Új hozzászólás Aktív témák

  • HUfantom

    őstag

    válasz clorid #9551 üzenetére

    Helló, akkor várjunk a közepébe. Még mielőtt bármi vélemény mondanék, tud, hogy a
    RAID nem BACKUP és a BACKUP nem RAID.
    A RAID megvéd, merevlemez sérülésétől, vagy elhalálozásától. Kényelmes megoldás.

    Amitől nem véd: Túlfeszültség megsüti a géped viharban, vírusfertőzés, trojan, szándékos károkozás ilyesmik. Továbbá áramkimaradáskor és a gép nem szakszerű leállításánál mindig újra fog szinkronizálni, hogy jó-e minden.
    A backup egy adott időpillanat lenyomata az akkori állapotot tükrözi és ugye mindig frissíteni kell. Macerás és nehézkes viszont pont azon dolgok ellen találták ki amitől a RAID tükör nem véd meg.
    / Backupban pont az a lényeg, hogy ha a gépet egy füstölgő kupac fém akkor is megvannak az adatok PL: USB winyó vagy NAS /
    Kérlek ennek tudatában gondold el mire van szükséged...

    ( Kis túlzással ha az egyik winyót a routerre kötöd és megosztod majd szoftverrel automatában töltögeted az már végül is majdnem backup )

    Kérdések:
    Sajnos nincs kitöltve az adatlapod így nem látom milyen géped van ezért általánosságot írok
    1; Ha már van rajta adat én mindenképp a oprendszerest javaslom, így ha egyiket kiveszed vagy újrarakod a gépet az adatok azonnal elérhetőek mindkét merevlemezen.

    2,3; NEM a megkreáláskor jön a ALERT, hogy a tömbön minden partíció és minden adat megy a kukába. Kapsz egy zsír új winyót amit majd az oprendszerben úgy particionálsz MBR GPT ahogy akarod.
    Kell egy 3. winyó amire ráteszed a cuccaidat és utána visszamásolod.
    Itt visszautalnék, az 1; válaszra, hogy oprendszer esetén ilyen nincs.
    Bios raid esetén alaplapcsere is érdekes a kérdés, mert több olyan ember jött "könnyek között" a fórumra, hogy alaplapot cserélt RAID alatt vagy "reset"-elte a biost és eltűnt minden...

    Modern RAID vezérlők: Hallottam már olyant, /konkrétan intelnél/, hogy alaplapcsere után is simán ment minden, de ez messze nem igaz minden deszkára. Illetve, hogy a wines szoftver talán képes úgy összefűzni a tömböt, hogy nem törli le az adatokat.

    Remélem nem untattalak :))

    “Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

Új hozzászólás Aktív témák