Aktív témák
-
törölt tag
Nagyon helyes , szerintem mar eppen ideje lenne, hogy microsoft "iskolamarketing"-jet leszoritsak mas oszagokban is.
[ Szerkesztve ]
-
kételkedem
addikt
Itthon is ideje lenne megmutatni, hogy van más alternatíva is és nem csak MS szoftverek vannak a világon. Az iskolában legfeljebb az oprendszerek tanulásánál említik meg pl a linuxot. Még mindig ott tart az oktatás /nem informatikusokról beszélek/, hogy oprendszer=XP; irodai program=MS Office.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823
-
copin
őstag
válasz kételkedem #2 üzenetére
Az egészben az a legjobb, hogy olcsóbban is jönne ki az állam a linux rendszerekkel (gondolom én). Úgyis spórolni akarnak minden áron, itt egy logikus alternatíva.
-
wwhy
veterán
és majd a kínait is átállítják
ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>
-
Vladi
nagyúr
Ne kiabáljuk azért el, de lehet az oroszok robbantanak. Azért keményen osztják. Ok, vagy veszel magadnak wint, vagy itt az állami Linux.
Lehet el kellett volna olvasni Gorbacsov levelét?Azért az 1700 iskola az óriási utánpótlás és fejlesztői bázis. Nem csodálkoznék, ha fél éven belül az Alt feljönne a disztróvacsin a top5-be.
Drága Pál! Hát tudok én oroszul?
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
ngabor2
nagyúr
hmmm... egy valakit hiányolok a topikból, aki kifejtené, hogy miért is kerül es sokkal többe, és miért hamvába holt kezdeményezés, és úgyis vissza fog menni a win, és az oroszok úgyis könyörögni fognak a májkroszoftnak, és...
rosszmájúság off
hogy on is legyek: várjuk, hogy mekkora lesz a valódi visszhangja, és mekkora lesz a húzóereje. ha bejön, akkor lesz végre egy valódi élő példa. úgyhogy hajrá! amúgy lehet erről a disztróról nem-orosz nyelven olvasni? igaz, hogy kb. 4 évig próbálták nekem tanítani az oroszt, de ellenálltam neki
-
dajkopali
addikt
az angol oldaluk sajna elég gyalázatos, és áll is, de a wikipediából is el lehet indulni
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
veterán
válasz (Kolombusz) #9 üzenetére
Viccelődjünk kéremszépen...
-
leviske
veterán
Nem is rossz ötlet... lehet, hogy 2010-ben érkezünk el ahoz az időponthoz, mikor "az emberek rájönnek, hogy nincs szükségük Windows-ra"?
-
remington2
senior tag
válasz (Kolombusz) #9 üzenetére
Lehet, de így is lesz haszna. Ha a linuxos átállásra történő fenyegetés során sikerül kicsit csökkenteni ms-éknél az árat, nyertek. Ha nem, és részben linuxra állnak, akkor is nyertek. Jóllakik a káposzta is, és a kecske is megmarad
They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D
-
anulu
félisten
"a kormányzati felhívásra készítettek egy olyan, nyílt forrású szoftvereket tartalmazó csomagot, melyet a kormányzati, közigazgatási, illetve oktatási intézményeknek szántak."
wao, de ugyesek, igazan megmutattak... osszeraktak egy sajat disztribuciot? hmm, ugyesek.
lehet, hogy "free", meg "ingyen" meg "nyilt forraskod", de ha az altalanos / kozepiskolaban ezt tanitjak, egyetemen MS cuccok vannak es olyan munkahelyre mennek, ahol Microsoft termekek vannak, akkor ott a munkaadot piszkosul nem fogja meghatni, hogy "de en free OS / irodai programcsomagon tanultam!"
gl & hf nekik, en maradok a Windowsnal.
amugy nap-mint-nap latom, hogy hogy esnek kelnek a Linux-os serverek a brutalis terheles alatt, a Windowsok meg (Win 2003 Standard, Enterprise, Datacenter) sokkal kevesebb gonddal mukodnek.
off-ba rakom az egeszet, sajat velemeny, keretik nem megkovezni erte, nem flame inditasnak szantam!
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
dabadab
titán
Es ha a munkaadonal meg Linux van?
Ne legyel mar ennyire egybites...(Raadasul ha idomitott klikkeloket kepzunk, akkor ugyis veszett fejsze nyele a dolog, mert egy uj verzional eppen ugy elhasalnak a juzerek, ha meg ertelmes embereket, akkor nem ezen fognak fennakadni, szoval amugy se latom tul sok alapjat ennek az ervelesnek.)
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
őstag
Hat en inkabb klikkolgatok, mint percekig olvasom a man oldalakat
Bar az is igaz hogy ha mar tudom h mit hogyan kell, akkor linux alatt bash-ban gyorsabban el lehet intezni dolgokat, mint klikkolassal. Mondjuk erre meg ott az MS-nel a PowerShell, csak azt meg meg ugy latom eleg kevesen hasznaljak, koztuk en semMindenesetre tamogatando probalkozas, de en nem ertem hogy miert kell ehhez egy uj disztroval eloallni, nem-e lenne nekik jobb pl egy ubuntu, ami azert manapsag elegge nagy mertekben tamogatott...
-
Loretto
veterán
Költségcsökkentés engine-ből. Kíváncsian várom mi lesz belőle.
Anulu: mndkét rendszer ismerete lehet előny...Soirée...
-
dark100
aktív tag
Azert ez a top 5 kerdeses, ugyanis az angol nyelvi tamogatas igencsak hianyos ebben az ALT linuxban, legalabbis ezt olvastam egy tesztben. Szoval jelenlegi formajaban nem lesz vilaghodito, de a jovo meg barmi lehet. Egyebkent erdekes, hogy az oroszok radobbentek, hogy inkabb a hazait penzelik, azt visszaszedik adoba, a maradekot meg helyben koltik el es nem viszik ki az orszagbol.
Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software
-
Cathfaern
nagyúr
"osszeraktak egy sajat disztribuciot? hmm, ugyesek"
Nem igazán ez a lényeg, amúgy speciális feladatra (oktatás, közigazgatás, stb) jobb egy saját disztribúció, mint egy általános."lehet, hogy "free", meg "ingyen" meg "nyilt forraskod", de ha az altalanos / kozepiskolaban ezt tanitjak, egyetemen MS cuccok vannak"
Hahó! Épp arról van szó, hogy átállnak az általános / középiskolákban és egyetemeken linuxra... olvastad a cikket amúgy? Vagyis várj, legalább a címet...?"olyan munkahelyre mennek, ahol Microsoft termekek vannak"
Ha átállítják az egész oktatást linuxra, akkor munkaadók közül is sokan meg fogják gondolni, hogy váltsanak linuxra, mivel jelenleg au egyik fő probléma, hogy nincs olyan munkaerő, akinek ismerős lenne a linux.Azért azt ne felejtsük el, hogy itt nem egy kis pöcsnyi pár millió fős országról van szó, aki saját erőből semmire se jut, s nem nagyon éri meg saját magának fejlesztenie, hanem egy félkontinensnyi országról, nem kevés lakossal.
Amúgy épp emiatt örülnék, ha sikerülne egy a project, mivel oroszország "kiesése" egy hardvergyártónak pl. elég nagy veszteség lenne már, s így kénytelenek lennének linux alá is írni normális drivereket, de ugyanez igaz szoftverekre, játékokra (főleg online játékokra amit nem lehet warezolni), s ennek következtében a linux talán általánosan is alternatívája lehetne a Windowsnak, mert jelenleg csak speciális esetekben az (speciális esetnek számítom az 1 bites film/zene/iwiw felhasználást is, mivel arra már alkalmas a linux).
dabadab:
Csak nehogy az legyen a vége, hogy a linux általános nyelve az orosz lesz[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ez arrafelé úgy működik, hogy disztrib lesz vagy gulag?
disztrib... Ahol nagy cégek fő részvényeseit szemrebbenés nélkül börtönbe zárják, ott másképp zajlanak a dolgok....Mivel free, egyetemen is le lehet tölteni, fel lehet telepíteni...
Ez az esnek kelnek a linuxos szerverek meg mezei sima fud. Ennyiből sem az nem derült ki, hogy van-e rendes linuxos rendszergazda arrafelé, sem az, hogy van-e rendes vas, semmi. Csak láttunk már valakit, aki hallott már valahol olyanról, hogy egyszer egy linux felborult. Mert a windowshoz meg nem is kell érteni, vérpistike is felklikkelget egy datacenter editiont...
Arról már ne is beszéljünk, hogy egy bizonyos méreten túli vasra nem árulnak windowst.
Ha nem flamét akarsz indítani, akkor legközelebb indokolj, linkelj valami hihető, nem ms által szponzorált forrást, stb.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
gtamate2
veterán
alternatívának nem rossz, jó megoldás lett reszkess ms!
*Sn0w
-
XmoD
aktív tag
Szerintem az oroszok a fejükbe vették , hogy a következő ötévestervben hazavágják a kapitalista nagyhatalmakat
A linuxos szerverekről(bocsánat inkább unix) az a véleményem van amit csak látok 11:26PM up 239 days, 23:35, 2 users, load averages: 0.52, 0.65, 0.68
Szal szép lassan a unix/linux rendszerek is.használhatóbbak;szebbek és ingyenesek.Ami fő lényege az egésznek.És ezért tartom jó dolognak a bevezetését mint pl az oroszok Sokkal olcsóbb egy saját disztrót összerakniuk mint megvenni annyi M$ licencét[ Szerkesztve ]
-
őstag
"Raadasul ha idomitott klikkeloket kepzunk...[]"
erre reagaltam valamelyest, meg arra akartam celozni hogy win alatt minden altalanos beallitast el lehet intezni klikkelgetessel, mig linux alatt ez nem feltetlenul igaz.
A lényeg, hogy szerintem egy 1 bites felhasználónak jobb a windoz, mert szerintem az felhasznalobaratabb.XmoD:
En meg azt latom most hogy van fenn nalam win2008, hogy egy win servernek nem valoszinu hogy 1 honapnal hoszabb lesz az uptime-ja valaha is mer windozupdate miatt mindig ujra kell inditani[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
(#26) XmoD: Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, de tudtommal a Linux max. annyira Unix, mint a MacOSX... vagy még kevésbé. Ennyi erővel a Windows meg DOS...
-
dabadab
titán
"erre reagaltam valamelyest"
Nezz meg egy MS Office 2003-at, utana meg egy OpenOffice-t meg egy MS Office 2007-et, es mondd meg oszinten: melyikre fog egyszerubben atallni az egyszeru user?
"win alatt minden altalanos beallitast el lehet intezni klikkelgetessel"
Ez persze erosen fugg az "altalanos beallitas" definiciojatol. Mindenesetre azt, amire egy mezei usernek szuksege van, Linux alatt is.
"A lényeg, hogy szerintem egy 1 bites felhasználónak jobb a windoz, mert szerintem az felhasznalobaratabb."
Munkahelyi kornyezetben, ahol a usernek eleteszik a gepet, gyak. tokmindegy, otthoni felhasznalasnal meg messze nem ilyen egyertelmu a dolog - az a baj, hogy a legtobben ugy kozelitik meg a kerdest, hogy "en, az egyszeru user, aki tiz eve Windowst hasznalok es eleg jol ismerem minden hulyeseget, Linuxot meg leginkabb csak kepen lattam, jobban boldogulok Windowson, ergo a Windows felhasznalobaratabb". Hidd el, az en szemszogembol pl. ez egeszen maskepp latszik , a tenyleg naiv felhasznalo szemszogebol meg megint maskepp.
DRM is theft
-
Cathfaern
nagyúr
"Ez persze erosen fugg az "altalanos beallitas" definiciojatol. Mindenesetre azt, amire egy mezei usernek szuksege van, Linux alatt is."
A linuxnak a kivételekkel van máig gondja. Mert igen, az esetek 80%-ban be tudsz állítani mindent kattingatással, de nagyon könnyű belefutni olyan esetekbe, amikor nem fog menni, akár egy olyan egyszerű dolog esetén is, mint wifi beállítás. Amíg ezen nem javítanak, addig nem fog tudni igazán elterjedni (had tegyem hozzá, hogy szerintem az ubuntus linux "boom" pont azért jöhetett létre, mert erre erőteljesen rágyúrtak).
Abban viszont egyetértek, hogy ha a mezei user kap egy előtelepített gépet (tehát gyárilag linux van rajta s minden hardver működik benne... sajna hozzá kell tenni ezt a kitételt, mert lehet kapni úgy linuxxal előtelepített gépeket, amin nem megy minden alapból ), akkor utána sokkal user-friendlybb már a linux, mint a windows. Csak valaki állítsa be először -
őstag
termeszetesen office 2003-rol Ooo-ra elobb atall a user, sokan eszre se vennek a kulonbseget a ketto kozott ha nem mas splash screennel indulnanak. (Emellett viszont szerintem office 2007 sokkal atlathatobb, persze ehhez nem art egy szep nagy monitor is, de ez most mellekes)
Altalanos beallitasok koze tartozik nekem pl egy driver felinstallalasa is, de ez csak otthoni felhasznalas eseten, visont ebbe ne menjunk bele mert erzem hogy rosszul jonnek ki belole
Vallalati kornyezetben tenyleg tokmindegy a usernek h mi van a gepen, felteve ha a vallalati alkalmazasok futnak linuxon, legalabb wine-el. A vallalatnak viszont nem biztos h mindegy, mert bar a linux maga ingyenes, de a support az nagyon nem.
A felhasznalobaratsag megitelesevel meg teljesen egyet tudok erteni veled, latoszog kerdese az egesz, mindket rendszernek vannak ilyen teren hianyossagai, csak amit az ember gyakrabban hasznal azon nehezebben veszi eszre. -
Depression
veterán
Nem értem a vitátokat. Ha a suliban Linux-ot oktatnak, akkor semmi köze ennek az egybites userhez. Megtanítják kezelni és használni, akkor az alapdolgokat mindenki fogja ismerni. A profi beállításokhoz pedig windowsnál sem tud hozzászólni az átlagfelhasználó.
Örültem volna annak, ha nekem is legalább egy félévet rászántak volna a suliban, és legalább tudnám hol kellene elkezdeni.
És igen, a Linux baromira nehéz annak (köztük nekem is), akit nem ismertettek meg vele.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
Polesz
addikt
Én mostanában csak Office 2007 alatt dolgozom, de hogy átláthatóbb lenne azt erősen vitatom. A menüszerkezet csapnivalóan rossz. Egyes dolgok még véletlenül sem ott vannak ahol várná az ember őket.
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.
-
^Clown
veterán
Becsülendő, hogy Linux-ra állnak át az orosz iskolák. Bár arra igazán kíváncsi lennék, hogy mi van a döntés hátterében...
-
jerry311
nagyúr
-
orbano
félisten
nyilván az, hogy össze akarják kapni magukat az oroszok, ehhez egy teendő a sok közül, hogy a pénzüket nem import szoftverre költik... ehhez a legjobb kiindulópont az oktatás, pár év/évtized alatt valószínűleg átszivárog a gazdaságba is. addigra akár ki is alakulhat egy olyan orosz kezdeményezésű szabvány, ami konkurálhat a M$-tal. De ez már utópia
A vér nem válik VAZZE!™
-
jerry311
nagyúr
Pénz. Pénz. Pénz. És még több pénz. Egyrészt nem kell fizetni az MS-nek, ami ugye USA cég, tehát nem oroszbarát. Másrészt valaki biztosan sokat kaszál Oroszországban is, mert tőle veszik a supportot... Harmadrészt meg, a linux forráskódját konnyebb ellenőrizni, mint a Winwdows-t, szóval kicsit talán nyugodtabb a kormány, hogy nincs benne amerikabarát backdoor.
-
ddekany
veterán
Nem nagyon vagyok ismerős desktop-os Linux-okban, de kb fél éve CD-ről bootlva kipróbáltam az akkor legújabb Ubuntu-t, és hát kapásból ilyen dolgokba futottam, hogy a törlés és a szemtes teljesen béna. Nyomok egy file-ra Del billentyűt, és kapásból eltünt, nem kérdezett rá. Hm, -- gondoltam -- bátor alapbeállítás (mert feltételezhetem, hogy átállítható), na de végül is vissza lehet szedni a szemetesből, nem? Hát nem igazán... Ott volt a szemetesben ugyan a cucc, de nem találtam "visszaállítás" funkciót, hanem nekem kellett kitalálni honnan volt törölve, és visszarángatni oda, mint egy sima mappából! Könyörgöm, a szemetes, ez egy teljesen alap funkció desktop-on! Szóval én ilyesmikben látom a gondot ami az OS-t illeti... 2008-ban nem szabadna ilyen alap dolgoknak fapadosnak lennie.
A másik meg az, hogy az emberek általában arról beszélnek, hogy a Linux így meg úgy nehéz/könnyű jucinéninek, stb... Ideális esetben az OS-t szinte észre se kéne vennie a usernek, mert az "csak" egy alap infrastruktúra aminek az felhasználó 99%-át soha nem is látja. Persze most még nem áll fent az ideális eset... De akkor is, a "Linuxra átállás" lényegét én inkább a Free alkalmazásokra való átállásban látom, szóval ha már Windows-osok VS "Linux-osok" vita van, akkor azon a fronton kéne elsősorban megütközni.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Nahát ez a kuka dolog megin marhára szubjektív. Engem példálul az idegesít, ha több mint egyszer kell törölni dolgokat.Örülök is, hogy gnome-commanderben egy del és már el is tűnt.
[ Szerkesztve ]
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
leviske
veterán
válasz Depression #36 üzenetére
Nem kötelező arra várni, hogy valaki megtanítsa a használatát. Ubuntu-ra pl. kb. annyira nehéz átállni, mint annó a Vista-ra.
A különbség csak annyi, hogy itt több programtól kell búcsúzni, mint XP>Vista esetén...
-
moonman
titán
nem kívánok belefolyni a vitába, mindössze az Office 2007 védelmében szólalnék meg. aki azzal indokolja "csapnivalóan rosszaságát", hogy nem ott van, ahol kerestem/megszoktam, annak egyet tudok mondani: rossz helyen kereste/szokta meg. volt egy másfél órás előadás arról, hogyan készült a ribbon és miért változott meg egyáltalán a menüs szerkezet erre az újra. egyrészt a funkciók 90%-a el volt rejtve, nem volt szem előtt, másrészt abszolút logikátlanul voltak összehányva a parancsok az egyes menükben. teljesen jó példa erre a régi Tools/Eszközök menü. az ott felsorolt parancsokban egyetlen közös pont található, hogy a tools menüben vannak.
egyszóval attól, hogy megszoktunk valamit, még nem biztos, hogy az úgy jó és úgy is kell maradnia. vagy lett volna 25 menü, egyenként 200 paranccsal?
-
nervus.v
tag
Bár nem olvastam vissza a kommenteket, de elég gáz, hogy itt Magyarországon még a középiskolai oktatás is elvész olyanokban, mint a paint meg mappalétrehozás, később meg az agyonszajkózott vörd, ekszel. Esetleg Comenius logo, ami már alapban egy kínhalállal ér fel, később meg a hátéemel alapjai.
A linuxot meg max. megemlítik, hogy van olyan is, de hát az kit érdekele.
Tapasztalatból beszélek, elég szomorú ez így.Csak annyit kérek, hogy a súlyosan értelmi fogyatékosok kíméljenek!
-
őstag
hát, őszintén szerintem akit érdekel a téma, az elmegy szakkörre, és megismerkedik amivel akar, akit meg nem érdekel, abból windoz guru sem lesz, sőt lehet hogy win-hez is csak annyira fog érteni hogy megtalálja a gépen a bekapcsológombot, meg az asztalon a start menüt, ja meg el tudja indítani az "internetet"
[ Szerkesztve ]
-
nervus.v
tag
Persze ez is igaz, hogy az infóórákon résztvevők nagy részének érdeklődése kb. kimerül a myvip-iwiw és hasonlók használatában, de azért a XXI. században el kéne már rugaszkodni az ilyen alapdolgoktól, mint Paint
Csak annyit kérek, hogy a súlyosan értelmi fogyatékosok kíméljenek!
-
bambano
titán
válasz Depression #36 üzenetére
Látod, ez a baj a microsoft uralta világgal. Nem láttál még linuxot, mégis azt hiszed, hogy baromira nehéz. Ezt hívják úgy, hogy fud. Fogalmad sincs róla, de alapból ellenséges vagy vele szemben. A baj az, hogy ez nem kirívó egyedi eset.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
Aktív témák
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Battlefield 2042
- Egyre több piacra eljut az eredetileg korlátozott Ryzen 5 7600X3D
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Megszűnik az első két Ryzen generáció támogatása a Ryzen Masterben
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen