- Windows 10
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- ASUS routerek
- Milyen routert?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Linksys WRT54G/GL/GS router
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Disney+
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
1. Az ipari kolbászban van mindenféle jóság, többek közt cukor. Épp tegnap vagy tegnapelőtt volt róla szó. Én személy szerint alapból nem ennék meg semmit, amit nem füsttel füstölnek.
2. A margarin soha nem volt egészséges - még ha ezt is ültették bele az emberekbe 40 évvel ezelőtt - és alapvetően kerülendő a fogyasztása a trans fat miatt.
3. Teljesen rendben van keto szempontból, viszont figyelni kell a többi makróra is! Mondjuk nálad nem okoz problémát, ha magas a fehérjetartalma. -
psyche
csendes tag
válasz
Teasüti #1597 üzenetére
Hát de az mitől jobb? Nem tök ugyanaz?
Én konkrétan ebből szoktam (az alábbi link) 62 grammot hozzáadni 4 tojáshoz és az teszi ki egy étkezésem edzésnapokon. Olyankor 3szor eszek ugyanilyet egy nap. Így kijön olyan 40 gramm / zsír étkezésenkéntés így megvan napi 120 gr zsír.
Legalábbis erre a megoldásra tértem át 2 hete.
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120381212
-
psyche
csendes tag
válasz
Cathfaern #1595 üzenetére
1, Na de ha a feldolgozatlan disznóhús jó, akkor miért van az, hogy a feldolgozott kolbász meg a szalámi már nem? Az is disznóból van, nem? Oké, hogy hozzáadnak egy csomó E-betűt, de ettől még a zsírösszetétel nem ugyanaz marad?
2, A vaj / margarin ezek szerint sok "jó zsírsavat" tartalmaz?
3, Na és a sajtok? Edámi, cheddar, stb...?
-
-
Cathfaern
nagyúr
Például lehet zsírosabb húsokat enni. Mondjuk tarja, csirkemell helyett csirkecomb, darált húsokból készíteni dolgokat (sertésből 30/70-es meg 20/80-as is van, marhából 20/80-as. Ugye ezek teljes tömegre megadva, átszámítva kalóriára a 20/80-as 30% protein, 70% zsírt jelent, a 30/70-es még ennél is zsírosabb). Zerocarbon relatív sokan vannak akik szinte kizárólag darált marhán élnek, ár/érték arányban verhetetlen. Vagy pl. ami nekem bejött, hogy csirkemellhez olvasztani akár vajat akár sima disznózsírt és abba "mártogatni" (inuitok is így eszik az állatok szárazabb részeit, csak ők bálnazsírba mártogatják
). Elsőre betegen hangzik, de nagyon finom szaftos lesz tőle a csirke
Aztán adott a vaj, mascarpone, 30%-os tejszín, 20%-os tejföllel is lehet variálni, de (a vajat leszámítva) ezeknél azért számolni kell a szénhidráttal. Aztán tepertő (mondjuk ezen lehet vitatkozni, értelmezéstől függően feldolgozott élelmiszernek is számítható), ha mondjuk eszel salátákat, akkor meg lehet tolni olíva olajjal. Aztán avokádó ugyancsak jó zsírforrás (elég minimális a netto ch tartalma, ugye sok benne a rost), guacamole-t egyszerű csinálni és azt lehet enni bármihez. Aztán majonézből a Hellmans egyik típusa nagyon kevés ch-t tartalmaz (lehet más márkából is van), azt is lehet tolni (bár ez megint értelmezhető feldolgozott élelmiszernek, de lehet akár csinálni házilag is, gyakorlatilag csak olajat kell összeturmixolni tojássárgájával és befűszerezni).
Nagyjából ezek jutnak eszembe így hirtelen
Tojást amúgy nyugodtan eheted, bacon se gáz szerintem ha inkább kiegészítőnek használod (mondjuk 3-4 szelet egy nap), és nem tolsz be belőle kilókat. Ugye nem feltétlen az a gond ha eszel feldolgozott élelmiszert, inkább az ha az étkezéseid nagy részét azok teszik ki.
bobby_30
-
bobby_30
tag
Sziasztok!
Tavaly augusztusban kezdtem el a ketogén étrendet, és majd egy évig következetesen csináltam. Elsősorban fogyni szerettem volna amit maximálisan hozott is.Mivel folyamatosan súlyzós edzést végeztem mellette,
így erről is rengeteg tapasztalatot szereztem. A topikot folyamatosan figyelemmel kísértem, és nagyon sokat segített. Külön köszönet a topik gazdának a rengeteg infoért. Amennyiben lesz rá igény folyamatosan megosztom a tapasztalataimat.
Jelenleg is alacsony ch bevitelen vagyok, de a zöldségfogyasztást nem korlátozom, illetve néha idénygyümölcsök is befigyelnek. A fehérjebevitelem viszonylag magas több mint 2gr/testsúly kg. 95-96-ról indultam, jelenleg 86-87 vagyok.
Először én is úgy voltam mint egy kisovodás, élveztem hogy mindent lehet. Pörkőlt tükörtojással, szalonna sonkával, illetve sok olyan kaja amivel állandóan megdöbbentettem a környezetem, és élveztem hogy nem vagyok éhes, valamint annyit ehetek amennyi jól esik. A súlyzós teljesítményem valamennyit visszaesett de nem zavart mivel nem versenyre készülök, ez csak hobbi. A ketogén étrendet kiegészítettem a 16/8-as időszakos böjtel. A gyümölcsöket kiváltottam olajos magvakkal, fehérjeporokkal megvolt az édes íz élményem is. Az itt olvasottak alapján elkezdtem szedni magnéziumot, valamint káliumot, ezen kívűl utifű maghéjat kevertem a fehérjébe hogy meglegyen a megfelelő rostbevitel.
A rendszeren folyamatosan finomítottam az eltelt időszakban, mivel éreztem a hiányosságokat. Először is a szerintem nagyon meg kell válogatni a zsírforrást. Ha teheted kerüld el a feldolgozott ételeket, a sajtkrémet, a tejszinhab pótlót és hasonló jellegű kajákat, próbáld meg úgynevezett egészséges ételekből fedezni a kalóriákat. Én régen rengeteg rostot vittem be elsősorban gyümölcsből, és ez mindíg is hiányzott, ezért a zöldségfogyasztást nem korlátozom egy ideje, és így sokkal jobban vagyok annak ellenére hogy nem valószínű hogy ketózisban lennék.
A kiegészítésekkel nagyon vigyázzatok mivel nekem extrém magas lett a kálium szintem ami szintén nagyon veszélyes. Lehetséges a sok olajos magtól. Érdekes módon nekem is nagyon magas a karbamid szintem. Az orvos rám is ijesztett hogy a mags fehérjebevitel miatt károsodtak a veséim. Valamint nekem is magas lett a koleszterinem, ezen belül az ldl, mivel a triglicerid normális ezért ezen nem aggódom. Elsőre egyenlőre ennyit, bárkinek esetleg kérdése van szívesen segítek ha tudok. Még annyit hogy juli végén megismétlem a vérvételt, annak eredményéről beszámolok. A fehérjebevitelt visszábbvettem, majd meglátom mi lesz. -
psyche
csendes tag
válasz
Cathfaern #1571 üzenetére
Amellett, hogy kizárom a feldolgozott élelmiszereket, mi mást lehetne enni zsírforrásként a tojáson, baconon meg sajton kívül?
Mert az OK, hogy olívás szardinia, de azzal az a baj, hogy egy konzervben átlagosan 15 gramm zsír van, ami édeskevés.
Az olívaolajat meg nem tudom inni mint a kólát
Más jó zsírforrásról nem nagyon tudok. Olajos magvak kizárva a szenhidrát miatt.
Vagy ne aggódjak a tojás + szalonna miatt?
A kalóriákat és a makrókat a ketogains-kalkulátorral számoltattam ki, mostantól ezek alapján lövöm be őket: (felső edzés nap (súlyzós edzés), alsó pihenőnap)
A testúlyom 73 kg, testzsírszázaléknak 25%-ot adtam meg (de sztem ennél már kevesebb, sztem 20% körüli, de nem tudom biztosra, majd megméretem. Aztán ha ez alacsonyabb, akkor majd újra betáplálom az adatokat és lehet lesz egy kis eltérés)
A szénhidrátot az ajánlott mennyiség ellenére próbálom 0 felé konvergálni.
Link:
https://ketogains.com/ketogains-calculator/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Woodslave #1591 üzenetére
A lentieknek nincs köze közvetlenül ketohoz, étrendi filozófia / spekuláció topicba jobban beleillene, csak olyan nincs
Értelemszerűen innentől fogva személyes vélemény csak:
Csodában én se hiszek, a lentebbi ábrán sem azért szerepel csoda, mert bármelyik oldalon varázslat történne, hanem mert mindkét oldal szembemegy a modern étkezési logikával, tehát "csoda hogy működnek"
Ellenben ha megnézed a természetes tápanyag forrásokat, nem fogsz egyszerre magas zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú ételeket megtalálni egymás mellett. Előbbieket megtalálod ha vadászol (plusz néhány lokálisan elérhető növény, mint az avokádó vagy chia mag, de ugye az is alacsonyan ch), utóbbiakat megtalálod ha növényeket eszel. Nyilván tápanyag szűkében az ember opportunista volt, tehát amit épp talált azt megette. Azon el lehet vitatkozni, hogy vajon az állat - növény közül melyiket preferálta és melyiket ette ha muszáj volt, de egy étkezésen belüli keverésre nem nagyon kerülhetett sor amíg állandó települések ki nem alakultak (minek cipeld az élelmet ha meg tudod enni helyben is), márpedig az inkább történelem óra anyaga, mint evolúcióé. Szóval azt hamarabb el tudom fogadni, hogy egészséges ha valaki napon belül eszik "mindent", de az egyes étkezések vagy zsírszegények vagy ch szegények, mint azt hogy a "vegyes" (minden étkezésre együnk mindenből kb. arányosan) étrend az egészséges. De valószínűbbnek tartom a szezonális étkezést (termésidőben zsírszegény, egyébként ch szegény). Illetve egész pontosan azt tartom valószínűnek, hogy a kettő (zsírszegény és szénhidrátszegény) egyformán egészséges alternatívája egymásnak, akármilyen formában űzve.
Természetesen tévedhetek, és bár nem állítom, hogy semmi alátámasztást nem tudok adni a fentieknek, de nyilván ez inkább elmélet, mint tudományos tény, nem is akarom annak beállítani.
Ugye a low carb / keto az amit egyre inkább alátámasztanak tudományos alapon (sajnos a ténylegesen zsírszegényre gyakorlatilag nincs modern kutatás), és egyre több hivatalos forrás is kezdi elfogadni ha nem is jobbnak, de alternatívának mindenképp. Nyilván emellett ott a saját és sokak tapasztalata is, miszerint mindig küzködött az étkezéssel (súly kontrollal), miközben keton meg megy magától. Szóval ezért ezt merem ajánlani, illetve amit összeszedtem tudást az alapján segíteni másoknak. Én továbbra se hiszem, hogy ketot annyira nehéz lenne tolni, annak idején mi is nagyon rákészültünk, hogy biztos nehéz lesz és majd milyen szénhidrátdús kaját hogy lehet helyettesíteni, hogy ne hiányozzon, aztán elkezdtük és adta magát és sok-sok hónap volt mire szénhidrátdús dolgok helyettesítésével próbálkoztunk, akkor is szociális okokból (sütni kéne valamit karácsonyra, mert úgy szokás). De ezt "kívülről" tényleg nagyon nehéz elhinni, én se hittem el mielőtt kipróbáltam volna.
-
Woodslave
félisten
válasz
Cathfaern #1590 üzenetére
mindegy nem akarom én ezt. Nem gondolom hogy bármelyik oldalon is csoda történne, én abban hiszek hogy ha megfelelően tartod a makróid akkor történik csoda, de azt elismerem hogy csoda ha valaki tudja csinálni. Bár ha megnézem a gyümölcsevőt akkor elgondolkozok a csodán, de azt se csinálnám
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #1589 üzenetére
Második szerkesztésből kifutottam, összedobtam egyet cronometerben, nem olyan lehetetlen az a 10% alatti, ezt csak random összedobálgattam, vitamin profil így se lett rossz (nyilván ketora van belőle a chronometerem, szóval a makro arányokat nem kell nézni
) :
Nyilván semmit se sütve, amit lehet nyersen, minden mást főzve. Egyébként csirkemell kárára lehet be kéne tenni némi olajosmagvat is, és akkor omega-6 is jobb lenne, az kicsit kevés benne jelenleg. De mondom ez nem egy fullra összerakott napi étkezés, csak ami random eszembe jutott
És félreértések elkerülése végett, ennek semmi köze ketohoz, nehogy valaki ahhoz vegye mintának
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #1586 üzenetére
Utánaszámoltam, 5% tényleg overkill. Legyen 10% körül, az összehozható. Látszik alacsony ch figyelésre vagyok beállva
(meg ugye 1g zsír 9kcal, 1g ch meg csak 4kcal, szóval ha kcal-hoz viszonítunk, akkor utóbbiból sokkal több fér bele 1%-ba)
Szerk: tojást ne akarj enni zsírszegény diétán
Meg úgy alapból túl sok állati eredetű dolgot se, csak amivel a "muszáj" proteint beviszed.
-
-
paleinho
senior tag
válasz
Woodslave #1585 üzenetére
gyorsan összeszórtam cronometerben a reggelim, 930kalória, 12% fehérje, 12% zsír, 76% szénhidrát, és ebben van fehér kenyér(pirítós) ami kb a reggelim zsírtartalmának felét kiteszi. Gyümölcsből egyszerű 5% körül lenni, csak az avokádót kell minimalizálni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Woodslave #1585 üzenetére
Sovány hús (csirkemell és társai), keményítő (rizs, krumpli, gabona), zöldség / gyümölcs (de ugye nem mindegyik, nyilván avokádó pl. kilőve). Minden más, beleértve mondjuk olajos magvakat kilőve. Túl sok feldolgozott élelmiszert ezen az étrenden se lehetne enni
Egyébként nyilván ez az étrend nem nagyon működik magas fehérjebevitel mellett, fehérjét nem nagyon tudsz zsír nélkül enni (nem mert hozzárakod, hanem mert benne van), szóval itt legjobb esetben is csak a közepes fehérjebevitel jöhet szóba (átlagembernek 80g körül).
-
Woodslave
félisten
válasz
paleinho #1583 üzenetére
arra mondjuk nagyon kiváncsi lennék hogy hozod ki. Úgy hogy főzéshez semmilyen extra zsíradékot nem használok, egy 1900 kcalos diétás magas fehérje és ch-s étrenden is 22% a zsírbevitel. 5% nyers vega meg gyümölcsevő talán, de kiegyensúlyozott "normál" étrenden még a 15 is lehetetlen...
ha kiveszem a tökmagot és feltöltöm fehér rizzsel a kalóriát akkor lesz 17%... Ebben az esetben tiszta zsírforrás kizárólag a tojás. A többi az egyébként fehérje vagy ch forrás kajákban lévő 1-2 gramm zsírból jön ki.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
paleinho #1578 üzenetére
Szerintem meg ha még 2-4 hónapig keton marad, változtatás nélkül (illetve feldolgozott élelmiszer ne legyen a táplálkozás alapja, de ez már úgyis megtörtént nagyrészt), akkor is le fog menni a koleszterin szintje
Egyébként szerintem alacsony zsírtartalmú étrenden a 10-15% túl magas szám. Esszenciális zsírsavak beviteléhez nem kell ennyi, kalóriát meg minek abból fedezni ha amúgy nem a zsírból akarjuk nyerni az energiát. 5% már jobb lenne.
-
Woodslave
félisten
válasz
szuszinho #1577 üzenetére
ja a minőség szörnyű. Van bajom amúgy is a ketoval de a szalámi és májkrém az alja a kajáknak, tök mindegy mennyire hisszük hogy csodamódszer így biztos nem.
Én azt tudom, hogy 6,5-es koleszterin 5.2-.re csökkent amikor elhagytam a tojást meg a bacont. Mondjuk azóta megint eszek mert nem hiszem hogy különösebb jelentősége van, bár most megint elhagyom a bacont.
Arra van valami info, hogy a tojás elkészítésének módja befolyásolja-e a tápanyag jelen esetben a zsír "milyenségét"?
-
paleinho
senior tag
válasz
Cathfaern #1576 üzenetére
A jelenlegi "normális" határérték felső határa is magas.
Zsír általánosan valóban helytelen, telített zsírok és koleszterin fogyasztás visszavétele csökkenti a koleszterinszintet.
psyche tudná "bizonyítani" ismerjük a jelenlegi makróit és a koleszterinszintje is ismert, 2hétig próbáljon ki egy magas szénhidrát-, alacsony zsír-, alacsony fehérje tartalmú étrendet (növényi étrend kevés olaj, nem eszetlenül tolni a diót, mandulát, mogyorót)
utána egy újabb vérkép. Szerintem érdekes lenne.
Alacsony zsírtartalmú étrend=a kalóriák max.10-15%-a zsír!!! ha túlsúlyos, akkor még kevesebb. -
szuszinho
őstag
Azt gondolom, sok szemetet (rossz minőségű kaját eszel). Beigazlódni látszik.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
paleinho #1573 üzenetére
150mg/dl az ugye a jelenlegi középérték alatt van. A 210± 50.3 meg ugye azt jelenti, hogy 160 és 260 között. Tehát lássuk be, hogy a tartományba bőven beleesik a jelenlegi normális határérték is (100-200), így elég messze áll az "elképesztően magas"-tól.
"a biztonság kedvéért vissza kéne venni a zsírból"
Tudod bizonyítani, hogy a zsír (így általánosan) visszavétele csökkenti a koleszterinszintet? -
psyche
csendes tag
Hát, az biztos, hogy az a napi 80 / 130 gram zsír jórészt szalámiból, vajból meg májkrémkonzervekből jött össze.
Most hogy átálltam halra és tojás-bacon kombinációra. szepteberben elmegyek egy következő vértesztre.
Azt viszont el tudom mondani, hogy 3 éve, amikor low-carb diétát csináltam (napi 170 gram fehérje + napi 100 gramm szénhidrát / 15 gr zsír), amely csirkemell-rizsből / vörösbabból állt), akkor kiválóak voltak az eredményeim.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #1572 üzenetére
Az emberi szervezet napi szinten 800-1200mg koleszterint termel, a mennyiség függ attól, hogy mennyi a bevitt mennyiség (értsd: ha több koleszterint tud felvenni a szervezet, akkor kevesebb koleszterint termel). Tehát ha növényi rostokkal megakadályozod a koleszterint felszívódását, azzal csak annyit érsz el, hogy többet fog termelni a szervezet.
Egyébként emellé tipikus étrenden kb. 300-500mg koleszterint viszünk be. Keton legyen ennek a duplája (600-1000mg), akkor is még bőven fog termelni a szervezet.Ráadásul a megevett koleszterin több, mint fele koleszterint-észter, amit nem preferál a szervezet, mivel előbb át kell alakítani ahhoz, hogy felhasználja. Figyelembe véve, hogy az epe lényegében koleszterin-észterből áll, az emésztőrendszerben található koleszterin-észter 85% "saját termelés". Ennek egy kis részét forgatja csak vissza a szervezet.
Tehát ott tartunk, a megevett koleszterin max fele lesz az amit fel is tud venni és használni a szervezet.Továbbá a koleszterin felszívása nem automatikus folyamat, hanem szabályozórendszer végzi:
Bár a NPC1L1 "kapu" automatikusan felvesz minden nem észterizált koleszterint, a ABCG5/G8 ki is rakja őket, ha többet vett már fel a szervezet, mint amire szüksége van.
Tehát ha a szervezet jól működik, akkor nem fog több koleszterint felvenni amire szüksége van.Emellett a szervezetben 30.000-40.000mg koleszterin van állandóan, hormonokban, sejtmembránban (tömegre nézve minden sejt 33%-a koleszterin, agy száraz anyagának kb. 75%-a koleszterin), epében, stb. A lenti vérkép alapján 4 mmol/l (154mg/dl) "középérték" helyett 6.6 mmol/l (255mg/dl) van a vérében. Teljes vérmennyiségre nézve ezek 7700mg és 12750mg, teljes koleszterinmennyiséghez viszonyítva 19% és 31%-ot jelent, tehát 11% eltérés.
Továbbá a kérdés, hogy ez a 5050mg többlet azért jött össze mert bevitt naponta 300-500mg koleszterint (ugye duplázott keto lefelezve, mert nem veszi fel a szervezet), miközben termelt 800-1200mg-ot VAGY mert a fogyás miatt és a keto adaptáció miatt a szervezetben olyan folyamatok zajlanok ami miatt nagyobb koleszterin transzportációra van szükség a szervezetben?
Egyébként egyetlen koleszterin csökkentőt találtam gyors kereséssel ami a felszívódást akadályozza ([link]), de az is a NPC1L1 proteint gátolja csak (magyarul: kevesebbet fog beengedni, de figyelembe véve a fenti ábrát, ez csak annyit jelent, hogy a ABCG5/G8 kevesebbet fog kiengedni... ). Egyékbént eléggé vitatják is róla, hogy ér-e valamit vagy sem: "While ezetimibe reduces LDL cholesterol, it has not been shown to affect outcomes such as risk of death or major cardiovascular event like heart attack or stroke.[7] Its effectiveness in reducing atherosclerosis in clinical trials has been inconsistent." ([link]).
Valahol vicces amúgy, hogy bár több gyógyszer is van amik tudnak LDL szintet csökkenteni a vérben, de mégse tudják róluk egyértelműen bebizonyítani, hogy hatásosak az érrendszeri megbetegedések ellen. Erre nem az a konklúzió, hogy lehet akkor nem is az LDL a probléma itt, hanem hogy fejlesszünk másikat -
paleinho
senior tag
válasz
Cathfaern #1567 üzenetére
van egy "kis" probléma a linkelt tanulmánnyal, nevezetesen az alanyok koleszterinszintje elképesztően magas volt.
The subjects consisted of 220 males and 154 females, age 57.2 ± 11.1 years, with total cholesterol of 210± 50.3 mg/dL
psyche fórumtárs összkoleszterinje 250mg/dl felett van, a biztonság kedvéért vissza kéne venni a zsírból, és esetleg egy nyaki artéria ultrahangot vagy valami egyszerű érvizsgálatot kérni.
150mg/dl alatt lenne az optimális, ha minimalizálni akarjuk az érelzáródás kockázatát.
Framingham data show that only patients with cholesterol levels of less than 150 milligrams per deciliter (mg/dl) achieve the lowest coronary artery disease risk. In the first 50 years of the Framingham Heart Study, only five subjects with cholesterol levels of less than 150 mg/dl developed coronary artery disease.
A magas karbamid valóban a túl sok proteintől van, valamint a kevés szénhidrát miatt a proteint alakítja át a szervezet szénhidráttá, valamint gondolom ilyen csillagászati fehérjebevitel mellett edzés is van, szóval az izmokban keletkező tejsav bomlása is emeli a karbamid szintet (gluconeogenesis). -
válasz
Cathfaern #1571 üzenetére
"Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze."
A zöldségekben lévő, vízben oldódó növényi rostok gátolják a koleszterinek, bélből történő felszívódását. A korszerűbb koleszterin csökkentő gyógyszerek is hasonló mechanizmust alkalmaznak.
Persze ez ügyben sincs egységes álláspont.
A tojás megítélésében is hatalmas az eltérés. Legutóbb egy rádió hírben hallottam, hogy egy kínai kutatás eredménye alapján, a heti 2-3 tojás fogyasztása csökkenti stroke és infarktus kockázatát.
Az nem derült ki, milyen étrenden éltek a teszt személyek. Az sem, hogy mennyire adaptálható az eredmény más életkörülményekre. Az sem, hogy ki rendelte meg a kutatást. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #1569 üzenetére
Önmagában a magas HDL nem. A magas HDL és alacsony trig ami számít. Alapvetően a low carb emeli a HDL-t és csökkenti a Trig-et. Igen, közben LDL is megemelkedik, de LDL-nél nem a mennyiség az igazán fontos, hanem hogy milyen LDL molekula. Ha jó a trig / hdl arány, akkor LDL-ből is "jók" lesznek kutatások alapján (lásd lentebb). Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze.
Továbbá nincs olyan kutatás ami egyértelműen igazolni tudná a teljes koleszterinszint negatív hatását.psyche:
Szerintem a feldolgozott élelmiszerek csökkentésével tudsz a legtöbbet tenni, de mégegyszer, low carb elején gyakorlatilag mindenkinek megemelkedik a koleszterin szintje, ezért se javasolják a túl kora vérkép vizsgálatot. Illetve alapból ha fogy valaki akkor megemelkedik a koleszterin szintje. -
psyche
csendes tag
válasz
Hieronymus #1569 üzenetére
Pl több omega 3at és omega 6ot bevinni?
-
"tehát az, hogy magasabb egy kicsit az összkoleszterin és a non-hdl koleszterin, az nem probléma."
Ez azért nem ennyire egyszerű.
A HDL arányát tudod emelni több zöldség fogyasztással.Beleértve az újhagymát és friss fokhagymát is.
De a magas HDL nem sok előnyt jelent. Amennyiben az összes koleszterin mennyisége folyamatosan emelkedik, valamin változtatnod kell. -
psyche
csendes tag
válasz
Cathfaern #1567 üzenetére
Köszönöm az infókat, tehát az, hogy magasabb egy kicsit az összkoleszterin és a non-hdl koleszterin, az nem probléma.
A fehérjét valószínűleg kicsit visszaveszem és, ami ez talán az előnyömre is válik, mivel akkor jobban kalóriadeficitben tudok lenni. A zsírt viszont megemelem 60 gramra pihenőnapokon.
-
Cathfaern
nagyúr
Összkoleszterinnél fontosabb a HDL / trig arány. Itt van egy rövidebb cikk erről: [link] (zerocarbos az illető de a lényegen nem változtat), egy sokkal hosszabb a koleszterinről meg a nyitó cikkben.
Illetve tanulmány is van, onnan idézve:
"However, the relationship was not significant between extent of coronary disease and total cholesterol [1.25 (0.82–1.91; p = 0.33)] or LDL-c [1.47 (0.96–2.25; p = 0.0842)]"
"Analysis of receiver operating characteristic curves showed that only TG/HDL-c and HDL-c were useful for detecting extensive coronary disease, with the former more strongly associated with disease."Trig/HDL arány 0,9 felett rossz, neked meg 0,74, szóval én nem aggódnék a helyedben.
A magas karbamid valószínűleg azt jelzi, hogy több fehérjét viszel be, mint amit a szervezeted izomépítésre fel tudna használni, így inkább ellövi energiának. Vagy azt is el tudom képzelni, hogy mivel pihenőnapon kevesebb zsírt viszel be, a szervezeted a protein egy részét is elhasználja energiának olyankor (vérvétel előtti nap pihenőnap volt?), de ez csak egy erős tipp, igazából nem nagyon hallottam még olyanról aki ennyire drasztikus változtatná a bevitt zsír mennyiségét napi szinten, szóval nem tudom milyen hatása van (vagy van-e).
Hogy probléma-e a magas karbamid (urea) szint? Vitatott. Valószínűleg ha tartósan magas az gond, de egyesek szerint ha csak ideiglenesen az, akkor pozitív hatásai vannak:
"Most authors do not consider the UA as a risk factor, but presenting antioxidant function. UA contributes to > 50% of the antioxidant capacity of the blood. There is still no consensus if UA is a protective or a risk factor, however, it seems that acute elevation is a protective factor, whereas chronic elevation a risk for disease." (forrás).Ez alapján én kezdésnek nem foglalkoznék vele (ha úgy gondolod tényleg kell enned ennyi proteint) a következő vérvételig, ha akkor is magas, vagy nőtt, akkor meg megpróbálnám a proteint csökkenteni.
De ugye továbbra se vagyok se orvos se dietetikus, szóval a fentiek csak a személyes véleményem és nem egészségügyi / étkezési tanácsadás.
-
psyche
csendes tag
Cathfaern,
A ketogén diétám 4-dik honapjában csináltattam egy vérképet. Szerinted ez a koleszterinszint nem veszélyes, normális ez?
Tudni kell, hogy elég sok feldolgozott kaját ettem.
A kajálásom a vérkép idején:
Edzésnapokon fehérje 170 gram - zsír 130 gram (a zsír forrása virsli, szalámi legfőképp)
Pihenőnapokon fehérje 140 gram - zsír 80 gram (a zsír forrása virsli, szalámi legfőképp)
Szénhidrát minden nap 15 gram.Valamint miért lehet magas a karbamid szint? A sok fehérjétől? Ez se lehet veszélyes?
Ez a vérkép áprilisban készült, azóta rengeteg olívaolajos szardíniát eszem, valamint lecsökkentettem a feldolgozott kaját és helyette bacon-tojást eszek az olívaolajos szardínia mellett. Ez jo megoldás lehet az LDL koleszterin csökkentésére?
A mostanában történő kajálásom adatai:
Edzésnapokon fehérje 170 gram - zsír 130 gram (a zsir forrasa tojas plusz bacon)
Pihenőnapokon fehérje 140 gram - zsír 40 gram (a zsir forrasa napi 3 db olivas szardinia konzerv)
Szénhidrát minden nap 15 gram.Azt tervezem, hogy augusztusban elmegyek egy ujabb vérképre.
-
Fogalmam sincs, hogy van-e valaki aki tudja ki az a Joe Rogan vagy Jordan Peterson.
De azért ezt itt hagyom:
Joe Rogan - Jordan Peterson's Carnivore Diet Cured His Depression? -
válasz
Arpee78 #1556 üzenetére
"Valamiért pedig beleteszik:"
A gyártás gyorsítása a cél. A korlátozott raktárkapacitás csak rövid füstülést és még rövidebb optimális helyen való tárolást enged meg. Ki kell nyomni azonnal a fogyasztóknak a terméket.
A termék valódi minőségét és egészségességét indirekt módon, de közli a gyártó.
Az összetevők felsorolás kistájának hossza fordítottan arányos a termék egészségességével.A chips nem egészséges, de.
A Pringles natúr sózott változat, burgonyából, sóból és olajból készül. Nézd meg az összes többi változat összetételét. A három összetevő helyett sokkal többet fogsz találni. Nézd meg a sokkal elterjedtebb Chio változatot. burgonya, napraforgóolaj (34%), étkezési só (0,77%), természetes aroma, élesztőkivonat.Ha már paprika is kerül a chipsbe, robban az összetevők mennyisége. Burgonya, napraforgóolaj (34%), cukor, természetes aroma, TEJFÖLBŐL készített szárított tejkészítmény, étkezési só, paprikapor (0,2%), chilipor (0,1%), édes TEJSAVÓPOR, étkezési sav (citromsav), színezék (paprikakivonat), vöröshagymapor, élesztőkivonat, fokhagymapor, paradicsompor, fűszerek;
Ez még elmegy, mert olyan fajta, ami burgonyát csak por alakban tartalmaz. Tésztaként sütik alakra a chipset.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #1557 üzenetére
4,2 meg 4,4 is hihető. Ahogy a sajtokat se, a joghurtokat se erjesztik már meg normálisan, hogy hamarabb ki lehessen pakolni a boltok polcaira. A 6g mondjuk tényleg hozzáadott cukor kell hogy legyen. Mondjuk ha jól értem az valami zsírszegény joghurt (mondjuk a joghurtot hogy minek még tovább zsírtalanítani... ) és szinte az összes zsírszegény termék hozzáadott cukrot tartalmaz, mert valamivel helyettesíteni kell a kivett zsírt, hogy maradjon valami íze (szinte az összes zsírszegény termék magasabb ch tartalmú, mint a "normális").
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Arpee78 #1556 üzenetére
+1
A többiek továbbra is elfelejtik, hogy nyers / sütnivaló / grillkolbászról beszélünk. Régen azt sehogy se tartósították, disznóvágáskor ami készült azt rögtön megsüttötték, max. ha nem fogyott el a megsütött, akkor eltették másnapra zsírjával. És ha az ember megnéz egy tényleg adalékmentes sütnivaló kolbászt, akkor tényleg nem lehet normálisan szeletelni, hasonlóan morzsolódik, mint a hurka is.
Szóval amit az emberek nagyrésze elvár virsliszerűen homogén dolgot grillkolbász néven, azt csak szénhidráttal (cukor/liszt/keményítő) lehet elérni. Ilyeneket régen nem csináltak, vagy volt a nyers kolbász (lásd fentebb), vagy volt a száraz kolbász (amit füstöltek és sokáig el lehetett tartani).
-
válasz
Arpee78 #1551 üzenetére
Elméletileg igazad van.
Tesco natúr joghurt 150 g, amelyből cukrok 4,2 g
Cserpes joghurt 250 g natúr ebből cukrok: 2,8 g
Milbona Laktosefreie Zucker 4,4 g
Milbona Fettar,er Joghurt mild Kohlenhydrate 6 g davon Zucker 6 g Képet kérésre készítekA tej cukortartalma nagyjából 5%. A joghurt készítése közben fogyasztják a baktériumok, a cukortartalom csak csökkenhet. Egyedül a 2,8 gramm hihető el extra cukrozás nélkül.
-
Arpee78
senior tag
válasz
BurgBurg #1555 üzenetére
Valamiért pedig beleteszik:
5.3.4. A nyerskolbász gyártás adalékanyagai
A nyerskolbász gyártáshoz korábban nitrátot és konyhasót használtak, újabban a nitrát gyakorlatilag kiszorult és nitrites sókeveréket használnak. A nitrites sókeverék használata révén a kezdeti nitritkoncentráció általában 120- 150 mg/kg-ot tesz ki.
A starterkultúrák szénhidrátokból képeznek tejsavat, amely biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. A szénhidrátok attól függően, hogy mennyire egyszerűek vagy összetettek, gyorsabban vagy lassabban bomlanak el, így bizonyos mértékig szabályozható a nyerskolbászok gyártása során a pH-értékcsökkenés sebessége. Minél egyszerűbb a cukor, annál gyorsabban és minél összetettebb a cukor, annál lassabban megy végbe a bomlás és pH-értékcsökkenés. A leggyorsabban a szőlőcukor bomlása megy végbe, ennél lassabban a szacharóz ( kristálycukor ), még lassabban a laktóz lebomlása.
A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak. A lactobacillus-ok ( tejsavbaktériumok ) feladata, hogy a pasztához adott szénhidrátból tejsavat képezzenek, lehetőség szerint minél gyorsabban. Ez a tejsav biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát ( szeletelhetőségét ).
-
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus #1549 üzenetére
A natúr joghurtba nem tesznek pluszba cukrot, attól is natúr. Az összetevők között fel kellene tüntetni az ilyen cukrot. Ami a tápérték táblázaton van cukor az a tej természetes cukortartalma miatt van.
-
-
válasz
Arpee78 #1546 üzenetére
A szüleim töltöttek kolbászt, saját élvezetre.
Abban nem volt cukor. Se répacukor, se más. Vágni szépen lehetett.
A cukor valóban tartósítószer = méreg.Ebben igazad van. De néhány százalékos koncentrációban, nincs tartósító hatása. Legalább 50% koncentráció kell a hatáshoz.
A cukor ízfokozó. Ezért kerül szinte minden ételbe.
A felvágottak közül egyedül a Mortadella Bologna IGP, ami nem tartalmaz cukrot. Még szénhidrátba számolva sem. Ha valaki ismer hasonló cukormentes felvágottat, szóljon nyugodtan.PS:
Nem vagyok ellensége a cukornak. De az zavar, hogy szinte mindenbe belenyomják. Még a natúr joghurtba is, mert azt könnyebb eladni. -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern #1539 üzenetére
Miért kerül cukor a kolbászba?
...biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát (szeletelhetőségét).Kevésbé lesz szeletelhető. Ha jól sejtem a
kolbásztfeldolgozott húst nem szétvágod még egy élesebb késsel sem, hanem kb széttéped. Nem vagyok illetékes kolbásziparban és kolbászokat sem veszek, lehet tévedek.
Másrészt élelmiszer biztonságilag kockázatosabb, ezért az ilyen mindenmentes húsokat jobban kell ellenőrizni és rövidebb ideig tárolni, emiatt drágábbak. Aki nem hisz a szénhidrát=méreg elméletben annak bőven megéri megvenni azt a minimálisan cukrozott húst.(#1544) Teasüti
Nem tudom. Van reggeli, ebéd, vacsora, de nem kőbe vésett. Eszek amikor akarok, csak este lefekvés előtt nem eszek.(#1547) Teasüti
Szerintem a virsli, párizsi és hasonló termékekben van cukor. A füstölt, sózott szárazkolbászban gondolom nincs. A füstölés és sózás megteszi hatását. -
Arpee78
senior tag
válasz
consono #1537 üzenetére
A napi 1300-hoz még hozzájött egy kicsi a szabadon választott kajákból, azoknál csak a kalóriára figyeltem. Egy nap +100, vagy egy héten +700 v. +1000, valahogy így. Kalkulátor szerint 1400 cal nálam ~30%-os kalóriadeficitet jelent, ami még elfogadható. A sablont átküldöm emailen.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #1541 üzenetére
Mesélhetnél egy kicsit a tejiparról, ha jobban belelátsz a dolgok mögé, mint mi!
Engem a biológiai és kémiai szennyezőanyagok érdekelnének, ha van erről infód. -
válasz
Teasüti #1525 üzenetére
Az a baj, hogy ebben a videóban vagy alapvető tévedések vannak vagy rossz indulatú túlzások.
A teheneket nem kell folyamatosan megtermékenyíteni a tejért. Amíg a fejést nem hagyják abba, addig termeli a termeli a tejet. Egyszeri nekifutás elegendő.Az érzelmi fröccsöt szépen adják be a videóban. A borjáért síró tehén. A végén a beteg állatot távolítják el. Gondolom a kergemarhakór járványban felvett videóból vágták ki. A "fertőzés" módjáról nem volt pontos ismeret. Mindenki próbálta a legtávolabb tartani magát a betegségtől.
Többek között ezért is, ma már nem szabad visszaetetni az állatokat. Döglött állat nem dolgozható fel. A beteg állatokat sem lehet feldolgozni.
De nem kell tejet inni. Én sem iszom.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Woodslave #1538 üzenetére
Mi számít normális összetevőnek?
Olyan feldolgozott kolbász / virsliszerű dolgot nem láttam még, amiben dextróz ne lett volna. Ezen kívül 99%-ban van keményítő is valamilyen formában.
Ha ezektől még normálisnak számít, csak azért legyen relatív kevés ezekből benne, akkor Nádudvari (mondjuk nekem az ő grillkolbászaik annyira nem ízlenek), Wiesbauer és Zimbo termékei között érdemes nézelődni tapasztalatom alapján (de ezeknél se lehet általánosan kijelenteni, még ugyanazon termék különböző ízei között is drasztikus eltérések lehetnek). Illetve a a bajor grillkolbászok általában relatív mentesek felesleges dolgoktól (aldi / lidl szokott lenni, de utóbbi időben egyre több helyen látom), de itt is meg kell nézni mindig mit vesz az ember (spar / tesco / auchan trioban nem szoktam járni, azokban lehet van még jó). -
Woodslave
félisten
tudtok olyan normális összetevőjű sütnivaló kolbászkát amit serpernyőben meg lehet sütni. Agyaltam már hogy venni kéne egy darálót-töltőt és csinálni de annyira nem vagyok nagy konyhaművész
-
Arpee78
senior tag
válasz
pweaver #1524 üzenetére
176cm, 61kg, 13-14% tzs, 20-as BMI. Pár éve voltam túlsúlyos (~26-27% tzs, 77kg), azóta fogytam a mostani szintre, jórészt az étrendnek köszönhetően, amit kiegészítettem heti 1-2 óra mozgással. Az étrend kb 1300-1400 cal naponta amiben kb 45% CH, 30% zsír, 25% fehérje van. Az 1300 cal előre kiszámolt, ehhez jött kb 100-150 cal tetszés szerinti kaja, pl túró rudi, sajt, édesség, péksütemény. A fix étrend rész egy sablon, 4 hétre előre tervezve 12 főzés-sütés, a sablonban cserélhetően az egymással tápanyagilag csereszabatos alapanyagokat. Úgy lett megoldva, hogy nem kellett sokat méregetni se, de elég változatos is legyen. A főzés-sütés eredményét napokra és étkezésekre már csak szemmértékre osztottam be.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Cathfaern #1523 üzenetére
Amúgy erre akartam még reflektálni, csak közben elmentünk a tej felé.
Tegnap pont erről néztem egy interjút és egész érdekes dolgokról beszél az úriember.
Talán a kalória modellt egy az egyben el lehetne vetni fiziológiai szempontból. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Teasüti #1530 üzenetére
Félreértés ne essék nem muszáj tehéntejet inni. Ketoba amúgy se fér bele, én se iszok. De attól még felesleges demonizálni, alapvetően egy tápanyag és vitamindús ital. Nyilván jobb lenne ebből is bio meg organikus meg minden, de ahogy írtam ilyen alapon semmit se szabad megvenni boltban.
"Nekem könnyebb elhinni, hogy valóban így működik a tejipar, mint az ellenkezőjét"
Persze, pontosan erre alapoz az összes ilyen videóNem állítom, hogy semmi igazság nincs bennük, de erős ferdítés és túlzás megtalálható mindegyikben. Lásd pl. a híres(ebb) PETA képeket, amikről valahogy mindig kiderül, hogy nem sok közük van a valósághoz pl.: [link]. Bal oldali a PETA szerint ahogy kinéz egy megnyírt bárány, a jobb oldali ahogy a valóságban kinéz egy megnyírt bárány. Persze utólag beismerik, hogy preparált kép.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Woodslave #1527 üzenetére
Alapból szkeptikus vagyok a vadkapitalizmus termékeivel szemben, úgy mint a modern ipar amit a tőke vezérel és nem szégyell kizsákmányolni semmit és senkit. A felől semmi kétségem nincs, hogy a felvételek, amik kikerülnek az ipar színfalai mögül, azok egyáltalán nem túlzóak és minden valószínűség szerint fedik a valóságot. Az ezekből levont következtetések nagyobb valószínűséggel helyesek, mint nem.
Másrészről meg nem tartom magam birkaszelleműnek sem, nem vallom azt, hogy egymillió légy nem tévedhet ezért nem nyelem le kérdés nélkül a hivatalos étrendi ajánlásokat se, mint mondjuk Arpee78.
Főleg mivel igen erős a gyanúm, hogy a tudomány elsősorban a tőkét szolgálja - hisz vmiből pénzelni kell a kutatásokat. Ahogy Ancel Keys is elsősorban karriert épített.
Mondjuk nem értem ez miért érdekes bárkinek is pont a keto topikban ami eleve szembemegy a hivatalos ajánlásokkal. -
-
Cathfaern
nagyúr
Úgy, hogy élelmiszeripari előírás van rá:
1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet
A nyers tej, a hokezelt tej és a tej alapú termékek eloállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol."A nyers tejben, hőkezelt tejben és tej alapú termékben kimutathatóan nem jelenhetnek meg, vagy nem
haladhatják meg a külön jogszabályokban meghatározott határértékeket:"
...
"b) antibiotikumok, szulfonamidok és más, a mikrobák élettevékenységét gátló gyógyszerek, tiltott gátló anyagok és egyéb gyógyszerhatású anyagok, mikotoxinok, biogén aminok, poliklórozott környezeti szennyező anyagok,"Nyilván bele lehet kötni a "határérték" szónál, de lásd amit lentebb írtam, ilyen alapon max. a fényevés jöhet szóba.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Cathfaern #1526 üzenetére
Nyilván elrettentő videó, de 5 perc alatt nem is lehet ennél jobban belemenni, mint hogy egy vega sárt dobál a tejiparra. Viszont majd hallgasd végig miket beszél aztán mondd, hogy nem így van!
Nekem könnyebb elhinni, hogy valóban így működik a tejipar, mint az ellenkezőjét - ami igazából csak egy álomvilág lenne a naiv embereknek. Arról meg semmilyen kétségeim nincsenek, hogy vannak határértékek a tej biológiai és kémiai "szennyezőanyagaira" vonatkozóan.
Anélkül, hogy nagyon belemásznék, hirtelen találtam egy ilyet. -
margithid
veterán
válasz
Woodslave #1527 üzenetére
Na ja, pár éve a kolbászt meg a szalonnát vették elő, hogy rákot okoz. Mindig jön valami új baromság, nagyrészt a facebookos álhírek bolondítják az embereket. (ezért se nagyon használom)
Szerintem a józan észnek kell hinni, ha nem is ketozni, de a sok finomított cukrot, lisztet mellőzni, vagy minimális szintre vinni, ch forrás zab legyen főleg, és mozgás. Ha ezeket betartja az ember nagy eséllyel nem lesz beteg. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Teasüti #1525 üzenetére
Onnan, hogy hivatalosan nem kerülhetnek ilyen dolgok a tehéntejbe. Nyilván lehet mindenhol összeesküvéselméletet látni, de ilyen alapon csak olyat szabad enni, amit maga termel az ember (ja azt se, mert ki tudja mi történt a földdel mielőtt megvette).
Videónak csak az elejébe tudtam belenézni hang nélkül, de ránézésre is tipikus vegán propaganda videó (ők szoktak tények helyett elrettentésre alapozni), de biztos ami biztos rákerestem a feltöltőjére, és tényleg. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Cathfaern #1522 üzenetére
Érdekelne mire alapozod ezt a kijelentésed.
Az én nézeteimet ez a videó egész hatásosan összefoglalja a tehéntejről. -
pweaver
csendes tag
válasz
Arpee78 #1519 üzenetére
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy milyen magassággal rendelkezel, hány kilogramm vagy? Voltál-e túlsúlyos és ha igen hogyan fogytál le, mi a módszered? Milyen étrendet követsz?
No offense, de nekem ez a táplálkozás bejött. Időnként megengedek magamnak egy mars csokit is, de mellette edzek is. Viszont most a cél még 17-20 kg leadása, utána pedig szinten tartás. Ez majd kiderül, hogy továbbra is ketoval, vagy csak szimplán kalória számolgatás egy kicsit magasabb szénhidrát bevitellel (>20g). Nem feltétlenül érzem azt, hogy ezzel most teljesen tönkreteszem magam, de azt se, hogy hiányt szenvednék bármiben is. -
Cathfaern
nagyúr
Részben OFF itt, mert nem direkt keto, de igazából ez a témakör érint mindenkit aki súlyt akar leadni:
Most jött ki egy tanulmány arról, hogy miért nem olyan egyértelmű a kalória be - kalória ki elmélet fennhatósága: [link].
Lényegében hasonlót hoz ki, mint amiről a topicban is beszélgettünk, hogy a feldolgozottság szintje jelentősen befolyásolja az ételek hatását, azonos kalóriatartalom mellett is.
Nyilván felveti a kérdést, hogy a keto hatékonyságába mennyire számíthat bele az, hogy jelenleg elég kevés feldolgozott élelmiszer áll rendelkezésre. Másrészt persze a cikk glikémiás indexről is beszél, ugye alapvetően ilyen téren a ketoban engedélyezett alapanyagok elég jól állnak, tehát ez a része alátámasztja a ketot is.Tanulságként továbbra is azt vonnám le, hogy célszerű minél jobban kerülni a feldolgozott élelmiszereket (függetlenül attól, hogy ketozik az ember, vagy sem).
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Cathfaern #1507 üzenetére
Naná, szerinted miért innám víz helyett?!
Párszor már biztos emiatt léptem túl a napi ch keretet, mert véletlenül lecsúszott egy liter kókusztej.
Tehéntejben meg 5g körül decinként. És genny, meg antibiotikumok. Kösz nem!
(Pedig nálam nagyobb tejivó csak kevés van. De lejöttem róla.) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Arpee78 #1519 üzenetére
"A keto ortorexiás"
Ja, hogy ez a lényeg. Hamarabb is leírhattad volna, mert akkor nem szánok ennyi időt meg energiát arra, hogy válaszoljak nekedEddig is úgy éreztem, hogy mint ha a falnak beszélnék, most már értem is miért, szóval ezentúl nem fogom fárasztani magam. Amit nyilván úgy fogsz értékelni, hogy mert igazad van.
"De, kalóriában, vagy pohárban vagy grammban. Csak ehhez nem kell egyáltalán méregetni, mert egy idő után elég jól meg lehet saccolni mi mennyi. A méregetés valóban segíthet megtanulni a helyes mértéket, de nem kell örökké méregetni mindent. Például valaki imádja a mars csokit, baromi édes, de biztos van aki szereti. Ugyanakkor az egészségére is ügyel - még ha nem is ortorexiás szélsőséggel - ezért meg akar felelni egy szigorúbb ajánlásnak ami max 3e% cukrot enged. Napi 2000 cal súlyfenntartás mellett akkor kb kétnaponta engedhet meg magának egy mars csokit amiben 29g cukor van, persze ha más cukros dolgot nem eszik. Tudja milyen édes a mars csoki, mekkora, milyen gyakran eheti. Ezzel a többi édességet és desszertet is elég jól belőheti, hogy mennyit és milyen gyakran eheti."
Azt kéne megértened, hogy ez keton is pont így működik, a kezdeti időszakot leszámítva. Mint ahogy ha valaki elhatározza, hogy a hivatalos ajánlás szerint étkezik, annak is van egy kezdeti időszaka. De ő nyilván olyankor nem ortorexiás, csak a ketos.
Egyébként ha az átlagember a normális, akkor a te fogalmaid szerint a fenti "saccolgatás" is bőven bőven ortorexia. -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern #1516 üzenetére
Az meg hogy mi a túlzás és mi a mérték az iszonyatosan szubjektív dolog. És független ketotól. A ló mindegyik oldalán lehet lenni "hivatalos ajánlásos" diétán meg keton is. Meg a lovon is.
Szerintem meg nem teljesen szubjektív dolog. Hogy ki mit érez finomnak és mennyire érzi magát jóllakottnak természetesen egyéni ízlés kérdése, de egyesek elnyomják magukban ezeket a hangokat. Pl az anorexiás azt hazudja önmagának nem éhes. A bulimiás, hogy éhes. A keto ortorexiás, hogy számára finom a zsíros kaja, a szénhidrátos meg nem.
Nem teljesen független a ketotól. Lehet szépíteni-magyarázkodni, de a keto akkor is több megkötéssel jár mint a normál. Vagy több önfegyelem vagy több önbecsapás kell hozzá. Ezért szerintem az ortorexiások aránya a keto diétázóknál jóval magasabb mint a normál diétát követőknél. Itt normál diéta = ajánlásokhoz közeli egészséges étrend.
Én azt mondom, hogy nem jó az ha valaki csak azért eszik mert finom. Attól függ, hogy érted. Ha valaki a kajáinak 100%-át csak azért eszi mert finom, az tényleg nem jó. Viszont ha csak kis részét eszi csak a finom íz miatt - mellőzve minden egészségi megfontolást - azzal semmi probléma sincs. De ha valaki a kajáinak 100%-át csak azért eszi mert (testileg)egészséges, az megint nem jó.
Hogy határozod meg a "mérték"-et? Gondolom nyilván nem pl. kalóriában, vagy pohárban vagy grammban,
De, kalóriában, vagy pohárban vagy grammban. Csak ehhez nem kell egyáltalán méregetni, mert egy idő után elég jól meg lehet saccolni mi mennyi. A méregetés valóban segíthet megtanulni a helyes mértéket, de nem kell örökké méregetni mindent. Például valaki imádja a mars csokit, baromi édes, de biztos van aki szereti. Ugyanakkor az egészségére is ügyel - még ha nem is ortorexiás szélsőséggel - ezért meg akar felelni egy szigorúbb ajánlásnak ami max 3e% cukrot enged. Napi 2000 cal súlyfenntartás mellett akkor kb kétnaponta engedhet meg magának egy mars csokit amiben 29g cukor van, persze ha más cukros dolgot nem eszik. Tudja milyen édes a mars csoki, mekkora, milyen gyakran eheti. Ezzel a többi édességet és desszertet is elég jól belőheti, hogy mennyit és milyen gyakran eheti.
Minden méregetés nélkül 3e% alatt tarthatja a hozzáadott cukrot.Ezek borzasztóan szubjektív dolgok. Hát pont nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #1516 üzenetére
Egyébként ha az ember egy kicsit elkísérletezik a szénhidrátszegény főzéssel, akkor nagyon hamar rájön, hogy az ételek ízét nem a szénhidrátok adják. Rizsnek, tésztának, krumplinak nincs íze, annak van amivel befűszerezed. Pontosan ezért ekézik annyira az angol konyhát, mert az kevés fűszerrel főz. Na ott érezni az alapanyagok igazi ízét, és ez amire a legtöbb magyar azt mondja, hogy ízetlen
Fűszerezni meg ugyanúgy lehet keton is. Igen, állag és textúra nem lesz teljesen ugyanaz, pl. sűríteni nem nagyon lehet liszt vagy keményítő nélkül, illetve ropogósságot (pl. prézlire gondolok) is nehéz elérni liszt vagy keményítő nélkül (bár nem lehetetlen, lásd mondjuk bőrével sütött húsok, vagy amikor kérget sütünk a húsra, vagy sajtokkal lehet ropogós hatást elérni). De ízekben nem igazán lesz különbség. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Arpee78 #1514 üzenetére
Én finom kajákat eszek
Miért ennék meg olyat ami nem ízlik? Igazából amíg "egészségesen" próbáltam enni, addig sokkal több olyan dolgot ettem meg ami nem ízlett, de hát együk mert egészséges. Ja, és jelenleg nem méregetek semmi, eszek amíg éhes vagyok és amikor éhes vagyok. Olyan dolgokat amiket szeretek.
Én tök nem arról beszélek amiről teAmúgy lássuk be amit leírsz annak meg van az ellenkező oldala is: amikor valaki csak azért eszik, mert az örömöt okoz neki. Amikor nem is éhes, nincs is kaja idő, de unatkozik, együnk valami finomat. Bánata van, együnk valami finomat. Lásd még a "csak úgy lehet filmet nézni ha közben nassolok valamit" vonal. Vagy már nem étkezés, de a "buli van meg iszunk, akkor el kell szívni pár szál cigit" vonal. Had ne folytassam.
Én nem mondtam egy szóval se, hogy nem jó az ha finom kajákat eszik az ember. Én azt mondom, hogy nem jó az ha valaki csak azért eszik mert finom. Remélem érthető a különbség.És értem miért lovagolsz ennyire ezen a témán, de továbbra se tartozik ketohoz. Attól, hogy keton bizonyos dolgokat nem, vagy csak mértékkel eszel, attól még nem kell "- Szar(abb) kaja, állandó méregetés, de még bővíthető ha ez nem elég". Igazából mindegy mit eszel, bizonyos dolgokat nem fogsz. Ha más nem, azért mert ártalmas az emberi szervezetnek, lásd pl. mérges gombák. Pedig azok között is van finom, mégse esszük meg őket (ugye mint a viccben, amikor a bácsit már sokadszor viszik kórházba gombamérgezés miatt, és megkérdezik tőle, hogy miért eszi meg ha gombaszarkértő és tudja hogy mérgező? A válasz, hogy "hát mert finom... "). Gondolom ezt mégse hívnád
Az meg hogy mi a túlzás és mi a mérték az iszonyatosan szubjektív dolog. És független ketotól. A ló mindegyik oldalán lehet lenni "hivatalos ajánlásos" diétán meg keton is. Meg a lovon is."Arany középút:
+ Finom ételek, italok mértékkel"
Hogy határozod meg a "mérték"-et? Gondolom nyilván nem pl. kalóriában, vagy pohárban vagy grammban, mert akkor már megrögzött méregetés van a te elveid szerint. Remélem nem azt akarod mondani, hogy az a jó mérték ami szerinted elégEzek borzasztóan szubjektív dolgok.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern #1510 üzenetére
Amúgy hosszú távon, ha nem csak a fogyás hanem az egészséges életmód a fontos érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire jó az, hogy az étel / ital, mint élvezeti cikk jelenik meg az ember életében. Hogy miért van az, hogy az ember az ételtől / italtól várja el, hogy "jól érezze magát", hogy "ne legyen unalmas", ahelyett hogy ezek egyszerű tápanyagként szolgálnának.
Ez a gondolkodás erősen közelít az ortorexiához, ami bizony betegség, így nem összeegyezethető az egészséges életmóddal.
A fenti idézetet olvasva a tünetek félelmetesen egybeesnek:
Otorexia1, Ortorexia2, Ortorexia3
Enni jó, ez tény. A finom ételtől/italtól jogosan várja az ember, jól érezze magát. Egy kiegyensúlyozott, mértékletes étrendbe bőven belefér az ételek élvezete. Természetesen túlzásba lehet esni mind mennyiség és minőség tekintetében, aki egész nap csak cukros, kalóriadús kajákat eszik. De az ortorexiás már a ló túloldalán van. Egy szélsőségesen egészséges étrenddel nem nyer semmit, csak az ételek élvezetéről fosztja meg magát.
Az egyik szélsőség
+ Finom ételek, italok mértéktelenül
- Korai halálozással elvesztett boldog évek és betegséggel töltött hosszabb idő. Átlagéletkor ~50 évMásik szélsőség:
+ Elérhető maximális életkor, minimális a betegséggel töltött idő. Átlagéletkor ~100 év
- Szar(abb) kaja, állandó méregetés, de még bővíthető ha ez nem elégArany középút:
+ Finom ételek, italok mértékkel
- Minimális a korai halálozással elvesztett boldogéveknapok és betegséggel töltött idő. Átlagéletkor ~99,9 évTovábbá a ketogén diéta(pontosabban amit ti követtek) korántsem biztos, hogy egészséges. Valahol a sok zsírnak ártalma lesz, vagy sok a telített zsír, vagy túl sok az omega6. Nagyon valószínű, hogy a megspórolt CH ártalmainak hiánya nem kompenzálja a sok zsír okozta bajokat.
Keto hívő:
- Szar(abb) kaja, állandó méregetés, de még bővíthető ha ez nem elég
- Korai halálozással elvesztett boldog évek és betegséggel töltött hosszabb idő. Átlagéletkor ~50 év -
Melorin
addikt
válasz
Cathfaern #1510 üzenetére
Köszi a választ
Más kérdés: kaptam egy egész házi nevelésű csirkét. Gondoltam főzök belőle egy nagy fazék levest. Eddig ugye nincs gond mert csak zsír és hús. Viszont hogy egy kicsit megbolondítsam, tennék bele zöldségeket is, pl répát, hagymát, amiknek magas a szénhidrát tartalmuk. Az ugye nem fő bele a levébe? Szóval ha a zöldséget nem eszem meg csak a levet és a húst, abban elvileg nem lesz Ch?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Melorin #1508 üzenetére
Ez erősen vitattot témakör, és függ az édesítőktől is, illetve valószínűleg egyéntől is. Bizonyos kutatások bizonyos édesítőkkel kapcsolatban azt találták, hogy bár nem tartalmaznak ch-t, de inzulinválaszt váltottak ki alanyokból. Mások nem tudták ezt alátámasztani.
Én azt gondolom (de nem tudom alátámasztani), hogy valószínűleg a szervezet alkalmazkodik. Eleinte reflexszerűen édes íz -> inzulinválasz, de idővel rájön, hogy az édes íz nem (feltétlen) jelent ch-t, és így nem lesz automatikus inzulinválasz.Arra érdemes figyelni, hogy nem jó bármi ami "édesítő" néven van címkézve. Pl. Xilitnek magas a ch tartalma. Eritrit jó (csak mellékíze van), Stevia jó (csak mellékíze van és meg kell nézni, mert porított formában lehet tartalmaz ch-t is adalékanyagként), éttermekben / cukrázdákban használt "pötyi" ugyancsak jó (mi nagyrészt ezt használjuk). Feldolgozott élelmiszerekben nagyrészt ez utóbbi, vagy aceszulfam-k van, azzal sincs gond ilyen téren. Utóbbi időben terjed a stevia (legtöbb termék szerintem borzalmas), viszont léteznek nyírfacukor/xilittel édesített dolgok is, azt értelemszerűen kerülni kell.
Amit mások tapasztalatából tudok, hogy van aki próbálkozott vércukor méréssel édesítőkkel kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy van reakció. Van aki meg nem tapasztalt reakciót.
Magammal kapcsolatban azt tudom, hogy próbáltam kávé + 1 "pötyi" kombót kimérni, arra nekem nem reagált a vércukrom.
Saját tapasztalat 2: én úgy fogytam 20 kilót 9 hónap alatt, hogy az első ~3-4 hónapot leszámítva napi szinten ettem relatív sok édesítőt. De ahogy írtam ez lehet egyénfüggő is.Egyébként léteznek olyan ásványvízek is (bár nem tudom Mo-n mennyire gyakoriak, direkt nem kerestem még őket külföldön volt szerencsém hozzájuk véletlenül), ami egyáltalán nem tartalmaz édesítőt, csak aromákat és így van ízük (szerintem borzalmasak, de egyénfüggő lehet
).
Amúgy hosszú távon, ha nem csak a fogyás hanem az egészséges életmód a fontos érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire jó az, hogy az étel / ital, mint élvezeti cikk jelenik meg az ember életében. Hogy miért van az, hogy az ember az ételtől / italtól várja el, hogy "jól érezze magát", hogy "ne legyen unalmas", ahelyett hogy ezek egyszerű tápanyagként szolgálnának. De ennek ketohoz nincs köze
-
válasz
Melorin #1502 üzenetére
Szabad, csak színtiszta műanyagokkal van ízesítve.
Ha unod az ásványvizet, ízesíts kedved szerint, növények ízanyagaival.
Nagyon finom a citromfű. Elegendő néhány friss levél az ásványvízbe és nagyon finom citromos vizet tudsz inni. Végig próbálhatod az összes fűszer és gyógynövény levelét és termését, csak előtte olvass utána, nehogy kellemetlen mellékhatása legyen.
A citromfű évelő növény. Nyáron a napon érzi jól magát. Tél miatt ha van mód rá, érdemesebb védettebb védettebb helyre ültetni. A menta félékkel is érdemes próbálkozni. A friss borókabogyó is érdekes lehet a ginre hasonlító ízvilága okán.
Hársfavirág, fehér akác virág -
Melorin
addikt
Ízesített ásványvizet szabad inni? Vagy milyen opciók vannak a vízen kívül mert már kezdem unni
-
Cathfaern
nagyúr
Halban nincs szénhidrát, kagylóban meg rákban van (ikra az passz így hirtelen). Ami kicsit ront a képen az a nagymennyiségű fűszerpaprika ami belemegy (ugye ez a gond egy kicsit a pörkölttel is, plusz ott még ott a hagyma is), de így is ketobarát maradPersze kenyér és tészta nélkül
Új hozzászólás Aktív témák
lo ...
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asztrofotózás
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nintendo Switch
- Nintendo Switch 2
- AliExpress tapasztalatok
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X6b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest