Új hozzászólás Aktív témák

  • aleister

    veterán

    válasz forceberg #13272 üzenetére

    Nem mondtam, hogy bestbuy, csak azt, hogy én azt ajánlom. Ha valaki olcsón akar relatív jót, akkor már inkább valamelyik olcsóbb Tamron uwa.

    A Tokina kicsit élesebb, mint a 8-16, valamint jóval kevésbé vignettál. Ellenben elég sok CA-t produkál. Hála égnek ez nemigen számít, mert egy kattintással eltűnik LR-ben. De a lényeg, hogy a Sigma tudtommal csak 16mm-en rajzolja ki az FX lapkát, a Tokina már 14.5-től. Szóval FF-en a Sigma egyetlen előnye (a kisebb alsó gyútáv) elveszik.

    Az pedig nem igaz, hogy a nagylátónál nem számít a fényerő. Ez ugyanolyan tévhit, mint, hogy tájképre uwa-t kell venni, és vica versa, uwa-t csak tájfotózásra szabad használni. Tájfotónál, startrail-nél valóban nem számít a fényerő az állvány miatt. De beltérben, kreatív fotózásnál nagyon is fontos, hogy fix 2.8 van végig a Tokinánál.
    Slusz poén, hogy pont ahol szerepe lenne a kisebb gyutávnak, ott adnak egy pofont a Sigmának azzal, hogy nem szűrőzhető.

    Árgép alapján 20k-val olcsóbb a Tokina.

    A fentiek alapján FX-re egyértelműen Tokina. DX-re egyéni szimpátia és felhasználás alapján lehet mindkettő. Aki egy kicsit előrelátó, és bent hagyja a pakliban a full frame-re állás lehetőségét, valamint egy szabadabb felhasználású obit szeretne, az a Tokinát veszi.

    Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

Új hozzászólás Aktív témák