Új hozzászólás Aktív témák

  • Krystal_s

    addikt

    válasz Alteran-IT #2797 üzenetére

    Szia, erre a jelenségre, amit a Wifis topikban részletesen leírtam több kommentemben nem tudsz véletlenül valami magyarázatot? :U
    Lehetséges lenne, hogy a szolgáltató, vagy a Router (a csere eszköz is) nappal lekorlátozza a Wifi sebességét? Nem tudom másoknál volt-e már ilyen ennél a szolgáltatónál? Nem tudok rájönni mi zavarhat be a környéken nappal, ami éjjel nincs...

  • Årpi

    őstag

    válasz Krystal_s #2801 üzenetére

    Nálam nincs különbség az éjjeli/nappali wifis mérésben (TC7200)

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Årpi

    őstag

    válasz Årpi #2802 üzenetére

    Azt lehet tudni, hogy az 500-as net mellé milyen modem/router kombót adnak?

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz oba #2798 üzenetére

    Én pont ezért nem szoktam alapbeállításokkal használni a torrent klienseket, mert alapból szinte mindegyik szarul van beállítva, még a sokak által istenített qBittorrent is, ezért is szoktam még gép újratelepítés esetén is legalább a settings fájlt átmenteni (sőt, igazából az egész mappát ami az AppData-n belül van), hogy a beállítások megmaradjanak, mert alapból ilyen téren szar a sávszél kezelés, a lemez kezelés, plusz a kapcsolatok száma és egyebek is, szóval jobban jár az ember, ha nem az alapbeállításokat használja.

    (#2800) Årpi: Érdekes, de most nekem is szar az fsn, pedig amikor először teszteltem akkor szinte maximummal jött le, most meg 1-2 MB/s csordogál lefele, gondolom max. egy 100 megás kapcsolatuk van, azért se jött nekem se 14-15 MB/s, csak 11-12 MB/s mikor éppen nem volt leterhelve, mondjuk ma már ilyen tesztfájlos szervereknél a 100 megás kapcsolat kicsit gáz, sőt nagyon is gáz, de mindegy.

    (#2801) Krystal_s: Gyorsan végigolvasva a hozzászólásokat az alábbiakat tudom nyilatkozni:
    A szolgáltató, illetve a router nem képes arra, hogy csak a Wifi sebességét lekorlátozza kb. a felére, plusz ha azt nézed, akkor a szolgáltatónak nem is nagyon érdeke, főleg ha kábelen közbe megvan, tehát igazából nem sokat nyernek vele.
    A kamerarendszer AP-jai nem nagyon zavarhatnak be, főleg ha a te hálózatod 2,4 GHz-es, a kamera AP-jai pedig 5 GHz-en üzemelnek (ha nem, akkor nem mondok inkább jelzőt a kiépítőre, meg arra se aki üzemelteti, illetve megvette), plusz gondolom azok éjjel nappal mennek, így érdekes lenne, ha csak egyik időszakban okoznának problémát.
    Igazából olyan nagyon sok lehetőség nincs, ami a problémát okozhatná, vagy valami külső zavar van, ami egész nap zavarja a Wifi-t, kivéve az éjszakai részt, vagy a TC7200 ennyire szar, ami igazából nem újdonság, rengetek felhasználónak vannak vele problémái, persze vannak kivételek, de a kivételek ritkábbak, sokan számolnak be Wifi problémáról, hogy vagy szar a sebesség, vagy elszáll néha, illetve külön hálózat jön létre csak úgy rajta és még a csere modemen is (valószínűleg nagy része selejtes, vagy csak a szoftver ilyen szar és csak némelyik használható normálisan valamilyen okból, a franc se tudja), ez csak akkor derül ki, ha veszel egy normális routert és azzal is kipróbálod, ha azzal is ilyet produkál, akkor valami a környéken van, ha pedig azzal normális, akkor a szolgáltatói szar.
    Egyébként ha úgy belemegyünk a témába és mivel említve volt a tápegység dolog, az is lehet hogy gyenge a tápegysége a modemnek és ugye mivel nappal általában nagyobb az energiafogyasztás (a kis fogyasztású LED lámpákat kivéve ugye nappal használja leginkább az ember a mosógépet, porszívót, hajszárítót, hűtőt (ami leginkább a használt időszakban hűt a sok nyitogatás után) mikrót, TV-t, nagy teljesítményű PC-t meg a f@sz tudja még mit ami egy háztartásban van) és lehet hogy ilyenkor kevés a felvehető teljesítmény, vagy van egy olyan áramingadozás, amit nem tud normálisan kompenzálni a szar kínai adapter amit hozzá adnak és ezért kisebb a Wifi teljesítménye, szóval sok minden előfordulhat, de az is lehet hogy emellett van valami beállítva abban a router-ben, mint pl. szülői felügyelet, vagy valami egyéb, ami kicsit jobban izzasztja napközben a modem cpu-ját, ami a Wifi kárára megy, szóval nagyon sok tényező befolyásolhatja a Wifi-nek a működését, még olyan is, ami nem feltétlen egy külső zavaró tényező (pl. egy másik Wifi jele, vagy valami hasonló frekvencia sáv), ezért kellene valahogy kiszűrni, hogy mi lehet a probléma, kezdetnek mondjuk egy másik Wifi-vel, valami normálisabb gigabites és akkor mondjuk már AC-s routerrel, hogy ha esetleg tényleg a 2,4 GHz-es sávval lenne a probléma, akkor mondjuk tudd használni az 5 GHz-et, max. még egy vételi adaptert kell majd venned, de ma már az se olyan nagy költség.

    (#2803) Årpi: Ez engem is érdekelne, bár őket ismerve nyilván megint valami szart sikerül majd beszerezniük, hacsak nem a mostani 8/4-es csatornakötegelésű modemeket akarják majd szarrá járatni :DDD
    Egyébként ha nincsenek felhasználói visszajelzések, akkor a mai napig azt se tudnánk, hogy FTTH-n milyen eszközt adnak, mert arra se képesek, hogy azzal kapcsolatban egy tájékoztatót kitegyenek, mint mondjuk a TC7200 esetében, a másik pedig az, hogy bár az 500-as netre igaz hogy már elő lehet fizetni, de pl. az ÁSZF-ben én még sehol sem találom, na ez miért van? Mert így gyakorlatilag nem is létezik, vagy mégis?

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Alteran-IT #2804 üzenetére

    Az ár amúgy egy kicsit rablás, bár induló árnak annyira nem rossz, én mondjuk még arra kíváncsi lennék, hogy azt a 9170 Ft-os 4. hónaptól érvényes árat ami a mozgó sávban van hogy és hol lehet elérni, mert én csak a 10170-est látom, másik csomag összeállítást meg ezzel az internettel nem is nagyon lehet csinálni, hála az elbaszott weboldaluknak, ugye nehogy már arra fizessek elő véletlenül se, amire akarok (pl. sima prémium TV programcsomag 500-as nettel és alap telefonnal).

  • Wasp91

    aktív tag

    Modem áramtalanítás után. Ezért felesleges is gigabites routert venni.
    Ezzel így lehet reklamálni?

    Enyésszen minden rút kötöttség korlátozás, szabály életterem ne szűkítse ócska, poros morál

  • Wasp91

    aktív tag

    válasz Zsolt196403 #2807 üzenetére

    Ez biztos PR-Telecom? :D

    Enyésszen minden rút kötöttség korlátozás, szabály életterem ne szűkítse ócska, poros morál

  • Zsolt196403

    újonc

    válasz Wasp91 #2808 üzenetére

    Igen, optikán.
    Huawei HG8247H router, TP-Link EAP245 AP-k, a Huawei wifi-je lekapcsolva.
    Én maximálisan meg vagyok elégedve.
    Vezetékesen mindig meg van a 800/250.

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    500-as csomagot berendeltem tegnap, úgy tűnik már modemcsere előtt beaktiválták, mert 360/20-at mértem az előbb a régi TC7200-al:

    :C

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Årpi

    őstag

    Megvolt a modemcsere, TC7200-ről Arris TG1652S-re. Sebesség kőstabil 500/20, Puma Chipsetes, amitől félni kell mint a sátántól, de sem hosszabb idejű Fortnite-ban, sem CS:GO-ban nem vettem észre semmilyen lagot, pedig eléggé kompetitív szemmel nézem (128 tick, 144hz monitor, netgraph is be volt kapcsolva...). Pingplotteren a HTTP-s cuccra átállítva nyilván láttam én is az ugrásokat, de sajnos nem tudok velük mit kezdeni ha nem tapasztalom sehol máshol.)

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Årpi #2811 üzenetére

    Köszi az infót, most már legalább tudjuk mit adnak az 500-as kábelnethez. Bár arra számítottam, hogy Intel Puma chipset-es modemet fognak adni az 500-as nethez és arra is gondoltam, hogy valószínűleg nem a legdrágább típust, na de ez a modem több szempontból sem megfelelő, mondhatni talán a legolcsóbb típus.

    Az érdekelne, hogy tudja a bridge módot, vagy csak routerként lehet használni?

    Egy kis vélemény:
    Amúgy ha jól látom, akkor nem tudja az EuroDOCSIS, csak a DOCSIS szabványt, vagyis itt már felvetődik az is, hogy lehet azért ennyi a sávszélesség probléma egyes helyeken, mert a PR sem EuroDOCSIS-ot használ, hanem csak sima DOCSIS-ot, vagyis egy letöltési csatorna kapacitása nem 50-55 Mbit/s, hanem csak 35-40 Mbit/s, ami több csatorna esetén ugye nagyobb sávszélesség hiányt jelent, ugyanis pl. 16 csatorna esetén ED 3.0 hálózaton el lehet érni ~800 Mbit/s-t, DOCSIS-on viszont csak ~600 Mbit/s-t, tehát a hozzá nem értésnek, illetve a hülyeségnek hála 200 Mbit/s-al kevesebb jut egy 16-os szegmensre, ráadásul ha egy szegmensen 600 Mbit/s a max, akkor azt egy 500-as előfizető simán le is tudja húzni, 100-on meg osztozik a többi, illetve elkezdődik a garantált értékekkel való játszadozás.
    Számítottam rá, hogy megint hülyeséget fognak csinálni, na de hogy ennyire ...

    Pedig ha már Arris és Intel Puma, akkor talán egy TG2492-es modem nem került volna sokkal többe (vagy ha maradunk a TC-nél, akkor egy TC7230) és már is tudja az EuroDOCSIS-ot, ráadásul a 16/4 csatorna helyett 24/8-at kezel, vagyis lefele és felfele is lehetne jóval többet adni, ráadásul stabilabban, illetve a sok ilyen kis részlet mellett az is pozitívum lenne, hogy a TG2492-es modem külső tápos, tehát ha van táp gond mint pl. az EPC3208 esetén, akkor csak azt kell cserélni, viszont a TG1652S belső tápos ha jól tájékozódtam, így az egész modemet kell cserélni ha ilyen gond van, szóval több szempontból sem nagyon értem ezt a modem választás dolgot, de mindegy, ha meg esetleg a bridge módot sem tudja, akkor itt a komolyabb előfizetők esetén problémák lesznek, lehet ezért fognak bukni majd pár előfizetőt, vagy legalább is olyan értelemben, hogy nem fognak feljebb váltani sebességben.

  • Årpi

    őstag

    válasz Alteran-IT #2812 üzenetére

    Nagyon nem ismerős nekem az Arris menüje, de jelenleg nincs korlátozva a szoftver semmilyen téren. MÉG. Így gyanítom lehetséges. (Legalábbis ezt mondták szereléskor...)

    A nem tudja az EuroDOCSIS kérdésre, a Hardvare Infón ezt írja a modem:

    "System: ARRIS EuroDOCSIS 3.0 / EuroPacketCable 1.5 Touchstone Residential Gateway
    HW_REV: 3"

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Årpi #2813 üzenetére

    Nem tudnád nekem megnézni? Kíváncsi vagyok rá, mert ha elmegy modemként, akkor megérné rá előfizetni, egyéb esetben nem nagyon.

    Ez azért érdekes, mert az Arris oldala szerint csak DOCSIS kompatibilis, legalább is ha a pontos típusnál nézzük.
    Sehol sem írják az EuroDOCSIS-ot, sőt külön kiemelik direkt, hogy hova szánják és milyen sebességre képes maximum.
    "Compatibility Major U.S. Cable Providers, Download Speed (Internet) Up to 600 Mbps"

    Ellenben a TG1652 elméletileg képes, illetve ott említik a TG1652S-t, hogy tudja, de ugyan úgy a 600-640 Mbit/s sebességel, vagyis annyira tudja csak az EuroDOCSIS-ot, hogy elmegy ilyen hálózaton, de nem tudja kihasználni teljesen, gondolom szoftveresen van csak a kompatibilitás, vagy nem tudom, de ED 3.0 esetén a 800 Mbit/s a reális sebesség 16 csatorna esetén, ha ezt nem tudja, akkor vagy valami gebasz van a hálózattal, vagy nem ED 3.0 hálózatról beszélünk, csak sima DOCSIS-ról.
    Még az is szóba jöhet, hogy rossz a leírás, illetve az Arris hülye, de a TG2492/TG2492S modem esetében pedig a leírásban is szerepel a 1334 Mbit/s maximálisan elérhető sebesség (ugye 24 csatorna esetén ennyi az elméleti maximum, a gyakorlati pedig olyan ~1200 Mbit/s), vagyis a TG1652/TG1652S valószínűleg gyárilag nem EuroDOCSIS 3.0 hálózatra lett szánva, csak valahogy meg lett oldva, hogy azon is működjön, de végül is ha stabilan működik rajta akkor nincs gond, csak akkor sem lehet kihasználni a teljes sebességet, plusz egy 24x8-as modemnek a jövőre tekintettel sokkal több értelme lett volna.

  • Årpi

    őstag

    válasz Alteran-IT #2814 üzenetére

    Este végigtúrom az admin menüt ha gép előtt leszek, vagy itt, vagy pü-ben írok. Az biztos, hogy ha az admin menüben nem is lehet állítani, akkor is lehet "kérni" a bridge módot, január elején arra direkt rákérdeztem amikor még a típust sem lehetett tudni.

    Btw egy régi (2010-es) fórumbejegyzésben ír ilyet az admin:

    Nem a szabványokról van szó (bár nem minden terület megy euro-ban,

    A nem minden részből arra következtetek, hogy a legtöbb helyen akkor azért igen. Én is látom, hogy a weboldalon simát ír az Arris, de lehet azt még a 1.0-as HW-hez írták és ez meg elvileg a 3-as.

    Nekem nincs problémám a modemmel amúgy, jó sebességeket hoz 5Ghz-en, streamelés + játék sem okozott semmilyen lag vagy egyéb problémát.

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Årpi #2815 üzenetére

    Előre is köszönöm. Remélem egyébként hogy át lehet állítani, mert akkor nem kell őket cseszegetni, ha esetleg "meggondolom" magam (pl. kimegy a saját router), plusz így már a feltöltés miatt is megérné váltani.

    Azt régen olvastam én is, akkor is csodálkoztam rajta, hogy milyen hülyeséget csinálnak, de gondolom inkább költségvetési dolgok miatt megy pár terület csak DOCSIS-ban (gondolom olcsóbb az a fajta CMTS, illetve maguk a bővítőmodulok is), ha nem akkor igazából nem nagyon tudok másfajta magyarázatot, max. még a szarul és olcsón tervezet koax hálózat, ugye az EuroDOCSIS nem véletlenül tud nagyobb sebességet, mert nagyobb frekvenciatartományúak a csatornák és ahol alul van tervezve a hálózat szintén hülyeség vagy költségvetési okok miatt (ami visszavezethető a hülyeségre), akkor ott egyszerűbb és célszerűbb a DOCSIS.

    Azon a hülyeségen amúgy már nem is akadok ki, hogy ugye ez az euro-s dolog egy modemcserés magyarázat egyik kitérője volt, hogy miért nem lehet külső modemet a hálózatra tenni, egyébként jól mellé beszélt a logisztikai, könyvelési meg egyéb szarságokkal, az ok igazából az, hogy anno elterjedtek a haxorware, meg egyéb hackelt szoftverrel rendelkező modemek és nem nagyon kockáztattak a szolgáltatók, főleg a DOCSIS 2.0 korszakban, ahol egy modemmel le lehetett húzni akár az egész hálózatot (mondjuk most is le lehet) és akkor csak ilyen ~30 Mbit/s-ról beszélünk, egyébként meg érdekes mód, de a DIGI-nél páran fel tudtak vinni ilyen modemeket, el is terjedtek a speedtest-es képek, szóval a drága PR már akkor is kamuzott, de mindegy, egyébként meg a modemet nem kell felügyelni ahhoz, hogy kommunikálni tudjon a hálózaton, csak elég regisztrálni a rendszerben, max. akkor lehet baj, ha a konfigurációs fájl felépítése eltér a szokásostól és más az amit az adott szolgáltató rendszere és az eszközei használnak, meg amit mondjuk az "idegen" eszköz, de ez is könnyen orvosolható, na de bocsi a kitérőért.

    A modemre visszatérve, bár az Arris bőven csinál hülyeséget, de anno a Puma chipset-es botrányt talán pont ők szívták meg a legjobban, így a vele kapcsolatos hardveres hibának a szoftveres korrigálását talán ők oldották meg a legjobban eddig, tehát valószínűleg olyan nagyon nagy problémák már nem lesznek a modemmel, legalább is reméljük, egyébként az ilyen információkra általában odafigyelnek, szóval nem tudom hogy most mi ez a DOCSIS dolog ennél a modemnél, de ha tényleg csak max. 600 Mbit/s a plafon, akkor valószínűleg csak elmegy ED 3.0 hálózaton, bár ezt valószínűleg nem fogjuk megtudni, mert 500-as netnél nem nagyon fog a PR nagyobb sebességet adni, főleg nem ezzel a modemmel.

    Egyébként a képek alapján elég dizájnos, ezen a DOCSIS dolgon kívül már csak a tápegység dolog az ami nem tetszik benne, ugyanis egyszerűbb és több szempontból is jobb lett volna a külső tápos megoldás, a modem is kisebb lehetett volna, illetve nem melegedne annyira, mert a táp nem termelné belül a hőt, plusz ugye a probléma esetén a csere is könnyebb lenne, de mindegy.
    Ha nem bánod, akkor kíváncsi vagyok a hosszabb távú tapasztalatodra a modemmel kapcsolatban, mármint hogy sebességben és stabilitásban mennyire stabil, kell-e bizonyos időnként újraindítgatni a fesz ingadozás, vagy szoftveres fagyás miatt, meg ilyenek.

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz Alteran-IT #2816 üzenetére

    Végigtúrtam a teljes menüt, de nem bukkantam rá a Bridge-re, így az a tippem, hogy azt az egy funkciót tényleg nekik kell beállítani, mert azon kívül tényleg mindent be tudnék állítani a routeren. (Hozzátenném, hogy facebookon úgyis írták, hogy nekik kell átállítani,viszont akkor ezek szerint mégsem teljesen "érintetlen" a router menüje, kár hogy ezt az egy beállítást tiltották le.).

    Hosszútávú tapasztalatokat meg majd mindenképp írom ide, eléggé érzékeny vagyok a dolgokra, játszogatom/streamelgetek is, meg még sok minden mást is. Nem csak a facebook pörög, na. :DDD

    Rövidtávon nagyon meg vagyok vele elégedve, főleg a UPC topikos "Pumán lehetetlen online játszani" hozzászólások után. WebUI kellemes, 5Ghz-en (megfelelő távolságokon) NAGYON fürge a wifi (300-400 megákat mérek iPhone 7-en), 0% packet loss/ping ingadozás játékokban /0 dropolt képkocka streamnél.

    (EU)DOCSIS témára visszatérve: Ha a modem valóban csak DOCSIS-t tud azonban a hálózat EUDOCSIS akkor az igazából még a kellemesebb "rossz" esete, ha jól értem? De igen, ez a rész kicsit kacifántos.

    :R

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Årpi #2817 üzenetére

    Én egyedül azt nem értem ebben, hogy miért kell pont ezt az egy lényeges beállítást kiszedni belőle? Még anno a UPC-nek is leesett, hogy jobb hogy ha az ügyfél tudja állítgatni a modem módját, ha meg esetleg elbassza, az az ő hibája, de legalább aki ért hozzá az ne lenne hátrányban, na mindegy.
    Egyébként egy kicsi programozói vénával mennyibe telne egy több felhasználós különböző jogosultságú rendszert létrehozni rajta és ha valaki kéri, akkor adnának egy olyan felhasználót, amivel teljes jogosultságot kap a beállítások felett, a többi felhasználónak meg alapból csak ilyen wifi meg hasonló beállításokat engednének (egyébként nem egy nagy etwas, függetlenül attól hogy annak hangzik-e vagy nem).

    Én is a UPC-s hozzászólások miatt vagyok nagyon kíváncsi a hosszú távú tapasztalatra (mondjuk a kezdeti Arris botrány miatt is, ugye mint írtam náluk csapódott le a legjobban a Puma chipset hibája, talán perek is lettek belőle, de utána már nem nagyon követtem a dolgot), mert ha a Puma chipet ellenére jobban teljesít ez a modem mint a UPC csodája, akkor ez egy kicsit égés a UPC-re nézve.

    Igazából az a vicces, hogy nem, tehát pont fordítva van a jobbik eset, vagyis hogy ha a hálózat DOCSIS-os és a modem EuroDOCSIS-os, ugyanis az EuroDOCSIS-os modemek tudják a DOCSIS-ot és ha a CMTS, illetve a hálózat csak DOCSIS-ot tud, viszont a modem tud EuroDOCSIS-ot, akkor annyi van, hogy a modem regisztrációjakor a CMTS megmondja a modemnek, hogy "kapcsolj DOCSIS módba, mert én is abban vagyok" és szépen megy a dolog, fordított esetben már kicsit más a dolog, sőt elméletileg nem is nagyon kellene működnie (bár szakértők most megköveznének, de gyakorlatilag működhet, kérdés hogy ebben az esetben mi áll fent), ezért nem értem ennél a modemnél ezt a dolgot, hogy elméletileg EuroDOCSIS-os, viszont nem tudja hozni az EuroDOCSIS által elérhető maximális sebességet, sőt gyakorlatilag a DOCSIS maximális sebességét teljesíti csak, legalább is a leírás szerint.
    Hogy most a leírás szar, vagy a modem lett szoftveresen módosítva, vagy esetleg lett egy Eu-s tákolt verzió közbe (ugye ez a 3-as hardver verzió is érdekes, lehet kapott egy jobb tunert), aminél nem közlik a weboldalon a tényleges adatokat, szóval így nem tudom, de ez nekem gyanús. Azon is gondolkodtam, hogy lehet hogy csak NAT-olni nem tud annyit, viszont azt egyrészt külön kellene említeni, másrészt a TG2492 is Puma chipset-es és mégis képes nagyobb sebességre, ráadásul EuroDOCSIS-ra is (mondjuk nem is feltétlenül csak a központi egység az ami meghatározza hogy most az adott modem DOCSIS, vagy EuroDOCSIS-os, ebben a modemben található tuner is nagyban közrejátszik, mint azt fentebb is említettem a hardververzió kapcsán), szóval ez számomra is érdekes és csak találgatok, konkrétan nem mondok semmit, mert lehet hogy hülyeség, kicsit több infó kellene, ugyanis ez a DOCSIS-EuroDOCSIS dolog elég sok mindentől függ, pl. EuD. esetén is el lehet érni kisebb sebességet ha a csatornát nem a maximális moduláción használják és így tovább, itt igazából kellene a szolgáltató felől is egy kis információ, de azt valószínűleg nem fogunk kapni, hülyeséget mondani meg szart keverni nem nagyon akarok.

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz Alteran-IT #2818 üzenetére

    Köszi a DOCSIS-t kifejtést, így már értem :D . Kicsit tudom pontosítani a típust:

    TG1652S/CE-85

    Ez a datasheetben is EuroDOCSIS tulajdonságokkal bír, és rákeresve erre a típusra már az említett 800 megát írják több külsős oldalon, nem a 600-at.

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Årpi #2819 üzenetére

    Igen, ez a verzió nagyobb frekvenciatartománnyal dolgozik, valószínűleg másik tunert kapott, legalább akkor nem kell félni attól, hogy nem lehet vele rendesen kihasználni a hálózatot, egyedül már csak a belső tápegység dolog az, amivel nem tudok kibékülni, de ha így is stabil, akkor nem bánom, de az még csak most fog kiderülni :)

  • Mikeee89

    senior tag

    Sziasztok!
    Látom a pr oldalán az 500 Mbit/s-es csomagot, és azt írja, hogy a városunkban is rendelhető.
    Van valakinek ilyesmi csomaggal tapasztalata? Optikán megy vagy kábelen? Mennyi a tényleges sávszél? Bár feltételezem, hogy a mostani internetemnél jobb lenne.

    Az ára sem rossz és néhány hónap múlva szeretnék szolgáltatót váltani. Jelenleg Magyar Telekomos vagyok internet és telefon terén, de ők csak 100 Mbit/s-os netet adnak, amiból kb 70 van meg. Jelenleg csak a kábeltv van a PR-nél.

    Érdemes lesz erre a csomagra befizetni?

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz Mikeee89 #2821 üzenetére

    Pár napja váltottam: Kábelen megy, megfelelő terheltségű szerveren gyönyörűen jön az 500/20, Torrenten is a 62 MB/s (SSD-re írva ofc). A modem/router egy Arris TG1652S, eddig nem volt vele probléma, de hosszabb távon kiderül majd. Wifi-vel sem volt eddig probléma, 5Ghz-en 400 megát mértem egy iPhone 7 készüléken, 2.4Ghz-en meg az átlagos értékek vannak. Újraindulni sem indult újra eddig egyszer sem és soha nem dobta el a jelet.

    Gép:

    Teló:

    Online játszom, streamelgetek is néha, ott sem volt probléma. Ennyi a 4-5 nap tapasztalata, mondjuk én vas megyében érek, így könnyen lehet, hogy feléd más lenne a helyzet.

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Årpi #2822 üzenetére

    Köszi. Én Borsod megyei vagyok egy kb 16 ezres városban. Nekem az adatlapomon lévő gép van, ssd-vel 16 giga ram, bírná a terhelést szerintem.

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz Mikeee89 #2823 üzenetére

    A géppel tuti nem lesz gond, a hálózat terheltségével lehet maximum szerintem, de azt meg előre szerintem senki sem tudja megmondani neked. :K

    [ Szerkesztve ]

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • masterful87

    senior tag

    Sziasztok!

    Tatai tömbházban koax kábelen kapom a kábeltévét. Eddig csak egy vételi hely volt megcsinálva, ahogy bejött a lakásba a kábel, csak egy toldó volt közbeiktatva a tévéig.
    Most viszont kértem még egy vételi hely kialakítását, ez pedig azzal járt, hogy a toldó helyére ment egy elosztó. Én viszont önhatalmúlag szeretnék még egy toldót betenni, hogy egy harmadik helyen is hozzáférjek az alapcsatornákhoz. Ezzel kapcsolatban a szerelő azt mondta, hogy ő nem tehet oda toldót, mert csak két vételi helyet kértem, ha egyszer valaki más kijön, akkor hülyén veszi ki magát a 3 vételi hely. (pl. ha a jelszint miatt reklamálok)

    Na most több kérdésem is van:
    - Az osztók közbeiktatásával gondolom romlik a jelszint, de ez mennyire számottevő? Lehet ha én tovább osztom egy 3-ik tévére, akkor már-már nézhetetlen lesz az adás? Mitől függ, hogy mekkora teljesítménnyel kapom a jelet, a szolgáltató tud rajta állítani ha szükséges, mert gyenge a jelem?
    - A kialakított dobozokba nem igen fér el a 3 koax az elosztóval, erre mondta a srác, hogy lehetne Y-t betenni, de ilyet a PR nem alkalmaz, pedig sokszor jó lenne. A sima T-re gondolhatott? Mi a különbség aközött, meg az ilyen fémházas téglalap, 1be-2ki elosztó között?
    - Az egyik szobában a szekrény mögött van a koax vége, csak simán el van csípve. Okozhat gondot ha ez a kábel is bele van dugva egy elosztóba úgy, hogy a vége nincsen rendesen kialakítva F csatival?

  • Krystal_s

    addikt

    Áramszünet, vagy sima restart után a Technicolor mindig visszaállítja a Wifi beállításokat alapra, 40MHz-ről 20-ra, OBSS Coexistence: Enabled-re... Másnál is visszaállítja, vagy a mi eszközünk ilyen? Elég zavaró állandóan ellenőrizni, de szükséges, mert alap beállításokkal lefelezi a sebességet.

    Nálunk is előjött, amit korábban olvastam itt többször hogy naponta kb 2x elmegy a net Wifin (minden eszközön) kb 1 percre aztán visszajön, de volt, amikor újra kellett indítani a Routert. Nem tudom olyankor mi történik szinte mindig ugyanabban az időben, délután és reggel 6 körül.
    Pedig tudásban és a hatótávot nézve nem lenne ez olyan rossz Router, csak szerintem sz@r szoftvert tettek rá. :\

  • freeknight

    őstag

    válasz Krystal_s #2826 üzenetére

    Minden áramtalanítás után reseteli magát a router. Ez a szolgáltatónak egyszerűbb, mert ha a user elnyomkod valamit, nem kell rögtön szerelőt küldeni. Ez ellen egy dolgot tudsz tenni, kérsz egy cisco modemet, és teszel mögé egy saját routert.

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Årpi #2824 üzenetére

    Most már csak az a kis hiba, hogy még szeptemberig hűségidőm van a T-nél egy VDSL csomagra, egyébként úgy lépnék le, mint a szél... :W

    A t-sek 100 mbites csomagban 60-70-et adnak max, nem tudom hogyan lehetne lelépni kötbér nélkül. :F

    Optika meg a szóbeszéd szerint nem lesz még évekig náluk. :((

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Mikeee89 #2828 üzenetére

    A hűségidőt fel lehet mondani több okból is, pl. akkor is ha csatornaváltozás történt a TV adásban, vagy ha nem megfelelő időben, illetve minőségben hárítják el a hibát, de szerintem úgy is lehet, hogy pl. az interneted sosem éri el a névlegest és a szolgáltató nem is törekszik rá, hogy elérd, gondolok itt pl. arra, hogy a 100-as neted pl. bonding nélkül 60-70 Mbit/s és bondinggal meglehetne a 100, de ők nem akarják azt, hogy neked meglegyen a 100, holott a lehetőség meg van rá, innentől kezdve a szolgáltató magatartása feljogosít arra, hogy te felmond a szerződést stb...
    Egyébként meg ha a szolgáltatónál nem megy, akkor írhatsz az nmhh-nak is nyugodtan, hogy te nagyobb sávszélességű internetet szeretnél, de a Telekom nem tudja biztosítani, sőt még azt se amire előfizetsz és szeretnél váltani stb..., nagy valószínűséggel neked adnak igazat és mehet a váltás.

    Amúgy nem csak évekig, hanem év tizedekig, sőt talán soha, ugyanis a Telekom nem tervez itt optikai hálózatot, a PR meg ki tudja, bár ha a koax-ot így kimaxolják, akkor valószínűleg ők se nagyon terveznek, holott sokkal minőségibb szolgáltatást tudnának adni kevesebb problémával és működési költséggel (koax hálózat fenntartása, ellátása árammal, karbantartása, aktív eszközök cseréje stb.), de hát nekik is annyi eszük van, hogy az említésre sem méltó.

  • Årpi

    őstag

    Lassan 2 hete együtt élek az új 500-as nettel és a pozitív dolgok azóta sem változtak, negatív pedig azóta nem volt: nem dobott el hálozatot/wifit, újra sem indult a modem egyszer sem, sebességet megfelelő helyekről mindig hozza és játékokban sincs gond vele ping/packet loss terén. :R

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2829 üzenetére

    Ha jól tudom a PR hálózata HFC (hibrid fiber coax), azaz nagyobb részben optika, és csak kis része koax. De már ez is hatalmas haladás itt a környéken. Úgy tudom a környékünkön a PR nyerte a pályázatokat arra, hogy legalább mindenütt 30 mbit/s net legyen(digitális jólét program vagy mifene). Évekkel ezelőtt ez az 500 mbit/s csak max álom volt. Míg tesóm Miskolcon (panelház) a digivel évek óta használhatja a szuper netet és jóval olcsóbban is.

    Az nmhh-nál bepróbálkoztam a hét közepén, azzal az indokkal, hogy a kínált sávszélt sosem éri el a net. Arra még várom a választ. Más kibúvót nem látok, mert csak net+telefon van, iptv-nk nincs.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Mikeee89 #2831 üzenetére

    Nem egészen, inkább pont fordítva, már csak azért is mert a lényegesebb része koax, ami ugye az előfizetőhöz megy (plusz ami végül is meghatározza a hálózati technológiát, illetve a sebességet is kb.), optika csak a központtól megy az első földfelszíni oszlopig, vagy állomásig, ahol visszaalakítják koax-ra és onnan megy még egy csomót az előfizetőig, persze lehet éppenséggel rövidebb a koax bizonyos esetekben, mint az optikai rész a központtól, de mivel nem az a központi kábel a lényeg ilyen szempontból, így az elhanyagolható.
    Gondolom egyébként arra gondolsz, hogy ezt a hálózatot a későbbiekben milyen könnyű átalakítani teljesen optikai hálózattá, ami igazából jelen esetben szerintem lehetetlen, legalább is nálunk bizonyos szegmenseken, ugyanis az optikát nem is az hogy nem lehet, hanem nem szabad annyi részre osztani, mint ahogy azt ők a koax-al megtették anno, ugyanis itt egy szegmens akár 5-10 utcát is lefedhet, ha utcánként kb. 30 előfizetővel számolsz, akkor az már egy szép szám, a GPON/GEPON hálózatot a legoptimálisabban pedig max. olyan 32 előfizetőre érdemes leosztani, vagy esetleg még a 64 ami szóba jöhet, bár utóbbit a hálózatokban jártasabbak/értelmesebbek nem javasolják már csak a jövőre nézve sem, mert az igények az internet sebesség felé folyamatosan nőnek, főleg felfele és ugye ennek a passzív optikának sincs szimmetrikus feltöltési sebessége, ezért is érdemes az osztást előre jól meggondolni.
    Ez az 500-as internet meg ugye egy szép dolog, főleg ahol egyáltalán elérhető és probléma nélkül, viszont ha tudod a technikai hátterét és esetleg egy terheltebb szegmensen vagy előfizető, akkor már nem olyan szép.
    Ugye egy szegmensen kb. 15-16/4 csatornával szolgáltatják az internetet, az új modem is ennyit fog tudni bondingolni, ezek kapacitása ED 3.0 esetén maximum 800/120, a gyakorlatban jó ha olyan 750/100 körül tetőzik, ha meg a hálózat csak DOCSIS módban működik, akkor 600/100 az elméleti max., a gyakorlatit meg inkább hagyjuk...
    Lényeg hogy ha előfizetsz egy 500-as internetre, akkor letudod húzni a szegmensed kapacitásának kb. az 5/6-od részét, persze ez nem olyan szép, mint amennyire hangzik, ugyanis ha a többi kb. 50-80 azon a szegmensen lévő előfizető is elkezd internetezni, akkor ugye neked szépen a garantált felé megy majd a sávszélességed, ami már nem olyan szép dolog.
    A DIGI meg ugye azért is más tészta ha már említve lett, mert ők max. 32-64-es osztásokkal használnak optikát, ami 2,5/1,25 Gbit/s-t tud, a PR meg 50-80 fele oszt (ugye legyünk optimisták, hogy az adott szegmensen nem mindenki fizet elő PR-re, vagy csak esetleg TV-re fizet elő) max. 800/120 Mbit/s-t, tehát kicsit más a helyzet.

    Mindenesetre várom a fejleményt, ha pedig sikerül az NMHH-nál eredményt elérni és 500-as PR net lesz belőle, akkor pedig várom a tapasztalatokat, már ha nem gond, mert én is elgondolkodtam az 500-as csomagon már csak a feltöltés miatt is (Telekom még bondinggal se tudna adni 15 Mbit/s-t az 50-es net mellé), de nekem néha a 120-as net sincs meg csak 60-90 Mbit/s, szóval így elgondolkodtató a kérdés, hogy vajon megéri-e vagy nem.

    (#2830) Årpi: Az jó, köszi a visszajelzést! :R Remélem még kb. 2 hét múlva is ugyan ez lesz a helyzet :)

    [ Szerkesztve ]

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Alteran-IT #2832 üzenetére

    Ok, kösz a fejtágítást, nem vagyok annyira jártas a témában, de már látom mi a helyzet.
    Mindenképpen írok ha lesz fejlemény.

    Nekem a t-sek simán adták az 50/15-öt korábban jött is maxon le és fel. Aztán ígérték a 100 mbitet, elhúzták a mézesmagzagot az orrom előtt. Végül lett belőle 70/25. A feltöltés elég stabilan 20 mbit felett van, a letöltés még sosem ment 80 mbit felé. Azóta is egyre jobban csökkenve beállt egy kb 70 mbit-re és a vonaladatok szerint több nem lesz ebből. a noise margin határon van. A fel irányban még van tartalék, de a lefele irányban 6 körül van a noise margin. Az adóteljesítmény maxon van, és voltak kint párszor kötéseket nézni, amit tudtak megcsináltak és nem lett jobb.

    Pár hónapos vonaladatok: [link]

    [ Szerkesztve ]

  • Mikeee89

    senior tag

    Hello! Munkahelyemen bekötöttek egy 500 Mbit/s-es netet, hoztak is egy Arris modemet. Holnapra ígérték, hogy jönnek, de ma már hozták a modemet. Úgy látom még valami nem ok, mert kb 130 Mbit/s-et mérek, a feltöltés az megvan a 20 Mbit/s.

    Ezek a vonal adatok a HGW-ből:

    Kábeles nettel még nem volt dolgom, milyennek számítanak ezek az értékek?

  • kabelmania27

    félisten

    válasz Mikeee89 #2834 üzenetére

    Üdv!
    Rendben vannak az értékek, a letöltés lehetne pozitív, ettől még elfogható tartományban van, nézd meg milyen osztóval van elosztva a koax és van-e bekötve Fam/Attenuator feliratú csillapító, ha nincs semmi a kábelen akkor néha ellenőrizd, hogy a modemnél (ha van toldás akkor ott is) az F csatlakozó nem lazult-e ki.

    [ Szerkesztve ]

  • Mikeee89

    senior tag

    Hogyan lehet modem módba rakni az Arris HGW-t amit az 500-as nethez adnak? Mert van egy TP-Link WR1043N router a suliban, ami eddig elvégezte a router feladatokat, meg azon vannak beállítva a portnyitások, dhcp, stb.

    Nézegettem a beálltásokat, de nem jöttem rá. "Kifotóztam" a menüjének a fontosabb részeit, amiben lehetséges, hogy benne rejlik a megoldás. Bár első ránézésre én nem találtam meg. [link]

    Még nincs meg az 500 Mbit/s, de már haladunk: [link]

    A jelenlegi vonaladatok: [link]

    Szerintem sok a javítható és nem javítható hiba 3 óra uptime után.
    Előre is kösz a segítséget.

    ui: A bejövő koax kábel 1 db tv/net elosztóba megy bele, amiből jön ki a net oldalon egy koax kábel, valamint az belemegy egy újabb, de már csak sima 2-es splitterbe. A kettes splitterből az egyik megy az Arris routerbe. A szolgáltató szerelői alakították ki így.

    [ Szerkesztve ]

  • Årpi

    őstag

    válasz Mikeee89 #2836 üzenetére

    Nálam nem javítható 0 darab volt az elmúlt ~2.5 hétben, valami nem okés nálad.

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Årpi #2837 üzenetére

    A munkahelyemen először 240-es netet akartunk, 60ról váltva, de 500 lett belőle. Holnap hívom majd a szerelőket. Furcsa volt ma, hogy beszerelték a routert, megvárták míg elindul, és becsatlakozik aztán el is húztak. Nem is nézték meg a vonaladatokat, sebességet sem mértek.

    Korábban írtam ebbe a topikba az otthoni netemmel kapcsolatban, ott még nem történt változás.

    Otthoni telekomos netemmel kb 3 hónap után is 249 nem javítható le irányú crc hiba volt, úgyhogy tényleg sok az amit a munkahelyi router mutat...

    [ Szerkesztve ]

  • kabelmania27

    félisten

    válasz Mikeee89 #2836 üzenetére

    Ha nincs tv előfizetés sok lesz modemnek a csillapítás.
    Első osztó mmwo osztó, letöltés irányban 8dB-t csillapít, a második osztó ha splitter akkor 3,5 körül, így 11dB körül van a csillapítás ami sok lesz, a másodikat kilehet majd venni, mert -4es értékből nyáron lehet -8 amivel már akadhat a netkapcsolat, vagy a másik megoldás, hogy csak a splitter legyen a modem előtt (első osztó hibájának kizárása érdekében), de a két osztó nélkül is 10alatt lennének a letöltési értékek.

    [ Szerkesztve ]

  • Mikeee89

    senior tag

    kabelmania javaslatára kivettem az egyik (mmwo) osztót a rendszerből, jobbak lettek a vonaladatok. Sokféle gép van a munkahelyemen (Pentium Dualcore-tól kezdve Intel Core i5-6500-ig, 2-4GB rammal). Az erősebb i5-ös gépeken megy 400 Mbit/s felett, a régebbi gépek átlagban 150-200 Mbit/s-et tudnak. 5 GHz-es wifi-n 400 Mbit/s körül mértem. A fec értékek kb 4 órája nullázva lettek, és nem javítható hiba egy sincs már órák óta. A feltöltési sebesség stabilan bármelyik gépen 20 Mbit/s.

    Köszönöm mindenkinek a segítséget.

    [ Szerkesztve ]

  • tome0001

    senior tag

    Sziasztok,
    Szigetszentmiklóson a Dujmó lakóparkból van valaki?
    Most költöznék oda és érdekelne hogy a PR telecom milyen minőségű netet ad azon a környéken?
    Esetleg van T-Home is a lakóparkban?
    Nincsen nagy igényem 150/10 mbit bőven elég lenne ha stabilan jön.
    Köszi előre is a válaszokat!

  • Kisfundy

    aktív tag

    Sziasztok!

    A napokban én is bővítettem az 500-as csomagra és megkaptam ezt az "arris" csodát!
    Na már most a stabilitással,illetve lan sebességgel nincs is gondom,sőt még wifin az 5ghz-en is jó értékek vannak,viszont nagyon lecsökkent a wifi jel erőssége mind kettő frekvencián!
    Eddig egy 3 antennás tp-link wr1043nd volt a routerem,és ez simán megbirkózott 2 szinttel a lakásban.
    (tetőtérben van a router)
    Viszont most a tetőtérben már 2 szobával arrébb sincs mindig jel,nem hogy még az ősöknek egy szinttel lejjebb.
    Ezt még meg is érteném(hiszen nincs külső antenna) viszont ha akarok egy repeater-t beüzemelni ( wr701nd) Akkor az istenért sem akarja erősíteni a jelet. vajon ez melyik eszköz miatt lehetséges? a tp-link látja a wifi jelet és csatlakozik is elvileg,de internet nincs rajta.

    Van valakinek valami ötlete?

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Kisfundy #2842 üzenetére

    Írj emailt az ugyfelszolgalat@prtelecom.hu címre. Kérd a router modem (bridge) módba helyezését. Kösd rá az egyik portjára a régi routeredet és abba dugd a pc-t, tv-t, stb. Majd használd a tp-link wifijét és a tp-linket routerként ahogy korábban.

    Bridge módba helyezéskor nem lesz elérhető többé az arris wifije, valamint a 192.168.0.1.-en sem a menüje. Így ha ott állítgattál, állítsd vissza alapra. Viszont a vonaladatok a 192.168.100.1-en továbbra is menni fognak.

    Munkahelyemen nekem is olyan tp-link router van, mint neked. Átrakták bridge módba az arrist és mindenki boldog :)

    [ Szerkesztve ]

  • Kisfundy

    aktív tag

    válasz Kisfundy #2842 üzenetére

    Updating!

    Fogtam és kikapcsoltam az "arris"-on a 2,4ghz-es forgalmazást,és lan-on meg visszadugtam rá a 1043nd-t,ami kapott egy új openwrt firmware-t,így az alsó szinten is van szinte mindenhol 50mbit.

    Remélem több gondom nem lesz ezzel a "csoda" szerkezettel....

    Cisco modem szépen bírta közel 6 évig 60-120-240-es netekkel!

    Szerelővel beszéltem,érdeklődtem hogy lesz a a környékünkön optika (balaton északi part) de elszomorított,csak a gerincet optikázzák a környéken,illetve mostanában ne is számítsak sebesség növelésre!
    Bár a letöltés nekem már így is több mint sok,a feltöltésen még bőven lenne mit faragniuk...

    Üdv! :U

    Szerk: azért nem akarom a régi routerbe dugni a gépet mert azon csak ~200mbit jön át,ha már a nagyot fizetem akkor ki is használom ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Mikeee89

    senior tag

    válasz Kisfundy #2844 üzenetére

    A TP-Llink WR1043ND elvileg tudja a gigabitet. Munkahelyen nekem az 500 Mbit/s úgy megy rajta mint a szél (az arris modem módban van, a gépek a TP-Linkre vannak kötve). Belső hálózatban gépek közti másolásnál simán 900 Mbit/s felett tud.

    szerk: De végülis a te megoldásod is jó wifi szempontjából.

    [ Szerkesztve ]

  • Kisfundy

    aktív tag

    válasz Mikeee89 #2845 üzenetére

    Hát ez a wr1043nd V1 szóval az első generációs(nem is kék mint a képen hanem még a fehér-fekete ),még ha papíron tudja is,sajnos valós helyzetben nem :)

    Minden esetre részemről ez a hiba így elhárult,és remélem az elkövetkező pár évben nem is nagyon kell hozzányúlni ;) :R

  • Årpi

    őstag

    válasz Årpi #2837 üzenetére

    Na, lassan másfél hónapja megvan az 500-as net és az új modem. Semmi hibát nem tapasztaltam, minden úgy működik ahogy kell. :R

     iPhone 15 Pro |  MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC | 

  • Aurevol

    csendes újonc

    Két hete, hogy PR-NET 500 használó lettem, és kérném a tanácsotokat, hogy indítsak reklamációt, vagy inkább csendben örüljek magamban...

    A fő jelenség, hogy cat7-es kábellel közvetlenül a modemen mérve Win10 SpeedTest app szerint szervertől függően 40-180 a letöltési sebesség (jellemzően 90), és 20-180 a feltöltés (jellemzően 50). [Nem a kilengés, hanem a végső mért adat!] Ha Netflix féle fast.com-on mérem, akkor szervertől függően 25-45 a letöltés, és 20-30 a feltöltés. Mindkét módszernél előfordult eset, hogy magasabb volt a feltöltés, mint a letöltés. Eltekintve attól, hogy az 500-as letöltés közelében sem voltam soha, alapvetően nekem jó lenne a magasabb feltöltés. Ugyanakkor az Arris Status nagyon magas hibaszámot mutat mind a correcteds, mind az uncorrectables csomagok tekintetében a letöltési csatornákon. Bár a modem nem méri, de feltöltési oldalon is sok a hibás csomag, ha kívülről nézem, és nem tűnik reálisnak a sebességmérők magas feltöltési értéke.

    A dilemmám az, hogy tulajdonképp örülhetnék az 50 körüli feltöltésnek, és nem reklamálnék, hogy nekem csak 20 jár, amennyiben az 50 valós adat. Ugyanakkor ha a feltöltés kilengését is nézem, akkor gyakran felpattan 280-ig, aztán bezuhan 10-re, a végén meg kihozza, hogy 50 Mbps. Nem egy stabil üzem.

    Egyelőre leellenőriztem minden F-csatlakozót az RG11 kébeltől kezdve a modemig, de szerintem csak rontottam rajta. Egyetlen splitter van a vonalban, amit a PR cserélt mikor a korábbi bővítés történt. Szerelőt kérdeztem privátban, hogy akkor ez most mi, de szerinte a SpeedTest a rossz, és itt a Balatontól északra ez az összevissza mérés a jellemző.

    Nem tudom, hogy reklamáljak, vagy ezzel csak pofán csapom magam. (letöltés engem nem érdekel)

  • Kisfundy

    aktív tag

    válasz Aurevol #2849 üzenetére

    Szia!

    Milyen csomagod van neked? 50mbit feltöltés? nekem az 500mbit le mellé 20mbit fel van! És viszonylag stabilnak mondható!

    Ez most mérem amikor írom ezt a pár sort! Katt

    Fontos ha mérsz akkor mindig ugyan arra a szerverre mérj vissza,és az is fontos hogy valami nagyobb cég szervere legyen az (Antenna Hungária,Telenor Ezeket ki tudod választani mérés előtt)

    Ha mégis ingadozna szólj be,volt nekem is hogy nagyon belassult,vagy alig volt pár mbit-em (bár ez nem ennél a modemnél,csomagnál). Ilyenkor az oszlopon állítottak valamit,és máris jó lett!

Új hozzászólás Aktív témák