Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • pengwin

  addikt

  Amikor ott jártam pár éve, már akkor is elég sok linuxot láttam.

  Itt biztosan sikeres lesz az átállás, mert van hozzá know-how és kényszerítő nyomás is.

  (#10) Meridian
  Vagy itt nem politikai döntést fognak hozni, hanem továbbmennek az egy évtizede formálódó linuxos útjukon, és ingyen jutnak egy betonstabil rendszerhez, amin kellő hozzáértéssel licencek fizetése nélkül is kiépíthetik az infrastruktúrájukat.

  Megint a debil szalmabáb érvelés jön, hogy:
  Drá-gáá-áák a liszenszek? What? No, majd megtanulják, a linux világban sincs ingyen a termék support... a szakember meg még drágább, és ritkább.

  Szó sem volt támogatásról... de ha már itt tartunk, akkor jegyezzük meg, hogy az MS termékekhez is csak minimális támogatás jár a licenccel. Ami lehet elég egy hazai KKV-nak, vagy egy otthoni felhasználónak, de egy ilyen fizikai kutatóintézetnek baromi kevés.
  Saját tapasztalataim alapján az MS termékek megvételével is ugyanahhoz a supporthoz jutok hozzá, mint a linux-szal: bújhatom a fórumokat workaround-ért és mindenféle registry gányolásért.

  és szopnak mikor filejogosultságok kezelése terén az őskorba repülnek vissza.
  Úgy érted a Windows-nál van lejjebb fájlrendszerben és jogosultság-kezelésben?!
  Te jó ég, el sem tudom képzelni...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz niof #134 üzenetére

  Érdekes, nálam Kubuntun lehet váltogatni simán a HDMI-DP-USB hangkimenetek között.

  Ami belekavarhat a dologba, az ha pl. HDCP van a HDMI-n, vagy valamilyen zárt forrású meghajtó kell valamelyik hangvezérlőhöz. Utóbbiakat az ingyen, nyílt licencekkel terjesztett rendszerekbe jogi okoból nem lehet belerakni, és jellemzően nem elég nagy a felhasználói igény rá, hogy rendesen foglalkozzanak vele a fejlesztők.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz -Skylake- #170 üzenetére

  Azért annyit helyesbítenék, hogy a 4K@60FPS videólejátszás és a játék kb. olyan rétegigények, mint az itteni linuxos szakik parancssoros eszközei.

  Igen, van probléma linuxon, és minden ilyen probléma kilő egy potenciális felhasználói réteget, de ezek közel sem olyan jelentősek, mint amilyennek te beállítod, na meg ezek a dolgok Windows-on sem problémamentesek.
  Az átlag felhasználónak igenis jó a linux mostani állapotában is desktop rendszernek.
  Mert az emberek döntő többsége nem fog sem 4K60FPS videót nézni, sem kompetitíven Starcraftozni, sem 30+ oldalas word dokumentumokat kezelni.

  Én használtam munkára is linuxot asztali gépként, mert egyszerűbb volt az asztali gépen linuxról VM-ezni, mint az i5-U-s laptopról, és tök jól kiváltotta a wint.
  Meg lehetett oldani a Skype for Business-t (Pidgin... a csevegő része még értelmesebben is működött, mint a rendes SfB), Office Online (bőven elég volt az irodai adminisztráció kompatibilitásának megoldásához), médialejátszó, Spotify, mezei Skype, Slack, Inkscape, git és fejlesztőkörnyezet pedig van Linuxra is.

  Na most az utóbbi három kivételével kb. ez az átlag felhasználó igénye: böngetés, médialejátszás és nagyon-nagyon alap Office.

  Édesanyám is használt pár hónapig, szükségmegoldásként Kubuntu 18.04-et, életében először. És tudott rajta mindent csinálni, amire a Windows-t használta, pedig a közoktatásban nagyon rá vannak kényszerítve a MS-os cuccokra.
  Ha nem MS Office formátumban követelnék Magyarországon a szakdolgozatokat, akkor nem megy vissza Windows-ra. Mert egy 20-30 oldalas Word doksihoz már kevés az Office Online.

  Szóval szerintem mindkét oldal nagyon túllihegi a témát: a linux főleg a marketing és a tőkeerős támogatók hiánya miatt nem terjed, valamint az emberek lustasága és igénytelensége miatt. A többség inkább tönkreteszi a szemét egy 5-6"-es kijelzőn, és a világ egyik legrosszabb beviteli eszközével(érintőkijelző...) szivatja magát nap mint nap. Ahogy az átlagos eszközhasználat egyre bugyutább szintre süllyed, úgy lesz egyre megfelelőbb a többségnek valamilyen korlátozott eszköz, korlátozott OS-sel. Nem véletlen indult el a MS is a butítás irányába a Win10-zel.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz Shad0w #200 üzenetére

  München: lusta vagy rágooglizni, tehát lefizettek mindenkit. Ezzel sem tudok vitatkozni...

  Jól láthatóan sokkal jobban tisztában van a témával, mint te, úgyhogy kicsit segítek:
  Munich IT chief slams city's decision to dump Linux for Windows

  YT videó.

  Why Did Munich Drop Linux and LibreOffice for Microsoft Windows and Office?

  A hozzászólás-gyártás nagyon jól megy neked, de le kéne szállni a magas lóról és utána járni a témának, mielőtt 6hsz/10perc sebességgel spamelnél.
  Nem baj, ha valakinek nincsenek naprakész ismeretei a témában, de akkor ne formáljon már meg ilyen sarkos véleményeket. Előbb utána kéne járni, utána véleményt alkotni. Lehet jobban menne az országnak, ha ez lenne az általános felfogás.

  (#223) -Skylake-
  1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozat

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz otapi #228 üzenetére

  az Office Open XML akkor mi

  Az az Office Open XML, amit mások nem tudnak normális módon implementálni, mert a MS sem igazodik hozzá maradéktalanul?
  Igen, a szabvány maga nyílt, csak az MS saját programjai által kreált dokumentumok nem igazodnak hozzá.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés