Új hozzászólás Aktív témák

  • daninet

    veterán

    válasz still2 #6488 üzenetére

    Szóval a NAS-od csinál egy SAMBA hálózatot amin eléred a fájlokat. Ez gondolom eddig tiszta.
    Még a legolcsóbb TS-128A NAS is közel 100MB/s olvasást tud produkálni. Ez egy filmnézéshez rengeteg, a legtöbb 4k tartalom (ami nem 10bit hvec) az kb 160Mbit/s azaz 20Mb/s. Szóval 5x sebességre képes fájlolvasásnál, van benne tartalék. És ez a legolcsóbb NAS!

    A másik út a médiaszerver. Ennek az a lényege, hogy van egy rakás eszközöd otthon, TV, telefonok, tabletek, laptop, desktop stb. És szeretnéd minden ugyanazt a tartalmat nézni. De azon túl, hogy szeretnéd a tartalmat nézni, az is jó lenne, ha kicsit gusztusosabban lenne tálalva és ne távirányítóval kelljen mappák között turkálni, hogy rájöjj nincs felirat a film mellett, vagy a TV egyszerűen csak nem játssza le azt a kódolást, mert olyan napja van. Nekem a fentebb említett DLNA-val ezek sokszor összejöttek, szerintem a DLNA egy nagyon fapad megoldás.
    Erre találták ki a média szervereket, amiből az egyik legjobb a Plex.
    A lényege annyi, hogy még az eszközön amin a szerver fut (legyen akár egy NAS, vagy egy PC) dekódolja a videót és egy "megemésztett" formátumot küld tovább a megjelenítő eszköznek. Mindezt teszi egy gusztusos könnyen kezelhető interfésszel, felirat letöltés támogatással stb.
    Viszont mivel ez valós idejű dekódolás kell az erős CPU alá. Nekem Ryzen 7 3700x procimat 30%-on nyomja a Plex 4k tartalomnál.
    Mivel nekem egy olcsó NAS-om van (a fent említett TS-128A) ezért a plex szervert a gépemre telepítettem, a NAS-ról csak fájl olvasás történik (ami mint fent említettem ötszörös tartalékú).

    [ Szerkesztve ]

    Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

Új hozzászólás Aktív témák