Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz D4rkAv3ng3r #33 üzenetére
Nade a VLC-ben az a poén, hogy nem kell hozzá külső kodek, minden benne van ami a lejátszáshoz kell.
Engem még oroszul próbáltak megtanítani az oskolában, ma meg már se idő, se pénz nyelvtanulásra
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Először én is így jártam Kubuntu-n, nem játszotta le még a VLC se a videókat, vagy ha igen nem volt hang.
Kerss rá a Csomagkezelőben a DivX, XviD, mp3, stb. kifejezésekre amit épp' hiányol és telepítsd. Utána lejátszik midnent.
(Ezeket mondjuk Windows-on is el kell végezni az is liszensz miatt nem tud DivX-et és XviD-et se, bár asszem 7-nél ígérték, hogy az új MP12 majd tudni fogja. Lehet tudja szóval már a WP12, nem használtam sokat a Se7en RC-t.)Egyébként angolul meg érdemes megtanulni több dolog miatt is nem csak PC miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Hát akkor lehet nagymama vagyok
Feltettem az itt ajánlott 2 repot (free-nonfree) sokmindfent feltett, de még mindég nem játsza le a videót.
Hogy 1ik kedvencemet idézzem. Mi kell hozzá még?
VLC? Gstreamer vmelyik csomagja?
-
Vladi
nagyúr
Majd este megkeresem neked a jogi részére a választ.
"+1 dolog: honnan a fenebol kellene tudnom, hogy a keresesnel a restricted(szep magyar szo) akulcs linux kodek ugyben. Ja hogytanuljak meg angolul? Egy fraszt! Azet ne felejtsukel hogya gep van ertem es nem forditva."
Na azért azt hozzátenném gyorsan - s ezt ne felejtsük már el - hogy ingyenes dologról van szó. Tehát te nem fizettél semmivel sem, úgy kapod meg a használati jogot. (Meg még pár dolgot.) Azon, hogy jogi okok miatt az alapértelmezett telepítőkészlet nem tartalmazza a codeceket, lassan térjünk napirendre. Ha gpl és free lesz az mp3, másnap benne lesz a liveCD-ben. Ebben biztos lehetsz.
Az meg, hogy repót kell felvenned, egy technikai megoldása a dolgoknak. Ezen nem kell kiakadni, egész egyszerűen így működik a dolog.
Hogy angolul kell tudnod a dologhoz 2 ok miatt van:
- ingyenes, tehát nem termel olyan profitot amiből a magyar fordítókat, támogatókat megfizetni lehetne
- marha kicsi a magyar közösség, tehát alig van aki foglalkozzon vele. Ami magyarul van, azt mi hoztuk össze a sys-adminos srácok önként a közösségért. (Meg van még egy honosító csapat is, csak ők, vagyis mi nem pont ezzel foglalkozunk.) Ezek után léci ne akadj ki azon, hogy kevés a magyar dokumentáció, mert annyi van amennyit ki bírunk munka/család mellett izzadni.Ha lenne aki ezért pár magyar srácot megfizetne, akkor persze csinálnánk magyar kiadást, mp3-al videóval minden faszával. De amíg önkéntes a dolog ennyivel érd be, vagy igen, tanulj meg angolul.
Ha meg tényleg érdekel a dolog, gyere a fedora topikba, nagyon szívesen elmondjuk a dolgokat.
il sole non sorge più ad Est!
-
válasz #40553216 #27 üzenetére
Oké lehet nem a képmutatás a legjobb szó rá. De USA!=világ, és ha nem a distro kiadójától töltöm le, attol még nem lesz ingyenes. Hapedig így van, akkor már régen nekiesett volna a Fraunhoffer a 3.party codec gyártóknak. Nem az fáj, hogy alapból nincs benne, hanem hogy ennyire körülményes az utólagos beszerzése.
Ezért mondtam, hogy ha telepítéskor kiválasztott ország nem USA, automatikusan bekonfigolhatná non-free részt.Egyébként unetbootin-el kiírtam az ISO-t. Mikor pendrive-ról indul(na) pár mp múlva csak ennyit üzen:
[drm:drm_mode_rmfb] *ERROR* tried to remove a fb that we didn't own
Boot hass failed, sleeping forever.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
törölt tag
"Nekemestek anelkul, hogy megertenetek.">nem, hidd el, megértettük. én azért írtam, amit írtam.
