Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz forceberg #10691 üzenetére

    Á nem, 24-70-nél is eszméletlen sokat ad (ami a DX-es 17-50 durván, nagyjából). Ma este voltam kint a debreceni Főtéren kis esti fényes jófajta sárgalámpás nátriumizzós fotózáson egy csajszikával, iso3200-6400 között nem sok különbség volt záridőben, még a 6400-es is igényelt volna állványt egy VC nélküli obinál.

    VC-vel viszont 70-en végigportrézgattam ahogy illik kézből, 1/8 és 1/50 között, zömét 1/10, 1/15-ön (a gauss görbe nagyja) :) és ezeket 70 milin, úgy, hogy a végén értékelhető képet kaptam.

    Ez azért nagyon-nagyon-nagyon nem mindegy. Állvánnyal megoldható lett volna minden egy stabi nélküli verzióval, de egyrészt iszonyú tökölés, arrébbtenni, magasság állítás, stb.. szenvedés az egész (gyűlölöm amúgyis, csak specifikusan és ha nagyon muszáj, akkor használom, de akkor célzottan) .. aztán pedig olyan elkapott pillanatokat nem is tudok vele meglőni, mint pl. amikor jön a(z egyetlen) díszkivilágított modern villamos és a megállóban egy ajtónyitás erejéig a csajszi fellép az első lépcsőfokra, mintha felszállna, de aztán száll is le - és Neked töredék időd van itt egy rendes expóra, fókuszra, képkivágás beállítására nagyjából, stb.

    Nem mint über képet mutatom, mert elég mazochista dolog ilyen fények között fotózni, de ez egy példa: 1/13-mal f/4-re rekeszelve iso3200-n beretvára lövöd az illetőt VC-vel kézből. (Itt épp egy kiállított hidegfehér-fényű töményen beizzózott-díszített fára néz). [link]

    Szóval én megőrülnék VC nélkül. Ez lehet nem jó, meg béna vagyok, meg majd jól megszólnak, hogy nem tudok fotózni mert nem is volt régen VC/VR stb.. de én nagyon szeretem akkoris. Amúgy ilyen értékeknél még a háttérben járókelők sem moccannak be nagyon, vagy ha igen, a bokeh miatt elmosódnak úgyis már, cserébe az alanyod akkor is éles marad. Ezt én kézből 70 milin ki nem tartom 1/13-nál :N

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák