Új hozzászólás Aktív témák

  • CactuS

    Arcképgyáros

    Sziasztok!

    Kicsit félve írok ide, mert ahogy nézem az itteni kommunikáció eléggé az én szintem felett van, de egyben remélem, hogy tudtok is segíteni. Előre is elnézést a wall of text-ért, próbálok semmit nem kihagyni :B

    Adott egy kis magyar cég, annak minden előnyével és hátrányával (lásd Synolocker / backup problémák, pipa; némi adatvesztés pipa; kapodás, miaf*szez, miért nem vettünk plusz HDDket, pipa, stb.). Jelen pillanatban én lennék az IT-s, aki mindenhez ért (lol, IT-s= mindenhez ért, ami árammal megy és rá lehet aggatni a kütyü jelzőt (említettem már, hogy kis magyar cég?)), legyen az szoftver (Grafikai munkák, nyomdai vagy digitális, a cég weboldalainak karbantartása és készítése (CMS, webshop, meg ami még ide jön), hardver (céges hálózat kiépítése, minden "kütyü" a telefonoktól a tableteken és noymtatókon át a laptopokig (mert mint ITs én figyelek mindent amit kiadnak és tudom mindig, hogy mi az amit venni kell, ami olcsó és lehetőleg 10 évig lehet használni minimum)). Szóval ebben a lazulós munkakörben most szembetaláltam magam két problémával, amit szeretnék orvosolni és ebben kérném a segítségeteket.

    1. Adatbiztonság/adatmentés. Jelenleg a cégnél 8-an dolgozunk, rajtam kívül mindenki laptoppal (minden gép vezetékes hálózaton van, kivéve a telefonok + tabletek). Az adatok, amikkel mindenki dolgozik most - már - egy gyári Synology DS214-esre vannak mentve (külső elérés a Syno appokon keresztül, ha szükséges). A kis NASban 2 db WD Red csücsül.

    Jelenleg van időzített biztonság mentés a teljes kötetről a Nason belül (biztonsági mentés kötetbe), USB-s HDD-re és felhőbe. (Tudom nem a legjobb és nem is erre való, de hirtelen nem volt jobb ötletem) Ezen felül próbálom ahhoz tartani magam, hogy heti rendszerességgel DVDre is külön kiírjam a fontosabb adatokat.

    Tervben van/kisérleti jelleggel próbálkozok egy rsync-es backup-on, hogy a NAStól függetlenül is meglegyenek az adatok. Erre összeraktam egy kis E350-es gépet, amin jelenleg OMW fut, de a véglegesítés előtt még ki szeretném próbálni a FreeNas-t is. A helyi mentések kb. 2 naponta történnek átfedéssel, a felhősbe mentés,DVD írás pedig heti rendszerességgel.

    A kérdésem az, hogy ha megvalósul/véglegesíteni tudom az Rsync-es mentést, akkor szerintetek elég így ez szintű adatvédelem, vagy valami kihagytam/nagyon benéztem? (A Felhő nyilván nem a legelegánsabb megoldás, hiszen nincsen 100%-os garancia az adatok épségére + adatvédelmi szempontból is lehet kifogásolható (bár nem egy NASA projekt amit a cég művel))

    2. A cég fejlődik és az eddigi halom excel táblás játszadozásból kinőve készül egy keretrendszer. Szerver-kliens alapú, az alábbi megadott követelményekkel:

    - javasolt megvalósítás: virtuális gépen futó szerverkörnyezet felállítása (Virtualbox, Xen, stb). A virtuális rendszer linux alapú rendszert futtat, amelyen a következő szolgáltatásfuttató alkalmazások szükségesek:

    - Adatbázis (PostgreSQL)
    - alkalmazásszerver (JBoss Wildfly)
    - webszerver (apache)
    - fájlszerver (SMB)

    Ez eddig kb. megvan, hogy mi micsoda (főiskolán azért némi alap linux benézett, plusz játszottam már "otthoni" környezetben is virtuális gépekkel). A probléma az, hogy fogalmam sincs, hogy milyen gép kéne egy ilyen projekthez, hogy ne legyen tákolmány, ami egyszer csak összef*ssa magát. A dolgot nehezíti, hogy a projekthez kapcsolódik majd egy mobilos app is, a cég ügyfelei részére, így a külső elérés is szükséges lesz. Na ez a része, ahol nem tudom melyik kezemet harapjam: egyrészt az új rendszerben tárolva lesznek pdf-ek, jpg-ek is, amihez jól jönne a helyi hálózat, viszont kéne a külső elérés is, fix IP-vel, normális sávszéllel, ami jelenleg nem megoldott. Csak ADSL vagy bérelt vonal van a telephelyen, ADSL ilyenre alkalmatlan szerintem, bérelt vonal meg aranyárasnak tűnik (10/10 40k + fa), optikai még folyamatban a T-home szerint.

    Szóval a helyi szerver helyett másik megoldás lehet, ha jól gondolom a virtuális szerver bérlése. (itt kérdés, hogy a folyamatos online kapcsolatot hogy fogja bírni a csodálatos ADSL, bár ez már a fejlesztés alatt ki fog derülni). A problémám, hogy ilyet még nem csináltam, így fogalmam sincs, hogy hogyan kéne elképzelni. Kapok egy fix ip-t, ahova bejelentkezem, aztán parancssorban konfigurálhatom a dolgokat? Főiskolán volt ilyen feladat debian alatt, de szerintem ha az életem múlna rajta se tudnám felidézni a hogyant, plusz azért egy baki itt, egy rés/rossz jogosultság ott és gondolom már annyi is az adatoknak. Bérelt szerverrel kapcsolatban egy rakat szolgáltatót találtam, de ennek a gyakorlati oldaláról vajmi keveset, hogy pontosan hogyan is néz ki a dolog.

    A kérdésem itt az lenne, hogy szerintetek a helyi vagy bérelt szerver lehet a jobb megoldás? (Én a béreltre tippelek, hacsak nem lesz valami csoda és nem lesz elérhető az optikai net, fix ip-vel) Mennyire bonyolult egy ilyen virtuális szerver konfigurálása/beállítása? (Hülye kérdés tudom, aki napi szinten csinálja, annak nyilván nem az) Van esélyem arra, hogy mondjuk a Ph!/google/stb segítségével úgy be tudom állítani, hogy az megbízhatóan és biztonságosan fog üzemelni?

    Még egyszer bocsánat a baromi hosszú szövegért, plusz azért, ha offtopik a téma. Jobb helyet nem találtam. :B És köszönök bármilyen tanácsot előre is.

    Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

Új hozzászólás Aktív témák