Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
1. "Digitálisan írástudatlanok a magyar kamaszok"
Digitálisan?2. Mit nevezünk digitális írástudásnak?
3. tompika mint referencia lenne ott, vagy mint elrettentő példa?
-
-
pengwin
addikt
Szerintem digitálisan írástudatlan az, aki elkattintgat fb-on, és ha beidomítják valamire akkor meg tudja azt ismételni, de emellett nem rendelkezik semmiféle kreatív probléma megoldó készséggel.
Én édesanyámat is ebbe a kategóriába sorolom, pedig ő informatika tanár.
De a jelenlegi egyetemi rendszerben végzett kollégái sem sokkal jobbak, mert akik tehetségesebekb, azoknak a többsége úgysem tanárnak megy.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
törölt tag
Ennek eleget téve, a magyar wiki oldal első bekezdése konkrétan úgy baromság, ahogy van, a definíciója pedig pont a nagy büdös semmit tartalmazza mint definíció.
Ergo-tényleg definiálni kéne mi is az, mielőtt ilyen hangzatosan benyögik, hogy digitálisan írástudatlanok a fiatalok.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
+1
Be tudja kapcsolni a gépet, esetleg torrentezik, fb-zik és kész. 0 szövegszerkesztő tudás, ha dob egy errort valami a gépen akkor már pánikol, nem lát át semmilyen rendszert, nem tud utánajárni, adatvédelmi szempontokat nem vesz figyelembe(jelszókezelés, fb-re mindent posztol, minden adatot megad).
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
nagyúr
Szerintem nagyon nehéz definíciót találni erre hiszen rendkívül összetett ez a téma. Megemlíthetnénk az e-mailezést, nem kattintunk mindenre, tudja mi az a spam ezért nem adja meg akárhol az e-mail címét vagy tart 2 fiókot ilyen célból, 1 spam és 1 hivatalos, nem ad hülye nevet a hivatalos e-mail fióknak stb. Lehet a vírusirtás felé is menni, pl. tudja, hogy nem szabad felugró ingyen iphone reklámokra kattintani, telepít vírusirtót.
Szerintem a digitális írástudatlanság olyan mint a jogosítvány. Ha van jogosítványod akkor azt feltételezhetjük, hogy tudsz közlekedni, ismered a KRESZ-t és alapvető dolgokat tudsz a járművedről, mint pl. kereket cserélni.
A digitális világban is meg kell tanulni "közlekedni, élni".
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
félisten
Az nem kifejezés...
Tanár- és diákoldalon is elég rettenetes dolgokat látok.
Informatikai iskolában tanító családtagom folyamatosan arra panaszkodik, hogy mivel számítógép-beszerzési tilalom van (úgy általában a közszférában), nem vehetnek gépeket. A 8-10 éves PC-k viszont szépen kihalnak, úgyhogy ők most ott tartanak, ahol én jó 30 éve: egy gépet mutogatva az osztálynak tanítanak informatikát, mindenki jegyzeteljen! Aztán írásban dolgozat, olyan kérdésekkel, mint pl. a Windows "Szerkesztés" menüpontja.
A Linux tabu. Megemlíteni is istenkáromlás, tilos.A másik oldal: most érettségiző, informatikatagozatot végző csemete. Pár fogalom, amikről még egyáltalán nem hallott:
szövegszerkesztőben korrektúra, elektronikus aláírás, hálózati rétegek (úgy általában), RAID...MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
caprine
senior tag
Mi ez a hülyeség? "....annak ellenére, hogy már néhány éven belül minden munkahely digitális munkahely lesz..."
Értem, a kenyér is majd digitálisan készül, a palánták is digitálisan lesznek elültetve, a fák metszve, oltva, sőt az olimpia is digitális lesz, tyson digitális osztja majd a pofonokat, a maratont is digitálisan futják le, és eljön az idő, hogy a 160 kilós fotelből feltápászkodni alig tudó nyeri a 100 méteres gátfutást..... tényleg ennyire hülyék ülnek ott fent? Na ők a realitásból analfabéták!
Ha saját szívedben nem találsz békét, nem fogod azt megtalálni a világon sehol. (SCKG)
-
WinPho
senior tag
Tapasztalom, mint informatika tagozatos szakközépiskolás diák, hogy rettenetes az infó oktatás és ebből kiindulva (vagy emellett) a lelkesedés is.
Megőrülök, milyen fogalmakat bele tudnak rakni dolgozatokba, miféle elavult dolgokról tanulunk órahosszakat és sorolhatnám... Borzalmas és egyáltalán nem korszerű. És nem egy szegény suliban tanulok.
I don't believe in the moon, I think it's just the back of the sun.
-
kakuk.tamas
addikt
Nekem az a furcsa, és a meglepő, hogy ahhoz, hogy erre rájöjjenek kellett kb 5 év.
Amíg alapból hülye a fiatal (tisztelet a kivételnek), és nagy gondot okoz neki egy egyszerű összetett mondatot elemezni, az alapvető helyesírási szabályokat, és matematikai műveleteket megfelelően alkalmazni, addig ilyen dolgokon ne akadjunk már fenn.[ Szerkesztve ]
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
Ghoosty
őstag
"Értem, a kenyér is majd digitálisan készül,"
Igen, beállítod a dagasztógépet, majd a sütőt a megfelelő hőfokra, időre, megfelelő gőzadagolásra stb. A vevőid kártyával fizetnek, online rendelnek tőled stb.
"a palánták is digitálisan lesznek elültetve"
Konkrétan még nem tudom, hogy a palánták hogyan mennek, de már egy kombájn is gyakorlatilag számítógép. Nem lepődnék meg nagyon, ha létezne tényleg palántázógép.
Amúgy mindent jelen esetben nem szó szerint kell érteni, mert azért lehet találni egy-egy kivételt ahol tényleg nem lehet digitalizálni, de pl sportban sem árt, ha tisztában vagy a leghatékonyabb edzési módszerekkel amit a legegyszerűbben online érhetsz el.
-
-
MomoSinX
aktív tag
Hát nem csodálom, most fogok szakmai gyakorlatozni egy általános iskolában, mint szerelő-karbantartó és megdöbbenve tapasztaltam, hogy 15 éves gépeken tolják a dolgokat, ami éppen viszi az XP-t... Természetesen azt is mondták, hogy semmire sincs pénz. Ha akarnának sem tudnának új dolgokról tanítani, mert ezer dolgot nem támogatnak a régi vasak. Linux? Senki nem hallott róla XD. Csodásan indul ez az egész...
-
vzozo
senior tag
Nem konkrét rendszereket, hanem elveket, absztrakciós készséget, logikus gondolkodást, minták és összefüggések felismerését kell tanítani, értelemszerűen néhány gyakorlati példával.
Ehhez akár még a 15 éves XP is jó.
Bár szerintem aki vindózt / linuxot vagy bármilyen konkrét terméket nevesít ezzel az egész üggyel kapcsolatban, az fordítva ül a pacin.
-
MomoSinX
aktív tag
A rendszer mindegy, mert sokan semelyiket sem tudják kezelni. Főleg Win 8.1 óta. A 10 most megint variál majd dolgokat, a nem hozzá értőkkel nagyon kitolnak. Szóval sokra mennek az emberek az elvekkel, absztrakciós készséggel, logikus gondolkodással, ha egy rendszert nem tudnak kezelni. Főiskolán is láttam olyan tanárt, akinek a böngésző megnyitása gondot okozott.
-
félisten
Szerintem konkrét rendszereket IS kell oktatni, mivel gyakorlati tudásra is szükség van. A kettő egymásra épül, alapok nélkül nyilván bizonytalan lesz a gyakorlat -- egy munkahelyen viszont első naptól azt fogják nézni, hogy mit tudsz helyből megoldani, legyen az akár szövegszerkesztés, akár csak az elkészült munka kezelése.
Elég sokáig oktattam egyetemen számítógép-használatot -- éppen csak annyira, hogy aztán tudjam mire építeni a szakmai tárgy ismereteit.
Nem kevés diákom keresett meg azóta hálásan azzal, hogy a munkahelyükön istenkirálynak számítanak azokkal az általam minimálisnak vélt alapismeretekkel, amit leadtam és számon kértem tőlük.MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
zoli62
addikt
Ez már régóta ismert, a Pisa felmérések csak rávilágítanak erre.
-
bambano
titán
digitális írástudatlan az, aki akkor is képes feltenni ugyanazt a szabvány kérdést a milyen routert topicban, ha kevesebb, mint 5 hsz-szel korábban válaszolták meg...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
fordfairlane
veterán
Így néz ki a lobbizás állami pénzekért.
x gon' give it to ya
-
-Skylake-
addikt
Pedig brutalisan le vannak maradva hidd el. Ismeretsegi koromben 10 emberbol 9nek problemat jelent egy win install , felhivom oket es telefonon kell diktalni hogy ide meg oda kattintson ( egyetemistakrol van szo , 18-25 )
#11 : a sportot kiveve digitalis lesz igen. Sugok neked egyet : egy kenyer sutesehez most sem szukseges a pek. Az lehet , hogy kis pekseg nem fektet be olyan technologiaba es annyi penzert , de nemszukseges. Itt a jovokep : ket lehetoseged lesz , 1: szamitogepen vegzel munkat , 2: nem vagy munkaero. Ugyanis majd mikor tenyleg robban a robotika , akkor majd a tmobilos ugyintezo , meg a pincer , meg a recepcios , meg az adatrogzito , a takairitok , az arufeltoltok es meg vegtelen sok teruleten dolgozo emberek mehetnek tovabbkepzni magukat , vagy munkanelkuli segelyert. Ne erts felre , nem azt mondom , hogy ez jo , csak azt hogy koltseghatekony. A robot ugyanis se nem farad , se nem ehes. Ha nekem lenne egy gyartosorom , hidd el en se akarnek embert latni meg a kozelebe sem.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
bambano
titán
válasz dajkopali #15 üzenetére
évek óta digitális vezérlésűek a mezőgazdasági munkagépek, mert másképp már nem megy. csak azért rakunk rá humán coprocesszort, hogy a rendőr ne raplizzon.
(#11) caprine: lehet raplizni, hogy mi készül digitálisan és mi nem, de amíg az adóbevallásod digitálisan készül és a nav nyomtatványkitöltőjéhez pilótavizsga kell, addig mellébeszélés minden más.
(#30) -Skylake-: nekem is problémát jelent egy win install
a sportról meg annyit, hogy nyugaton éppen most állnak át sap/harmony alapú real time játékosmenedzsmentre, mert géppel könnyebb nyomonkövetni a fizikai fejlődésüket. igaz, náluk nem az a szint, hogy 1-0-ra verjük a feröer szigeteket és akkor már három napos karnevál van, hanem 8-1-re vernek minket, mint a hollandok...[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz philoxenia #33 üzenetére
a lakásodat le tudnám rombolni egy pc-vel
de ha arra gondolsz, hogy az amazonnál pl. hogy rakják össze a csomagokat, meg hogy erőltetik a drónokkal való kiszállítást, nagyon hamar itt lehet az a világ, amikor tényleg gép előtt ülsz vagy munkanélküli vagy.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Kasya
nagyúr
A digitalis analfabetizmus pontos jelentesen azert elgondolkodtam... nem tul gyakran hallani.
Nem tudom ma mit tanulnak az altalanosban a diakok, mi anno DOS parancsokat es Comenius Logot bujtunk az altalanos szamitastechnikai ismeretek mellett. Gimiben pedig irodatechnika minden resze ill. internet, halozati ismeretek atfogo ismeret + weboldal keszites volt...ha jol emlekszem.Amit anno sajnaltam, hogy az Adobe programok kimaradtak es a programozasi ismereteket meg fakultacio keretein belul, emeltszinture keszulve se aptam meg kielegitoen.
...es mellette kockultunk eleget a szamtech orakon + utana...tul sokat is talan
Tehat mi valtozott, hogy a fiatalok kornyezeteben ilyenrol beszelhetunk?
Valamint mi a helyzet a 40 felettiekkel? A kozszferaban es versenyszferaban egyarant tapasztalok digitalis analfabetizmust.[ Szerkesztve ]
-
Bjørgersson
félisten
Nem csak digitálisan, és nem csak a kamaszok.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
devast
addikt
Már most is minden arra halad, hogy kb a legősibb mesterség kivételével vagy gépet(akármilyen hard/software) csinálsz, vagy gépet felügyelsz/karbantartasz, vagy lököd a marketing rizsát/adminisztrációval/emberekkel foglalkozol.
Itt a gép alatt nem a pc-t értem, hanem úgy cakkumpakk minden gépet.[ Szerkesztve ]
-
DFlash
tag
válasz philoxenia #23 üzenetére
Kellemes emlékek, az általánosban ezzel rajzolgattunk.
-
addikt
Az a baj hogy osszesegeben analfabetak az emberek ugy global mindenhez...
iPhone felvásárlás előfizetéses is!
-
nagyúr
válasz Jeanne d'Arc #39 üzenetére
Régóta mondom, hogy itt senki nem ért semmihez, bezzeg én...
-
King Unique
titán
Azért analfabéták ilyen téren, mert alapból nem érdekli őket, a lakosság nagy részét az informatika. Jóformán csak iskolában foglalkozik vele a gyerek, mert muszáj, de otthon inkább net, FB, Skype és társai, minthogy egy Office-t tudjon előtte normálisan kezelni. Ez van...
(#19) vzozo válasza: nem te ülsz, ha azt hiszed, hogy ez konkrét rendszerek, programok nélkül is megy...?
(#20) MomoSinX: nem hát, mert alapból nem is érdekli őket olyan szinten. Túl lett lihegve a 8.x mizéria is, de a 10 esetében ugyan már mért tolnának ki, nem hinném, nem tapasztalom, hogy annyival bonyolultabb lenne kezelni, mint egy 7-est, sőt?
[ Szerkesztve ]
-
MomoSinX
aktív tag
válasz King Unique #41 üzenetére
Számomra nem gond a 10. A kitolást úgy értettem, hogy az MS mániája folyamatosan átcsoportosítani a legtöbb dolgot és az átlagfelhasználónak ez nagyon betesz. A lényeg, hogy ha valaki valamit nem talál, akkor már megy a pánik, itt már természetesen az is rátesz, hogy sokan egy Google keresést nem tudnak végrehajtani, mert ott is kétségbeesnek, ha nem az első oldalon van a válasz . Ebből kifolyólag meg elakadhatnak a munkahelyeken egy darabig váltás után.
Bár szerintem az MS fejlődik vissza felhasználóbarát téren egyre jobban, de még jó, hogy egy kis időráfordítással úgy szabom testre a dolgokat, ahogy tetszik. Az átlagfelhasználó nem fog sz*rozni vele, csak a sírás megy.
Oké, be kell vallanom én is finnyás vagyok pár dologban, az Office új kinézetét meg elrendezését a mai napig utálom, de nem is tudok vele mit csinálni sajnos, max visszamenni egy régebbire vagy más alternatívát keresni.
-
Nekomajin
aktív tag
Elsősorban szerintem ott lehetne megfogni a problémát, hogy mindenki abbahagyja azt a dumát, hogy a mai fiatalok már úgy születnek, hogy értenek a számítógéphez. Az a legnagyobb baj, hogy a fiatalok tényleg elhiszik magukról, hogy ők értenek az informatikához, mert mindenhonnan ezt hallják. Amíg XY azt hiszi, hogy ő mekkora király, addig mindegy, hogy milyen a tanár, a tananyag, a gépterem, vagy akármi.
Most érettségiztetek informatikából, és a csoport fele azért választotta az infót, mert hogy az könnyű. Elhitték, és csúnya pofára esések lettek. És a kollégák közül is sokan azt hangoztatják, hogy az informatika könnyű. (Még akkor is, ha fél óráig kell magyaráznom egy yt downloader működését.) Ezt kéne nagyon gyorsan kiverni a köztudatból.
-
Egon
nagyúr
Ne is mondd, hülyét kapok ettől a programtól...
A lányom most negyedikes, ők is tanulták. Mondta a tanár, hogy gyakoroljanak otthon. Semmi letöltési link, vagy valami. Nem olyan egyszerű megtalálni az utolsó verziót. Ami persze nem megy 64 bites oprendszer alatt...
4 éve vettem gépet, a laptopok újabbak. Mindenen 64 bites Win7 van. Ha nem lenne Win-es tabletem, ami a 2GB ram miatt 32 bites Win8.1-gyel van telepítve, nem tudom min gyakorolna a gyerek (virtualizálni nem volt kedvem).
Nem hiszem el, hogy 2015-ben nincs jobb megoldás..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
kmisi99
addikt
válasz Nekomajin #43 üzenetére
Ebben nagyon egyetértek, barátnőm két testvére is informatikus akar lenni (az egyik lány), na vajon miért? Mert általános iskolában kb a leg könnyebb tantárgy, begépelnek valami szöveget worldbe, megtanulják a perfiériákat, aztán le van tudva az évi anyag, persze a gépet tele szemetelik 20 féle toolbarral semmihez nem értenek az ég világon, és nem is írástudatlanok de olvasni azt nemtudnak, kiír bármit a gép akkor már pánik van. Múltkor az egyik gépük rossz volt épp néztem mi a baja, a beep kódokat figyeltem amit a rossz gép sípolt, mikor átmentem a szomszédos szobába indítják újra a hibátlan gépet, mert hallották, hogy "pittyog" és nekem meg kell igazítanom valamit mer "pittyog" a gép. Közben egy szobával arrébb történt a sípolás.
A másik, én infószakos voltam, 35 en kezdtünk ebből valami 9-10db lány volt, a tanárok kérdezték év elején, hogy infó és humán osztály? Erre mi nem csak infó, ugye jött a sok lány me a sok hülye, mert hát az informatika könnyű tudnak ők gépezni, első évben 5-6 bukás sok ember elment, pedig semmi nehéz nem volt, ráadásul 10. ben kezdődött csak a programozás ami aztán nagyon selejtezett. Végül olyan 17 ember érettségizett le 12. ben.
[ Szerkesztve ]
-
big-J
őstag
Mindig megmosolyogtat ez az analfabétázás. Mindenre rá lehet mondani... szerintem pl muzulmán hitből 99% feletti az analfabéták aránya Magyarországon, de mondjuk kvantumfizikából hasonlóképp rengeteg az analfabéta.
-
Kasya
nagyúr
Nem tudom a "regi" rendszerben milyen volt az erettsegi szamtechbol, de a kozepszintut szvsz. ma mar mindenkinek tudnia kellene mikor kijon az iskolabol... sajnos sokan vannak az egyetemen is, akik egy beadandot nem tudnak rendesen megformazni, vagy tartalomjegyzeket csinalni, nemhogy diplomat irni kesobb...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem tudnád, csákánnyal védekeznék...
A gépek igen kis részét tudod irányítani automatizmussal és tudtommal még olyan nincs ami emberi beavatkozás nélkül képes bármit csinálni. Olyan gépet sem ismerek, ami bármit föltalált volna. Mindenhez programokat írnak emberek, mely programok egymásra épülnek. Tegyél le egy gépet a föld szélére, add ki a parancsot, hogy búzát termeljen.Mi történik? A kenyér meg hol van még ettől...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest