Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sirus86
tag
De a pince sem lehet jo egyes helyeken, ahol viz betorhet.Volt fonokomnek is majdnem baja lett belole. Nagy mazlija volt, hogy felkelt este, es mikor epp beazott a pinceje, ki tudta szivattyuztatni a vizet a tuzoltokkal, epp mielott beutott volna a Krakk (Alpok aljarol beszelek) Neki meg LiIon alapu akkujai vannak.
És mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!
-
8th
addikt
válasz tordaitibi #25 üzenetére
Az a baj, hogy nem kell sem péknek sem esztergályosnak sem hülyének lenni ahhoz, hogy beüssön a gebasz. Elég ha az erre szakosodott cég mivel oda a legegyszerűbb a padlástérbe telepíti a tetőre kirakott napelemrendszer akkumulátorait. Ha netán kigyullad esélyed sincs megmenteni a tetőt, leég a francba az egész mint ahogy az két éve a szomszéd településen meg is történt. Az se százas aki anno engedélyezte, hogy a padlástérbe lehessen aksikat rakni. Mert ugye mi baj lehet belőle...
-
Sirus86
tag
Koszonom az informaciot, ezt nem tudtam. De a problemat ez sem oldja meg az en vilagomban. Biztos a trauma, amit az a LiPo akku robbanasa okozott, egesz eletemre beleveste a kis agyamba, hogy vigyazz az akkuval Amugy gyartashibas akku volt, anno az osszes telefon akkujat vissza kellett adnunk egy specko dobozban, mert puffadt az osszes.
-
Reggie0
félisten
" Mivel meg nincsen az automata oltas megoldva, ebol meg lesznek bajok. "
Rossz hirem van, az Li akku addig eg, amig van benne elegendo megfelelo anyag, nem kell hozza a legkori oxigen. Szoval oltas sincs, csak hutes.Viszont szerencsere a szigetuzemben elterjedtebb lifepo4 messze nem eg olyan hevesen, mint a li-poly es tarsai.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Én a Liion pakkot kitettem az udvarba egy 3mm vasdobozba, mindentől messze.
Így pluszba ki mellett építenem fűtést a dobozba mert 0C alatt nem lehet tölteni de ennyit megért, valamint mivel az alumerítés és túltöltés a halála, 3 lépcsős védelmet építettem.
Noukoum jól mondja, ha pék vagy esztergályos nekiáll, lehet nagyon súlyos robléma, de ez sem igaz ha valaki veszi a fáradtságot és a házi kivitelezés előtt pár hétig szakirodalmat olvas és az első lépéseknél van aki fogja, vezesse a kezét.
Ennek ellenére valóban tisztázatlan ezeknek a jogi, és legfőképp a biztosítási eljárása mert ha mindenről pecsét kell és szakinak kell kivitelezni akkor megint kapott a sz@r egy pofont mert ezek nagyon megdrágítják. -
Sirus86
tag
válasz tordaitibi #11 üzenetére
A masik gond az otthoni ujrahasznostas kapcsan meg a tuzek es a biztositasi ugyek lesznek. Par ev mulva tele lesznek a hazak szigetrendszerekkel, amit ha egyszer tuzre kap, nem lehet egyszeruen majd oltani. (Azert irom le, mert volt egy durva tuzeset elmenyem irodaban egy Li-Poli akku kapcsan, es az csak egy mobiltelefone volt. A karaokozasa igy is durva volt). Mivel meg nincsen az automata oltas megoldva, ebol meg lesznek bajok. Na es ujrahasznositas? Hat igen, Magyarorszagon nem megy meg, de azert a Nemetkenel minden ilyen dolgot ingyen le lehet adni, es papir szerint viszik tovabb. A valosag meg ugye: Afrika es a szemettelepek. Josag lesz itt nemsokara A masik meg a parkolas e-autokkal. Eddig az LPG/CNG-s autok voltak kitiltva, de egyre tobb az elektromos autok tiltasa is. Itt ugy ismet a tuz riziko az ok. A vegen holf fognak parkolni, vagy leszakadnak a parkolohazak? Sok-sok problema, ami meg nincsen megoldva az akkuk korul szereny velemynem szerint.
-
asdf_
veterán
3 éve egy jégverés után 2 órát telefonálgattam hova lehet leadni újrahasznosítás céllal 24 darab törött napelemet.
Nem untatok senkit a részletekkel, sehova.
Én fizettem hogy ment a szeméttelepre a fennkölt újrahasznosítható blabla ellenére.És a legjobb az egészben, hogy 2015 óta erre nálunk termékdíjat kell fizetni, azaz ha megveszel most egy napelemtáblát (kb. 20 kg.), kilónként 57 Ft megy kötelezően az államnak, hogy majd a termék élete végén újra lehessen hasznosítani. A napelemes cégek 2015 óta eddig 30 milliárd (!!!) Ft-ot fizettek be erre. És ők sem tudnak mit csinálni vele, leadni bárhol. És náluk nem csak a jégverős jelentkezik, hanem ami sérülten érkezett, ami náluk sérül meg szállításkor, amit leejtenek, ami eldől, ami megkarcolódik. Milyen már konténerenként 1,1 millió forintot fizetni a semmire? (Tudom, magyaros, kb. olyan, mint amikor az 1% adóból a parlagfűmentesítésre szánt pénzből cipőpucológépet, notebookot, pogácsát, íróasztalt meg bőr diplomatatáskát vettek)
-
tordaitibi
veterán
Nem fogja akadályozni bár erre se vennék mérget, hanem az eddigi árát fel fogja surván nyomni ha magánfelhasznákóhoz fog kerülni.
És/vagy hiába értesz hozzá mint pl. én aki 40 éve foglalkozok akkukkal de nincs róla papírom, ezért valami botcsinálta szakit kell igénybevenni ami megint csak drágító tényező. -
Cassi
őstag
válasz Alogonomus #12 üzenetére
Nem helyezik át a hangsúlyt, 2030-ra kivezetik azokat is. Néhány év semmi az energetikában, nem lehet egyik napról a másikra tökéletes megoldásokat prezentálni.
-
dabadab
titán
válasz Dr. Akula #17 üzenetére
Hát az erősen attól függ, hogy ki az a "nekünk". Ha például azzal foglalkozol, hogy elemeket reciklálsz, akkor az, hogy tudd, hogy az adott cellában mi a fene van, az eléggé alapvető információ.
De az se felesleges információ, hogy lehet tudni, hogy az akkukkal mi történik - meddig szolgálnak, találnak-e új szerepet, recikálják-e őket, ilyenek.DRM is theft
-
Dr. Akula
félisten
Azt viszont nem értem minek jó az nekünk, ha tudjuk hogy a mondjuk 500 cellából az egyik japán, a másik mozambiki, a harmadik pedig antarktisziként kezdte az életét, csak felújításnál egy Amazon szintű futószalag épp ide dobta. Mint az E betűk a kaján, senki nem fordítja le mi mit jelent (jó, aki allergiás valamire, annak jó lehet, ő úgyis csak azt az egyet vadássza, de hogy mennyire egészséges a cucc, azért nem fogja törni magát senki).
Viszont egy kiadós zárcsökkentés, na az már lenne valami...
-
dabadab
titán
Mivel a cikkbe nyilván nem fért be az, hogy mégis mi a halál fasza az az "akkumulátor-útlevél", ezért utánanéztem én.
A neten leginkább csak rengeteg bullshit van (tele olyan kifejezésekkel, hogy "stakeholder", "value chain", "faciliates", "empower" meg hasonlók), ami eleve súlyos kérdéseket vet fel.
Ami apró konkrétummorzsák felmerülnek a bullshit-tengerben de az nagyjából kiderült, hogy nagyjából egy központi adatbázisról lenne szó, amiben benne van minden egyes akku műszaki és környezetvédelmi adatai illetve ha jól értem, akkor ez frissülne is, amikor az akku egyik szerepből egy másikba megy át (pl. autóakkuból napelemakku lesz, vagy reciklálják).DRM is theft
-
Dr. Akula
félisten
Meg kell várni az új nátriumos aksikat, amik elvileg töredékáron készíthetők (hogy annyival olcsóbbak is lesznek, nem pedig a luxusprofit nő, azt azért kétlem), akkor talán eljön az elektromosozgatás aranykora. Addig míg csak az aksi többe kerül mint egy benzines autó, ráadásul mindenféle ritkaföld és egyéb embargózható dolgok vannak benne, addig kár erőltetni.
#10Semplar: Mi nem leszünk azok, kínai robotok jönnek elvenni a magyar munkahelyeket. [link] Majd egyszer talán alkalmazni fognak magyarokat is, kisdobosbecsszó... Jó lesz ez nekünk, mint az 1000 év alatt megtérülő belgrádi vasút... [link]
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
-
senior tag
Nem teljesen értem, hogy a tervezett útlevél miért akadályozná a másodfelhasználást. Ha másra nem is, arra mindenképpen jó lesz (elvileg), hogy az életciklus végén (mikor kipurcan nálad, vagy találsz egyet az erdőszélen), akkor lehessen tudni, hogy Kínába vagy (a nagyhatalmi álmokat dédelgető) Magyarországra kell-e visszaküldeni, hogy csináljanak vele, amit akarnak.
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
Alogonomus
őstag
Pont a németeknek most nagyon hallgatniuk kellene a karbonlábnyom firtatása kapcsán, ha már a ligniterőművekre helyezik át a hangsúlyt a leállított atomerőműveik helyett.
-
tordaitibi
veterán
Lehet pesszimista vagyok de teljesen más oldalrül fogom meg a témát.
Ha ez megvalósul egy akkucella életútja kötelezően végigkövethető és a végén valami recycling cégnél fogja végezni, az megint más kérdés hogy ezen cégek fele kacsakamu de ebbe ne menjünk bele.Gondolom az itt hozzászólók egyikének sincs fogalma hány 100ezer vagy több elektromos autókból kikerült cella van magánkézen.
Ezek a cellák, akkupakkok már lefutottak, autóba már nem elfogadható mértékben teljesítenek de otthon, napelemes rendszekben, rollerekbe, házi építésú E-bicajokba még évtizedig elmennek.
A másik lehetősége a halandónak hogy hozzájut visszahívott, bármilyen okból cserés-cserélt E-car akkukhoz.Miért is írtam le ezeket.
Mert pontos számokkal illusztrálva egy pl. visszahívott Hyundai Kona komplett akkupakk, ami 64kilowattórás, és otthoni kötülmények között 10-12+évig fog teljesíteni, az megfelelő helyről beszerezve 1.200.000Ft.
Bárki utánakereshet hogy ekkorát ma most boltból megvásárolva ennek nemhogy 10x áron hanem kb. 15milláért se lehetne megvenni.
Pl. nekem is ilyenekből van otthon hobbi napelemes rendszerem.
Persze nem az egészet csak 9kWh-t vettem 180ezerért, hobbizni.
Ha ezt én most boltba megvenném az másfél-2 milla lenne. Kontra 180ezer, nem mindegy.
És nagyon sokan építkeznek ilyenekből, Magyarországon 10-ből 9 szigetüzemű házi kivitelezésű rendszer ezeken alapul.Vagyis ezzel az útlevéllel megint azok szívják meg akik kényszerhelyzetbe vannak, kéne a megoldás mert nincs áram a tanyán nyaralóba stb. és nincs keret a 10-15x árú beruházásra.
Ez amit leírtam sokak számára egy egészen ismeretlen megközelítés mint egyszerű jogi vita egy jogi döntésről.
Mégegy,.
A fennen hangoztatott recycling na az ami jelenleg nincs nem létezik a valóságba csak a média rózsaszín illúziója a köznép felé hogy minden milyen zöld meg mennyire újrahasznosítható.
3 éve egy jégverés után 2 órát telefonálgattam hova lehet leadni újrahasznosítás céllal 24 darab törött napelemet.
Nem untatok senkit a részletekkel, sehova.
Én fizettem hogy ment a szeméttelepre a fennkölt újrahasznosítható blabla ellenére.[ Szerkesztve ]
-
Semplar
őstag
Valamit lépniük kellett a vízfejeknek, ha már Magyarország akkumulátor nagyhatalom akar lenni.
Megérett az "AI" a pusztulásra.
-
Somatom
veterán
Amikor csillogó szemmel magyarázom otthon, hogy a legújabb szerzeményem miért nagyon jó "nekünk", akkor a szöszim csak legyint és annyit mond, hogy:
"Tudom, tudom. Már megint egy nagyon praktikus minek."
Szóval, a(z újra)hasznosság relatív.[ Szerkesztve ]
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Feketelaszlo
senior tag
Egy származást igazoló dokumentum kiállítása valóban óriási kihívás lehet a XXI. században. Mármint hacsak nem arra törekszenek a résztvevő felek, hogy különböző könyvelési csalásokkal a 0-hoz lehető legközelebbi számot hozzák ki a karbonlábnyomot illetően. De hát a dieselbotrányban is sáros gyártók ilyet biztos nem csinálnának, papíron minden megtett kilométer után erdőt ültet majd maga után a 2,5 tonnás luxusautó.
Mondjuk az sem egészen világos, hogy ez mitől lesz európai akkumulátor-útlevél, ha minden résztvevő cég német és a német környezetvédelmi minisztérium vezényli a projektet. Vagy a greenwashing után most már van Europe-washing is? -
addikt
A társadalmi lábnyom alatt mit értenek?
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Cassi
őstag
Az Ecserin gondolom majd lehet venni 10 rongyért darabját, akkora lábnyommal, amekkorával óhajtod.
-
L.Edit
tag
Szerintem itt az EU-ban, a képviselők ismét csak egyetlen számot szeretnének látni, amivel könnyen összehasonlítható két termék, mindenféle technikai háttérismeret nélkül. Ezért tűnhet ennyire nevetségesnek a kezdeményezés. Ha azt kommunikálnák, hogy, ez a termék továbbfejlesztésben, felhasznált anyagok mennyiségének optimalizálásban segít, mennyivel jobban hangzana.
[ Szerkesztve ]
Csíramentes, mosott-szárított belsőség eladó.
-
Sirus86
tag
Teljesen jogos. Azt is jo lenne tudni,hogy az akku tenlyeg ujra lett-e hasznositva. En de fakto kotelezove tennem ennek a koveteset is.
Ebbe beleraknam az e-bikok es minden akkus cuccnak a koveteset, ami nagyobb, mint egy telefone.
Nekem pl van egy 18Ah 26V-os Lithium-ion akkum, ami vacak lett a heten. 10Kg kb az egesz. Egy ilyen kb fel tudna robbantani akar egy tarsashazat is, nem megfeleloen kezelve meg egy to allatvilagat siman kinyirna. Akkor egy e-autoe meg mit tudna mulveni majd evek multan; :SÉs mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!
-
Somatom
veterán
Azt is számolják, hogy az akku-útlevélnek mekkora az ökolábnyoma?
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Asszociációs játék. :)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- TCL LCD és LED TV-k
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái