Megjelent a Fedora 12

Fedora-logóA tervezett időponthoz képes kéthetes csúszással tegnap megjelent a népszerű Fedora Linux-disztribúció új, Constantine kódnéven fejlesztett 12-es kiadása. A Red Hat által szponzorált, nyílt forráskódú és ingyenes operációs rendszer friss verziója a megjelenésről szóló sajtóközlemény szerint mind az otthoni felhasználóknak, mind a rendszergazdáknak és a fejlesztőknek kínál újdonságokat.

Új, hogy a 32 bites kiadást a jellemzően netbookokban dolgozó Intel Atom processzorokra optimalizálva fordították i686-os architektúrákra, mindezt úgy, hogy a kompatibilitás más CPU-kal nem sérült. Jelentősen továbbfejlesztették a NetworkManagert, aminek köszönhetően sokkal egyszerűbbé és problémamentesebbé válik a mobilinternetes csatlakozás és a szerverkonfiguráció, illetve a Bluetooth-alapú személyi hálózatok (PAN) működtetése; és sokat reszeltek a KVM-alapú virtualizáción is.

A Fedora 12 támogatja a szabad Theora videoformátumot, amely a fejlesztők szerint a H.264-gyel összevethető minőséget biztosít. A disztribúció hagyományosan tartózkodik a jogvédett formátumok használatától (alapértelmezés szerint az MP3-at sem kezeli), ennek a szigorú elvi állásfoglalásnak köszönhető az új Theora-verzió, az 1.1 felkarolása. A kiadás kísérleti jelleggel támogatja továbbá a 3D-megjelenítést AMD Radeon HD 2400 és annál újabb GPU-ra épülő grafikus kártyákon (ennek kipróbálásához a mesa-dri-drivers-experimental csomagot kell telepíteni). Az újdonságok teljes listája angol nyelven elolvasható a projekt weboldalán.

Noha a Fedora elterjedtségéről hivatalos statisztikák nincsenek, a projektvezető Paul Frields szerint a felhasználói bázis folyamatosan nő. A megelőző kiadás, a Fedora 11 esetében közel 2,5 millió egyedi IP-címről csatlakoztak a YUM alkalmazásgyűjteményhez, ami több mint 20 százalékkal magasabb a korábbi verzió esetében mért számnál.

Az új kiadás letölthető a Fedora-projekt oldaláról.

Azóta történt

Előzmények