- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
LineLord
tag
3 kábelü ventin mik a szinek?
fekete: gonfdolom föld
piros: 12V vagy a sárga?
sárga: ez lenne a 12V a piros meg más?
lehet h könynü kérdés meg minden de holnap kevé sidőm lezs, de mek kell csinálnom még holnap a venti szabalyzót, és most egy ien ventit kaptam. (2 eres ventinél no problem) én nem akarok tezstegetniNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
And
veterán
Sajna a bipolár tranzisztor már csak ilyen, mivel áramvezérelt eszköz. A venti árama (emitteráram) a bázisárammal ugye szoros összefüggésben van. Az a kapcsolás is inkább áramgenerátorként akar viselkedni, mint stabil feszültségforrásként. Írtad, hogy a 10kOhm-os poti- és ellenállásértékeket csökkentve ''javul'' a kapcsolás. Talán érdemes lenne kísérletezni egy darlington-tranzisztorral (pl. TIP12x, a 2,2k-s bázisellenállást kiszedve), annak jóval kisebb a bázisárama - a maximálisan elérhető ventifeszültség viszont azzal még jobban csökkenne (kb. 10,5..11V-ig). Az áramgenerátoros jelleg - ezzel a kapcsolással - sajnos mindenképp megmarad. A bemeneti -12V meg ugye GND akar lenni? A kimeneten meg jól mutat az a kondi/dióda páros, de szerintem nyugodtan elhagyható - bár a dióda tényleg filléres eszköz.
Viszont egy 1,5A-es LM317T kb. 80Ft, és azzal ''valódi'' fesz.-szabályozót (1,5A-ig) lehet készíteni: Bővebben: link. Ez még az előbbinél is sokkal egyszerűbb: az IC, 1-2 kondi, 1-1 ellenállás illetve poti. Shteer kollégának egyszer volt erről topikja, csak nem bírom megtalálni. Abban voltak gyakorlati tapasztalatok is ezzel, asszem' tán 10,5V-ig ment fel. -
LineLord
tag
Hi
Ezt hogyan kéne bekötni?
Bővebben: link
Hangerőszabályzó lenne belőle.Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
törölt tag
Bár nem modding, de egy négypólus csillapítsát hogy lehet kiszámolni, ha változó a frekvencia??
-
LineLord
tag
Nah egy kis 5let, neoncsó készítésére:
hozzávalók:
1 szívószál (átlátszó & egyenes)
2db nagyfényü led(+ ellenállás)
kábel
tápcsatlakozó.
elkészítés:
fogsz 1 ledet + ellenállást öszsenoymod rá a kábeleket és azegyik kábelt a szívószálban viszed végig , erre a legjobb a szigeteletlen agy lakkozott kábel, a másik leddel ugyan ezt teszed, és anank is az egyik kábelét a szívószálon vizsed át. (pl a 2 kábel 180°-ot zárjon be a szívószálban.
Rádugod a tápra és kész is. persze nem ér fel 1 rendes neonnal, de ez is vmiNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
LukE
veterán
válasz LineLord #710 üzenetére
Bővebben: link
I_Am -> mermiér? csak fotokkal illusztraltam...
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Batman2
őstag
Sziasztok
And, vagy valaki más tud egy jó, legalább 15W teljesítményü 12V egyenáromú neoncső előtét kapcs rajzot?
Nekem csak kisebb teljesítményüek vannak és azok közül is több elég jelentősen tud melegedni már 6-7W-nál is.
Előre is köszi!
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
LineLord
tag
Ez is tök jó pofa cucc, csak az nem ''neoncső'', hanem eg ygörbe cucc. ráadásul kábel cső Amit en írtam az pedig abból keletkezett, h kipakoltam anyam vasarlasat és elvettem 20 szívószálat, gondoltam jó lesz vmire, aztán az asztalomon voltak a ledek. Gondolkodni kezdtem és összedobtam 1 ilyet. Amúgy egy kis javítás bele:
Használjatok nagyn vékony vezetéket, és lehetőleg úgy helyezzétek el a SZÍVÓSZÁLON KÍVÜL hogy a látható felület alatt legyen, mert ha tényleg nagyfényüek a ledek akor végig világítják az egészet. A másik, hogy akár a látható felület alatti feléhet rakhattok alufoliát (persze a kábelektől szigeteljétek biztonság teknikai okokból, és érintés védelem miatt )
Nagyjából enyni, ha küld vki 1 digigépe, lefényképezemNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
And
veterán
Egy 40W-os fénycsőinverter: Bővebben: link. Ebben egy középhullámú rádiókban használatos ferritrúd van, jó tekercskészítési leírással. Én nagyon meguntam régebben ezt a témát, mikor ötödszörre tekertem újra egy fazékmagos trafót . A kapcsolás lelőhelye: Bővebben: link, ott egy csomó másikat is találhatsz.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Kösz az infót! Ja, párszor már én is tekergettem, de még máig sem untam meg, legfeljebb időnként félre teszem, de később aztán megintcsak nekilátok. Amint látom, ezek a kapcsolások ugyan olyanok, mint a kisebbek, csak nagyobb teljesítményben. Olyan változatot ismersz e, amelyik szintén ilyen kisfeszültségű, egyenáromú előtét, de a csö fütését is használja. Az energiatakaréskos 220V-os kompakt lámpák szerkezete ilyen, csak nem kisfeszültségben. Ha kültéri, hideg korülmények közti használatra szánom, akkor nem árt ha fűt is, legalábbis ezek a fűtés nélküli változatok 5-10 fok alatt már nehezen, vagy egyáltalán nem gyujtanak be. Persze az is lehet, hogy ami nekem van, annak tul kis teljesítményű az előtéte és hidegben ezért nem működik és nem ennek a fűtés nélküli módszernek a hibája. Javíts ki, ha valamit nem jól látok!
-
LineLord
tag
12V-re nyomott ventihez az nemjo emgoldás szabályozásra, h 200Ohm-os potit rányomok a 12V-s vezetékre?
Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
aton-hawk
tag
Sziasztok!
Olyasmi kérdésem lenne, hogy hol lehet olyan kapcsolót kapni, ami olyan, mint a gép bekapcs. nyomógombja. Én úgy képzelem el, hogy van egy ''pöcök'', amit ha felnyomok (ez lenne a gépen a benyomás), akkor utána az visszaugrik az eredeti helyére. Egy kicsit furán van fogalmazva, de azért érthető
thx''A tudatlant lehetetlen érvekkel meggyõzni.'' William Gibbs McAdoo
-
zLegolas
őstag
válasz aton-hawk #720 üzenetére
Úton-útfélen. Bármelyik alkatrészboltban, nyomógombnak híjják. Van billenős kivitel is, mindenféle méretben, fajtában, tokozva, toktalanul... Én egy rahedli leselejtezett PC házból építettem ki egy marékkal a legutóbb, mielőtt mentek a gajdeszba...
Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz LineLord #719 üzenetére
Az a gáz, hogy ott a venti teljesítményét a poti viszi át, ergo melexik, miegymás... nem elegáns megoldás. Azért nem rossz.
Az oldalamon látható kapcsolás mellesleg automatikusan szabályoz, nem kell tekergetni semmit...
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
aton-hawk
tag
Sziasztok
Köszönöm a hozzászólásokat, sikerült is vennem asszem billenőkapcsolót. (Ami visszaugrik az eredeti helyére). Viszont kellene további segítség. Valami leírása van valakinek, hogy miként lehet bekötni a kapcsolót? Teljesen ugyan azt szeretném, hogy csinálja, mint a ki/be kapcsoló nyomógomb, de melyik lábára kell forrasztani a 2 drótot? Előre is thx''A tudatlant lehetetlen érvekkel meggyõzni.'' William Gibbs McAdoo
-
zLegolas
őstag
válasz aton-hawk #725 üzenetére
Kapcsolófüggő. Fogsz egy műszert vagy egy zsebámpába böx drótokat és kiméred.
A kapcsolón a legtöbször 3 érintkező ban egymás mellett, egy vagy két sorban. Tehát ilyen:
OOO
vagy ilyen:
OOO
OOO
Na, általában a középsőre kell, meg valamelyik mellette levő szélsőre pl. így:
OOO
XXO
vagy
OOO
OXX
De inkább bízd hozzáértőbbre, biztos ami ziher...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
veterán
LukE (vagy bárki illetékes) :
A radikalmod.hu baloldali hirdetőoszlopán szinte állandó szereplő a ''FERM FCT-400F kombi eszköz'' - vannak már ezzel tapasztalatok? Érdekelne egy ilyen dremelszerű gépely, de nem tudom hogy ez mennyire jó vétel (picit gyanúsan olcsónak tűnik...).And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
zLegolas
őstag
Nekem van ilyesmim, vagy 6e Ft volt, dobozzal, benne egy csomó szerszámmal.
Nem rossz, de nem ipari felhasználásra alkalmas.Ha párhetente ezt-azt meg akarsz barkácsolni, arra nagyon jó. Ha naponta akarod használni (gravír, ilyesmi) akkor nem nagyon, arra a 25-30 ezres jó.
Az enyém sárga, kissé banán alakú. Az ízét nem próbáltam, de a formája és a színe dettó. Anno a Penny-ben vettem.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
veterán
válasz zLegolas #728 üzenetére
Igazából csak kisebb hűtőbordák darabolására / kiigazítására (kondiknak helyet vágni, stb.) illetve minimális házalakításra (blowhole, stb.) kellene. Viszont a Pennyvel jó ötletet adtál - most jut eszembe hogy tkp. van itt egy OBI a közelben, inkább ott nézek körül minthogy látatlanban megrendeljem.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
veterán
sziasztok, meg szeretnék kérni mindnkit hogy aki tud szerezni erős fényű ledet az itt vagy emailben értsítsen hogy mennyi meg hol és esetleg eltudná-e küldeni postán, persze mindent én állok
kerestem győrben de ott nem volt, még tbányán megnézem egypár helyen de jo lenne ha tudna vki segíteni.
köszönöm előre is!
üdv Petieॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
Tomeck
csendes tag
Nos én nekem kéne egy kis segítség........ szeretnék berakni a gépembe egy uv vagy sima neon csövet nagyobb átalakítás nélkül ez lehetséges ??? Mert én nekem már nagyon régóta érdekelnek ezek a dolgok........ja és megoldható-e az hogy a neon avagy uv a gépben lévő tápról menjen de úgy hogy az nem csinál nagyobb kárt szal nem teszi tönkre a gép más áramot igényelő részeit ?
éljen a tuning !!!!
-
Tomeck
csendes tag
Nah akor lenne egy két fogalom amit tisztázni kéne ; akor létszi mondjátok el mi az a :
-krimp
-molex
-zsugorcső
-poti
aztán még kéne info hogy honnét tudok beszerezni plexit? neon vagy uv csőt ? és a fent említett cuccokat ??? PLEASE HELP még csak 14 éves vagyok de úgy tanyulok ha kérdezekéljen a tuning !!!!
-
veterán
no, uv-csövet, neon csövet nem kell barkácsolni, bemész egy számtech boltban és ott megmondod mit szeretnél. ahhoz jár egy inverter amit csak rá kell dugni a 12V-os molex csatlakozóra (molex csatlakozo az amik a hardver eszközeidbe mennek, tápbol jön ki és ha minden jo a tápodon abbol van a legtöbb ha belenézel akkor 4 kis luk van benne )
és már kész is. de a boltban elmondják mit kell csinálnod.ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
Tomeck
csendes tag
Nah kösz minden segítséget tudtam szerezn ineont és már világít is csak még egy kérdés
honnét tudok plexit bszerezni ??éljen a tuning !!!!
-
veterán
730-ra vki segítsetek plzzzz
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
a_tesz
Korrektor
hello modderek. töröm itten a fejem erősen, hogy kéne ventiszabályzó poti a gépem elejére. valami ilyesmire gondoltam: Bővebben: link úgy tervezem, hogy kapcsolós potikat szerzek be, és egy kérdésem lenne. a potik ellenállása elegendő-e a LEDeknek, vagy eléjük még külön kéne egy előtétellenállás? bocs, ha volt már ilyen kérdés, akkor majd megpróbálok visszaolvasni
szerkesztve: helyesírás...bár annak úgyis mindegy...
[Szerkesztve]スバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison
-
Batman2
őstag
Szevasz
Nem ártana tudni, hogy milyen színü ledben kellene az. Nem minden színben egyforma a fényerómax. A piros LEDeknél vannak a legerősebbek, bár manapság a kékek és a fehérek is igen erősek. A fehérek 7000-18000 mcd között vannak, a kékek is megvannak vagy 7000 mcd-sok. Bár a sárgában és zöldben is van elvileg 18000 mcd-s is. Egyébként a legtöbb jobb elektronikai alkatrész boltban lehet kapni. Itt nálink Debrecenben is van pár bolt, de szerintem feléd is, csak jobban körül kell nézni.
-
Toness
őstag
Hogyan tudok egy 3pines ventit 5V-ra kötni?
'' A hítpájpos hómméd mennyire müxik kingül? '' by M0Dair
-
Mad Maci
tag
Sziasztok!
Adott egy ezüst színű GABA ház, magában egyszerűen, de elegánsan néz ki. Szeretném feldobni egy kicsit, ezért a tanácsaitokat kérném. Lehet-e ehhez a házhoz plexis oldalfalat kapni? Mennyit fogyaszt 2 db vörös Spire neon? Egy világító Zalman előlapi fordulatszámszabályzó mennyibe kerül? Van olyan fordulatszámszabályzó, ami a hőmérsékleteket is mutatja?
Egyelőre ennyit.
Előre is köszi a segítséget!
Mad Macihttp://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=151776&start=0#msg10 --->Ilyet keresek! ; http://3dfx.uw.hu -->3Dfx rajongói oldal ; ATI&nVidia SUXX, 3Dfx RULEZ!
-
LineLord
tag
Találtam itthon 3 tranzisztort:
K 042
C945
p
Ez van rájuk írva. Mie tudnám ezeket felhasználni?
Egy régi joy nyákján vannakNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
And
veterán
válasz LineLord #744 üzenetére
Ezekből én csak a második típust bírtam beazonosítani (2sc945), az egy teljesen hétköznapi kisjelű npn tranzisztor, a bc107..109, bc547, 2n2222, stb. kategóriából. Szvsz nem jó az a megközelítés, hogy a talált alkatrészekből akarsz összehozni valamit. Általában az adott feladathoz keresünk alkatrészeket, nem fordítva. Kivétel talán, ha valami extra ritka v. nagyértékű állatot találnál, de az egy joy-ban nem túl jellemző.
-
LineLord
tag
Szoval pontosan ezeket találtam:
K042 C945 P tranzistor 3db
2A473J (ezt nem tom mi) ilyen kis zöld 2 lábu vmi
200K-s potmeter 2db
6 féle ellenállás
mikrokapcsolo
mitlehetne ezekből kihozni? ha kell vezsek hozzá még azt ami kell, csak hát érdekelne h mire elhetne felhasználni, vag ymire jók.?
[Szerkesztve]Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
$
tag
A LED a hosszabb, vagy a rövidebb lába felé vezet?
-
_az
senior tag
Hi!
Nem olvastam végig a topicot, lenne 2 kérdésem a témában...
Szóval vettem halk cuccokat, de még nem tökéletes a brendezés, 2 zajforrást találtam...
1. abit aa8 alaplapon a northbridge hűtő... namost le kéne cserélni v.mi passzívra... az egyetlen félelmem az, hogy létezik-e egyáltalán olyan hűtő, ami ezt a chipsetet(i925x) le tudja passzívan nyomni? hely kevés van, szal prochűtőt nem tok rányomni Alapból kb akkora, mint a zalman hűtője, de ventije is van, szal kicsit zavarba hoz...(tudom, a zalman7700 megoldás, de van egy silenttowerem, az meg nem hűti a környezetet )
2. táp. antec smartpower, elég halk, de észrevettem zajt... levettem a ventiről a védőrácsot és mintha eltűnt volna a zaj! ez gondolom normális dolog, lehet, hogy esetleg valami ott be is rezeg a táp körül, de ettől függetlenül mintha a rács zajforrás lehetne... levenni nem akarom, mert az mégse olyan biztonságos...
tud valaki erre bevált alternatívát??? ventit cserélni benne nem akarok, mert akkor garihalál van, meg rács nélkül elég halk...
előre is kösz a tanácsokat
szerk: ugye ez modder topic, nem csak elektronika???
[Szerkesztve]az
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Synology NAS
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Sorozatok
- LED világítás a lakásban
- Realme GT Neo2 - ők már nem zöldfülűek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest