Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Programozás topic
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- macOS PC-re
- Milyen routert?
- Windows 10
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Komplikato
veterán
"- a zoom nem igazán működik, így nem lehet belenagyítani a letterboxos adásba"
Hát egy 14:9 beállítás legalább jó lenne. Tesó tévéjén nincs ilyen és elég gáz, mert vagy nézi ember a kis sávot TV közepén (hiába "szélesvásznú" a TV!) vagy széthúzza függőlegesen úgy meg ronda. Új készülékek bezzeg tudják. A deinterlace szintén fájdalmas pont.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
s4tch
veterán
Köszi a választ! Xvid ill. H.264-es videóim vannak, divx elvétve. Az A10 egyrészt drágább, annyiért inkább veszek egy használt AcRyan Minit, ami egy wifi adapterrel mindent tud. A Piben elsősorban az XBMC tetszene (pár éve volt egy HTPC-m, azon nagyon szerettem használni), ezen kívül ha nem válik be videózni, csinálok belőle egy hálózati zenelejátszót, ami a meglévő squeezebox szerverről streamelne; a linuxban több erre a lehetőség, mint az androidban, és ha mákunk van, és lesz erre Win8, az további lehetőségeket jelenthetne. Ja, és a Pi olcsó, nagyot nem lehet rajta bukni, ha nem válik be semmiféleképp, beállítom családon belül valahová, vagy feldobom a hardverapróra. Röviden ezért húzok a Pi felé, de le tudsz róla beszélni. Szóval, megvennéd/megvennétek a helyemben?
-
vamzi
senior tag
A PCB tényleg másabb, mint a videón látott, de a legerősebb pandaboard paraméterei megegyeznek a tablet paramétereivel és ha a rendszert átbogarásszuk, akkor a vas pandaboardnak azonosítja magát. Hogy ez most a smartq kérésére készül vagy vagy a smartq gyártja azt nem tudom, de hogy pandaboard, az biztos.
-
fo_di
őstag
itt van 87 dollárért is
szerintem azért a csókának kellemes haszna van rajta, vagy a doboz, a képernyő érintőmodullal meg a kiskereskedői árrés mind kijönne 20 dollárból? (bár ebayen csereképernyőt nem látni 30 dollár alatt)meg az is érdekel, hogy ugye ezek gyárilag 800x480as panellal vannak szerelve, a hdmin legalább teljes 1080p felbontást küldenek ki, vagy ugyanazt a 800x480at?
[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
Már megvan a RPi, csak még nem volt lehetőségem kipróbálni.
Tudom, hogy mire való és nem szándékozok vele asztali PC-t kiváltani.
Ám a számítási teljesítménye összemérhető ~ 12 éves PC-kel, videodekódolásban sokkal újabbaknál is jobb lehet a hardveres támogatásnak köszönhetően.
Nagyon sok múlik az optimalizáción. Ha tényleg írnak hozzá optimalizált drivereket, speciális kerneleket fordítanak, akkor nagyon sok mindent ki lehet belőle hozni.
Mivel nyilván embedded rendszer, így a kernelt nagyon hozzá kell igazítani.
A fogyasztást azért kérdeztem, mert jóval a névleges 3.5 W alatt lehet a teljesítménye, ha idle. Így egy 19 Wh-ás USB akksival biztosan több mint 5-6 óráig működik.Látom az aláírásosodból, hogy otthon vagy az 1080p témában.
Egy gyors (részben) off-topic kérdés: ha egy régi laptop (Celeron M 1.6 GHz, 2 GB RAM, integrált VIA Chrome, openchrome driverrel, RAM-ból levesz 256 MB-ot) Linux alatt még éppen le tud játszani akadásmenetesen DVB-T 1440x1080i streamet (MPEG-4, Mindig TV) mplayerrel, akkor DVB-T tunerrel is szaggatás mentesen realtime dekódolna?[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
nekem a kiemelős 200 forintos megér némi pluszpénzt, hogy ne kelljen a 26 lábat egyenként beforrasztgatni, hanem préseléssel meg is van
vagy itt van 75 forintért is pattintós: [ret, szent miklós u. 9/a.]
-
PistiSan
addikt
Ez a visszatápolás miért akkora probléma? Nekem 1 évig volt a routeremen ez a hub, és nem volt vele gondom.
Jelenleg nekem is 2 táp van az rp-ben, jó volna ezt a számát 1-re csökkenteni, de ahogy írták az ubs szabályok miatt nem biztos hogy el tudna hajtani egy külső vinyót ami mondjuk 850mA-t kér az usb-n keresztül.
Most mekkora az a dugó az adapter végén? [link]
Az én hubomba is ilyen kör alakú csatlakozó megy, a kérdés a következő, vajon ezt a nagy 4A-es táppal mit kezdene az elektronikája ami elvileg 1A-es töltővel lett megvéve? -
fo_di
őstag
lehet, hogy egyszerűbb az, hogy megmókolod a hub kábeljét, és csak az adatot vivő ereket hagyod meg, nem? (közepén elég 1 centit csupasztani, aztán a szigszalag mindent elfed )
mondjuk kinézete miatt meg is lepett, hogy nem tápol vissza, legalább a tápja tud annyit, ami rá van írva?
[ Szerkesztve ]
-
Drótszamár
őstag
Raspiba, de próbáltam úgy is, hogy egy Y kábellel kapott plusz tápot.
Nem csapja le, csak alig működik. A led marad égve, de pingre csak ritkán tud válaszolni, és a kamera képei is csak alig frissülnek.
Külső tápos hubom nincs, sajna, de szerintem az Y kábellel is kéne működnie. A kiegészítő kábelt dugtam pc-re, illetve usb-s töltőre.
Még kipróbálom majd ARCH linuxal, külföldi fórumon volt akinek ment. Ha ott se jó, akkor tényleg táp probléma.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
PistiSan
addikt
Találtam egy nagyobb bordát itthon, még régi gépből! Csodákra képes egy vasfűrész és én.
Vágok rá megfelelő méretű bordát, a rögzítés jól gondolom hogy nem igényel különösebb mutatványt. Gondolom csak szokás szerint egy minimális mennyiségű hővezető paszta, és egy jól elhelyezett borda kell csak. A cpu mindenképpen kap hűtést, a másikra chipre is rakjak hűtést, az is elég meleg szokott lenni. Jobbra a cpu-tól.[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
-
fo_di
őstag
na igen, ez a rész, amihez már kevés vagyok
és sehol nem találtam hozzá működőképes drivert semmilyen formában sem
amit találtam, az két nagyfelbontású kép a tuner mindkét oldaláról, lehet, fel kéne dobni a linuxtv wikire, hátha akkor valaki összerakna egy drivert -
-
tupacamaru
veterán
Farnell-es az enyém is, csak te hamarabb megkaptad.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
tupacamaru
veterán
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
Komplikato
veterán
Köszi infókat. Gyűjtök máshonnan nem beszerezhető anime sorozatokat, de ezt sem a HD és H264 képes DVB-T tuner nem vitte, sem testvérem DVD lejátszója, ami szintén H264, H264 és DivX HD képes ... Azért ha jól látom a kártya sebessége korlátozza, de reménykedem benne, hogy hálózati HDD-ről jobban csúszik.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
vitezlejszlo
őstag
Ott a pont..
Az kavart meg, hogy a switchemen minden link zold, kiveve a PI ami sarga.
Aztan rajottem okosan, hogy
1: smsc95xx 1-1.1:1.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xC5E1
2: minden linkem gigas, csak a Pi 100-as, azert sarga.A PI-s narancs led 10M felirattal csak hab a tortan
Eh.. bocs..
laca
-
fo_di
őstag
szerintem az itthon olcsóbb kategóriások biztosan, nagy valószínűséggel ugynezek, mint az 5 dolláros kínai csodák, csak drágábban
egyébként elvileg az én hubomat is 1 amperes táppal árulják, de szerintem hírből sem ismeri (legalábbis egy wifi adapter már le is vágja az usb buszt) -
Drótszamár
őstag
Köszönöm, elkezdtem olvasgatni.
Közben az egyik webcamos topicban ezt találtam: [link]
popcornmix commented 7 hours ago
I've pushed support for usb webcams to linux source tree.
I had success with a "Genius i-Look 1321" and could run Cheese (which was very slow, but produced pictures).
Binary kernel will be pushed later today. popcornmix commented 4 hours ago
Pre built kernel pushed to firmware github. Please report if working.
-----------
Vettem a madaras tescoban rádiós billt, és egeret (3000 Ft ), így végre bekerült a raspi a tv mögé a helyére A Doom tök faszán fut rajta
A tévé képe mondjuk kissé szét van húzva, és alul / felül csíkok vannak. Ezt nem értem miért, az infóban 1080p/60Hz-et ír a forrásra (HDMI). Nálatok jó a kép?
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
D@reeo
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget.
A probléma alapvetően ott kezdődött (túlmenően azon, hogy nem sokat terminaloztam eddigi pályafutásom alatt), hogy a régi ubuntu még nem kezelte az ext4-et és ezért nem sikerült létrehoznia a dolgokat.
A legfrissebb verzióval sikerült gond nélkül elkészíteni a kártyát és működik is frankón.
Most azt próbálom kitalálni, hogy van e valamilyen lehetősség "vakon" eljutni addig, hogy távoli gépről irányítsam(vnc, sb). Sajnos nincs megfelelő billentyűzetem, és nem tudok lenyugodni, amíg ki nem próbálom normálisanSzerk: pingre válaszol
Köszönöm szépen még egyszer![ Szerkesztve ]
-
D@reeo
aktív tag
Kép lemaradt. [link]
Azóta formáztam ext3-ra az sd kártyát.
1. kicsomagoltam, de most azt asztalra meg a külső HDD-mre
sh: Can't open create_sdcardHa jól értelmezem a parancsot, akkor
sudo sh create_sdcardmit futtasson /dev/sdb2honnan futtasa
Értelem szerűen, ha most a 2000GB-os külső HDD gyökerébe másoltam a dolgokat, akkor a parancsba a dev/sdb2 t írom, de akkor se találja a create_sdcard fájlt
Esetleg vnc-n teamvieweren vagy logmeinen keresztül nem segítenél?
Mert már lassan a hajamat tépemKöszönöm
[ Szerkesztve ]
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Már hazajöttem és itthon live ubuntuval próbálkozom, de azzal sem megy.
1. letöltöttem a linkelt honlapról a 3. (legfrisebb ) csomagot
2. kitömörítettem (és át is másoltam) egy memóriakártyára.
3. Kiadtam a parancsot, de azt mondja, nem tudja futtatni.Mellékeltem a képet az sd kártya tartalmáról és a nevéről (dev/sdc) de hiába adom ki a sudo sh ... parancsot, nem működik. Talán az a baj, hogy ntfs-es a kártya?
-
fo_di
őstag
ez a fórumtéma azért érdekes kérdéseket feszeget a hubbal kapcsolatban: nem szabványos, és a számítógép felől jövő érre is visszatáplálja az áramot a hub, amin elvileg csak a gép felől kéne kapnia cuccost, mindezt azért, mert egy 3 forintos diódát egy átkötésre cseréltek, ráadásul állítólag néhány 3.3 voltos ict 5 voltról futtatnak, így 3x annyit eszik az adapterből
-
fo_di
őstag
hát igen, valószínűleg ez a baja neki
most azt tervezem, hogy a doboz, amit 200! forintért vettem neki (egy ilyen set top box, és jó állpotban, működőképesen), annak a tápját akarom felhasználni a raspi és a hub táplálására, első tippem szerint pont a határon lehet, a raspit magát biztos vinné, de kéne még másik 1-2A azért az összes perifériának biztos, ami biztos (a jövőre is gondolva)mondjuk az árukban azért van egy kis különbség a két hub között, valószínű ez teszi a pozitív értékeléseket
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
a harmattan port engem is érdekelne azért
a qtonpi disztróhoz képest az mennyi munkát igényel pluszba? mert bevallom, meego téren nem állok jól, de érdekel a dolog, viszont mindenhol csak a qtonpi meg mer disztrókról esik szó, amiről annyit levettem, hogy rokonok, de hogy mennyire, az számomra rejtély -
DEx-
tag
Mondjuk az igaz, hogy 2012/05 a lejárat ideje.
De ez csak azt jelenti, hogy május végén jár le. Jó is hogy mondod most kimegyek és át is veszem az újat.Sikerült őket reggel elérnem, elvileg tegnap, vagy mikor kapcsk egy nagyobb szállítmányt asszem éppen csomagolás státuszban van a rendelésem a belső rendszerükben...
D3xt3r-
-
fo_di
őstag
én a 10954essel próbáltam meg kicsit az openelecet (akkor ennyire volt időm), de lejátszotta az xvidet (szerintem a divxet is ugyanúgy vinnie kéne)
éppen valami minimal (és egybe spórolós) felületet keresek egyébként az xbmc alá, ezeket javasolták, hogy lightweight cuccok, de még nem volt időm meglesni őket -
azbest
félisten
wow... a ph tesztvideók közül a divx-nek csak hangja van, a wmv-csak sistergés kép nélkül, a killa pedig semmit sem csinál... de a többi jól megy. Ezen kívül még samsung fhd videokat próbáltam, azok is jók... valamint star treck blu-ray sample is jó. A durvább videóknál nem elég gyors az sd kártyám, ott bufferel néha.
A menüből feltettem a youtbe plugint is. A HD videókat l viszi mert azt tudja gyorsítani, Beállítottam hogy 1080ig kezelje őket. Rgi videónál ami valsz nem h264 volt szépen beakadt.
Pár tapasztalat és tanács:
Az openelec linux build hardfp-s, így kihasználja maximálisan a hardver képességét. Az alap debian-os build softfp-s azon fele olyan gyors a matek.
A config.txt-ben bekapcsoltam az l2cache--t, 800-ra vettem az arm magot. Csak a 128-as start.elf mellett meg jól a hardveres gyorsítás. Ha kevesebb ramot kap a gpu, akkor nem játszik videót, vagy az xbmc el sem indul.
Pár dolgot hangoltam még xbmc-ben, ami nem tudom mennyit számít:
- kikapcsoltam az előnézeti képek betöltését (hogy ne kezdjen el kolbászolni a háttérben amikor a fájlok közt megyek a listán: settings - videos - file list).
- hogy legyen hang, ki kell kapcsolni a dts, ac3 pass thrut (settings - system - audio output)
- tvheadend streamet hang nélkól játszik (he-aac lehet kimaradt belőle) és gyorsul-lassul közben, még nem az igazi -
fo_di
őstag
ennyiért szerintem is baromira megéri, és egy hét alatt regisztrált légipostával ideért
gondollkodok még én is egyen a fényképezőbe, ha megeszi, de csak holnap derül ki, mert mint kiderült, csontig lemerülve lett eltéve a masina (a másik kettő elmegy az openelecre meg majd androidra) -
nmania
csendes tag
Na ezt akkor kipróbálom!
Igazából két putty session volt nyitva a raspi felé, az egyikben a wget, a másikban a top futott. Amikor megakadt a letöltés, a top sem frissítette többet a képet.
Arra mi a legegyszerűbb módszer, hogy a cpu-t megizzítsam és közben akkor nézném, megakad-e a rendszer alatta -- valami benchmark program, vagy akár egy fordítás, ha az pörgeti folyamatosan 90-100%-on a procit.. ?
-
PistiSan
addikt
Nem igazán fordítgattam eddig, egyszer próbálkoztam vele, jó sokáig tartott, de szerencsére lefagyott a gép és nem sikerült .
Ha tényleg működik az egyszerre több géppel való fordítás akkor utána járok ennek, van 9 gép 4 magos intel procival, 1gb rammal egyenként, ebből általában szabad 4-5 egész nap Szóval ha összejön fordítgatok majd amit kell. -
azbest
félisten
Jajj, elfelejtettem a lényeget. Ha valaki forrásból akar telepíteni valamit, hát az nagyobb progiknál igencsak malmozhat, mire lefordítja a Pi. Erre jó például egy scratchbox linux alatt. Ilyen telepítési konfigolós leírást találni a neten, de van egy sokkal egyszerűbb módja is:
Scratchbox instructions
Nem kell megilyedni, ez eredetileg máshoz készült leírás, de armos fordításra való, gcc4.4 van benne, ismeri már a raspi prociját is. Bár ez lehet így még nem megfelelő és olyan rendszert kell beletenni, amire fordítani akarunk. Icecc segítségével pedig több linuxos gép együttesen is munkára fogható, ha valami naaaaagy programot kell fordítani. Idővel majd kipróbálom és csinálhatok kifejezetten raspi változatot a leírásbólÉpp arra várok hogy átmásszanak a ph tsztvideók a kártyára.... azért érek ennyire rá
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
No ez lett belőle ez alapján, körülbelül igazodva az alsó tartókhoz.
A kártya foglalat felé igazodtam, a táp csatlakozó miatt. A másik végén az usb majdnem kinn lesz, az utp ~1 cm mélyen ül majd. Biztos kell majd rajta faragni még, kicsit görbe is itt-ott. A kártya foglalat nyílás mazoizmus volt, nem is lett az igazi. Függőleges bevágás könnyű mert puha az anyag, aztán a záró élet bekarcolva könnyű kitörni, de az ívekkel nem érdemes szenvedni.
-
moli.hu
őstag
hiaba gyorsitja a megjelenitest, ha a mai weboldalakon mar minden munka es szamitas a kliens oldalon tortenik javascripttel. es az nem parhuzamosithato, hogy az erosebb gpu-ra bizzuk.
mobiltelefonon a mobilra optimalizalt oldalt nezed, valoszinu 1 tabon. egy 40 colos teven ossze vissza valtogatsz az ablakok kozott - mert kifér.[ Szerkesztve ]
-
tupacamaru
veterán
Jó volna már pontos dátumot tudni azért. Én a Farnell-től rendeltem, vontak is le 2k körüli összeget, de a szállításról még nincs semmi.
-
PistiSan
addikt
6 hét??? Én ingyen postával rendelem a cuccaim nagy részét, még soha nem kellett ennyit várnom semmire.
Most jött meg a memória kártyám a mai napon, 8 nap alatt ért ide, ha megjön a kártyaolvasóm akkor majd csinálok én is egy tesztet.
Nekem már van is egy infrás távirányítóm, direkt a raspberryhez szereztem be egyet, azóta már használatba vettem, nekem szabványos billenytűzet/egérnek ismeri fel a win és a linux is, gondolom simán menni fog az rp-vel is majd.
ilyen távirányítóm van.[ Szerkesztve ]
-
Zefír
őstag
Pont ezért jöttem ebbe a topikba !
Csodás
Belerakom az sd kártyát amin megy a médiacenternek a szoftvere, utána usb-n rákötöm a háttértárat amin vannak a filmek és ennyi volt?
Mert akkor amint kerül amagyar piacra is, veszek.Egyébként hogy mennek ezeken a linuxok? Néztem pár videót, hát nem nagyon alkalmas munkára. Pedig pont programozásra találták ki, vagy nem ?
-
moli.hu
őstag
szep szakma a mernokoke, de en mar lassan kezdem megbecsulni a PR-szakmat.
jo lett volna valakit szerezni az alapitvanyhoz, aki ossze tudja fogni a dolgokat, es ha kell, eleve elhalasztani az egesz bejelentest februarrol augusztusra, majd ha valoban kaphato lesz.
raadasul osszel mar az iskolaknak terveztek eladni, ok pedig ugy alakitjak elore a tanrendet. akkor inkabb nekik szallitanak majd?[ Szerkesztve ]
-
Zoja™
őstag
Akkor most már nem csak az Angry Birds fogja a NASA-t tanácsadóként kérni, hanem a Pirate Bay is...Milliárdos, hiper-szuper titkos kerámiaötvözetek és egyéb alkatrészek. Lehet hogy olyan magasságban nincsenek komplexebb időjárási tényezők, de szerintem az ex-megaupload vezérek összes vagyona kevés lenne ahhoz, hogy a ,kütyü" thermoszféráig elviselje a hőkülönbségeket. ( -120 foktól 2000 fokig )
OFF vége... -
vamzi
senior tag
Kicsit tényleg kínainak tűnnek az adatok, de 4K írásban veri a samumat. Amúgy nekem is egy noname kínai olvasóm van. Van a raspi fórumán egy SD-ről teszt, amiben a 4K-t is több mint egy MB-tal írta. Ezeket összeszedem és egy táblázatba felvezetem.
(#728) moli.hu:
Csakhogy én egy táblázatba beszeretném vonni az egészet[ Szerkesztve ]
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen processzort vegyek?
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- További aktív témák...
- Dell PowerEdge M1000e
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B365 Intel i7 9700E 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 6GB GDDR5 Sharkoon Slider 550W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB GDDR5 ZALMAN Z1 CM 450W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB GDDR5 ZALMAN Z1 Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD 1060 6GB GDDR5 FD Core 1000 FSP 400W
- RX 580 8GB, Asztali PC!
- Eladó egy komplett i7 gép SAMSUNG monitorral, egér, billentyűzet, füles... Win10 vagy 11 ...
- Gamer PC! i5-9400F/ 16GB DDR4/ RX 570 8GB/ 750W 80+ Gold/ SSD+HDD/ Win 11 Pro/ Garancia/Beszámítás!
- komplett PC//INTEL i5-6500//b150m//32GB ram//GTX750Ti 2GB//240+128GB SSD
- Játékos pc eladó! ( i5- 6700Xt)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest