Új hozzászólás Aktív témák

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #2549 üzenetére

    Előttem éppen elmagyarázta a kedves kolléga a dolgokat, szerintem nem kell mást hozzátennem, maximum azt, amit te is írtál, csak nem emelted ki, hogy a Telekom még a 250-es koax, ismétlem koax net (ugye optikán jóval többet ad, csak te nem tudod, mert nem reklámozzák, de hát amúgy sem a reklámnak kell bedőlni) mellé is 20 Mbit/s feltöltést ad, UPC a 240-es csomaghoz szintén.
    A letöltés ugyan elég, de a feltöltés már kurva kevés így 2018-ban főleg hogy mikor 120-240 Mbit/s-al töltesz lefele, akkor egy bő 2-5 Mbit/s is elmegy TCP-n a csomagok nyugtázására, egyébként meg ha úgy nézzük, elégnek elég, csak lassú, ha csak a 60-120-as csomagot nézzük, akkor lefele nézve nem valami gyors mai szemmel nézve, attól hogy a PR-nél csak most lett mindenhol 120, attól még ez nem világot megváltó sebesség, rég van lakossági 500, illetve 1000 Mbit/s net is (koax-on is, ugyan UPC csak 500-nál tart, de vannak akik többet is adnak rajta, mert nem csak a babérjaikon ülnek, hanem fejlesztenek is), ezt csak úgy megsúgom.
    Amúgy én aszerint mondom, hogy kevés a 120, hogy legalább a dupláját, sőt a tripláját is simán ki tudnám használni, főleg mikor kurva gyorsan le kellene szedni valamit és a szerver, illetve a másik oldal elég gyors ahhoz, hogy én maximummal tudjam azt letölteni, ilyenkor jó ha a 2-3 óra helyett fele, vagy akár harmad annyi idő alatt lejön valami, nem? Sőt létezik olyan is, hogy párhuzamosan több dolgot le tudsz tölteni (ilyenkor viszont kb. feleződik a sebesség), nem tudom hallottál-e már ilyenről, viszont ilyenkor végképp jól jön, ha minél gyorsabb a net, csak ugye az ilyen elmaradott szolgáltatóknál mint a PR, hát mit várunk, talán 2020-ra elér ide is a 240/12 Mbit/s, igaz, hogy addigra máshol, már lassan gigabit felett lesz a lakossági net, sőt valahol már most is van (pl. Telekom, később DIGI, meg talán a UPC is észhez tér, azt elhagyja a szar DOCSIS-ot, vagy legalább 3.1-re vált), de ide akkor fog elérni a 240 Mbit/s és persze gondolom örülni kellene annak is, hogy ez is van, aha persze, egy elmaradott és tájékozatlan ember talán örül, de egy mai világban élő tájékozott ember inkább szánalmasnak tartja, hogy ilyen lassan "fejlődik" egy ekkora kábelszolgáltató, ráadásul úgy, hogy közben állambácsi tömi a zsebét egy csomó pénzzel, hogy legalább abból fejlesszen, ha önerőből büdös.

  • bucihost

    senior tag

    válasz viktorhu #2550 üzenetére

    "optikán az 50-es letöltéshez kapcsolódik 25-ös feltöltés"

    Ez valóban így van de kérdés meddig marad így, mivel papírforma szerint (szerződésen is) 50/5 szerepel. Gondolom amíg nem lesz túltelített a hálózat, addig ez marad grátisz.

    alteran95: Az, hogy neked nem elég 2018-ban egy 120 megabites letöltés nem a szolgáltató hibája. Lehet neked vannak túl nagy igényeid. :)
    De ebből ki indulva, a többi szolgáltató meg átesett a másik oldalára a millió gigabitekkel nem?
    (most mond azt, hogy 2018 ban szükség van lakossági szférában 2 gbitre...)

    Amúgy szerintem kezd el sarazni a suzuki-t is, mert 2018 ban, egy 1.5 ös benzin motort csak 99 pasira tudnak megcsinálni, holott a VW 1.4 benzinből kihoz 200 pacit.... :DDD

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #2552 üzenetére

    Ha nem bánod válaszolnék arra a részre is, amit nem nekem írtál:
    Az nem is papírforma, csak a csomagoknál publikált érték, ha jól emlékszem valahol le van írva az is, hogy milyen közegeken milyen feltöltéseket alkalmaznak.
    A csomagoknál meg ugye azért publikálják a legalacsonyabb, vagyis a koax-os feltöltési értékeket, hogy ne legyen botrány, hogy a VDSL-es és optikás előfizetőknek miért van több ... miért mert anno egy idióta kitalálta a DOCSIS-ot gyenge vissziránnyal, néhány hasonló idióta meg alkalmazta, csak ugye ezt nem veszik be az emberek, így inkább nem közlik, az más hogy itt pl. fórumon, meg ha nagyon kutakodik az ember, akkor úgy is megtudja, hogy mennyi máshol a feltöltés, de az már más.

    Amit pedig nekem írtál:
    Ha azt nézzük, hogy a környező összes többi szolgáltatónál már milyen sebességek elérhetőek, akkor igen is ez a szolgáltató hibája, hagy emlékeztesselek, hogy nem mi vagyunk a szolgáltatóért, hanem az értünk, az egy dolog hogy az idióta kormányok és pénzemberek miatt ezek a szolgáltatók kicsit átestek a másik oldalra, de attól még nem így van.
    2018-ban már minimumnak kellene lennie a 100-120 Mbit/s-nak és nem maximumnak (és ezalatt lehetne 30-50 Mbit/s csomag kezdőcsomag jó olcsón, ami mehet digitális jólétnek, meg egyéb marhaságnak, ha valaki tényleg nem akar sokat fizetni, mert csak böngészni akar, vagy nyaralóba ilyesmi, akkor jó lenne, de ők ezt is elbaszták a csomagkínálatba, na mindegy), csak ugye egyesek ülnek a babérjaikon, azt basznak fejleszteni, csak nem tudom hogy nulla befektetéssel és horror árakkal mit várnak, sült galambot? Talán azért változott egy kicsit a PR kínálata és árajánlata az előzőekhez képest, mert jó páran ráuszították a hatóságot, meg ott hagyták már őket a picsába, csak az a baj, hogy még nem elegen ahhoz, hogy észhez térjenek.
    A többi szolgáltató meg nem esett át sehova, csupán versenyeznek egymással és ez így van rendjén, mert legalább fejlesztenek, nem úgy mint a dilettáns PR, akik most azt is végig fogják nézni, hogy Budakeszin rájuk épít a DIGI és ők majd szépen eltűnnek a mélybe ott, lesz egy veszteséges koax hálózat, amire csak a pénz megy el, max. lesz 1-2 nyugdíjas akik tőlük vesznek TV előfizetést, de az nem lesz elég a fenntartási költségekre, de így kell ezt csinálni jó hülyén ...
    Abban van igazság, hogy a Telekom túloz, sőt abban az esetben csalás is van, legalább is lefele irányba, mert gigabites eszközön nem tudnak 2 Gbit/s-t adni, viszont a DIGI így lépett rá és mindenkinek lassan gigabites sebesség lesz 2 ezer forintért (hűséggel és csomagban ez az összeg kevesebb), mondom két ezer forintért, a PR-nél mi van 2 ezer forintért? Ha? Megmondom én, egy nagy büdös semmi, max. egy telefon előfizetést tudsz ennyiért kötni, azt meg a hajadra kenheted a mai világban, főleg azokkal a díjakkal, viszont ha lenne egy olcsó neted, lehetne rajta egy olcsó IP telefonod is, azt ez is meg van oldva, fordítva sajnos nem működik, lényeg hogy ég és föld a különbség.
    Az is igaz egyébként, hogy nyilván nincs annyi kapacitásuk, mint amennyit kiosztanak, na de melyik szolgáltatónál van? A különbség annyi, hogy gigabites sebességgel azért pillanat alatt lejön minden és már vége a hálózati terheltségnek, más is leszedi amit akar és szintén kész, az ilyen kis csomagoknál meg csak gyülemlik a folyamatos hálózati terhelés, én is elkezdek leszedni egy 20-30 GB-os FHD filmet (és akkor még csak FHD, nem is 4K), vagy pl. steam-en egy 50 GB-os játékot és az azért van pár óra még maximummal is, közbe észreveszem, hogy más is töltöget, mert már nem tudok 120-al tölteni, csak 80-al és így tovább, szóval hidd el, előnyös az, ha nagy sebességek vannak kiosztva, mert mindenki gyorsan le tudja szedni amit akar, egyedül akkor sülhet el rosszul, ha azon a szegmensen olyanok vannak, akik folyamatosan töltögetnek le valamit (mondjuk ez is érdekes lenne, mert a tárhely mindenkinél véges), az szopás a szolgáltatónak, de ritka az ilyen eset és könnyen megoldható szegmentálással.

    A kocsis témába meg nem megyek bele, mert más tészta és vannak bőven ilyen ökörségek az informatikai szegmensben is, szóval még témát sem kellene váltani, de most ehhez nem sok köze van, köztudott tény, hogy a PR igen is el van maradva és basznak fejleszteni, vagy legalább is kurva lassan csinálják és gyakorlatilag azt se önerőből és ez a vicc.

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2553 üzenetére

    Nem nagyon akarok bele folyni, mert elbeszélünk egymás mellett.

    Csak 1-2 dologra példa.

    Ha azt nézzük, hogy a környező összes többi szolgáltatónál már milyen sebességek elérhetőek, akkor igen is ez a szolgáltató hibája, hagy emlékeztesselek, hogy nem mi vagyunk a szolgáltatóért, hanem az értünk,

    Lehet, hogy ő van értünk, de még mindig nem tartanak fegyvert a fejedhez hogy ott legyél. Gondolom nem látsz bele az üzleti dolgaikba se Te se én sem más, hogy miért ekkora csomagjaik vannak. A gerinchálózatot nem puszira osztogatják.... (A tescoba is olcsóbba a cukor, mint a sarki közértbe. Mégis csomóan bemennek oda is érte...)

    A sebességes részre reagálva: Én akkor is azt mondom, hogy fölösleges millió gigabit otthonra...
    2gbit > a hálókártyák fele 100/1000-res. a net felét ki sem tudják használni, wifin ez még osztódik 2-vel....

    Egy FHD film 20 giga. 120-as nettel ~ 25 perc alatt lent van.
    Elszívsz egy cigit, iszol egy kvt, meg elolvasod a z emailjeidet és már lent is van. Amíg megnézed a filmet, le tudsz szedni a háttérben másik 3 at.

    50 gigás játék meg ~ 1 óra alatt lent van a 120-as nettel. A fent felsoroltakon túl még egy szendvicset megeszel, és már mehet is a game... ;]

    Az egyik helyen nekem Pr volt, semmi bajom nem volt velük, de kb ugyan azt a minőséget / mennyiséget megkapom most a T-től +1500 Ft ért.... Annyi, hogy a net kicsit nagyobb. (30vs50). De így is, 50 es net, +106 csatorna + 1beltéri = ~10.000 Ft Pr nél ezért valami 8600-at fizettem..

    A másik háznál meg inviteles viszont eladói net van. 20as net, + 53 Tv csatorna = ~11000 Ft :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #2554 üzenetére

    Nem éppen, csak a nézőpont más.

    Lehet, hogy ő van értünk, de még mindig nem tartanak fegyvert a fejedhez hogy ott legyél

    Ugyan nem tartanak fegyvert, de ha anno nem telepednek meg itt és nem építik ki az alultervezett hálózatukat, akkor lehet hogy a DIGI vagy a UPC elkezd itt hálózatot építeni és már is kornak megfelelő szintű és minőségű szolgáltatást kapnék, sajnos ezt már nem tudjuk meg, de valószínűleg így lett volna, mert nem kis település ez, csak ugye hogy már itt vannak, így más szolgáltatónak nem éri meg kiépítenie a hálózatát, legalább is egyelőre, bár ami Budakeszin előfordulhat, az előfordulhat máshol is.

    A PR üzleti dolgaiba konkrétan nem, de úgy nagyjából sejtem az eredményből, főleg hogy azért informatikai és gazdasági szempontból is konyítok valamennyit hozzá és nekem úgy tűnik, hogy a szokásos "logikát" követik, ami az, hogy a lehető legkevesebb ráfordításból a lehető legtöbb hasznot", csak ugye így eléggé alulmaradnak és pofára esnek, ami lassan meg is történik, lásd eddigiek, egyedül azért indult fejlesztésnek a szolgáltató, mert állambácsi több milliárdot ölt már ebbe a szarkupac cégbe és akkor még mindig csak 120 Mbit/s-nál tart max. kivéve azt a 10 települést, ahol vagy optika, vagy fejlesztett DOCSIS van, nem valami nagy eredmény és 2018 van és ugye arról nem is beszélek, hogy valahol hiába van 120, ha a hálózat terheltsége miatt azt a sebességet nem tudod kihasználni, szóval ezt ne is boncolgassuk tovább, mert ha így nézzük még szánalmasabb a PR.

    A cukros részre pedig:
    A sarki közér általában jóval közelebb van, mint a tesco, főleg hogy a tesco általában a város végén van, néha még messzebb is, ha oda kocsival kimegyek, meg vissza, az talán még drágább a plusz benzinnel számolva, mint ha csak simán megvenném a cukrot a sarki közérbe, ha meg sürgős, akkor biztos hogy a közelebbibe veszem meg, tesco-ba majd max. nagy bevásárlásnál és olyan 10 db-os tételben, akkor meg is éri kimenni, na de mindegy.
    A gerinc meg nem olyan drága, ha saját akkor csak egyszeri költség, plusz a javítások ha hülyék és kb. a földfelszínen húzták el, ez megint a spórolás és hozzá nem értés miatt van, a belföldi sávszél a bevételhez képest filléres tétel, a külföldi már drágább, de az se olyan vészes, főleg egy ekkora kábelszolgáltatónál ilyen árak mellett és ha mindent beleszámolok (TV adók költsége, üzemeltetési ktg, dolgozók bére, adók stb.), akkor is azt mondom, hogy ha nem tudnak rendesen kijönni a bevételből, az vagy azért van, mert kapzsik és mindent a zsebre (ebben az esetben kijönnek belőle, csak megfojtják a fejlődést és egy helyben toporognak csak), vagy mert hülyék hozzá és szarul csinálják, amit itt többen is igazolnak, viszont mindkét esetben szánalmas és akkor inkább adják át a terepet másnak.

    A 2 gigabit tényleg felesleges, a gigabit sok, de feleslegesnek nem mondanám, azt mondom hogy jó ha van.
    Most hogy egy 20 giga lent van kb. fél óra alatt az egy dolog, de ugye ez is abban az esetben van, ha megvan a teljes sávszél, nálam átlagba több mint fél óra a 20 GB, főleg mikor ilyen 80-90 Mbit/s körül van az internet.
    Nem cigizek, egyrészt nem mérgezem magam, meg nem is költök el egy csomó pénzt arra a szarra, így cigiidő nem jöhet szóba, kávét nem viszem túlzásba, e-maileket gyorsan letudom, egy nap nem érkezik 1000, így pár perc alatt simán letudom akár még válasszal is, sőt akár még a híreket is meg tudom nézni (már ami érdekel) és még mindig marad egy csomó időm, amibe jó lenne, ha el tudnám kezdeni nézni azt a kurva filmet és nem várni, míg lejön, fél óra ide vagy oda, kétszeres sebesség mellett az a fél óra 15 perc, gigabittel olyan 3-4 perc és el tudom kezdeni nézni, másrészt a hálózati terheltség is megszűnik a részemről, más is tud gigabittel hasítani :D
    Ami a szendvicsevést illeti, nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nálam egy szendvics elkészítése és megevése nem tart egy fél óráig, de kinek hogy, bár akinek egy fél óra, annak a tej is megalszik a szájába, na de hagyjuk ;]

    Összegzésként pedig, mostanában elégedettebb vagyok a PR-el, mert kevesebb a kimaradás és a lassulás is, valamint nem lassul be negyedére, meg felére, kb. a 3/4 része megvan nagyrészt, de akkor is keveslem ezt a sebességet a mai világban, főleg úgy, hogy tisztában vagyok azzal, hogy rendelkezésre állnak jobb és olcsóbb technológiák, amik sokkal többet tudnak, valamint azzal is, hogy a jelenleginek se ennyi a plafonja, csak ugye a szolgáltató ezen a szinten tartja a hálózatot, 32/8-as csatornakötegelésen simán lenne 1600/200 Mbit/s egy szegmensen, helyette van kb. 800/100 most talán és ezen nem tudnak most 240/12 Mbit/s-t adni, szóval azért valld be, ez bizony nevetséges, ráadásul azt is elárulja, hogy eléggé túl vannak terhelve a szegmensek, anno a UPC 4/2 csatornán, vagyis 200/50 Mbit/s közös sávszélen adta először a 120-at és mégis megvolt a sebesség, most az 500-at adja annyin, amennyin a PR max. 120-at ad, ezeket vedd figyelembe és kicsit gondolkodj el rajta.

    Ami a Telekomos és Inviteles részt illeti, az Invitel no comment, az kurva sok pénz azért a kevés szolgáltatásért, főleg ha mostani szerződés, ha nem akkor meg próbáld újrakötni, vagy valami, ami a T-t illeti, ha a T tudna itt 100-at adni, hidd el ha 1-2 ezer forinttal drágább is lenne akkor is átmennék hozzájuk, már csak a 20-25 Mbit/s feltöltés miatt is, plusz azért is, mert stabilabb, ugyanis nálam nem csak az ár, meg a sebesség játszik, hanem a minőség is és általában az az első, csak ugye mivel a PR-nél a minőség az eléggé gyenge és ugye ezzel együtt néha a sebesség is, ezért a hangsúly már máson nem nagyon lehetne náluk, csak az áron, ezért is emeltem ki, azért a szarért ne fizessek már egy kisebb vagyont, azt akkor ugye gondolom még boldognak is kellene lennem mellé, hogy ilyen is van ... aha persze, annak az álmában aki ezt hiszi :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Fücsök007

    őstag

    válasz Alteran-IT #2555 üzenetére

    Így van. A legtöbb helyen a PR nem volt konkurencia, és ezt leginkább a Telekom használta ki. Maximum néhány falu/nagyközség esetében gyorsíthatta fel a VDSL2-re való átállást a Telekom részéről, de másra nem volt képes! Mivel nagyon sokat kértek régebben a netért is, így hiába volt 60Mbit-es csomagjuk, pláne a hírhedt szakadozások és brutális belassulások mellett, még a Telekomos ADSL2+ is jobb volt náluk sok esetben. Szóval kell a sűrű pofon a cégnek, hogy visszarázódjon a valóságba.

  • Kisfundy

    aktív tag

    Üdv Urak!

    A minap írtam a pr-nek ,érdeklődvén hogy lesz e fejlesztés a Balaton északi partján internet téren, és ezt a választ kaptam.

    "Hálózatainkat folyamatosan fejlesztjük. Az észak-balatoni régiót érinti a GINOP, Széchenyi 2020 program is (http://www.pr.hu/szechenyi2020), mely szintén fejlesztésekkel jár az érintett településeken.
    Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az új PR-Net 240 internetcsomagunk egyre több helyen legyen elérhető, valamint az optikai FTTH területeinken ez év elejétől már bevezettük a PR-Net GP500 és PR-Net GP800 csomagokat is.
    Amennyiben az Ön településén is elérhetővé válik magasabb szintű internetcsomag természetesen több platformon is jelezni fogjuk.
    Üdvözlettel: PR-TELECOM Zrt."

    Kérdésem az lenne hogy ki használ a fent említett csomagok közül bármelyiket?

    Nekem az lenne a legnagyobb kínom,hogy lassu a feltöltésem (10mbit) az egész család erről netezik,illetve kamerák is vannak szép számmal rákötve,és belenézve szinte soha sincs "mozgó képem".

    Jó lenne olyan csomagra váltani aminek viszonylag jó már a feltöltése,mert a 120mbit le nekem már elég lenne!

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Kisfundy #2557 üzenetére

    Én ezért is nem gondolkodtam semmi hasonló dolgon, mármint kamerán meg ilyesmin, mert nincs egy olyan szolgáltató, amelyik kornak megfelelő sebességű csomagokat tudna adni, legalább is felfele ami a legsiralmasabb az egészben, mert a gyors letöltéshez a másik oldalt gyors feltöltésre van szükség, csak ugye idáig nem jut el a gondolatmenetük a szolgáltatóknak, már ha van gondolatmenetük és nem valami divatot követnek. Ma már egy normális tömörített HD stream is 5-10 Mbit/s körül van ami olyan elmegy kategória és akkor csak egyről beszélünk, meg sima HD-ról, szánalmas szolgáltatók ezek, ráadásul közben kurva drágák is.

    Bár a kérdésre nem tudok úgy válaszolni, mint aki használja is bármelyiket is, de olyan információval tudok szolgálni, hogy a sima PR-Net 240 is felfele csak 2 Mbit/s-al több, tehát ha a letöltés most elég, akkor előfizetni nem éri meg rá, mert az a 2 Mbit/s szinte semmi és az ár ahhoz képest elég sokat nő, az optikai internetről meg felesleges beszélni olyan helyen, ahol koax van, ugyanis egyhamar nem szándékozzák lecserélni a koaxot, főleg úgy hogy közben fejlesztik felfele, mert feleslegesen ruháznának be így DOCSIS CMTS-ekre, illetve bővítő modulokra, ha rövid időn belül szándékoznának átépíteni a HFC hálózatot FTTH-ra, egyébként elég lenne már a 120-as optikának a feltöltése, csak ugye olyan nem lesz egy hamar, legalább is jelenleg HFC hálózaton, így még gondolkodni se nagyon éri meg ilyenen, mert csak feleslegesen bosszantja magát az ember az ilyen dilettáns társaságok miatt.
    Esetleg az a megoldás marad, hogy egyéni előfizetői szerződés és akkor a 120-as netet mondjuk 20-30 Mbit/s-al kéred felfele, csak ugye egyéni ajánlatra nem biztos hogy olcsó árat kapsz, főleg nem tőlük.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    Na végül is itt is megjelent a 240-es net, de ez a 12 Mbit/s feltöltés mellé ez pofátlanság, sőt szégyen is. Minimum 20 Mbit/s kellene mellé, nem pedig 12 ... ilyen idióta egy céget.

    [ Szerkesztve ]

  • viktorhu

    veterán

    válasz Alteran-IT #2559 üzenetére

    Igen, az kellene, én is amiatt váltottam a flipnél a 250-es csomagra koaxon, mert kevés volt a feltöltés (pl. fotódokumentáció feltöltése felhőbe), a huszassal viszont már teljesen jól elvagyok.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz viktorhu #2560 üzenetére

    Nekem is ebből a szempontból jönne jól, múltkor is több GB-ot gyorsan fel kellett tölteni és így is órákba telt, igaz hogy egy 20 Mbit/s se lenne nagyon sok, de mégis a jelenlegi duplája lenne és fele annyi idő alatt felmenne minden, csak ugye itt próbálj meg feljebb váltani olyan csomagra, aminek nagyobb a feltöltése, a PR-esek (legalább is a 5/6 része) meg vannak lőve ebből a szempontból, itt nem éri meg feljebb váltani csak a feltöltésért, főleg nem ilyen áron, plusz ugye akkor még a hűség is meg a többi ... kész átverés és lehúzás az egész.

  • McSico

    senior tag

    Hali!

    Úgy néz ki váltanom kell optikára mert a koaxot lelövik.
    Így most úgy néz ki azt a modemet/router kombót kellesz használnom amit adnak. Pedig nem akartam babrálni, nem is értem mért nincs lehetőség egy mezei modemre mint eddig, és olyan routert használni amit akarok...

    Milyen az optikai modem/router? Mennyire stabil, mik a tapasztalatok?
    wifi-t ki lehet kapcsolni? LAN portokkal hogy van ellátva?

    Illetve a tv adást is abból kell kinyerni?

    Ha valakinek van esetleg fotója a cuccról még azt is megköszönném. :)
    Jah, még valami. Esetleg méreteket tud valaki? :)

    "Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

  • Pogo22

    újonc

    válasz McSico #2562 üzenetére

    Üdv!
    A PR Telecom egy Huawei HG8247H típusú ont eszközt hoz, ill. a végén más karaktersorozat áll, de ez csak a régiókat jelölheti.
    Ha rákeresel a Huawei oldaláról minden infot megkapsz.
    Sajnos azt közölték velem, hogy csak router módban lehet majd használni. Pedig az eszköz tudja a bridge módot is, utánanéztem. Más szolgáltatónál állítólag lehet kérni az átkapcsolását.
    Az n-s, 300 mbites Wi-fi rész kikapcsolható, így marad 4 gigabites lan.
    Alapból ez nem rossz eszköz, igaz a Huawei termékpaletta belépő szintje. A félő, hogy ennek is lebutították a firmware-jét, mint anno a Technicolor-nak.
    Sajnos a többi szolgáltató sem kínál jobbat, így valószínűleg én is maradok, ez a legkisebb rossz... A saját, ennél jobb routeremet kénytelen leszek Access Point üzemmódba kapcsolni.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Pogo22 #2563 üzenetére

    Nem biztos, hogy olyat kap, mert a PR forgalmaz egy DASAN H640RW típusú eszközt is (sőt én eddig csak erről hallottam), ezért kérdéses hogy pontosan melyik típus kerül hozzá és mi alapján, bár funkcionalitásban szerintem nem fog eltérni, vagyis ugyan úgy egy lebutított router módban lévő eszközt fog kapni minden esetben, mondjuk többet nem is érdemes elvárni tőlük.

  • McSico

    senior tag

    válasz Pogo22 #2563 üzenetére

    és (#2564) alteran95

    Pénteken kiderül melyiket kapom. Érdeklődtem emailben, azt írták hogy be lehet állítani bridge üzemmódba, így tudom használni a saját routerem. Arra nem kaptam választ hogy milyet kapok.

    Úgyhogy ha jön a szerelő megmondom neki hogy már állíthatja is be a bridge módot, ha a központ is kell hozzá.

    De nem is értem minek tuszkolják az emberekre a saját routerük. Igazán lehetne választási lehetőség, hogy elég e a modem vagy sem.

    "Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

  • zolka95

    őstag

    Még mindig a pr-delta csomagban vagyok. Kemény 20Mbites nettel.
    Nem halasztgatom tovább, most már váltok digitális csomagra (PR-TRIPLA XXL).

    Viszont még mindig nem értem ezt a kártya, médiaeszköz dolgot. Van egy médiaeszköz és abban van egy kártya, ami fogja a kódolt csatornákat, amikért én fizetek, ugye?
    Ezt a kártyát nem lehet közvetlenül a tv-be dugni? Ugyanis a tv-n van egy CI slot kártyabemenet. És akkor megspórolnék egy médiaeszközt.
    A weboldaluk szerint az 1. médiaeszköz ingyenes, a 2. és 3. már 1000Ft/hó. Ezt el szeretném kerülni. (3 tv-nk van)
    Ha úgy nem működik hogy a kártyát a tv-be rakom akkor úgy fog hogy a kábelt tudom a tv-be?
    Ha viszont egyik sem verzió sem működik akkor veszek én médiaeszközt és abba rakom a kártyát, ez így működhet?

    A modemet nem akarom lecseréltetni (cisco epc3208g). Ha ez elég 240Mbit/s nethez. Remélem nem fognak rám erőltetni valami mást.
    A lényeg hogy ne erőltessenek rám egy gagyi routert.

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #2566 üzenetére

    Hát hogy is kezdjem. Szóval a kártya tartalmazza a csatornák dekódolásához szükséges információkat, na már most mikor kapsz egy boxot, akkor ahhoz is adnak egy kártyát, mert maga a box az csak akkor szükséges, ha régi típusú TV-d van, amibe nincs dvb-c tuner, ha van, akkor egy CI modult kell kérned kártyával együtt és akkor nem kell box, nem tudom, hogy így érthető-e, lényeg hogy kártya az mindenféleképpen kell a kódolt csatornákhoz, viszont az kb. akkora mint egy bankkártya, hogy a TV-ben használni tudd ha van hely, akkor ahhoz kell egy CI modul, amibe belerakod a kártyát, azt meg a TV-be, vagy marad a box verzió ha régi TV-d van.
    Szóval ha így nézzük, akkor meg tudsz spórolni egy médiaeszközt, viszont ha mind a 3 TV-n akarod nézni, akkor a másik kettőért akkor is fizetni kell, ugyanis te magáért a kártyáért fizetsz, hogy most azt CI modullal vagy box-al kéred az mindegy, az eszköz kérés meg attól függ milyen TV-d van, illetve melyik a kényelmesebb megoldás, vagy hogy éppen mit adnak/mi van raktáron :DDD
    Egyébként meg igen, ha a kártyát a TV-be dugod a modullal, akkor nem kell más, a kábel ugyan úgy a TV-be és kész, a többit a TV végzi, persze egyes TV-k esetében azért be kell állítani, hogy a digitális csatornákat is keresse, vagy éppen csak azokat, mert a legtöbb TV alapból az analógot használja csak, hiába van ott a kódolatlan digitális is.

    A modem meg tökéletes, max. 400/100 Mbit/s-t képes kiszolgálni, a többi már csak hálózattól (pl. mennyire van túlterhelve), a usertől, illetve a user által rákötött eszköztől függ, mert ha csak egy 100 Mbit/s porttal rendelkező routered van, akkor cseszheted, itt amúgy még nem is kell a típussal szórakozni, mert ha a modem LINK ledje sárgán világít, akkor 100-as eszközöd van, ha zölden, akkor gigabites és utána már csak a PC portja a lényeg.
    Ha csak a rendelésnél nem választod ki a Wifi opciós routert, akkor marad a jelenlegi stabil Cisco modem, amúgy meg nem akarok beleszólni, de hogy ne szívj velük feleslegesen, a helyedben először egy 120-as netet rendelnék, utána ha azt bírja rendesen a hálózat, akkor megrendelném a 240-es netet, elvégre minek fizetsz plusz egy ezrest a 240-es netért, ha a 120-ast se bírná rendesen, feljebb meg tudtommal úgy is lehet váltani, főleg hogy többet is fizetnél, persze ezt a részt érdemes megérdeklődni az ügyfélszolgálaton előtte, viszont ha így van, érdemes lenne így lépcsőzetesen feljebb váltani.

    Másik:
    Érdekes mód, de a halásztelken lévőkkel állandóan kivételeznek, ami egyébként pofátlanság, ugyanis ők többet kapnak még DOCSIS hálózaton is mint bárki más, ráadásul kevesebbért, egyedül a 240-es net prémium plusz TV-vel és telefonnal kerül ugyan annyiba mint máshol, a többi csomag mind olcsóbb, természetesen nagyobb sávszélességű nettel.

    [ Szerkesztve ]

  • zolka95

    őstag

    válasz Alteran-IT #2567 üzenetére

    És ha az egyik tv-hez nem kérek kártyát sem médiaeszközt, hanem simán bedugom a kábelt ahogy most van, akkor az analóg csatornákat lehet rajta nézni csak a digitálisat nem? :D

    A routeremnek elvileg bírnia kell a netet még wifin is. TP-link 1043nd. Gépen is megvan a gigabites port. A modemben nem voltam biztos.

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Fücsök007

    őstag

    válasz zolka95 #2568 üzenetére

    Akkor a kódolatlan csatornákat lehet fogni, barmilyen dvb-c tunerres TV esetében.

  • McSico

    senior tag

    válasz zolka95 #2566 üzenetére

    Meg is lehet venni a CI kártyát, és akkor nem kell havonta bérelni. Én így oldottam meg.

    "Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"

  • zolka95

    őstag

    válasz McSico #2570 üzenetére

    És azt hol?

    A kártyát nem a szolgáltató adja, hogy az dekódolja a csatornáit?

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #2571 üzenetére

    De a kártyát a szolgáltató adja, viszont a bérlés helyett meg tudod venni tőlük egy fix összegért és akkor nem kell havidíjat fizetni, ennek van előnye és hátránya is.
    Az előnye, hogy egy összegben letudod és nem kell érte több éven át havonta egy csomót kipengetni.
    A hátránya pedig hogy ha megvetted és gallyra megy, akkor a szolgáltató nem köteles ingyen kicserélni, magyarul újra meg kell venned, míg a havidíjban benne van az, hogy ha gallyra megy, akkor "ingyé" (amit ugye megfizetsz a bérleti díjban) cserélik.

    Ami pedig az előző hozzászólást illeti:
    Ha digitális TV-d van, akkor tudod a kódolatlan digitális csatornákat nézni, ahogy eddig is, vagyis a prémium csomag csatornáit, persze ha az analóg kínálat jobban tetszik, akkor nézheted azt is tovább :D

    Ami a routert illeti, a Wifis részre ne vegyél mérget, meg a kábelesre is, kérdés hogy hanyas hardver verziójú, mert van vagy 4, abból az első az alap szoftverrel jó ha a 100 Mbit/s-t tudja NAT-olni, a Wifi-ről meg inkább nem is beszélek, a többi 3 nagyjából rendben van, a 2-es verzió még a problémás, főleg ha kezdeti firmware van rajta, mert akkor a 450 Mbit/s helyett csak 300 Mbit/s áll rendelkezésre és Wifi-nél ugye ez az elméleti sebesség, a gyakorlati sebesség kb. ennek a fele, persze megfelelő vételi adapter mellet és így tovább, na de lényeg hogy ha legalább v2-es hardver verziójú routered van és minden más is gigabites, akkor kábelen tuti meglesz, a Wifi meg más tészta.

  • zolka95

    őstag

    válasz Alteran-IT #2572 üzenetére

    A modemem egy Cisco epc3208g, revision 1.0.
    Specifikációja szerint 1 gigabites. A windows vezérlőpult, hálózati és megosztási központ részében is 1 gigabitet ír sebességnek ha összekötöm vele a pc-t.

    Szóval ezt nem kell cserélni. :C

    [ Szerkesztve ]

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #2573 üzenetére

    Nem a modemről beszélek, hanem a routerről, ha a routered (1043nd) v1-es verziójú, akkor tuti cseréni kell, vagy legalább is a szoftvert rajta, mert hiába vannak rajta gigabites portok, a hardver olyan gyenge, hogy az alap szoftverrel nem igen tud 130-150 Mbit/s feletti sebességet NAT-olni.

  • zolka95

    őstag

    válasz Alteran-IT #2574 üzenetére

    v2, de van egy v4-es is
    openwrt-t használok mindkettőn.

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #2575 üzenetére

    Akkor nincs gond, a modem meg úgy is bírni fogja, persze már ha a hálózat bírja, ezért is mondtam, hogy előbb a 120-ast lenne érdemes megrendelni, aztán ha azt bírja rendesen akkor a 240-est.

  • bodzasfanta

    csendes tag

    PR 120-as netünk van és próbálok streamelni Twitch-re de a letöltéssel ellentétben a feltöltés iszonyatosan fluktuál. Lényegében nem stabil. Nem nagy dologról van szó (4000 kbps, 500 kb/s) de igy néz ki https://imgur.com/a/aIYE0qG

    Egy percen belül többször is le és fel szalad a sebesség szinte azonnal. Ha lejjebb húzom a dolgot (3000 vagy akár 2000 kbps) akkor sem változik semmi a fluktuáció megmarad. Csak érdekelne, hogy erről mi a vélemény. Gondolom ez a PR oldalán van én már tényleg próbáltam mindent. Vagy nem tudom, hogy az én oldalamon mi okozhatná ezt... A vicc az, hogy ezzel még 1 hónapja kb nem volt probléma, csak most kezdte el a dolgot. Volt olyan mikor 6-7 órát streameltem este és 0 drop frame volt, tökéletes feltöltés. Most 10 perc se kell ahhoz, hogy elkezdje ezt... Kicsit frusztráló, mert nem tudom mit lehetne tenni. Lehet hogy csak a Twitch felé ilyen? Tényleg nem tudom

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz bodzasfanta #2577 üzenetére

    Szia, teszteld le a különböző twitch szerókat, hátha csak a routing lett rossz valamelyik irányban:

    https://r1ch.net/projects/twitchtest

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • bodzasfanta

    csendes tag

    válasz Årpi #2578 üzenetére

    Most meglepően jó https://i.imgur.com/euUkebR.png

    Az lehetséges hogy a helyi alhálózat annyira leterhelt este, hogy megöli a feltöltést? De ami érdekes, hogy "sima" feltöltés az gond nélkül ment (leteszteltem egy 4 gigás fájl feltöltésével Dropbox-ra). De valahogy a streamelés nagy dobálta magát. Főleg Twitch-re. Még Facebook Live-ra is kipróbáltam teszt jelleggel és ott se volt drop frame OBS szerint.

    [ Szerkesztve ]

  • viktorhu

    veterán

    válasz bodzasfanta #2579 üzenetére

    Az itt gyakran használt szolgáltatóknak van kiépített magyarországi kapcsolatuk.A twitchnek nincsen, a PR nemzetközi sávszélességére vagy utalva, amin meg a PR meg a Digi is spórolnak. A google pl. itt van a bixen, így olyan, mintha belföldi oldalt nyitnál meg.

  • moooooo

    csendes tag

    Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az extrém használattal kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata. Most szerződtem a PR-hez, és olvastam az ÁFSZben a 200GB-tról...

    Valamint mi a véleményetek arról, hogy félig meddig offtopic, de használt ótvaras lehorzsolt távirányítójú, és cigi szagú dvb-c setupboxot adtak a régi crt tv-nkhez 20 év hűség után, ezt csak vidéken lépik meg idősebb előfizetőknél vagy máshol is?

  • bodzasfanta

    csendes tag

    válasz moooooo #2581 üzenetére

    Én rendszeresen streamelek meg játékokat töltök le Steamen, 4-500 giga közötti forgalommal és eddig nem volt semmilyen problémám https://i.imgur.com/yLx3xaD.png

    A másik az, hogy az extrém használat minden szolgáltatónál ott van, nézd meg pl a UPC szerződését, ott 300 giga elvileg a limit (37. oldal). Azt hogy mennyire veszik komolyan a szolgáltatók? Jó kérdés.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz moooooo #2581 üzenetére

    Ez az extrém használatos dolog is olyan, hogy helyszín függő, vagyis hogy hol laksz és azon belül is melyik szegmensen vagy, mert ha egy túlterhelt szegmensen vagy, akkor előfordulhat hogy visszaélnek vele, volt már rá példa itt, akkor is talán protokoll alapú sávszélkorlátot használtak, vagyis mondjuk speedtest-en megvolt a sávszél, viszont ha torrenten töltöttél le, akkor már csak a harmadát tudtad használni a sávszélednek. Nálam viszont még nem éltek vissza vele (vagy csak nem tudok róla, de az a szerencséjük akkor), holott volt olyan hónap, mikor 5 TB feletti adatforgalmam volt, még sem volt semmi, persze mint mondtam ez is terület függő.

  • Fücsök007

    őstag

    válasz bodzasfanta #2582 üzenetére

    UPC-nél nem nagyon élnek vissza a korláttal, mivel náluk rendesen szegmentáltak a települések. :K Ez a 300GB-os limit még 2008-ból maradt benne az ÁSZF-ben. PR-nél változó, mivel sajnos településen belül is sok utcában túl nagyok a szegmensek, így előfordulhat korlátozás, ahogy alteran95 kolléga is írta. :(
    Emiatt csúcsidőben sokat csökken az elérhető sávszélesség a legtöbb szegmensen. :(

    [ Szerkesztve ]

  • Krystal_s

    addikt

    Sziasztok, jelenleg Telekom optika 50-es (50 le, 30 fel) netünk van, amivel végre 99%-osan elégedett vagyok a korábbi éveken át tartó állandóan gondokat okozó ADSL-el szemben.
    Viszont most költözés miatt másra kell váltani, mivel az adott környéken nincs T-s optika. :(
    Elsőre csak sima 30-as ADSL-t találtam, ami isten ments, hogy újra legyen. Ráadásul sebességben is visszalépés lenne.
    Csodák csodájára megtaláltam a Pr-Telekom csomagjait, ami ott is elérhető lenne. Van 60-as is....
    Korábban elég rosszakat hallottam erről a cégről. Érdeklődni szeretnék jelenleg mennyire stabil az internetük?
    Látom a feltöltési sebesség nagyon lassú lenne. :\
    Az IP címeket milyen gyakorisággal NAT-olják? Nekem fontos lenne, hogy ne legyen NAT.
    A Pr kábelt használ ügye? Milyen wifis Routert/(Ont) szoktak mostanában adni?
    Válaszokat előre is köszönöm.

  • Fücsök007

    őstag

    válasz Krystal_s #2585 üzenetére

    A PR-telecom HFC-s rendszert használ ott is, tehát az utolsó pár száz méteren koax. kábelel megy el a felhasználóig. Sok helyen fejlesztik a hálózatot, és szerintem ott is lesz hamarosan 120/10Mbit-es csomag. Viszont a stabilitás változó, amit csak a helyiek tudhatnak biztosan tapasztalat alapján. A többit majd alteran95 kolléga leírja. ;)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Krystal_s #2585 üzenetére

    Mint ahogy a kolléga is írta, HFC-t használnak, persze már ahol, mert valahol még az oszlopig sincs optika, csak végig koax, na de a lényeg, hogy a házba rg6-os koax, vagyis TV kábel fog bemenni, azt fogják majd igény szerint szétosztani (vagy éppen nem, ha nincs TV) TV-hez és az internethez. Az internethozzáférés kábelmodemen keresztül fog megvalósulni, a végponti eszköz egy dinamikus publikus IP címet fog kapni, vagyis nincs NAT, legalább is egyelőre, ki tudja ők is mikor kezdik el, bár akkor biztos páran rájuk borítják majd az asztalt.
    A szolgáltatás igénybevételénél két lehetőséged van, mármint internet esetében, hogy csak sima kábelmodemet kérsz, vagy Wifi opciós modemet, sima kábelmodem esetében kapsz egy jó kis Cisco EPC3208(G) modemet és mögé olyan routert raksz, amilyet akarsz, az fogja kapni a publikus IP-t, Wifi opció esetén viszont egyrészt többet fizetsz, másrészt kapsz egy Technicolor TC7200-as modem+router kombót minimális beállítási lehetőséggel, ugyanis annyira le van butítva a szoftver, hogy borzasztó, szóval ebben az esetben nem kell csodálkozni, ha nem tudod rendesen kihasználni az internetedet, illetve nem tudod rendesen felkonfigolni a belső hálót.
    Az internet stabilitása meg attól függ, hogy mennyire van leterhelve a környék. Nyilván nem lesz olyan stabil mint az optika, plusz a késleltetés is magasabb lesz alapból, a sebesség meg ugye a hálózat kihasználtságától függ, de általában túlterheltség jellemzi a tákolmány hálózataikat, ugyanis míg az optikát általában 32 fele osztják maximum és azon a max. elérhető közös sávszél 2,5/1,25 Gbit/s, addig a PR a koax hálózatát vagy 100 fele osztja és a rajta elérhető maximális sávszél általában olyan 800/100 Mbit/s, tehát van különbség bőven és ebből adódóan könnyebben túlterhelődik a PR-es hálózat, nyilván attól függ majd, hogy hányan és milyen internet előfizetéssel rendelkeznek, valamint miként használják, mert aki csak fb-t és a yt-t tolja csak, az nem generál nagy forgalmat, de a torrentesek képesek megfektetni és ugye itt jön képbe a szar feltöltési sebesség is, amiről meg ne is beszéljünk, az a saját szegénységi bizonyítványuk és hülyeségük, meg ugye a technológia korlátja is, viszont kicsit adhatnának többet max. kevesebb garantálttal, de ugye fukarkodni könnyebb, de hát mit várunk tőlük, ez a fukar és idióta hozzáállás jellemzi őket már szinte a kezdetektől, nem véletlenül érte annyi szó a ház elejét.

    Egyébként én biztos kinyomoznám a helyedben, hogy a Telekom ott csak 30-as ADSL/VDSL-t tud adni vagy, esetleg tudna adni egy 50-es, vagy 100-as VDSL-t, mert utóbbi esetekben én inkább náluk fizetnék elő VDSL-re, már ha nincs TV, mert egyébként az is a te sávszéledet enné.
    Amúgy egy normális ADSL/VDSL kapcsolat stabilabb mint a kábelnet, igaz hogy kevesebb sebességet lehet rajta elérni, de nagyobb stabilitással, ha meg nem stabil, az a szolgáltató sara és addig kell őket basztatni, míg meg nem csinálják rendesen.

  • Kisfundy

    aktív tag

    Üdv Urak!

    Most látom hogy megjelent nálunk is a 240mbit-es net,bár nekem a 120-as is mar elég lenne,csak a feltöltés a kevés,(tudom hogy az nem változott szinte semmit)viszont mivel sajnos semmilyen szolgaltató nem ad itt "normális" netet (és nem is fog valószínű) ezért gondoltam bővítenék rá.
    Nem csak netem van hanem tv,és telefon is,így álltalában ilyen bővítésekkor még olcsobban jönne ki a csomagom,legalábbis az utolsó két bővítésnél így volt, (persze kevesebbet nem fizethetek mint eddig) ezért mindig hozzácsaptak egy egy tv csomagot pluszba hogy ne változzon a csomag áram.
    Viszont már csak az hbo +cinemax maradt ami nincs meg kíváncsi leszek mit fognak hozzá szólni,vagy hogy oldják meg!?

    Egyébként valaki használja a balcsi északi partján ezt a netet,van valami tapasztalat?(megszokott lenni a 240?)

    Még a 2000-évek eleje fele amikor csak 1mbit/s volt a csúcs netjük akkor rengeteg probléma volt vele, de nekem már a 60-as is eleg jól muzsikált azóta nem nagyon van vele gond,vagy ha igen akkor álltalában karbantartás van. (lehet csak szerencsés helyen vagyok)

    Mindenesetre ha van tapasztalatotok szívesen fogadom :K

    Szép estét!

  • Krystal_s

    addikt

    válasz Alteran-IT #2587 üzenetére

    és Fücsök007
    Köszönöm, hogy írtatok.
    Próbáljuk megérdeklődni mik a lehetőségek ott és mennyire terhelt a rendszer. Sok embert nem tudunk megkérdezni, mivel idegen az a környék, ezért is érdeklődtem itt először. A szolgáltató úgysem mondaná azt, hogy ne őket válasszuk.
    Igen, tv és még telefon is kellene...
    Egy ONT eszköz kényelmesebb lenne, mint külön a modem és router. Wifit használnák így fontos a minőség.
    A mostani Huawei HG8245H megfelelő jelet ad mindenhol egy 2 szintes családi házban.
    A telekom VDSL-el rengeteg gondunk volt. Hetente korlátozták le a sebességet, pontosabban az automata. Egy kis eső, szél és már ment is rá a korlát. 15 évig szenvedtünk velük. Idegileg kikészítettek a telefonálgatások, aztán a szerelők, akik adták a hülyét. Hiába a fogy.védelem, akármi őket nem érdekelte. Más szolgáltató pedig nem volt itt.
    A címet lekérdezve nincs ott 30-nál nagyobb T-s csomag. Pr lenne 120-as is. Nekünk elég lenne egy stabil 50/20-30.
    Amikor olyan gond van, hogy régi a vonal, akkor nem csinálják meg..a helyi szerelőknek nem érdekük és kitalálnak mindent, aki szól, azt kirúgják.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Krystal_s #2589 üzenetére

    Hát persze, a szolgáltató nem mondja, bár ha arra fele normális szerelők vannak, akkor ők szokták mondani, főleg bekötéskor, hogy itt eléggé terhelt a környék, meg kell gondolni stb., persze ritka az ilyen.
    ONT az ki van zárva, mivel az csak optikás netnél jöhetne szóba (ugye Optical Network Terminal), mivel koax kábelt húznak be így eleve nem lehet optikás modemed, egyedül az az opció maradt, amit írtam, vagyis a TC7200-as modem+router, ami hasonló az általad említett ONT-hoz, csak ugye kábelmodem és nem optikai, plusz ugye mint mondtam, elég lebutított szoftvere van és bár mondják páran hogy jó a Wifi-je, van pár olyan ember is, aki szidja is mint a bokrot, nyilván a kicsit hozzá értőbbek észreveszik a szart, akik meg csak fb-t használnak rajta azok nem és ugye minden tökéletes, nézőpont kérdése.
    A VDSL is olyan, hogy függ attól, hogy hol vagy, mert ugye nem mindegy a hurok hossz, meg hogy még az adott fő vezetéket amiben a tiéd is megy, hányan és milyen modulációval használják, mert ugye egyik kábel a másikra negatív hatással van, főleg ha ADSL szabványon megy a legtöbb, mert az nagyobb zajt okoz a szomszédos kábelekben mint a VDSL, tehát a minőség ettől is függ, plusz ugye a Telekom hozzá nem értésétől, akik nem tudnak normális DSLAM-ot venni, amit talán rendesen fel lehetne paraméterezni, ugye egyszerűbb az előfizetőket hülyének nézni, mint kicsit több pénzt költeni normális eszközökre.
    Ha pedig a Trékom honlapján tájékozódtál, az félrevezető is lehet, én inkább egy közeli ügyfélszolgálaton, vagy esetleg a helyi szerelőktől érdeklődnék, mert ha van 50-es, vagy akár 100-as VDSL is, akár bondinggal is, akkor jobban járnál még feltöltési sebességben is, mert elhiheted, hogy a PR nem fog 10 Mbit/s-nál többet adni, a 60-as csomaghoz meg ugye eleve csak 5 Mbit/s jár, viszont a T-nél az 50-es VDSL-hez 15 Mbit/s, a 100-ashoz pedig 20, sőt talán 25 Mbit/s feltöltés jár, ami már mindjárt jobb, mint ennek a vacak kábelnetnek az esetében, ahol még a 240-es nethez is max. 12 Mbit/s feltöltés jár, de nem baj, ezzel is maguk alatt ássák a fát, én is azért nem váltok 240-esre, mert kurvára nem éri meg, egy 20-as feltöltéssel már elfogadnám, de így csak lehúzás, főleg hogy a letöltési sebesség nem valami stabil és azóta nem is nagyon fejlesztettek, csak ráfogták a hálózatra hogy bírja a 240-et, oszt jól van, ugye hülye módjára, de hát mit várunk tőlük.

  • Krystal_s

    addikt

    válasz Alteran-IT #2590 üzenetére

    Normális szerelő? :D T-nél létezik? :U
    Az évek alatt megfordult pár "szakember" a házban. Bár a végén már bejönni is alig mertek. Egyiknek sem tetszik, amikor az ügyfél kicsit képben van és nem veszi be a hülyeséget, amivel megmagyaráznák minden rendben szerintük és miért is gond nekünk, ha pl a 20-as net csak 10-el megy. ...vagy szakadozik, mert mit is akarhatok én csinálni, amihez nem elég a 10. Aztán egyszer volt egy, aki elmondta melyik utcában és hol van a hiba, amit meg kellett volna javítani. Kérvényezte...pár hét múlva már nem dolgozott a T-nél. Később a helyi vezetőjükkel is jóban lettünk, elmondta ő is tudja hol a gond, de hát emiatt nem fogják azt a részt feltúrni és hát lenne majdnem egy nap. Évekig abból állt pár hetente, hogy este jelentettem a hibát, a központban látták mi a gond, vagy nem..éppen ki ült a székben. Másnap d.e. (mit számít ki ül itthon) jött a szerelő, aki soha semmit nem tudott megcsinálni. Hiszen nem nálunk volt a gond. Időhúzás. Kivéve, ha Router csere kellett. A korlátozást is a központban tudtam levetetni, fórumon keresztül szívességből segített valaki 1-2x, aztán eltűnt. Amikor megtudtam az új helyen nem lesz optika kirázott a hideg.

    PR-es TV-s csomagunk volt kb 10 éve. Akkor rossz minősége volt és árban is elég drága volt. Azóta változtak a dolgok.
    Mindent megkérdezünk, amit lehet. Tuti, hogy nincs ott 50-es VDSL. Nem örülök a csiga lassú feltöltésnek így a megszokott 30 után. Nem is értem, hogy lehet még ilyen 2018-ban. Köszi még egyszer, talán nem lesz gond. :U

  • Directors

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2478 üzenetére

    Szia!

    Tudom nem mostanában kértem tőled segítséget, viszont most szántam el magam hogy fel is másszak a padlásra mert elég macera felmenni stb.
    A probléma ugyan az mint eddig, annyi változással hogy most már a lenti Samsung TV-nél is kockásodik a kép, stb.
    Az elosztókról, szűrőkről a képek.[kép] [kép] [kép]

    Nos csináltam újra egy mérést a szobában. [kép]
    Mértem egyet szimplán a karóról bejövő kábelen. [kép]
    Van a kettes elosztó. Itt is végeztem mérést ott közvetlenül a 2-es kimeneten egy 10cm kábellel. Ez megy a szobába a modem felé. [kép]
    Illetve mértem egyet a szűrő után is. [kép]

    A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2590 üzenetére

    a T-nél az 50-es VDSL-hez 15 Mbit/s, a 100-ashoz pedig 20, sőt talán 25 Mbit/s feltöltés jár,

    ezt meg tudom erősíteni, t-nél vagyok a 100-as vdsl csomagban. letöltés nincs meg a max az csak kb 70-75 Mbit, de a feltöltés 20-25 Mbit körül van. Azt látom, hogy már nálunk is van 240-as pr-es net, de az a 12 mbit feltöltés az visszalépés lenne. Inkább nem :) :DD

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Directors #2592 üzenetére

    Üdv!

    Hát ahogy látom az a baj, hogy túl sok fele van osztva a koax, plusz sok helyen a csatlakozás és a kábel is túl régi és ezért sokat esik a jelszint.
    Nem tudom, hogy hány TV van a házban, de ugye 4 felé van osztva a jel, így ha nincs 4 TV, akkor érdemes lenne megszüntetni a felesleges leágazásokat, illetve cserélni az osztót egy olyanra, amin kevesebb ág van (és persze olyanra, aminek a csillapítása is kevesebb), mert akkor a többi ágon jobb lenne a jel.
    Valamint ha már nincs analóg TV a hálózaton, akkor érdemesebb lenne a szűrőt leszedni a TV-s ágról, mert az is ront a minőségen, főleg ha már régi is és az a fajta szűrő pedig nem mai darab.
    Ugye a másik meg amit még az elején is írtam, hogy elég réginek tűnik a hálózat, legalább is ez látszik a kábelek színén, így ahol csak lehet, meg kellene ejteni a cserét, viszont ezt inkább úgy mondom, hogy ki kellene hívni a szerelőket és velük megcsináltatni, mert az ingyen van, főleg ha van is hiba, ami lássuk be hogy van, szóval érdemesebb velük megcsináltatni, mint saját zsebből megoldani. Mondjuk hálózat cserét valószínűleg nem fognak megejteni, mert ismerve őket és a munkájukat, csak a teljesen szükségszerű módosításokat hajtják végre, a többire általában szarnak rá, persze tisztelet a kivételnek.
    Persze mielőtt kihívod őket, a szűrőt érdemes leszedni, meg a felesleges leágazásokat megszüntetni és úgy megnézni a TV-t, ha úgy is szar, akkor már muszáj kihívni őket, aztán cseréljék csak le amit kell (egyébként azt a Hirschmann elosztót mindenféleképpen cseréltetném velük, mert a csillapítása elég nagy, ráadásul ha nincs 4 TV-s ág, akkor ugye minek alapon kell lecserélni).

    Mikeee89:
    Na igen, ezért is örülnék neki, ha itt is elérhető lenne a 100-as VDSL, mert a 20-25 Mbit/s már egy normális feltöltési sebesség egy 100-as netnél, ezek meg a 240-es nethez adnak 12 Mbit/s feltöltést és akkor még örülni kellene, röhej. Én azóta se váltottam feljebb és nem is fogok pont ezért, egy 20 Mbit/s feltöltési sebesség esetén már meggondolnám, de így felejtős, egyedül abban reménykedek még mindig, hogy vagy a T fejleszt majd, vagy valamilyen normálisabb szolgáltató optikai hálózattal rájuk épít és végre eltűnnek a picsába :DDD

  • Directors

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2594 üzenetére

    Szia!

    Már csak két TV van bekötve, azok is digitálison. Akkor cserélem majd az elosztó és a szűrőt elhagyom.
    Ilyen kábelek vannak. Ezek mennyire rossz minőségűek ?
    [link]
    [link]

    A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Directors #2595 üzenetére

    Ha digitális van, akkor nem kell, a jelenlegi elosztó helyére meg akkor valami olyasmi kellene, mint pl. ami a bejövő kábelen van kettes osztó.
    Ami a kábeleket illeti, a második linkre csak széria jön be, tehát nem a konkrét típus, de mindegy, a kábelek minőségébe igazából ne menjünk bele, mert a mai kábelek kb. 60%-ra rá lehet fogni, hogy egy rakás szar és jelenleg csak azért felelnek meg, mert a minőségi mércét mindig lejjebb rakják az illetékes barmok.
    Ezek is amik most vannak ilyen rézzel futtatott acél kábelek, amire hagy ne mondjak semmit, kb. ugyan az a kategória, mint a CCA UTP kábelek, vagyis egy rakás szar, bár az acél belső mag még nagyobb baromság az anyag tulajdonságai miatt, ugye az acél egy mágneses fém, a külső árnyékolás meg pont azért van a koaxon, hogy az elektromos, mágneses, meg hasonló zajoktól védje a belső ért, csak ugye ha maga a belső vezető is mágneses, illetve képes ezt a tulajdonságot felvenni, illetve megtartani, akkor felesleges a védelem is, na mindegy, vicc az egész.
    Én úgy vagyok vele egyébként, hogy a kábeleket, vagy legalább a csatlakozókat érdemes bizonyos időnként (2-3 év) cserélni úgy, hogy a kábelből 1-2 cm is le legyen vágva ugye az oxidáció meg hasonló dolgok miatt, hogy javuljon a csatlakozás minősége és azért mondtam, hogy legalább a csatlakozókat érdemes cserélni, mert kb. hasonló "jó minőségű" kábeleket kapsz a helyi boltokban is, ráadásul jó drágán, ha normális tömör réz kábelt akarsz venni, akkor azt is csak netről lehet és kapásból ilyen 200 Ft/m áron tudsz venni normális minőségi kábelt, csak ugye ha már az is szar, amit a szolgáltató az oszlopokon használ, akkor felesleges ezzel bajlódni, meg egy csomó pénzt elszórni rá, szóval megfelel az ilyen szar rézzel futtatott acél kábel is, főleg arra a szolgáltatásra, amit a PR ad, hiszen az se jobb minőségű.

    [ Szerkesztve ]

  • Directors

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2596 üzenetére

    Ahh, értem. Akkor egy picit vágok a kábelekből is.

    Köszia segítséget.

    A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

  • Krystal_s

    addikt

    Sziasztok, hát eddig jól indul. :U
    Korábban írtam, hogy költözés miatt Telekom Optikáról váltanunk kell. Az adott helyen egyáltalán nem tud használható netet biztosítani a Telekom. Tehát nem maradt más választás, mint a Pr. 120-as net, TV és telefon. Már meg is rendeltünk.
    Beszéltünk több ügyintézővel, szerelővel és mindegyik azt mondta ők csak egy Modemet/Routert kötnek be és a többi elosztás a mi dolgunk. :Y
    Tehát bejön a házba egy vastag koax kável ( :O optika a közelben sincs), aminek a végére rákötik a Routert.
    Megtudnátok mondani onnan hogyan tovább? Hogy jut el onnan egy kábel a TV-hez és egy másik szintre egy UTP Cat6 kábel? Állítólag, ha pluszban fizetünk akkor sem csinálják meg. A TV-t is nekünk kellene, vagy csak az UTP-t?
    Jelenleg a Telekomnál 1db ONT (korábban router volt) van, ami nem egy nagy minőség, de egy 2 szintes házban tökéletesen adja a jelet és még a kertben is.
    A PR. Routere rosszabb minőségű, hogy azt akarják vegyünk külön másik Routert is?
    (Azért nem szeretném, mert az plusz beállítások, hely, meghibásodás esetén (ami gondolom gyakoribb lesz) állandóan az lenne biztos a mi eszközünkkel van gond bla bla. Ezeket mellőzném.)

  • viktorhu

    veterán

    válasz Krystal_s #2598 üzenetére

    A Telekom is a saját routeréig viszi be a madzagot, meg a tévé set top boxig az utp kábelt. Itt is az lesz, viszik a routert + a madzagot a tévéhez, ebben nem lesz különbség, csak itt a tévéhez koax megy. Nem rossz szerintem a technicolor router, én upc-nél használtam, arra meg nincs garancia, hogy az egész házat lefedje akármilyen wifi - ha nem elég, akkor villanyszerelővel tudtok kábelt felvitetni a másik szintre, és oda tehettek egy második routert majd switchként használva.

  • Krystal_s

    addikt

    válasz viktorhu #2599 üzenetére

    Nálunk a Router-től még külön felhoztak egy telefonvonalat és egy UTP kábelt is. Az eddigi szolgáltatóinknál ezek alap dolgok voltak és mindig a szolgáltatós szerelő csinálta meg. Sőt legutóbb olyan is volt, hogy az ONT akkori szoftvere miatt nem tudott netre kapcsolódni a PlaySation, ezért a szerelő hozott még egy másik routert is külön a PS-nek.
    Azt nem tudod véletlenül, hogy a Pr. alapból ügye nem IPv6 IP címet ad? Majd próbálok szólni nekik, csak én nem leszek ott.

Új hozzászólás Aktív témák