"De miért kell képmutató módon kihagyni belőle">erre volt a "neked esés"nem kell paragrafust idézni:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fraunhofer_Society
"The MP3 compression algorithm was invented and patented by Fraunhofer IIS. Its license revenues generated about €100,000,000 in revenue for the society in 2005.">tehát aki ezthttp://en.wikipedia.org/wiki/Mp3
"MPEG-1 Audio Layer 3, more commonly referred to as MP3, is a patented digital audio encoding format using a form of lossy data compression."akarja használni, annak:
1. licencedíjat kell fizetnie
2. zárt forráskódú, amiből a minimálisat rakják alaptelepítésbe: nem a disztrók készítői tartják karban az általuk egyébként sem ismert szoftvert.tehát a free jelzőnek duplán nem felel meg:
1. nem ingyenes
2. nem terjeszthető szabadon"Viszont letolteni a jogszeru.">mivel ezek a szabadalmak az USA-ra érvényesek, és ott is letölthető szabadon a telepítő CD, így külön kell választani az alaptelepítést és a későbbi kiegészítéseket. de ezért külön nem csinálnak két különbözőt. az utólagos telepítés pár kattintás, és kész. de ha a grafikus telepítőkből (Ubuntunál Hozzáadás/eltávolítás) telepíted, akkor még külön fel is hívja arra a figyelmedet, hogy egyes országokban jogi problémák lehetnek abból, ha te ezt engedély/licencedíj megfizetése nélkül használod. de ha letöltöd, az már a te felelősséged. és túl nagy problémát nem szokott okozni. többnyire az történik, amit már leírtak: felajánlja a letöltéstí/telepítést, ha olyan formátumot akarsz, ami nincs rajta.
hol volt szó reporól?
nem megbántódni, informálódni!
én meg visszakérdeznék: miért pont a free formátumokat nem játsszák le? a flac pl. sokkal jobb minőséget ad (veszteségmentesen tömörít), mint az mp3.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #40553216 #22 üzenetére
Nagysagrendel tobbet. Nem azt mondtam, hogy jatszon le mindent. Viszont az elvarhato, hogy a legelterjedtebbeket igen. Szerinted nekem mint 1.0-as usernek mennyire kenyelmes repok-at keresgelni/felvenni (koszi a linket nemtok angolul), vagy csak megnyomom a play gombot es mukodik. Persze lehet peldalozni a flac-al, vagy theoraval, de aki ezeket ismeri, hasznalja, az mar minimum 1.5-os (ha nem 2.0-as) user, talan tudja miaza repo talan tud konyhaangolul. Szoval ne magatokbol induljatok ki.
+1 dolog: honnan a fenebol kellene tudnom, hogy a keresesnel a restricted(szep magyar szo) akulcs linux kodek ugyben. Ja hogytanuljak meg angolul? Egy fraszt! Azet ne felejtsukel hogya gep van ertem es nem forditva.[ Szerkesztve ]
-
válasz #40553216 #20 üzenetére
Nekemestek anelkul, hogy megertenetek. Persze lehet en fogalmaztam rosszul.
Szoval jogi okok miatt nem lehet a distrib resze.(ismeri vki a konkret paragrafust? Merthogy szivesen elolvasnam)
Viszont letolteni a jogszeru.
Ezt tobbszorosen bovitett mondatban kifejtene vki?
Es az a kepmutatas benne.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
n00n
őstag
Nagyon jól összerakott disztró ez is. Ilyenkor mindig elgondolkodok, hogy cseréljem-e az Ubuntut.
Más:
Egyébként ha az a 17 millió "valós" szám, akkor összesen mennyi Linux használó lehet? Mert szerintem Ubuntuból is biztosan van ugyanennyi, ha nem több. És akkor még a többi disztróról nem is beszéltünk. Szóval én nagyon nem értem azt az egy százalékot.[ Szerkesztve ]
-
ZCoyote
őstag
Megint tettem volna egy próbát a Fedora-val de live cd-s telepítés után az újraindításkor se grub se kép se hang
Romani ite domum.
-
törölt tag
válasz Psychonaut #11 üzenetére
az Ubuntunál pedig nem lett volna nehéz. gugliba: ubuntu restricted extras, átirányít a packages.ubuntu.com oldalra, ahol minden, az Ubuntu-tárolókban lévő csomagról van leírás.
pl. az ubuntu-restricted-extras itt van[ Szerkesztve ]
-
-
Belinkelnéd a tiedet mert google "fedora codec" kérdéskörben nem ad értékelhető találatot az első oldalon.
De igen az, mert ha a telepítő média nem tartalmazhatja, de letölteni letölthetem, akkor miért nem a repo része? Miért kell rá vadászni, és új repot felvenni?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz Psychonaut #11 üzenetére
Itt a Browse available packages részt nézd meg. A táblázatban a free és non-free i386 release, update és update-testing linkeket a 12-höz. Jó tudom bonyolultnak hangzik, de nem az. Kicsit tanulmányozd a táblázatot és akkor világos lesz, hogy melyik csatorna mit jelent.
(#12) lordfreyr:
A 3d része a kísérleti. A többi ami megy már, elég stabil. Az ati adott kis sok programozási dokumentációt, most készül a nyílt forrású driver. (A catalist alternatívája) Egy csomó mindent támogat már most is. Lehet én is azt fogom nyúzni, de még tanulmányoznom kell a kérdést alaposabban. Ja és alapból benne van. S igen jól hangzik, pár feature és sok finomítás van hátra, de én bízom benne, hogy belátható időn belül (0,5-1 év max 2) és lesz 100%-os nyílt driver.
Itt egy link, hogy most mit tud a driver.Mindenkinek:
Most szólok, hogy még nincs gyári ati driver támogatás (fglrx, alias catalist). Majd lesz egyszer. Addig marad a nyílt forrású. Vagy a F11.
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
ÖÖmm.. Radeon HD 2400 támogatás kísérleti jelleggel? Ez mit jelent egész pontosan? Saját nyílt driver van/lesz hozzá? Olvastam a Graphics support improvements részt, de nem értem egészen, mintha erről nem írnának, csak hogy valami rendszerben lévő dolog lesz, ami utal arra, hogy saját és nyílt, hisz zártat nem raknak bele. Ha erről lenne szó, az jól hangzana.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
Psychonaut
veterán
Én eddig azt a disztrot telepítettem fel legtöbbször, és próbálkoztam vele legtovább. Nagyon jó rendszernek tartom, de maradtam a Windowsnál. Mindenesetre a 12 is kap egy esélyt.
Vladi: tudnál egy pontos listát adni, hogy mit tartalmaz az RPM-Fusion? Nekem az Ubuntu Restricted Extras-al is az volt a bajom, hogy nem tudtam pontosan, hogy miket telepítek, és ez zavart.
[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
valahol azt olvastam, hogy elég nagy a szórás regionáisan(nem csak földrészenként, hanem országonként is), hogy melyik disztro hol a népszerűbb. részben történeti okokból, részben a helyi közösségek eltérő aktivitása miatt(ez részben meglepő lehet, mert én spec azt gondoltam az internet miatt ez sokkal egységesebben zajlik). valahogy az az érzésem pl, hogy itthon kicsit alul reprezentált a fedora, hiába amúgy az egyik legnépszerűbb kiadás.
[ Szerkesztve ]
we all deserve a bit of luck.
-
Vladi
nagyúr
Oh jeh...
(#1) cigam:
Mi lenne? Hallgatja?
(#3) cigam:
Jogi kérdések miatt. Nincs itt semmi képmutatás. Amúgy minden épkézláb fedora kezdőknek leírás így kezdődik:
Hogyan telepíccsük a zerpéemfúzsön repót. Az enyém is. (igaz akkor még livnának hívták.)
Egyébként neked akkor omega kell. Nem tom van -e már 12 belőle, de lesz.[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
használj olyan distrot amiben ezek benne vannak alapból, ha ez az egy perces feladat ekkora kínt okoz neked. pl kiwi vagy a linux mint is ilyen asszem.
egyébként adott codecek azért sem kerülnek be alapból, mert esetleg nem szabad szoftverek, nem csak országok szabályozása miatt.
[ Szerkesztve ]
we all deserve a bit of luck.
-
törölt tag
Klassz le is kapom ezt a linuxot is
[ Szerkesztve ]
-
Obi-1
őstag
Nekem Ubuntu alatt az első mp3 lejátszásnál azonnal felajánlotta a szükséges csomag telepítését, azóta reflexből fölrakom a restricted-extras csomagot, nincs evvel gond.
Képmutatásnak tűnhet a dolog, de tudtommal jogi okai vannak, innentől nem foglalkozom vele.
Only a Sith deals in absolutes.
-
De miért kell képmutató módon kihagyni belőle (nem csak ebből a distróból), hogy az ember 5-10 perc/nap guglizás után rájöjjön, hogy az adott distro-n hogyan kell feltenni a codec csomagot. Miért kell bünteni az emberek 95%-át azért, mert 1-2 országban illegális a tejesztése? Bőven elég lenne a telepítéskor kiválasztott ország jogszabályokat alkalmazni.
Nem kell hogy rajta legyen a telepítőlemezen, a telepítés végén megkérdezhetné (ahogy általában kinéznek a frissítések után), hogy az általános codec csomag telepítésre kerüljön, vagy nem. vagy csak egyszerüen felveszi a repo listába a codec csomagot.Mivel ez országfüggő, ott ahol tiltott gyülömcs, nem veszi fel a repoba hanem felajánlja a fizetős fluendo-t ahogy szokták.
Bocs a kirohanásért, és üdvözlöm a feora 12-t, egy livecd erejéig ki is próbálom
-
Szép meg jó ez a theora támogatás, de
Piste mp3 gyüjteményével mi lesz?
Hogyan nézem meg rajta a hirado.hu-t? (a videókra gondolok)
Hogy qt mozi előzetesekről ne is beszéljek.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest