Új hozzászólás Aktív témák

  • mickemoto

    őstag

    válasz MaCS_70 #22041 üzenetére

    Akkor szerinted mit lenne érdemes csinálni?
    Érdemes a nőnek most odaajándékozni a gyerekének a ráeső tulajdoni hányadot? Illetve megteheti azt a férj beleegyezése nélkül? (gondolom igen, de jogi téren semmi nem biztos :F )
    Van-e valami előnye ennek a későbbi öröklési hercehurcára nézve?

    Tegyük fel az ingatlant a nő 8 MFt-ért vásárolta(2008-ban), és az örökölt szülői ház eladásából származó 3 MFt-ot bizonyíthatóan az ingatlan hiteltörlesztésre fordította(2019-ben)(ekkor kb. 14 MFt-ot ért ) . Akkor ha most például 18 MFt-ot ér az ingatlan(ingatlan ár emelkedés+ felújítás miatt), akkor az ajándékozás a következő szerint történhet? : 1/2-ed rész + a 3 MFt ( ezt a vételi árhoz kell viszonyítani arányosan( ami 37,5% ), vagy az ingatlan végtörlesztéskori forgalmi értékéhez kel viszonyítani arányosan ( ami 21,4% ), vagy a jelenlegi forgalmi értékhez ( 16,6% )? Mert ugye az ingatlant csak tulajdoni hányadban lehet ajándékozni, úgy nem hogy 1/2 + 3MFt.
    Ez ugye akkor lesz érdekes amikor a szülők meghalnak és örökléskor milyen arányban örökölnek a gyerekek. Nem mindegy hogy mihez viszonyítunk. Mert lehet 15 év múlva 30MFt-ért fogják tudni eladni a gyerekek az ingatlant.

    + még egy kérdés eszembe jutott :D Az egész ajándékozás azon apropóból indult, mivel a férj sajnos alkoholista és van neki személyi hitele ami behajtó céghez került. Namost akkor az adott ingatlan veszélyben van vagy sem? A nő ugyanis nem igazán szeretné ha az ingatlant amiért egész életében dolgozott és szeretné a gyerekére hagyni, az alkesz férje miatt, aki semmit nem tett hozzá, elveszítené.

Új hozzászólás Aktív témák