Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz rsf #2331 üzenetére

    Alap dolgokat tisztázhatunk, az egyszerűség kedvéért most csak simán zárlatosnak neveztem. Korábban már részleteztem, hogy lehet részben átvezetéses is.

    De ha megkérdezik, akkor elmagyarázom, ahogy korábban is elmagyaráztam már többször, hogy miről van szó. Csak egy példa: [link]

    Márpedig ez pont úgy működik, két akkuval is jártam így. Amikor elhasználódik, jött az, hogy hamar merül, nehezen indít stb.

    Ekkor belenézek a cellába és látom, hogy az egyik gyanúsan le van száradva. Feltöltöm vízzel, de hamarosan ismét elfogy. Mondjuk másnapra már láthatóan csökken, ismét kilátszanak a lemezek.

    Ennek egyszerűen az az oka, hogy a cella aljában képződött lerakódás átvezetést képez. Nem direkt zárlatot (0 Ω), hanem valamennyi átmeneti ellenállást, ami a cellát folyamatosan terheli. Az ellenállásokon (áramforrás belső ellenállása + átvezetés ellenállása) az áram hatására felszabaduló hő pedig elfőzi a vizet.

    Amikor második esetben jártam így, hogy gyengült az akku, rögtön néztem a vizet, leszáradt az egyik, akkor már tudtam, hogy itt a vég. Úgy is lett, innen kezdve már rohamosan romlott az állapota.

    Amikor már teljesen zárlatos, nyilván más a helyzet, én a kezdődő állapotról beszéltem.

    ...mert a töltő ráküldi a 14,4V-ot az aksira aztán az nem 6 hanem csak 5 cellára fog esni ezért az 5 jó cella elkezd pezsegni!

    A jó töltő először is áramgenerátoros módban dolgozik, a soros cellákon pedig azonos áram folyik, ami önmagában nem káros egyikre sem. Ami káros, hogy az elektronika nem állítja le (az egyébként megfelelő) töltőáramot, míg az akku nem éri el a 14,4 V-ot. Ilyenkor kezd túltöltődni, pezsegni a többi cella.

    A részben átvezetéses cella kevésbé pezseg, a zárlatos már sehogy.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák