár alatt a zöldségek, stb) hogy teljesen ellehetetlenítette a többi boltot - csak azért, hogy hozzá menjen a jónép, és a többi áru pótolja a néhány terméken keletkezett veszteséget
gazdaságilag a cég szempontjából helyes és jövedelmező döntés, erkölcsileg viszont egyértelműen mélypont (sőt, a megfelelő törvények felhasználásával még jogilag is fel lehet ellene lépni) -
róland
veterán
FTeR!
Nem azzal van bajom, hogy így fognak XP-t árulni, hanem azzal, hogy csak azért is életben tartjuk az XP-t, mert különben nagyon gyorsan terjedne a Linux. (Ha én lennék a MS vezetője, valószínű én is ezt a döntést hoztam volna. Ez alapvető érdeke minden profitorientált társaságnak. Ha itt piacot veszít, az esetleg máshol is komoly következményeket vonz.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
FTeR
addikt
elképesztő, h hogyan látjátok a világ működését. amikor ilyen alapvető szinten ekkora a képzavar, akkor nehéz értelmesen vitatkozni.
sw-t úgy fejlesztenek, h megvan az amit felhasználók kívánnak, megvan az amit a szakma kíván és mindaz ami szerintük hasznos és innovatív.
ebből aztán megpróbálják összeszedni azokat, ami az adott és a közeljövőben elérhető technológiai korlátok megengednek.
mint minden nt eddig, a vista is sokkal jobban kihasználja adott hw-t, mint az xp, csak ez optimizáció kisebb mértékű, mint amit az új fícsörök erőforrás igénye megkíván. vista sokkal jobban használja ki az 1g ramot, mint xp. xp alapjáraton 600megát eszik és ettől nem is tágít. vista elvan kevesebb mint 300megával, de nem hagyja parlagon az üres ramot és előtölt appokat, h azok gyorsabban induljanak, ettől simán felmászik 7-800-ra. ám amint indul egy mem igányesebb app egyből felszabadítja, így pl egy 600meget kajáló appnál nem fog 900mega fölé menni, míg xp-nél 200mega egyből a swapban találja magát.
a csicsás aero is tehermentesít, hiszen a drága proci idő helyett az egyébként üresen kerregő grafikus mag számolja ki."miért kérdezgeti a vista hogy biztos -e a dolgába"
nem kérdezi. jelzi h egy app olyan műveletet akar végrehajtani, ami alapjáraton nincs neki megengedve és megerősítést kér, ha felhasználó indította-e el a műveletet (és nem egy kártevő).
ezzel nemhogy hülyének nézi a felhasználót, hanem ellenkezőleg nagyobb kontrolt ad a kezébe, hiszen a programok nem "dönthetnek ilyenről" önkényesen.
akit zavar az kikapcsolhatja (sp1 ideiglenesre fel is ajánlja ha egymás után soxor előjön), így nincs mit rinyálni. -
FTeR
addikt
válasz t72killer #40 üzenetére
az egy teljesen más dolog, az nem kerül semmibe, nem is olcsóbb és nem is drágább semminél, mondhatni benne van a licensz árába, miközben ettől a licensz se nem drágább, se nem olcsóbb.
#44 (#41)
teljesen értelmetlen a példa. sw-re a szerző jog vonatkozik és még azon belül is az sw-re teljesen ms normák vonatkoznak.
mint írtam már (és többet nem fogom) teljesen bevált dolog, h megkülönböztetik a vásárlókat. hogy az idétlen példáknál maradjunk, így van ez a busz bérlettel is.
megint ott tartunk, h csípőből fikázzátok olyanért az ms-t, ami mindenhol máshol teljesen bevált dolog. ha magával a világ rendel van bajotok, azt ne az ms-en vezessétek le, hanem általánosítsatok.
btw, ha elfogadjuk, h már csak így fognak xp-t árulni, akkor nincs semmilyen megkülönböztetés, mint kifutó terméket levitték az árát (mert kevesebbet tud mint az új). ez is elég gyakori minden létező termékkategóriában.
a vista nem dzsemes xp. az autós párhuzamok is alapvetően idétlenek, de eddig ez viszi a pálmát. nem mintha a vaj nem egy olyan dolog lenne, ami gyak megszűnt a margarin javára -
t72killer
titán
a töredezettségmentesítő engem is kiakasztott. az már XP-é se oldotta meg optimálisan a problémát (öles "lyukakat" hagyott maga után), de vistánál még csak nem is tudjuk, mit csinált. a slusszpoén, h per/pillanat nem tudok vista x64 alatt jól futó 3rd party defrag progit...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
dekoninck
aktív tag
Aha. De ez csak akkor érvényes, ha egy komplett géphez vettem a Windowt? És ha egy DVD-íróhoz kapcsoltan vásároltam az OEM Windowst? (Régebben legalábbis volt ilyen lehetőség...) Akkor addig és azzal a géppel használhatom, amelyikben benne van a kérdéses DVD? Asszem megkeresem Moonman cikkét, bár nem érint túlzottan a probléma.
-
dekoninck
aktív tag
Bici, "ha veszek egy kis gépet, mert szükségem van rá az otthoni mellett, akkor az XP-t átrakom az otthonira a Pityu helyett, a kicsire meg mehet a linux. Így spóroltam közel egy Pistányi árat."
Hát, ha az otthoni gépedben is max 800 MHz-es proci lesz, és a képernyője kisebb, mint 11 col, akkor talán megteheted. Ilyen komolyan fontolgatod a downgrade-et, vagy el se olvastad a cikket?
Redmond így többek közt megszabja, hogy a kedvezményes Windows-licenc nem érvényes azokra a gépekre, melyeknek 10,2 hüvelykesnél képátlónál nagyobb méretű kijelzőjük van (az érintőkijelző is kizárt), 80 gigabájtos, vagy nagyobb kapacitású merevlemezzel rendelkeznek, de 1 gigabájtnál több memória sem lehet bennük. Ráadásként a gépbe épített processzor sem lehet gyorsabb 1 GHz-nél -
félisten
Engem nem a sok hiba tántorít el a Vistától - mert az az XP elején is így volt, ha jól emléxem - hanem a sebesség. Ez viszont nagyon gáz szerintem.
A kompatibiltás meg úgyszintén gáz, de az a 98se -> XP váltásnál is így volt.
Szóval az inkompatibilitáson, és az instabilitáson nem vagyok kiakadva, ez MS védjegy, de az XP nem volt annyival lassabb a 98nál, mint a Vista az XP-nél...
Majd utána fogok nézni, hogy ha a Vistában kikapcsolok mindent, ami nekem nem kell, akkor van-e olyan gyors, mint az XP...
Bár a CPU/GPU intenzív progik (játékok, 3D-s progik, renderelés, stb.) is lassabbak, mint XP alatt, de lehet, hogy ez driver, vagy programozás kérdése.[ Szerkesztve ]
-
attila9988
őstag
válasz feel good #51 üzenetére
Minek adtak ki egy olyan "új" rendszert, ami kicsit csicsásabb, négyszer akkora gépen érzi jól magát, és csomó minden rosszabb rajta, mint a régiben..
Költői a kérdés.Szerintem az eddigi gyakorlatot vették figyelembe, és próbáltak egy olyan rendszert alkotni, ami kb annyi erőforrást eszik az aktuális konfigokból, hogy az százalékos arányban egyezzen a korábbiakkal. Tehát. Átlag ember gépében van ma már 1 gb ram. Akkor nehogy már szabadon hagyjuk, mert akkor nem akar majd venni 2gb -ot..
Persze úgy is felfoghatjuk, ahogy reklámozzák, hogy a nagycsomó újdonság, és "modern" (ezt úgy szeretem.. ) képesség, amiből valahogy mindenki csak a lassúságot érzi, annyira jó nekünk, hogy veszünk alá új gépet, mégha csak szövegeket szerkesztünk is a gépen. Ezúttal azomban nem úgy működött a recept, mint korábban. A vista szép lett, ez vitathatatlan. Tényleg jó a design, a korábbiakban én mindíg kb win98 -as praktikus, gyors felületen szerettem dolgozni, a vista -t viszont úgy hagytam ahogy volt, egy kis színmódosítás mellett.... Tehát a scsomagolás rendben van. De mi van a többivel? A windows monopólium egyik legfontosabb összetartó ereje, a visszafele kompatibilitás komoly csorbát szenvedett. Minden, azaz MINDEN program lassabban fut. Persze.. én értem hogy a rendszerfile -ok véletlenszerűen töltődnek be (bár ezt a linux is tudja...), értem hogy a superfeatch miért darálja a hdd -t. Azt is értem milyen jó is nekünk az indexelés, meg az új backup funkció, a gagyi (bocsánat.. felhasználóbarát.. ) control panel... De azt nem értem miért foglal a vista 7 gb -ot. Azt sem hogy ha olyan atom stabil mint amilyennek mondják, akkor miért lehet egy böngészőablakkal, vagy egy befejezetlen hálózati állománymozgatással megfagyasztani úgy, hogy csak az egér mozog, de még egy feladatkezelőt sem tudok kinyitni. Miért van az hogy nap mint nap a legtöbb problémával vista -val kapcsolatban kérdeznek tőlem. Egyáltalán miért olyan jó nekünk a vista?
Itt most megjegyezném a legújabb kis felfedezésem... Emlékeztek a win98 szép nagy töredezettségmentesítő ablakára? Informatív volt, (mégha nem is azt mutatta amit amúgy csinált) és szép is. Aztán jött ugye ez a csík megoldás. Ez sem rossz, de azért visszalépés. Aztán most mi van helyette? Semmi. Egy szöveg hogy éppen folyik a mentesítés........ Ennyire hülyének néznek? Meg az UAC. Komolyan 20 problémás emberből 12 -nek biztos az a kérdése, hogy ha ő rendszergazda, akkor miért kérdezgeti a vista hogy biztos -e a dolgába..... Mint az oviban... Pistike biztos ezt a játékot akartad levenni?..
Na mára már nem szidalmazom tovább a vista -t mert nagyon álmos vagyok. Majd holnap....„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
feel good
aktív tag
válasz attila9988 #19 üzenetére
Nyűg a nyakukon az xp?
Minek adtak ki egy olyan "új" rendszert, ami kicsit csicsásabb, négyszer akkora gépen érzi jól magát, és csomó minden rosszabb rajta, mint a régiben..
Költői a kérdés. -
Dave™
nagyúr
Igazándiból az Asus gyárilag módosított Xandros linuxa pont igazi egységsugarúságra van optimalizálva, éppen ezért semmi indok nincs a win xp alapúságra. Ennél egyértelműbbre nem is nagyon lehetne oprendszert készíteni, mint az Eee gyári defaultja. Az, hogy valaki csak a zöld start gombot tudja megtalálni már elég komoly probléma, annak talán nem is kell számítógép. A linux nem attól linux, hogy konzolban kell fordítani, gyönyörű példa rá az Ubuntu, ill. a gyári Asus Xandros is (utóbbi hatványozottan).
-
Ste
addikt
csakazértis, olyan tényleg nincs, hogy nincs
vicces, hogy mennyire telhetetlen az MS, vagy csak fél?
-
félisten
Ebben részben egyetértek veled, de sajnos kevesen kondolkodnak így.
A legtöbb ember nem azért ragaszkodik a vindózhoz, mert jobb, hanem mert azt ismeri, és elzárkózik mindenféle változástól. Az emberek többsége hallgat a linuxot lehúzó emberekre, és ezért ki sem próbálja. Vagy ha mégis, akkor az első pár óra/nap próbálkozás után - mivel nyilván ez idő alatt nem lehet megismerni mélyebben - tapasztalja, hogy "nahát, ez tényleg állati bonyolult", és onnantól kezdve igazoltnak tekinti a más, hasonló nyitottságú, és hasonlóan eltökélt embertől hallottakat, és saját maga is hírdetni kezdi az igét...
Ez szerintem csak akkor fog változni, ha a disztrók készítői, és a hardvergyártók tényleg minden kényelmi cuccal telerakják a linuxokat, mindezt úgy, hogy nem lassul számottevően a rendszer. Sajna, a linuxnak minden szempontból jobbnak kell lennie a vindóznál (átlag, egységsugarú felhasználó szemszögéből) a szélesebb elterjedéshez, mert egy hatalmas marketing géppel, és sok ember szellemi fejlődésre való lustaságával kell megkűzdenie.
-
Dave™
nagyúr
Ma jött meg az Ubuntu 8.04 LTS gyári nyomott CD-m az Egyesült Királyságból. Ingyen. Posaköltség nélkül. Ezzel szemben az olcsó xp se igazán versenyképes, ha egy árban lennének (ingyen lenne az xp is), akkor is le lenne maradva számos fronton technikailag. Szerintem olcsó noteszgépre olcsó linux inkább, és erre ezernyi indokot lehetne hozni. Amire egy Eee-n használja az ember, teljesen megoldható linux alatt, kizárólag ingyenes alkalmazásokkal. Gondolkodom, tehát vagyok
-
1010
őstag
szerintem biztos hogy szándékos
annak idején azt ki jelentették hogy nincs lesekedő program az xp ben err ott volt az alexa modul
a német hadsereg nem is használ winfost
-
róland
veterán
-
róland
veterán
Mivel legtöbbünk nem dobozos Windows-t vásárolt, így egy alplap cserénél hivatalosan új Windowst kellene venned, amennyiben továbbra is azt akarod használni a gépeden.
Garanciális cserénél van valami jogi megoldás arra, hogy ne kelljen új Windows-t vásárolni.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
domi007
őstag
Hogy az a büdös, hetvenlábú marsi pillangó zuhanna rá a kis szőrös....
Mind1, én mindig is szeretni fogom a linuxot, akárhova is különböztetik meg hátrányosan.
DOMy
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
t72killer
titán
-
félisten
-
FTeR
addikt
totális képzavar, nem is próbálom kibogozni.
btw, mint írtam, xp-t nem adnak erősebb gépekhez. ez az egyetlen terület ahol még huzamosabb ideig kapható lesz xp. így már az alap felvetésnél bukik az egész.
nem mintha úgy gondolnám, h egyébként problémás lenne. fogd fel akcióként, ha ezzel veszed olcsóbban kapod. -
azbest
félisten
már hogy lenne verseny ellenes?
Hát csak azért mert ugyanazt a win verziót adják oda a gyártóknak erősen nyomott áron, amit drága pénzért adnak a nagyobb gépekhez.
Erőfölénnyel való viszaélés, amiért bagóért adja az új piaci szegmensben a termékét, szemben azzal hogy más kategóriában meg nem.Leírhatod még vagy 10x hogy win serverből is van több árkategória, de ott különböző termékekről van szó különböző szolgáltatásokkal. Ez meg sima win xp home a cikk szerint.
Az oktatási licenszet se keverd bele, mert itt nincs szó megkötésről hogy csak játszani lehet használni a vele szállított gépet. Egyszerűen csak olcsóbban adja el a licenszeket a gyáróknak, ha garantálják, hogy csak kisgépre teszik. Nagyon is találó a vajaskenyeres példám.
Vaj kalácshoz 500ft
vaj kenyérhez 100ft (ugyanaz, csak nehogy már zsírt tegyenek rá)---
Hasonló manőverért az intelt is felelősségre vonták, mikor áron alul adta a procijait valamelyik gyártónak, csak hogy ne áruljanak amd-s gépet.
Adja egy áron az Xp Home-ot minden géptípusra. De lehet hogy teljesen felesleges ez az egész vita... ahogy legelőször is írtam... régebben volt cikk arról hogy pár ezer forintért kapják a gyártók az oem licenszeket a gépekhez... lehet hogy nem is sokkal olcsóbb ez mint a nagygépes.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Ez pontosan így van: Olyan nincs, hogy nincs. Legrosszabb esetben: lesz.
Melyik bolt volt vajon? Holnap megyek én is megkérdem. Holnapután beküldöm a haverom. Hétfőn lehet menni a linuxos gépért.(#34) Bici :
Nem jobb, ugyan az. Csak azt látod, hogy drágább.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
félisten
Igen, már felvilágosultam...
Akkor veszek használtan XP-t. Csak az a gáz, hogy mindenki keres... eladni senki nem akarja.Vladi (#33): Ok, köszi!
"Egy Eeepc-nél a linuxból te annyit fogsz csak látni, hogy a zöld háromszög a levelező, a piros kör a böngésző a kék nézgyzet pedig a szövegszerkesztő."
Miért jobb e téren a win?
[ Szerkesztve ]
-
-
FTeR
addikt
nem a dolog úgy néz ki, h ms megszab egy határt, amit elérve a felhasználók elkezdenek rinyálni és ennek függvényében hosszabbít az ms. ha már kevesen akarják, de van aki fizetne értem, hogy legyen, annak adott az a lehetőség is.
attól, h nincs support még nem áll le a gép, működik az tovább, csak nem jönnek hozzá hibajavítások. mire ide eljut egy win addigra már olyan kicsi a részesedése <3%, h senkit nem érdekel, ha biztonsági hibát találtak benne.btw, ms-nek a leghosszabb a support ideje. átlagosan a köv verzió megjelenése utánán 1-2 évig szoktak még támogatni cuccokat, míg ms többnyire a rákövetkező gen megjelenése után 1-2 évvel szokott leállni.
linux disztribeknél pár éve gyakorlat csak, h köv verzióval nem hal ki az elsző gen supportja, mivel eddig abba a hitben voltak, h az ingyenesség miatt úgyis mindenki egyből vált.
-
tkazmer
addikt
tök jó, hogy átraknád az xp-t a netbook-ról az otthonidra, csak ha az 1ghz-nél nagyobb órajelű processzorral, 10.3"-nél nagyobb képátlóval stb rendelkezik, akkor egészen bizonyos, hogy nem lesz legálisabb, mintha nem is vettél volna.
szerintem amúgy tök jó dolog ez, végre az ms is versenynek veszi a kialakult helyzetet, és annak megfelelően alakítja az árait.
a normál pc-s szegmensről megítélésem szerint ez még nem modnható el.úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
copin
őstag
Ez azt jelenti, hogy amikor lejár a 2. hosszabbítás, akkor küldi az üzenetet, hogy virítsam a lóvét, különben mission impossible notik sorsára jut a gépem?
doc: Valahogy ezek a sztorik nálam nem jönnek be. Pedig már párszor megpróbáltam váltani. Szóval nem az a figura vagyok, aki álmában is a start menüt látja.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
-
-
FTeR
addikt
nem konkrét termékről van szó. azért van ennyire körül írva, h mit tudhat. nincs ebben semmi különös és a vásárlót is csak annyit érinti, h a wines olcsó noti is olcsó.
már hogy lenne verseny ellenes? még a leg mezeibb sw-nél is különböző licenszek vannak arra vonatozóan, h fejlesztéshez, tanuláshoz, 1 vagy több gépre, magán személyként, alapítványként vagy cégként veszed. szervereknél is bevált skálázás, h hány processzoros gépre veszed vagy hány klienst szolgálsz ki vele.
-
remington2
senior tag
Haverom vidikarit akart venni helyi kiskerben, nem túl jó ár/érték aránnyal, mert hirtelen megdöglött neki az előző, agp-s kari kellett, és azt mondták neki, hogy NINCS. Vagyis, hogy "majd utánanéznek", persze néztek, kari nem volt sehol, mert nem rendeltek.
Én csak azt nem értem, hogy a drágalátos kereskedőnek miért nem érdeke kiszolgálni a vevőjét, hiszen ez kb. 2 perc lenne árubeszerzés közben. És az ismerős várt volna is, akár napokat is, nem azonnal kellett.
És hogy kicsit agresszív legyek: arra nincs esze, hogy kiszolgálja a vevőt, de arra van, hogy neten blogokat nyomjon "miért nem isten a vevő", "miért nem kell nekem a vevővel törődnöm" témákkal.
Erre mondom mindig: külföldi "tőkés" bejön, szétnéz, pénzt befektet, és jön is az őszi effektus: dőlnek a hazai kiskerek (minden piacon), mint a búzakalász.
[ Szerkesztve ]
They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D
-
azbest
félisten
Elgondolkodtam rajta hogy vajon az xp sp3 -al felmerülő a szokásosnál nagyobb mennyiségű hiba nem szándékos -e..... egy kis direct marketing.
Lehet benne valami, az SP3 óta többször is rajtakaptam az IE7-et, hogy csak úgy poénból 100%on pörgeti a proci egyik magját. (miért zúg a gép mintha még csinálna is valamit effekt)
Azt hiszem ezzel elérik nálam, hogy firefoxra váltsak alapértelmezett böngészőként.
Van fenn 4 féle böngésző is (IE7 FF Opera Safari használati gyakoriság szerint sorban) de általában IE ment ha csak olvasgatok... -
simonzé
addikt
válasz fifi_addict #16 üzenetére
Ez az egész "nincs és nem is lesz" helyzet nagyon emlékeztet apár évvel ezelőtti AMD-Intel helyzetre. Bementem a boltba AMD-s alaplap és proci iránt érdeklődni (1600+-os XP idejében). Azt mondták két boltban is, hogy nem hoznak, mert nincs rá igény. Ez meglepett, mert nekem volt igényem. Faterom aki kis faluban boltos azt tanította nekem, hogy minden van amit a vevő kér - legfeljebb csak holnapra. Eszerint a falusi bolt a 90-es évek elején fejlettebb értékesítési kultúrát képviselt mint a PC boltok a XXI. század elején?!? Hökk.
A MS törekvése annyi, hogy az emberek ne is tudják, hogy van olyan hogy Linux. Anyámék első régi kis gépén szaggatott az XP, hát felraktam egy Ubuntut. 54-55 évesen azzal kezdték a számítógépezést. Most karácsonyra kaptak egy új gépet, amin már hasított az XP. Pár nappal később azt kérték, hogy tegyem már vissza "az a régit", mert az sokkal jobb volt. Tehát ez alapján akit még nem fertőzött meg a Windows, annak a Linux fog jobban tetszeni. A Microsoft meg inkább felzabálná a saját altestét, mintsem hagyná ezt. Ha nem látod, nem tudod hogy van egy másik világ is. Amúgy sem áll tőlük messze a konkurencia megfojtása... Legutóbb a Linuxos OLPC-t ölték meg, korábban meg ugye Netscape, stb.
I don't fit in. I fit out.
-
attila9988
őstag
azért az a 10col és 1ghz kicsit szemét dolog
Ez igaz. Csakhogy az ms -nek már csak nyűg a nyakán az xp, és a máig tartó népszerűsége. Egyértelműen nem kalkulálták bele a terméktervekbe hogy majd jön az asus, és jól megbolygatja a piacot. Most kénytelen kelletlen meghadja az xp -t, ám ha nem határozna meg ilyen kitételeket, a gyártók valószínűleg kihaználnák hogy van egy igen széles réteg akinek nem kell a vista, és olyan gépeket is xp -vel adnának, amik nem esnek bele az ms álltal elgondolt kategóriába... Lásd a trükközést a downgrade -el. Szegény kis "elavult" xp tulajdonképpen minden területen hatékonyabbnak tűnik mint a "fantasztikus" új, és MODERN vista.. Elgondolkodtam rajta hogy vajon az xp sp3 -al felmerülő a szokásosnál nagyobb mennyiségű hiba nem szándékos -e..... egy kis direct marketing. Ebben a helyzetben elképzelhetőnek tartom.
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
1010
őstag
azért az a 10col és 1ghz kicsit szemét dolog
-
t72killer
titán
válasz fifi_addict #16 üzenetére
A gond az, amit Noddy-kolléga is kifejtett #11-ben: "nincs és nem is lesz" - ha az 1bites usernek még választási lehetősége sincsen, akkor várhatjuk, h elterjedjenek az alternatív megoldások Nem a M$-ot kéne büntetnie az €U-nak, hanem sokkalinkább azokat a boltokat, akik csak M$ termékkel hajlandók adni az árut (tröszt)
-
fifi_addict
tag
ugyanmár, a saját kardjukba dőlnek (az MS)... majd szépen kijön a jobb minőségű, kicsit modernebb, gyorsabb, erősebb... Linuxxal! ugyanannyiér :mrgreen: azért még én is hajlandó vok megtanulni a Linuxot. pláne, ha olyan, mint az Ubuntu mostani verziója. feltettem, nem tudom hogyan, nem tudom, mitől, de megy (persze, az xp-vel is igy vagyok... ) az xp mellett van, semmi particionálás, meg ilyesmi, höhö, minek vettem xp-t előtte. (mert nem tudtam, hogy ilyen linux is van)
...........................???
-
e=mc²
őstag
Mivel ezek meg olyan kis eroforrasu gepek amik nehezen vagy egyaltalan nem tud vistat kellokeppen meghajtani, ezert az Microsoft erdeke is az lesz, hogy "keritsen ra" win-t. Ha az lesz az ara, hogy az Xp-t meghosszabbitsak akkor meg kell lepniuk, mert vista meg nem, xp meg mar nem lesz rajta "eletkepes".
Szerintem
Ambulimax Provider
-
azbest
félisten
Mivel egy konkrét termékről van szó.. nem pedig a termékpaletta skálázásáról, így versenyellenes megkülönböztetni hogy ki veszi meg és miért veszi meg.
(az általad sorolt példákban különböző termékek eltérő árazásáról van szó, ezesetben egy termék árát váltogatják aszerint mire teszik fe.)
Ha a keleti piacon árult start verziót adnák vele olcsóbban az más... vagy direkt kiadnának egy testreszabott változatot erre. (win xp flp ?)[ Szerkesztve ]
-
Noddy
senior tag
Lehet, ahhoz nem értek. Csak azt látom, hogy olyan oprendszert akarnak eröltetni, ami felett eljárt az idő, vagy legalábbis mindenki így kezeli. Vagy ha ez nem igaz akkor nem értem a problémát. Akkor most az xp elavult vagy sem?
Amúgy valószínűleg megjelennak hamarosan olyan Eee pc klónok, amikre lehet komolyabb garancia is (HP, Dell, stb)
[ Szerkesztve ]
-
Noddy
senior tag
Ma voltam egy laptopokat áruló boltban és ott volt Eee. Láttam rajtuk az XP matricát, de megkérdeztem az eladót, hogy van e linux-os Eee pc-jük. A válasz: Nincs és nem is lesz...
Ez az egész nem is probléma, de akkor még legalább annyi évig fejlesszék és csináljanak frissítéseket az XP-hez, amíg ezek a gépekre garancia van. Ja, hogy az nem lesz...
-
Alchemist
addikt
És ha gariból kell alaplapot váltani, akkor a Windows-ra nem vonatkozik a gari?
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
róland
veterán
Sajnos sokan nincsenek tisztában a Windows-ok licenszelésének kérdéseivel. Moonman kolléga a winportal.net-en részletezte ezt egy cikkben. Érdemes elolvasni.
A lényeg, hogy az legtöbb esetben alaplaphoz kötődik a Windows licensze. Tehát nem rakhatod át másik gépre.
-
FTeR
addikt
ez egy jogi dolog, nem teljesítményhez kötik, hanem típushoz, de azt nem írhatják a licenszbe, h csak "Olcsó noteszgépekre" kerülhet.
az a lényeg, h win legyen rajta és nem az, h ne linux. ezt hívják konkurenciának. ha linuxot ingyen adják, akkor ne legyünk már azon kiakadva, h egy "lejárt"** wint meg olcsóbban.
a példa egyébként nagyon rossz. sw-knél azt is megkülönböztetik, h ki veszi és milyen feladatra. a hw-hez kötés sem új, lásd pl szervereknél processzor/memória/stb limit vagy épp osx.
xp más hw nem drágább, xp-t már (lassan) nem árulnak.#6 vista dobozos ára is csökkent...
persze ez más sw-kről nem nagyon mondható el.*eXPired ;)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
van egy érzésem, hogy nem fog ez így menni, és szépen minden gépre olcsóbb lesz az XP. Amúgy durva, hogy pl egy 2002-es hardver, ami akkor 60-80eFt-ba került (mint 1 dobozos XP), annak az értéke ma max 8-10eFt, míg a szoftverek ára nem csökken. Igazán reális lenne 1xerűen csökkenteni az árát. (ja, hogy akkor nem fogyna a vista - tessék olyan újításokat+optimalizációkat beletenni, hogy mégis megvegyék...)
-
azbest
félisten
hááát a cikk valóban erőteljesen fogalmaz... ettől függetlenül tényleg elég durván hangzik, hogy szinte ajándékba adják a win-t, csak hogy kifogják a szelet más elől... ez magában még nem is lenne gáz... árverseny vagy mi... de hogy kikötik a gépek teljesítményét...
Hogy lehet már teljesítményhez kötni a licenszet... az ok, hogy az olcsóbb winből kihagynak funkciókat amit a drágábba tesznek bele... de hogy ugyanazt a verziót nagy gépeknél drágán adják (vagy már nem is árulják) kisgépeknél meg olcsón....
Ez olyan mintha a boltban megkérdeznék, hogy a vajat mire kened:
- kenyérre? akkor 100 ft
- kalácsra? akkor 500 ftMásrészt a cikk úgy látom arról ír hogy a gyártók mennyiért kapják a licensz darabját... egy nagygépes Xp vagy Vista gyártói oem licensz mennyi is? Régebbi cikkekben volt róla szó hogy lényegesen olcsóbban kapják, mint ahogy a boltokban árulják. Lehet hogy úgy nem is olyan nagy a küldönbség az eddigi árazás és a kisgépes xp árazása közt.
-
félisten
Szerintem jó hír, hogy a windows XP olcsóbb lesz a kis gépekhez.
Nem vagyok windows licensz szakértő, de így, ha veszek egy kis gépet, mert szükségem van rá az otthoni mellett, akkor az XP-t átrakom az otthonira a Pityu helyett, a kicsire meg mehet a linux. Így spóroltam közel egy Pistányi árat.
Persze ehhez az kell, hogy a gyártók ne kérjenek el több felárat az XP-s változatért, mint amennyibe kerül nekik.
A másik, ami eszembe jutott, hogy amíg a MS alacsonyabb árakkal reagál a linux terjedésére, addig semmi gáz (hiszen aki linuxot akar, annak ezután is ingyenes lesz), de ha már szerződésekről lesz szó, hogy pl. csak akkor lesz occsó, ha nem lesz linuxos változat, akkor az már baj lesz. Remélem, csak az én fejemben fordult ez meg![ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
sztem a cikk a kelleténél jobban kiemeli a piaci verseny ellenséges volták. itt nem a linux szívatásáról van szó, hanem egyszerűen ezt diktálják a felhasználói igények. ha vásárlók minimális árkülönbséggel választhatnak win vagy linux között, akkor nagy részük az előbbit fogja előnyben részesíteni.
mint szoktam volt mondani, előbb lesz a win nyílt és ingyenes, mint, h a linux elterjedjen...
-
t72killer
titán
"csak ne linux" - emlékeztet valahogy Bill Gates azon kijelentésére, hogy "ha már lopnak, legalább a miénket lopják"...
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest