- Bitcoin topic
- Starlink
- Hálózati / IP kamera
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- VPN topic
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanzi89
addikt
Én ma fogtam kézbe az első gépet. A papírforma szerint valami AzureAD-ba lépnek be a gépek, ami központi. A felhasználók rendszergazdák a gépen. Ezen keresztül fogják gondolom menedzselni.
De igazából teszek az egészre, nem nyúlhatok a gépekhez, így nem is fogok. Nem ismerem a rendszert, nincs is hozzáférésem, semmilyen infót nem adtak róla, így nem tehetek semmit. Mindenki fordulhat a problémájával a tankerülethez vagy a sóhivatalba...
De nem mindegy milyen konfig? Rendszergazdaként nem vagy jogosult gépre.
-
Tonyk
veterán
válasz
szallasi007 #18377 üzenetére
Még semmit nem tudunk a jogosultságokról, de nyilván nem adminok lesznek. Majd létrehoztunk usert valami 3rd parity bootcdvel megkerülve. Mondjuk azt jó lenne ha lenne valami local admin is.... De mint említettük a előzetes dorgáló , tiltó, szabályzatokádõ leveleken kívül semmit nem tudunk, hivatalosan még a konfigokat sem.
-
szallasi007
őstag
Mivel én nem ismerem az iskolai rendszert de ha Azureba belépsz adott user pw párossal akkor valamilyen jogosultságú az adott user mint egy nem felhős domainbe tehát beléptetés után te már lokál usert nem kellene hogy tudj készíteni - gondolom nem domain adminok a tanárok vagy mégis?
-
Tonyk
veterán
válasz
sanzi89 #18366 üzenetére
Nem biztos, hogy jó ötlet, amit mondasz, mert a levélben benne van, hogy a pályázatnak megfelelően figyelik milyen szoftverek vannak feltelepítve (gondolom csak azure-on keresztüliek számítanak/tudják.), a bejelentkezéseket, szoftverleltár, hol az adott gép, stb. + a pedagógus aláírja, hogy nem nem módosítja a rendszert stb. valamint a KK is felelős (tehát nem te, és nem csak a pedagógus) a gépekért, hogy a pályázat kiírásainak megfeleljenek.
"....személyes leltárába, használatába kerül, így elsősorban Ön tartozik felelősséggel az eszközért, annak rendeltetésszerű, biztonságos és felelősségteljes használatáért
....
Annak ellenére, hogy a számítógép az Ön birtokába és így használatába kerül, az eszközért a projekt is felelősséggel tartozik.
....
Ennek megfelelően, a projektmegvalósítás során kiemelt feladatként jelenik meg a pedagógusok eszközhasználatának támogatása távoli segítségnyújtás formájában, valamint a számítógépek fizikai állapotának nyomon követése az Ön segítő közreműködésével egyetemben (kinek a használatában van, merre található az eszköz, történt-e fizikai vagy rendszerbeli sérülés stb.).
Az eszközhasználat támogatása érdekében, úgynevezett távmenedzselés formájában tudnak mind az iskolai informatikusok, mind a projekt munkatársai segítséget nyújtani Önnek, amennyiben kérdése/problémája merül fel a laptop használata során.
A távoli segítségnyújtás elengedhetetlen feltétele az AZURE AD Join és az Intune nevű program jelenléte a számítógépen.
Az Intune egy nagyvállalati mobileszköz-felügyeleti szolgáltatás, amely segítséget nyújt a felhasználók munkavégzés-hatékonyságának fenntartásához, továbbá lehetősége nyílik az informatikusoknak és a projekt munkatársainak arra, hogy felügyelhessék, vagy távmenedzseljék a pedagógusok által használt laptopok, és az azokon futó programok megfelelő működését − az AZURE AD Join program pedig hozzájárul az Intune megfelelő működéséhez −.
A számítógép teljesen új, korábban senki sem használta, így az első bekapcsolás alkalmával Önnek kell végrehajtani a szükséges rendszer-beállításokat a megfelelő üzembe helyezés érdekében, az alábbi segédlet alapján.
Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy valamennyi eszközre egységesen, a projekt előírásainak megfelelő informatikai rendszerkörnyezet került telepítésre (ide tartozik többek között az operációs rendszer – Windows 10 −, valamint a számítógépen található különböző segédprogramok stb.).
Ezen rendszerkörnyezet megváltoztatása vagy törlése (pl. operációs rendszer módosítása, az előre telepített programok törlése/cseréje) semmilyen körülmények között nem megengedett, így kérjük, hogy tartózkodjanak a fent említett cselekményektől!"Nálunk már megy is a lábrázás, hogy "big brother", "nem veszem át ilyen feltételekkel, engem ne figyelgessenek"
Nálam is az merült fel, helyi fiókot kéne létrehozni az azurba léptetés után.
Mivel semmit nem tudunk a konfigról nálam az is játszott, hogy teszek bele saját hdd-t/ssd (mirt biztos voltam benne, hogy hitvány gépek jönnek), a klikeset meg elzárom a páncélba, oszt havonta 1x bebootolok róla, hogy örüljenek és jelenteni is tudjon néha...
De most hogy kiderült, hogy ssd, meg nyóc giga ram... -
IBR
junior tag
Sziasztok Hölgyek, Urak !
Office 365-tel kapcsolatosan futottam bele egy problémába:
A munkahelyemen most állunk át a rendszer használatára, és van egy rahedli eddig használt GMAIL fiók, amikból a névjegyeket illetve levelezési listákat exportáltam outlook kompatibilis .csv-be.
Azt szeretném valahogy elérni, hogy ezeket a levelező listákat egy az egybe fel tudjam tölteni egy központi helyre ( – mondjuk exchange admin center? – ) és onnan ki szeretném "osztani" a levlistákat a megfelelő postafiókoknak vagy csoportoknak, hogy ne kelljen őket újra létrehozni!
A gond csak az, hogy nem találtam sehol még hasonló import/menedzsment funkciót sem, az egyedüli import egy az egyben bemásol minden névjegyet valahová, de azok sem jelennek meg központi felületen.
Van valakinek valami tippje, alternatív megoldása a problémára?
Köszönöm előre is!
Üdv,
IBRp.s.:
@sugarforce Azért, mert elolvastam a szóbanforgó licenszeket. -
IBR
junior tag
Ha rippelem a tartalmat a DVD-ről, az általában jogsértő, ezért én ilyet nem vállalok, köszönöm szépen.
Ha az adott disztribútor elérhetővé teszi más médiumon (mondjuk egy FTP szerveren), és a licensz is úgy szól, akkor természetesen mehet a fájl szerverünkre.
Az is gyakran előfordul, hogy egy külsős előadó hozott anyaga "korongon" érkezik.
Minden fontos szoftver természetesen elérhető a belső fájl szerverekről, de én a tankönyvekhez tartozó matériákról írtam.
Az is baromi dühítő, hogy ugyan a legtöbb use-case indokolná, mégis alig található USB slot a gépeken.
Ezért vagy vehettek volna* USB hubokat (szerintem ez lett volna ideális megoldás), vagy olyan eszközt, amibe eleve több a szabad port.*értsd: ha megkérdeztek volna bárkit, mielőtt bevásárolnak.
-
bon
őstag
Mi mint centrumos iskola, eddig 60db lenovo táblagép, (sajnos android-os), 10db Lenovo Thinkcentre asztali gép érkezett, Még várjuk a 20db Lenovo laptop-ot.
-
IBR
junior tag
válasz
sanzi89 #18366 üzenetére
Yo!
Mi kaptunk laptopot, és egy rahedli asztali pököt.
Laptopból az i7-esből egyet rögvest el is tettem, mivel úgyis én használom ki egyedül, bár megjegyzem, hogy manapság virtualizálni 8 GB RAMmal egy x64 bites asztali OS mellett nem elégséges.
6 GB már elég lenne ahoz, hogy legalább egy kis test domain-t, vagy cisco VIRL-t fenntartson az ember, de ehez majd vetetek másik forrásból upgradet.Ezen eszközök beszerzése egyébként előző év végén történt, úgyhogy nemtudom, hogy ezek a sajtó értesülések hol vannak a valóságtól..
Az is szopó, hogy oké, előtelepített csilli-villi ultra thin laptopok, de DVDn van a legtöbb tankönyv melléklet; DVD ROM sem az asztali, sem pedig a laptopba nem került!
Gondolom magyar embörökként mind arra számítanak, hogy majd jól szétrippelik az adminok amit kell, és felrakják valami fileserverre – hát egy nagy ló***** !
-
Tamy
senior tag
válasz
olloczky #18365 üzenetére
Laptopot szerencsére még nem látttam, de leírást már igen. Abban az van, hogy Mikrofosos felhasználóval kell bejelentkezni:
"A licencszerződés elfogadását követően megjelenik egy párbeszédablak (’Bejelentkezés Microsoft-fiókkal’ elnevezéssel), ahol a Klebelsberg Központ által megküldött felhasználónévvel (pl. minta.tanar@edumail.hu) és a hozzátartozó jelszóval be kell jelentkeznie a rendszerbe."
-
sanzi89
addikt
válasz
Theory66 #18364 üzenetére
Én nagy ívben teszek rá, dúrom le őket kapásból és megy rá a sulis rendszer, tartományba léptetéssel.
Az nekem is furcsa, hogy a havi 200-300 nettós tanárok kapnak laptopot, a havi 120 nettós rendszergazda meg fogjon palatáblát... Még szerencse, hogy csak másodállás ez az agyrém, ami a közférában zajlik.
-
olloczky
senior tag
válasz
Theory66 #18364 üzenetére
Igen azt láttam, hogy tilos hozzányúlni.. Mivel nincs microsoft fiók ezért csak arra tudok kattintani, hogy Tartományba való csatlakozás (ezt telepítés közben ugye). Ezután lehet megadni a nevet. És utána minidig feldobja már bent a rendszerben, hogy na akkor csatlakozzál ha már ezt választottad
Arra gondolok, hogy ez az education változat sajátossága, hogy nem lehet helyi fiókot létre hozni. (És ahogy ezt leírtam, jutott eszembe, hogy miután kész a telepítés lehet egy másik helyi fiókot kellene létrehozni.. de 30 gépen nem fogom megcsinálni
x-elgessék csak nyugodtan)
-
Tamy
senior tag
válasz
olloczky #18362 üzenetére
Na igen, a Wordhöz, meg a fészbukhoz nagyon kell az i7 proci (tudtommal a vezetői gépekben lesz az). Egyébként is, a tanárnak nem telik új otthoni gépre, de nekünk sulis rendszergazdáknak meg teljen. Vagy ne, igazából le van szarva, csak tudjál mindent.
Tényleg, ez a híres nagy sávszélbővítés mindenhol lezárult már? Nálunk kétszer járt kint a UPC alvállalkozója felmérni, utoljára talán másfél éve, azóta néma csend és hullaszag. Projektorokról szintén semmi (elvileg két külön forrásból is lesz).
-
olloczky
senior tag
válasz
sanzi89 #18360 üzenetére
Jaja. Már hétfőn kihozták őket. Van is egy kérdésem. Gondolkoztam, hogy itt megkérdezzem, de előbb ott próbálkoztam, de ha van tippetek ne tartsátok magatokban
Eddig amik jöttek:
HP 640 G2 : 256 GB SSD, 8 GB RAM, intel i3-6100U (talán).
Lenovo Thinkpad L470 ugyanaz, mint fent csak i5-ös procival (pontosan nem tudom, mert nem néztem meg)Egész jók és gyorsak, nyilván az SSD miatt. Várom még ezeket a tankerületes felh.neveket meg jelszavakat, amiket elvileg majd használni kell valami Azure AD Intune-nal...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5300 üzleti laptop BAZÁR - ÁFÁS számlával!
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- EXCLUSIVE AJÁNLAT! Dobozos új HP Omen 17 /Ryzen 9-8945HS/32GB/512SSD/RTX 4060 8 GB/144Hz/
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest