Új hozzászólás Aktív témák

  • Flame_

    tag

    válasz Vistaboy #1055 üzenetére

    Látom nem nagyon zavar, hogy nem az igazságtartalmát vitattam, hanem hogy értelme van-e leírni az egyértelműt. Olvasd el sztem mégegyszer :) Persze tudjuk, minden csak egy vélemény, igazság nem létezik :U

    Nem bűn tanácsot osztani, szó sincs róla. Csak tudod ahhoz, hogy az ember hitelesen tegye ezt, ahhoz kéne egy és más. Mondjuk érteni a másik mondanivalóját, érteni a szituációt, illetve az egyértelmű jele annak, hogy a másik rászorul a tanácsra. Enélkül bizony a tanács osztása elég érdekes jelenség.
    Persze, sokan élnek sokféle tévhitben... csak akkor releváns elővenni egy nekem címzett hozzászólásban egy tévhitet, ha mondjuk én jelét adtam annak, hogy ezt osztom. Enélkül az csak tartalom nélküli okoskodás. (Persze, tudom, ez csak az én véleményem, hiszen igazság ugye nincs :) ) Duplán röhelyes, ha valaki közben a másik mondanivalóját sem tudja értelmezni, de azért ő tanácsolgat. Például állítottam én, hogy szoftvert például legális leszedni otthonra? Ellenkezőleg; ez az egyik alaptételem, aminek erkölcsi oldalról igyekszem nekimenni (kinek ártok ugye bizonyos esetben, hogy nem szabad?).

    Az pedig jelzésértékű, hogy a feltett kérdésre ("Kinek ártottam?") adandó választ ügyes félrebeszéléssel megkerülted :) Verbálisan nem vagy rossz.

    Na de hogy az érdemi felvetéseddel is foglalkozzak:

    A próbaverziókkal az a probléma, hogy igazából az enterprise kategória felé elmozdulva válnak értelmessé, pl. akár negyed-fél évig is teljes értékkel használható szoftverek. Ott ugyanis nem szaroznak, van érdekérvényesítő képesség :) "Alább" meg jutnak az olyan demók, amikből sok esetben semmi nem derül ki. Arról nem is beszélve, hogy egy filmet vagy egy albumot hogyan demózol? Vannak szép próbálkozások már, de még mindig általános, hogy sehogy. Rá vagy kényszerítve, hogy leszabályzott csatornákon juss információhoz, majd az így promózott termékekért látatlanban pénzt adj ki - ennek pedig az egyetlen alternatívája, hogy kiszállsz az egészből. Nincs érdekérvényesítő képességed, csak tejelhetsz mint egy tehén, vagy elhúzhatsz az istállóból. Na persze a törvényes lehetőségeken belül :)

    És ha ezt valaki ebben a formában fair és korrekt eljárásnak kiáltja ki, ott válik ezen körök szószólójává. Függetlenül attól hogy miért teszi, és mennyire sértődik meg ezen tény kimondásán. Ez a rendszer így nem jó. Nem mondom, hogy tudok egy másikat, ami mindenkinek jobb (a kiadóknak biztos nem lenne :) ), de az alapproblémákról beszélgethetnénk. Hátha nem mindnek ugyanaz a vége.

    Egyébként belegondoltál már abba, hogy ha a Törvényes Rend Rendíthetetlen Őre szerepében szállsz be a warez vitába, majd az ellenvéleményre azonnal felveszed azt mellényed, amibe az van hímezve, hogy "Az, hogy ki mit hisz igaznak, az mindenkinek a saját egyéni meggyőződése, és ezen nem tud változtatni senki más." - abből valóban nem tud sokminden izgalmas és egyedi kisülni? :) Így ne csodálkozz, hogy mindig ugyanaz a vége.
    Esetleg várhatok a feltett kérdésemre egy választ? Persze a törvényeket ismerjük (ha nem is betűről-betűre, de lényegükben), csak úgy, erkölcsileg, egy véleményt.
    Például: pistike, aki a zsunkaPC-jén 15 éves korától 18 éves koráig nyomja a warez Photoshopot minden héten kétszer pár órát, az kinek is árt? Legfeljebb neki, mert nem csinos gimis lányokat fogdosott az alatt is :P De talán ezt bízzuk rá. Azt is, ha neki nem felel meg a trial, és így oldja meg. Akkor is, ha a szerzői jogi lobbi szerint neki ilyenkor tízezreket kéne fizetni a programért. Oké, emberségesek vagyunk, nem rúgjuk rá az ajtót. De ha őt helyes békénhagyni, akkor miért nem olyan a törvény, ami ezzel összhangban van? Miért a rendőr bácsi jó szívén múlik ez? Nem érzed ebben a nyomorul kelet-európaiságot, a kiszolgáltatottságot, a korrupt következetlenséget? Nem zavar ez téged?

    Mondom nem arról van szó, hogy boldog-boldogtalan szedhessen akármit akárhova. De ez a jelenlegi szabályzás így nem egészen jó. Amit te csinálsz meg semmi más, mint racionalizálás. A törvények ne azt büntessék, akik nem úgy viselkedtek, mint ahogy a nagyságos cégek megmondták.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák