Új hozzászólás Aktív témák

  • curioustee

    újonc

    Sziasztok,
    Lehet, hogy hagynom kellene, hogy a szakik tervezzék a rendszert, de mivel mindenki mást mond, akivel beszélek, megpróbáltam megérteni az inverter meg panel méretezést.

    Az volt a (talán nem racionális) elképzelésem eredendően, hogy egy olyan rendszert szeretnék (délnyugati, 45 fokos tető), ami jelenleg 7kWp-vel futna, és későbbi igényeim szerint ha szükséges 8-9kWp-re fel tudnám bővíteni inverter csere (és szaldóvesztés) nélkül.
    További elvárás volt, hogy az inverter csendes legyen, ami lényegében a Huawei/SAJ/SMA hármasra szűkíti le a választékot.

    Kaptam különböző ajánlatokat, ahol 19..24 darab panel lenne felfűzve egy Huawei 6 vagy 8kW-s inverterre. A Huawei 8k-s inverter pl. azt írja, hogy "Full power MPPT voltage range=380-850V (a 6k-s 285-850V)", "Operating voltage range=140 V ~ 980V" "Start-up voltage=200V". A szóba jöhető panelek (Longi, Sharp, QCells) tipikusan 40-41V körüli open circuit, és 31V körüli optimális munkapontot írnak.
    Ha leosztom a maximális üzemi feszültséget a panelek nyitott feszültségével, akkor úgy gondolnám, hogy 980V/40V=24 darab panelt lehet egy sorban felfűzni rá. A minimális teljes teljesítményű MPPT munkapont alapján pedig legalább 380V/31V=13 darab panelt kell egy sorba tenni, hogy normálisan működjön az inverter. Jól értem, hogy ezek a határpontok? Ha igen, akkor több kérdésem is van:

    1. kérdés: ha most egy sorban felfűznek nekem 24 panelt az egyik bemeneter, akkor az esetleges bővítéskor két opció van: vagy ezt szét kell választani két 12-es sorra a két bemeneten, és utána hozzájuk fűzni néhány panelt soronként, vagy alternatívan elkezdeni egy új sort 13 panellel a második bemeneten?

    2. kérdés: életszerű az, hogy mondjuk egy most 19 panellel megkezdett 7kW-os sorhoz hozzá tudok rakni még 3-4 panelt pár év múlva? Nem lesz gond a kompatibilitással a meglévő és az új panelek között? Ha nem találok kompatibilis panelt, akkor minimum 9(6kW inverter)-13(8kw) darab újat kell majd vennem és egy új sort kialakítani?

    3. Érdemes egyáltalán a 8kW-s inverterrel küzdeni, vagy az alacsonyabb munkapontú 6kW-st érdemes inkább választani, aminél kicsit rugalmasabban lehet rövidebb sorokat kialakítani? A délnyugati tető miatt azt sejtem, hogy még 9 kW-nyi panellel is ritkán fog 6kW fölé menni a pillanatnyi termelés, szóval a 6kW-s inverter is elegendő lehetőséget kínál a bővítésre?!

    Előre is köszönöm a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák